FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 19:25 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
o godzinie 19 poszlem do kosciola w polowie mszy w telefonie czuje wibracje w telefonie patrze ze dzwoni sasiad Edward wyszlem nadwor dzwonie slysze slowa miales zlodzeja w pasiece dokonczylem 15 minut mszy i do domu .Biore klucze od domu w pasiece i jade jest juz ciemno .Patrze ul wywalony po ramkach pelno pszczol z drugich uli daszki zwalone ule stoja umnie zima z nadstawkami wyciagli odstepniki a tam puste ramki na wlotach leza zdechle pszczoly co je wywalily w czasie dnia zostawili uwazajac ze rodziny padly AMATORZY PRZYPUSZCZAM .zona uklada dachy na ule aja sie biore za roj zprzewroconym ULEM zaczyna padac deszcz nie pale puchawy biore powol wkladam ramki do ula wszystko o lampce czuje tylko oj jak mi p...a wszstko ulozylem dalem suche ocieplenie. co ukradli kraty odgrodzeniowe z 1 ula 10 ramek ladnie odbudowanych .koledzy nie kladcie nic pod dachy bo tam szukaja .zeby sasad wiedzal to by nic nie wzia z pasieki wszed na podwurko i tam doszlodo bach bach izlodzej lezal sasad uznal ze to lepsze od dzwonienia po strozow prawa dal mu 3 minuty jak doszedl do siebie nie zdazyl musal znowu sie polozyc pszysli drudzy sasiedzi i go za brame delikatnie przezucili z podworka chcial ukrasc metalowa drabine dobrze miec KOLO SIEBIE PORZADNEGO SASIADA KTORY UWAZA NA PASIEKE I NA DOM TAK JAK NA SWOJ TAKICH SASADOW WIECEJ ATERAZ UMNIE LEJEDESZCZ .PAWEL

Tytuł:

Witam

Ja miałem podobny przypadek, zachodze do pasieki i widzę dwa rozwalone ule. Wiec poszłem do domu ubrałem się i zaczołem je składać, ale było to w środku zimy -10 stupni. Poskładałem do kupy, ociepliłem dokładnie i dzisiaj noszą z tych uli pyłek, tak że im nic nie zaszkodziło

Z powarzaniem,
Władek

Tytuł:
Dobrze,że masz dobrych sąsiadów. W naszym kraju co by się nie miało, zawsze trzeba się martwić i zabezpieczać przed kimś. Nawet jak nie potrzebują to i tak zniszczą,zepsują dla zasady. Parę uli mam w lesie, a i tak kilka razy w roku jakiś "miłośnik" zagląda pod daszki.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
@pawel żeby w Polsce było więcej takich sąsiadów :D Ja nie mam co narzekać mam wspaniałych sąsiadów i mogę na nich liczyć w każdej sytuacji, nie mówię że wszyscy są extra, bo zdarzają się wyjątki.

Tytuł:
bialymis71 pisze:
@pawel żeby w Polsce było więcej takich sąsiadów :D Ja nie mam co narzekać mam wspaniałych sąsiadów i mogę na nich liczyć w każdej sytuacji, nie mówię że wszyscy są extra, bo zdarzają się wyjątki.

Żeby w Polsce było uczciwie gdzie zarobić i każdy mógł uczciwą prace znaleźć to nie było by Złodziei albo przynajmniej o 3/4 mniej
Kiedyś złom plątał się po pod nogi dziś nawet puszki po piwie nie uświadczysz to nie czystość ludzka tylko bieda :pl:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
hallo masz racje -----kiedys w niemczech pelno butelek lezalo z plastiku teraz musisz kaucje zaplacic za butelke 25 centow----jest czysto kolo drog w lasach ni znajdziesz zadnej bo juz ktos inny znalazl. A co do zlodziejstwa --to ona doprowadza cie do tego ze cos ukradniesz ,---a wszyscy mamy slabosc do niej---(Okazja)Sam minister powiedzial ,pierwsze pokolenie musi ukrasc aby drugie mialo miliona poz ....bez podpisu

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
U mnie też szkodniki dwunożne paprały się w ulach zimą. Z 11 rodzin 4 skończyły żywot. Reszta przezimowała bez większego uszczerbku. Ramki w tych 4 ulach porozsuwane w bezładzie, pszczoły na dennicy a w ramkach jeszcze pokarm. Dziadek się zorientował po braku lotów z tych uli w trakcie nielicznych cieplejszych/słonecznych dni. Mam przypuszczenia co to za "dobrodzieje" tyle że dowodów brak a sami się nie przyznają. :pala:

Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]