FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Co zrobić z odsklepin
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=55&t=3884
Strona 1 z 1

Autor:  witek126 [ 04 stycznia 2011, 22:30 - wt ]
Tytuł: 

Koledzy a co robicie z odsklepinamy ja mam mało uli to natależe i do ula

Autor:  CYNIG [ 05 stycznia 2011, 11:34 - śr ]
Tytuł: 

witek126 pisze:
Koledzy a co robicie z odsklepinami ja mam mało uli to na talerze i do ula


Ja odsklepiny daje na sito (cedzak) i czekam jak obciekną z miodu nawet ze 2 dni. Na moje oko, miód w nich zawarty łapie wilgoć z powietrza i się bardziej upłynnia no i ładnie cieknie. Oczywiście taki "rozwodniony" miodek stosuję wyłącznie do dalszego przetwarzania, czyli nastawiam na nim miody pitne.

Autor:  WiktorJ [ 05 stycznia 2011, 12:39 - śr ]
Tytuł: 

Do odsklepin dolać ciepłej wody wymieszać przecedzić i do balona na Boże Narodzenie jak znalazł

Autor:  CYNIG [ 05 stycznia 2011, 12:45 - śr ]
Tytuł: 

WiktorJ pisze:
Do odsklepin dolać ciepłej wody wymieszać przecedzić i do balona na Boże Narodzenie jak znalazł


Dokładnie tak, ale najlepiej na Boże Narodzenie... następnego roku :)

Autor:  Wiktor [ 05 stycznia 2011, 13:03 - śr ]
Tytuł: 

Do miodku wypłukanego z odsklepin niedużą ilością wody, dobrze jest dolać spirytusu 50/50 (najlepszy lubelski) i odczekać kilka miesięcy. :mniam miodek:

Autor:  paraglider [ 06 stycznia 2011, 12:25 - czw ]
Tytuł: 

Miód z odsklepin posiada dziesięciokrotnie więcej substancji zapachowych /lotnych/ od zwykłego miodu i jest doskonały do leczenia zatok . Dlatego należy go w miarę szybko odcedzić /wycisnąć/ i zabezpieczyć w słoiku , przed ulatnianiem się tychże substancji. Obszernie na ten temat opisuje na forum sabard - warto poczytać .

Autor:  Tomekmiodek [ 06 stycznia 2011, 12:37 - czw ]
Tytuł: 

Ten temat mnie zawsze interesował - jak na razie to od sklepiam widelcem co w rezultacie nie daje dużo miodu w odsklepinach - ale widelec jest pracochłonny, nożem było by szybciej , ale więcej miodu w odsklepinach i co z nim robić? wina to ja już narobiłem kilka balonów i nikt tego nie pije u mnie, a sprzedawać nie można - dlaczego? jak zdobyć pozwolenie na sprzedaż wina z miodu, ode mnie z domu? czy to jest w ogóle możliwe?

Autor:  kazik11 [ 06 stycznia 2011, 13:32 - czw ]
Tytuł: 

Odsklepiny na sitko i masz normalny miód, resztę płuczesz i jeżeli masz zdrowa pasieke to dajesz pszczółkom a jak podejrzane to po prostu wylewasz.Z takiego wosku wychodza przepiękne kolorystycznie i zapachowo świece.
Ze sprzedażą wina z własnej produkcji to raczej się nie pchaj.Bo czy małe ilości czy duże to przepisy takie same.No i wzorowe warunki sanitarne.
Rejestracja w Inspekcji weterynaryjnej
Rejestracja w inspekcji sanitarnej
Rejestracja w Urzędzie Skarbowym-akcyza.
Po zapłaceniu akcyzy,VAT i podatku to nie wiele Ci zostanie.

Autor:  mendalinho [ 06 stycznia 2011, 13:40 - czw ]
Tytuł: 

kazik11 pisze:
Odsklepiny na sitko i masz normalny miód

Miód z odsklepin ma tendencje do fermentacji dlatego nie powinno się go sprzedawać. Jeśli juz to na użytek własny, do skarmienia lub jak koledzy wyżej piszą do gąsiora i na winko

Autor:  Krzysztof K.. [ 06 stycznia 2011, 14:14 - czw ]
Tytuł:  Pszczoly i Pszczelarze

mendalinho pisze:
kazik11 pisze:
Odsklepiny na sitko i masz normalny miód

Miód z odsklepin ma tendencje do fermentacji dlatego nie powinno się go sprzedawać. Jeśli juz to na użytek własny, do skarmienia lub jak koledzy wyżej piszą do gąsiora i na winko



Witam


Ja mam podwujne sito w w stole do odsklepiania, tagrze po karzdym miodobraniu na sitach lerza prawie suche odsklepiny, a miodek opuszczam dolnym kranikiem do wiaderka i jest ok!!!!!!..... normylny towar na sprzesz, naturalnie nie wolno czekac tygodniami az nabierz wilgoci z pomieszczenia i zacznie fermentowac!!!!!!!............
A najprostrzym sposobem jest wirowanie odsklepin w takich workach siatkowych zawieszanych w miodarce, wtedy mozna jeszcze niezla ilosc miodu odwirowac, a ladne suche odsklepinki, ida do przetopu, i puzniej wosk przerabia sie na weze na weze!!!!!
Pozdrowienia Krzysztof K

Autor:  CYNIG [ 06 stycznia 2011, 14:42 - czw ]
Tytuł: 

Tomekmiodek pisze:
... jak zdobyć pozwolenie na sprzedaż wina z miodu, ode mnie z domu? czy to jest w ogóle możliwe?


Tomek, może tutaj znajdziesz choć część odpowiedzi na powyższe pytanie
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=18085

Autor:  Zdzisław. [ 06 stycznia 2011, 17:45 - czw ]
Tytuł: 

jak mamy odsklepin sporo to proponuje zrobić tak; odsklepiny odcedzone lub nie do gara dodajemy 2-3 części wody gotujemy do rozpuszczenia wosku ,studzimy zlewamy roztwór i szumujemy.teraz balon i fermentacja,1 raz zlewamy na andrzejki 2 raz ostatki do butelek około Wielkiej Nocy jeżeli mamy co bo pokusa jest wielka.Miód pitny sycony z odsklepin ma specyficzny bukiet.

Autor:  Tomekmiodek [ 06 stycznia 2011, 18:02 - czw ]
Tytuł: 

kazik11 pisze:
Ze sprzedażą wina z własnej produkcji to raczej się nie pchaj.


Pchaj to jest złe słowo kolego - w domyśle miałem sprawdzić wymagania i je spełnić

CYNIG pisze:
Tomek, może tutaj znajdziesz choć część odpowiedzi na powyższe pytanie
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=18085


Dzieki - ale z tego co tam przeczytałem to raczej nic z tego, proponują żeby własne trunki sprzedawać jako "artykuły kolekcjonerskie" - przyczyn muszę przyznać ze robienie napojów wysoko oktanowych z miodu było by super zabawa - a szkoda.

Autor:  CYNIG [ 06 stycznia 2011, 18:47 - czw ]
Tytuł: 

Zdzisław pisze:
jak mamy odsklepin sporo to proponuje zrobić tak; odsklepiny odcedzone lub nie do gara dodajemy 2-3 części wody gotujemy do rozpuszczenia wosku ,studzimy zlewamy roztwór i szumujemy.teraz balon i fermentacja,1 raz zlewamy na andrzejki 2 raz ostatki do butelek około Wielkiej Nocy jeżeli mamy co bo pokusa jest wielka.Miód pitny sycony z odsklepin ma specyficzny bukiet.


Zdzisław, można i tak, ale jednak radzę trzymać się zasad już podawanych na forum, przy robieniu miodów pitnych.
Efekt zacniejszy no i ryzyko spaprania nastawu mniejsze :)

Pozdrawiam

Autor:  Zdzisław. [ 06 stycznia 2011, 19:10 - czw ]
Tytuł: 

na pewno receptury podawane na forum są prostsze i dają produkt o większej niż 10-11 proc.zaw.alk Ale można poeksperymentować to tylko na oko wydaje się tak skąplikowane.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/