FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Co zrobić z odsklepin http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=55&t=3884 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | witek126 [ 04 stycznia 2011, 22:30 - wt ] |
Tytuł: | |
Koledzy a co robicie z odsklepinamy ja mam mało uli to natależe i do ula |
Autor: | CYNIG [ 05 stycznia 2011, 11:34 - śr ] |
Tytuł: | |
witek126 pisze: Koledzy a co robicie z odsklepinami ja mam mało uli to na talerze i do ula
Ja odsklepiny daje na sito (cedzak) i czekam jak obciekną z miodu nawet ze 2 dni. Na moje oko, miód w nich zawarty łapie wilgoć z powietrza i się bardziej upłynnia no i ładnie cieknie. Oczywiście taki "rozwodniony" miodek stosuję wyłącznie do dalszego przetwarzania, czyli nastawiam na nim miody pitne. |
Autor: | WiktorJ [ 05 stycznia 2011, 12:39 - śr ] |
Tytuł: | |
Do odsklepin dolać ciepłej wody wymieszać przecedzić i do balona na Boże Narodzenie jak znalazł |
Autor: | CYNIG [ 05 stycznia 2011, 12:45 - śr ] |
Tytuł: | |
WiktorJ pisze: Do odsklepin dolać ciepłej wody wymieszać przecedzić i do balona na Boże Narodzenie jak znalazł
Dokładnie tak, ale najlepiej na Boże Narodzenie... następnego roku ![]() |
Autor: | Wiktor [ 05 stycznia 2011, 13:03 - śr ] |
Tytuł: | |
Do miodku wypłukanego z odsklepin niedużą ilością wody, dobrze jest dolać spirytusu 50/50 (najlepszy lubelski) i odczekać kilka miesięcy. ![]() |
Autor: | paraglider [ 06 stycznia 2011, 12:25 - czw ] |
Tytuł: | |
Miód z odsklepin posiada dziesięciokrotnie więcej substancji zapachowych /lotnych/ od zwykłego miodu i jest doskonały do leczenia zatok . Dlatego należy go w miarę szybko odcedzić /wycisnąć/ i zabezpieczyć w słoiku , przed ulatnianiem się tychże substancji. Obszernie na ten temat opisuje na forum sabard - warto poczytać . |
Autor: | Tomekmiodek [ 06 stycznia 2011, 12:37 - czw ] |
Tytuł: | |
Ten temat mnie zawsze interesował - jak na razie to od sklepiam widelcem co w rezultacie nie daje dużo miodu w odsklepinach - ale widelec jest pracochłonny, nożem było by szybciej , ale więcej miodu w odsklepinach i co z nim robić? wina to ja już narobiłem kilka balonów i nikt tego nie pije u mnie, a sprzedawać nie można - dlaczego? jak zdobyć pozwolenie na sprzedaż wina z miodu, ode mnie z domu? czy to jest w ogóle możliwe? |
Autor: | kazik11 [ 06 stycznia 2011, 13:32 - czw ] |
Tytuł: | |
Odsklepiny na sitko i masz normalny miód, resztę płuczesz i jeżeli masz zdrowa pasieke to dajesz pszczółkom a jak podejrzane to po prostu wylewasz.Z takiego wosku wychodza przepiękne kolorystycznie i zapachowo świece. Ze sprzedażą wina z własnej produkcji to raczej się nie pchaj.Bo czy małe ilości czy duże to przepisy takie same.No i wzorowe warunki sanitarne. Rejestracja w Inspekcji weterynaryjnej Rejestracja w inspekcji sanitarnej Rejestracja w Urzędzie Skarbowym-akcyza. Po zapłaceniu akcyzy,VAT i podatku to nie wiele Ci zostanie. |
Autor: | mendalinho [ 06 stycznia 2011, 13:40 - czw ] |
Tytuł: | |
kazik11 pisze: Odsklepiny na sitko i masz normalny miód
Miód z odsklepin ma tendencje do fermentacji dlatego nie powinno się go sprzedawać. Jeśli juz to na użytek własny, do skarmienia lub jak koledzy wyżej piszą do gąsiora i na winko |
Autor: | Krzysztof K.. [ 06 stycznia 2011, 14:14 - czw ] |
Tytuł: | Pszczoly i Pszczelarze |
mendalinho pisze: kazik11 pisze: Odsklepiny na sitko i masz normalny miód Miód z odsklepin ma tendencje do fermentacji dlatego nie powinno się go sprzedawać. Jeśli juz to na użytek własny, do skarmienia lub jak koledzy wyżej piszą do gąsiora i na winko Witam Ja mam podwujne sito w w stole do odsklepiania, tagrze po karzdym miodobraniu na sitach lerza prawie suche odsklepiny, a miodek opuszczam dolnym kranikiem do wiaderka i jest ok!!!!!!..... normylny towar na sprzesz, naturalnie nie wolno czekac tygodniami az nabierz wilgoci z pomieszczenia i zacznie fermentowac!!!!!!!............ A najprostrzym sposobem jest wirowanie odsklepin w takich workach siatkowych zawieszanych w miodarce, wtedy mozna jeszcze niezla ilosc miodu odwirowac, a ladne suche odsklepinki, ida do przetopu, i puzniej wosk przerabia sie na weze na weze!!!!! Pozdrowienia Krzysztof K |
Autor: | CYNIG [ 06 stycznia 2011, 14:42 - czw ] |
Tytuł: | |
Tomekmiodek pisze: ... jak zdobyć pozwolenie na sprzedaż wina z miodu, ode mnie z domu? czy to jest w ogóle możliwe?
Tomek, może tutaj znajdziesz choć część odpowiedzi na powyższe pytanie http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=18085 |
Autor: | Zdzisław. [ 06 stycznia 2011, 17:45 - czw ] |
Tytuł: | |
jak mamy odsklepin sporo to proponuje zrobić tak; odsklepiny odcedzone lub nie do gara dodajemy 2-3 części wody gotujemy do rozpuszczenia wosku ,studzimy zlewamy roztwór i szumujemy.teraz balon i fermentacja,1 raz zlewamy na andrzejki 2 raz ostatki do butelek około Wielkiej Nocy jeżeli mamy co bo pokusa jest wielka.Miód pitny sycony z odsklepin ma specyficzny bukiet. |
Autor: | Tomekmiodek [ 06 stycznia 2011, 18:02 - czw ] |
Tytuł: | |
kazik11 pisze: Ze sprzedażą wina z własnej produkcji to raczej się nie pchaj. Pchaj to jest złe słowo kolego - w domyśle miałem sprawdzić wymagania i je spełnić CYNIG pisze: Tomek, może tutaj znajdziesz choć część odpowiedzi na powyższe pytanie
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=18085 Dzieki - ale z tego co tam przeczytałem to raczej nic z tego, proponują żeby własne trunki sprzedawać jako "artykuły kolekcjonerskie" - przyczyn muszę przyznać ze robienie napojów wysoko oktanowych z miodu było by super zabawa - a szkoda. |
Autor: | CYNIG [ 06 stycznia 2011, 18:47 - czw ] |
Tytuł: | |
Zdzisław pisze: jak mamy odsklepin sporo to proponuje zrobić tak; odsklepiny odcedzone lub nie do gara dodajemy 2-3 części wody gotujemy do rozpuszczenia wosku ,studzimy zlewamy roztwór i szumujemy.teraz balon i fermentacja,1 raz zlewamy na andrzejki 2 raz ostatki do butelek około Wielkiej Nocy jeżeli mamy co bo pokusa jest wielka.Miód pitny sycony z odsklepin ma specyficzny bukiet.
Zdzisław, można i tak, ale jednak radzę trzymać się zasad już podawanych na forum, przy robieniu miodów pitnych. Efekt zacniejszy no i ryzyko spaprania nastawu mniejsze ![]() Pozdrawiam |
Autor: | Zdzisław. [ 06 stycznia 2011, 19:10 - czw ] |
Tytuł: | |
na pewno receptury podawane na forum są prostsze i dają produkt o większej niż 10-11 proc.zaw.alk Ale można poeksperymentować to tylko na oko wydaje się tak skąplikowane. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |