FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Pokarm na kolejną zimę
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=55&t=4185
Strona 1 z 2

Autor:  marcing [ 11 lutego 2011, 19:12 - pt ]
Tytuł:  Pokarm na kolejną zimę

Mam pytanie do doświadczonych pszczelarzy przyjdzie kolejna zima i będzie trzeba pszczółki czymś zakarmić a czy to będzie gotowy syrop czy cukier to zdecyduje cena ale do rzeczy prognozy na ceny cukru nie są zadowalając i mogą drastycznie wzrosnąć wiec pytanie czy kupować cukier już teraz czy ryzykować a może jeszcze spadnie przed kolejnym karmieniem może gotowe pasze nie przekroczą cen cukru w drastycznym scenariuszu

Autor:  górski_pszczelarz [ 11 lutego 2011, 19:44 - pt ]
Tytuł: 

według mnie to będzie pierwszy rok w którym bardziej będzie się opłacało kupić gotowy syrop inwertowany niż cukier. No ale pożyjemy i zobaczymy. Jak tak dalej pójdzie to cukier będzie droższy od miodu :D

Autor:  bialymis71 [ 11 lutego 2011, 19:50 - pt ]
Tytuł: 

z tego co słyszałem to Polsce już brakuje 200 tys kg lub ton (nie jestem pewien) cukru. Mają sprowadzać prawdopodobnie z Tajlandii :bosie:

Autor:  krzysglo [ 11 lutego 2011, 20:27 - pt ]
Tytuł: 

miecio pisze:
według mnie to będzie pierwszy rok w którym bardziej będzie się opłacało kupić gotowy syrop inwertowany niż cukier. No ale pożyjemy i zobaczymy. Jak tak dalej pójdzie to cukier będzie droższy od miodu :D

A syrop to i z czego jest robiony ?

Autor:  marcing [ 11 lutego 2011, 20:33 - pt ]
Tytuł: 

Apifortuna była w zeszłym roku po 2,79 kg jest robiona ze zborza ale zborze też zdrożało wiec i ona tez pójdzie w górę wiec może już teraz zrobić zakupy cukru w biedronce po 2,89zł więc jeszcze pół biedy

Autor:  górski_pszczelarz [ 11 lutego 2011, 20:41 - pt ]
Tytuł: 

Syrop robiony jest najczęściej z pszenicy a nie z buraków ani trzciny cukrowej!

krzysglo pisze:
miecio pisze:
według mnie to będzie pierwszy rok w którym bardziej będzie się opłacało kupić gotowy syrop inwertowany niż cukier. No ale pożyjemy i zobaczymy. Jak tak dalej pójdzie to cukier będzie droższy od miodu :D

A syrop to i z czego jest robiony ?

Autor:  krzysglo [ 11 lutego 2011, 20:53 - pt ]
Tytuł: 

miecio pisze:
Syrop robiony jest najczęściej z pszenicy a nie z buraków ani trzciny cukrowej!

krzysglo pisze:
miecio pisze:
według mnie to będzie pierwszy rok w którym bardziej będzie się opłacało kupić gotowy syrop inwertowany niż cukier. No ale pożyjemy i zobaczymy. Jak tak dalej pójdzie to cukier będzie droższy od miodu :D

A syrop to i z czego jest robiony ?


No i właśnie odpowiedziałeś sobie.
Ceny zbóż też poszły do góry.

Autor:  anZag [ 11 lutego 2011, 21:08 - pt ]
Tytuł: 

marcing pisze:
Apifortuna była w zeszłym roku po 2,79 kg jest robiona ze zborza ale zborze też zdrożało wiec i ona tez pójdzie w górę wiec może już teraz zrobić zakupy cukru w biedronce po 2,89zł więc jeszcze pół biedy

Aktualna cena w biedronce to 3, 39 zł.

Autor:  6Cichy [ 11 lutego 2011, 22:46 - pt ]
Tytuł: 

dotacje niszczą każdy rynek i powoduja wzrost cen. Będzie drogo

Autor:  górski_pszczelarz [ 12 lutego 2011, 00:07 - sob ]
Tytuł: 

A właśnie że sobie nie odpowiedziałem na pytanie. Główną przyczyną wzrostu cen cukru jest likwidacja cukrowni w Polsce i nastawienie się na import tego towaru z zagranicy a nie niska produkcja. Także to zupełnie inna bajka. A ceny zbóż we Francji tak wysoko do góry nie poszły, a tam jest robiona apifortuna, którą sprowadza się do Polski do podkarmiania pszczół.

krzysglo pisze:
miecio pisze:
Syrop robiony jest najczęściej z pszenicy a nie z buraków ani trzciny cukrowej!

krzysglo pisze:
miecio pisze:
według mnie to będzie pierwszy rok w którym bardziej będzie się opłacało kupić gotowy syrop inwertowany niż cukier. No ale pożyjemy i zobaczymy. Jak tak dalej pójdzie to cukier będzie droższy od miodu :D

A syrop to i z czego jest robiony ?


No i właśnie odpowiedziałeś sobie.
Ceny zbóż też poszły do góry.

Autor:  Zdzisław. [ 12 lutego 2011, 00:29 - sob ]
Tytuł: 

Koledzy nie ma takiego prostego przełożenia cen.
Jest popyt -podaż,spekulacja,moda,panika,marketing,niedobór,nadprodukcja,to określenia wpływające na ceny.
Izoglukozy do niedawna były kłopotliwym odpadem produkcyjnym a teraz są w cenie i bądż tu mądrym.
Cukrownie w Europie należą do kilku firm i one wpływają na ceny,według zasady tonio wyprodukować,drogo sprzedać obojętnie w którym państwie.

Autor:  KOBER [ 12 lutego 2011, 01:27 - sob ]
Tytuł: 

Cukier do góry , syropy gotowe do góry , leki do góry , paliwo do góry, cenę miodu by sie tez przydało podnieść ,ale Cię zje konkurencja i dystrybutorzy miodem co za psie pieniądze sprowadzają miód , który tak i siak jest dwa razy tanszy w hipermarketach . Napedzana jest machina życie miodem płynące ,ale co z tego jak nie promuje się polskiego miodu , wszystko by było fajnie ale na tym ktos inny bije kase a zwykły pszczelarz jest w tym ogniwie tylko robolem dobrze jak potrafi sam miód sprzedać i go wypromować , bo ja bym nigdy swojego miodu do skupu nie oddał . Ciekaw jestem czy podniosą cene skupu miodu , praktycznie taki pszczelarz co ma 300 rodzin ten miód juz do skupu musi oddać ,ale czy mu się to bedzie opłacać za 3 czy 5 lat kiedy cukier dojdzie do 5 zł.? Jezeli dalej utrzyma sie taka tendencja taki pszczelarz co ma 300 rodzin i zajmuje sie zawodowo pszczołami bedzie musiał zwiekszyć albo srednią z pnia albo czeka go zajecie z 500 ulami ,zeby zarobić na zycie.

Autor:  Zdzisław. [ 12 lutego 2011, 10:43 - sob ]
Tytuł: 

KOBER- jeżeli zwiększysz liczbe uli,to trzeba kogoś zatrudnić, zwiększyć koszty[jak znajdziesz pracownika] koło się zamyka.
Taki sam problem z wędrówkami.
Optymalne rozwiązanie zdaje się takie,dopasować liczbe rodzin do własnych możliwości i iść w kierunku różnorodnej produkcj,miód,matki,odkłady itp.

Autor:  byczek [ 12 lutego 2011, 23:31 - sob ]
Tytuł: 

U mnie w tym roku połowe pokarmu na zime beda przygotowywały odklady wiec albo zaoszczeze troche albo strace :oczko:
JA bazuje tylko na cukrze

Autor:  henry650 [ 13 lutego 2011, 18:10 - ndz ]
Tytuł: 

Dziwne ze tylko w Polsce cukier drożeje ja w tamtym roku w Makro płaciłem 2.45 zł na nasz polskie i teraz w tym samym sklepie taka sama cena wiec co jest grane Polska juz przegoniła unie chyba muszę się zastanowić nad powrotem do domu bo juz jyba jest w Polsce taki dobrobyt ???? :rolf:

Autor:  górski_pszczelarz [ 13 lutego 2011, 18:20 - ndz ]
Tytuł: 

tak to jest jak się zlikwidowało większość cukrowni i z jednego z największych eksporterów staliśmy się jednym z największych importerów cukru.

Autor:  mik [ 13 lutego 2011, 18:28 - ndz ]
Tytuł: 

Jesteśmy gospodarką wolno rynkową więc ... spekulacja !!! bo cukrowni prawie brak . A jeszcze 7 lat temu pewna partia się odgrażała że co my z tym cukrem zrobimy?. Pozdrawiam

Autor:  Apikan [ 13 lutego 2011, 20:24 - ndz ]
Tytuł: 

Co wy tak w środku zimy o cukrze. Bedzie potrzebny dopiero we wrześniu. Przeliczcie ile zyskujecie w skali roku. Ja się martwię o pokarm na dwa tygodnie przed terminem zakarmiania. Zimuję na syropie , który firma przywozi pod sam dom. A i cukier w tym czasie jest najtańszy bo magazyny szykują się do kampani.

Autor:  marcing [ 13 lutego 2011, 20:47 - ndz ]
Tytuł: 

Czasem warto się zastanowić przed sezonem jak by się sprawdziły prognozy cen to tylko na 1tonie cukru traci się dwa tysiące a jak ktoś potrzebuje więcej to już trochę kasy jest ale co to dla tak bogatych pszczelarzy nie robi różnicy te parę groszy :uśmiech:

Autor:  KOBER [ 13 lutego 2011, 21:01 - ndz ]
Tytuł: 

Apikan pisze:
Co wy tak w środku zimy o cukrze. Bedzie potrzebny dopiero we wrześniu. Przeliczcie ile zyskujecie w skali roku. Ja się martwię o pokarm na dwa tygodnie przed terminem zakarmiania. Zimuję na syropie , który firma przywozi pod sam dom. A i cukier w tym czasie jest najtańszy bo magazyny szykują się do kampani.


Martwią sie Ci , którzy nie kupili cukru na jesieni po 2 zł. na ten rok do zakarmienia.
ale pierwszy raz sie mi tak zdarzyło ,ze po prostu nie miałem gotówki ,a teraz chcac nie chcac gotówkę jakos trzeba bedzie pozyskac (mam nadzieje ,ze bedzie dobry rok na miód) wtedy w sierpniu nawet jak cukier bedzie kosztował 3 zl to duzo nie staracę . Chyba ,ze to tego czasu cukier pójdzie w dół ??? Jedno jest pewne do 15 sierpnia mogę czekać ,a pozniej juz trzeba karmic. Kto sie orientuje jakie bedą ceny cukru w tym okresie???

Autor:  qq [ 20 marca 2011, 22:17 - ndz ]
Tytuł:  Re: Pokarm na kolejną zimę

marcing pisze:
Mam pytanie do doświadczonych pszczelarzy przyjdzie kolejna zima i będzie trzeba pszczółki czymś zakarmić a czy to będzie gotowy syrop czy cukier to zdecyduje cena ale do rzeczy prognozy na ceny cukru nie są zadowalając i mogą drastycznie wzrosnąć wiec pytanie czy kupować cukier już teraz czy ryzykować a może jeszcze spadnie przed kolejnym karmieniem może gotowe pasze nie przekroczą cen cukru w drastycznym scenariuszu


Dzisakurat rozmawiałem z Panem Badeńskim z Karczowisk i Mówił że cena APIFORTUNY do końca maja ma być niezmienna , czyli 3 zł. Termin gwarancji 3 lata Natomiast co dalej z cena ???? Wszyscy się drapią po głowie ..... Także pomyśleć może i warto

Autor:  Marian. [ 20 marca 2011, 22:36 - ndz ]
Tytuł: 

A ja się tym nie zrażam i tak bende miał pszczoły. :wnerw:

Autor:  byczek [ 21 marca 2011, 19:02 - pn ]
Tytuł: 

koledzy jak bardzo zaklezy komus na pszczolach to czy cukier bedzie kosztowal 3 czy 4 a nawet 5 zł to i tak bedzie je trzymal bo to jest hobby.
Gorzec maja Ci co z pszczol sie utrzymuja;/

Autor:  polbart [ 22 marca 2011, 03:35 - wt ]
Tytuł: 

KOBER pisze:
Apikan pisze:
Co wy tak w środku zimy o cukrze. Bedzie potrzebny dopiero we wrześniu. Przeliczcie ile zyskujecie w skali roku. Ja się martwię o pokarm na dwa tygodnie przed terminem zakarmiania. Zimuję na syropie , który firma przywozi pod sam dom. A i cukier w tym czasie jest najtańszy bo magazyny szykują się do kampani.


Martwią sie Ci , którzy nie kupili cukru na jesieni po 2 zł. na ten rok do zakarmienia.
ale pierwszy raz sie mi tak zdarzyło ,ze po prostu nie miałem gotówki ,a teraz chcac nie chcac gotówkę jakos trzeba bedzie pozyskac (mam nadzieje ,ze bedzie dobry rok na miód) wtedy w sierpniu nawet jak cukier bedzie kosztował 3 zl to duzo nie staracę . Chyba ,ze to tego czasu cukier pójdzie w dół ??? Jedno jest pewne do 15 sierpnia mogę czekać ,a pozniej juz trzeba karmic. Kto sie orientuje jakie bedą ceny cukru w tym okresie???


2,50

Autor:  Marcinluter [ 22 marca 2011, 09:02 - wt ]
Tytuł: 

polbart pisze:
KOBER pisze:
Apikan pisze:
Co wy tak w środku zimy o cukrze. Bedzie potrzebny dopiero we wrześniu. Przeliczcie ile zyskujecie w skali roku. Ja się martwię o pokarm na dwa tygodnie przed terminem zakarmiania. Zimuję na syropie , który firma przywozi pod sam dom. A i cukier w tym czasie jest najtańszy bo magazyny szykują się do kampani.


Martwią sie Ci , którzy nie kupili cukru na jesieni po 2 zł. na ten rok do zakarmienia.
ale pierwszy raz sie mi tak zdarzyło ,ze po prostu nie miałem gotówki ,a teraz chcac nie chcac gotówkę jakos trzeba bedzie pozyskac (mam nadzieje ,ze bedzie dobry rok na miód) wtedy w sierpniu nawet jak cukier bedzie kosztował 3 zl to duzo nie staracę . Chyba ,ze to tego czasu cukier pójdzie w dół ??? Jedno jest pewne do 15 sierpnia mogę czekać ,a pozniej juz trzeba karmic. Kto sie orientuje jakie bedą ceny cukru w tym okresie???


2,50


Bardzo optymistyczna wersja ;) :pl: , oby tak było :załamka:

Autor:  marcing [ 26 lipca 2011, 16:59 - wt ]
Tytuł: 

Ciekawe czy ta optymistyczna prognoza się sprawdzi jak na razie cena w granicach 3,5zł w biedronce a już pierwsze porcje trzeba dać przynajmniej u mnie

Autor:  górski_pszczelarz [ 26 lipca 2011, 20:35 - wt ]
Tytuł: 

cena cukru za rok będzie raczej podobna jak w tym roku. Przewidywania są takie że podobna ilość co w tym roku będzie musiała być importowana, co jest aż dziwne ze względu na dobry rok. Chociaż może nauczeni tegorocznym nagłym strachem że zabraknie cukru, nie będzie takich wahań ceny, ale pewnie będzie się wahała od 3,3-4,0. Ciekawy jestem jak będzie.

Autor:  Zdzisław. [ 26 lipca 2011, 23:14 - wt ]
Tytuł: 

W Łodzi w marketach można kupić po 3,2-3,3.
Inwert w kwietniu kupowałem z cysterny 2,6 a teraz cena po 3 zł i więcej a trzeba pamiętać że to tylko za 1 kg inwertu 0,7 kg suchej masy[ cukru].
Przy podkarmianiu powinniśmy się odność do suchej masy,a nie do kg czy litrów roztworu bo póżniej się okazuje że po''naszemy''daliśmy pszczołom 10 a to było 6-7 i kombinujemy co się stało że nie dotrwały do kwietnia.

Autor:  marcing [ 27 lipca 2011, 21:21 - śr ]
Tytuł: 

Ja zrobiłem zakup już po 3,39 w Carefure w Grudziądzu miałem dziwną sytuację bo ochroniarz się przyczepił że nie prowadzą sprzedaży hurtowej jak na kasach spokojnie sobie przeszedłem i zapłaciłem za towar a co to za różnica czy ja sam kupię większą ilość czy razem z rodziną jakie są prawa konsumenta i czy ochroniarz ma prawo na taką interwencję ?

Autor:  Cordovan [ 27 lipca 2011, 21:24 - śr ]
Tytuł: 

marcing pisze:
miałem dziwną sytuację bo ochroniarz się przyczepił że nie prowadzą sprzedaży hurtowej jak na kasach spokojnie sobie przeszedłem i zapłaciłem za towar a co to za różnica czy ja sam kupię większą ilość czy razem z rodziną jakie są prawa konsumenta i czy ochroniarz ma prawo na taką interwencję ?


Jeśli market nie wprowadził ograniczenia ilościowego z ewidentną informacja o tym a kasjerka skasowała na kasie ilość jaką kupiłeś i zapłaciłeś możesz ochroniarzowi zaśmiać się w twarz i powiedzieć by sobie tez kupił jak mu szkoda. :oczko:

Autor:  marcing [ 27 lipca 2011, 21:47 - śr ]
Tytuł: 

A jeśli na gazetce jest napis że nie prowadzą sprzedaży hurtowej to co wtedy na kasie sprzedała bo może dać paragon na 50 kg czyli kilka razy można obrócić

Autor:  Cordovan [ 27 lipca 2011, 21:56 - śr ]
Tytuł: 

marcing pisze:
A jeśli na gazetce jest napis że nie prowadzą sprzedaży hurtowej to co wtedy na kasie sprzedała bo może dać paragon na 50 kg czyli kilka razy można obrócić


Można kilka razy obrócić a najlepiej kilka osób (rodzinka, znajomi) wtedy nie mają prawa się czepić. :oczko:

Autor:  marcing [ 27 lipca 2011, 22:07 - śr ]
Tytuł: 

Właśnie kilka razy obróciłem i to z żoną z dwoma wózkami i jeszcze mu nie odpowiadało tak dla pewności chciałem się dowiedzieć czy ochrona ma prawo czepiać się po opuszczeniu kasy z paragonem

Autor:  Mieszko [ 27 lipca 2011, 22:17 - śr ]
Tytuł: 

Następnym razem mu powiedz, żeby sobie też napędził, jeśli zazdrości. :oczko:

Autor:  marcing [ 27 lipca 2011, 22:28 - śr ]
Tytuł: 

Szkoda że nie wprowadzą towaru na kartki zamiast się cieszyć że towar schodzi to robią problemy następny raz będzie za rok ale wtedy to inaczej z nim pogadam i będę chciał iść na kawę do dyrektora :oczko:

Autor:  BoCiAnK [ 27 lipca 2011, 22:35 - śr ]
Tytuł: 

marcing pisze:
A jeśli na gazetce jest napis że nie prowadzą sprzedaży hurtowej to co wtedy na kasie sprzedała bo może dać paragon na 50 kg czyli kilka razy można obrócić

KOlego
Jeżeli jest towar w sklepie czy na promocji w jakim kolwiek markecie czy hiper M
to możesz kupić ile chcesz nawet tonę czy dwie

to jest Bzdura co czasami robią że sprzedają po 10 kg cukru czy innego towaru
Miałem przypadek że kasjerka nie chciała mi skasować 100kg cukru powiedziała że tylko 10 kg
Nie ma czegoś takiego jak sprzedaż limitowana
zapoznaj się z przepisami konsumenta
i niech was nikt w balona nie robi towar wystawiony do sprzedaży nie podlega żadnym limitom przerabiałem to w Tescco

Autor:  Mariuszczs [ 27 lipca 2011, 22:50 - śr ]
Tytuł: 

To jest tak - kupują cukier po 3,45 a sprzedają po 3,40 albo teraz nie wolno zaniżac i dają 3,45 ) i się reklamują że mają tani cukier. Inne sklepy też kupują po 3,45 ale doliczają zarobek i kosztuje więcej.
Ludzie lecą po cukier i przy okazji kupują inne rzeczy dzięki czemu poświęcone 5 groszy ( lub 0 ) zwraca się z nawiązką. Co jak im wykupisz cały cukier sam i nie kupisz nic innego ?

To tylko o to chodzi.

Autor:  BoCiAnK [ 27 lipca 2011, 23:02 - śr ]
Tytuł: 

Mariuszczs pisze:
Co jak im wykupisz cały cukier sam i nie kupisz nic innego ?

Ale w przepisach prawnych jest jak byk napisane Towar Wystawiony do sprzedaży nie podlega reglamentacji
kto tego nie wie no to go wystawią do wiatru a jak umiesz się postawić to Ci jeszcze pomogą wywieź wózek :uśmiech:
Co to kogo obchodzi na co oni łapią klienta ;-)

Autor:  marcing [ 27 lipca 2011, 23:08 - śr ]
Tytuł: 

No to teraz już się nie dam nastraszyć na przyszłość Dziękuję za pomoc

Autor:  Zdzisław. [ 27 lipca 2011, 23:55 - śr ]
Tytuł: 

Miałem taką samą sytułacje w jednym z marketów [ograniczenie sprzedaży promocyjnej] fakt że 2 lata wstecz,oparło się o menadżera tego bałaganu,inspekcje,wydział,handlu i wszystkich świętych tak mnie wpienili.
Staneło na tym że:
Jak jest promocja to może trwać przez czas określony lub do wyczerpania zapasów.
Reglamentacja towarów jest nieprawna [ograniczanie ilościowe lub kwotowe].
Sprzedaż hurtowa prowadzona jest pomiędzy podmiotami gospodarczymi posiadającymi stosowne uprawnienia [nie osoby fizyczne] ilość nie decyduje.
W jednym przypadku mogą odmuwić sprzedaży-powołać się na przepisy BHP,pracownik na kasie może dziwigać określoną wagę,ale 2czy 10 podejśccie jest legalne,pracownik-kasjer powinien skasować ochroniarz podziękować za zakup, ewentualnie.
Jak są problemy to można poprosić menadżera o podanie uzasadnienia takich niedozwolanych praktyk handlowych na piśmie.
Uprzedzam że taka przepychanka może trwać czas dłuższy i kosztować sporo nerwów łącznie ze straszeniem policją,urzędem skarbowym itp.
Czy teraz obowiązują inne przepisy ,nie wiem.

Autor:  polbart [ 28 lipca 2011, 10:31 - czw ]
Tytuł: 

marcing pisze:
Ciekawe czy ta optymistyczna prognoza się sprawdzi jak na razie cena w granicach 3,5zł w biedronce a już pierwsze porcje trzeba dać przynajmniej u mnie


Ciężko będzie. Spadek się dopiero zaczął.
http://www.portalspozywczy.pl/owoce-war ... 54595.html

Autor:  Asaf [ 28 lipca 2011, 15:47 - czw ]
Tytuł:  Apifortuna

Dzisiaj kupiłem Apifortunę 450 kilo (30 wiader x 15 kg) za 1 729.36 z transportem na paletę pod wskazany adres co nam daje: 3.84 za kg.
Cukier wychodzi dużo taniej.

Autor:  marcing [ 28 lipca 2011, 22:33 - czw ]
Tytuł: 

Z cukrem może jest więcej pracy ale przy takich ilościach co ja zakarmiam to nie ma tak dużego znaczenia dlatego go wybrałem a nie inwert a do tego wychodzi taniej bo 3,39 za 1kg suchej masy ja już na obniżki się nie załapię bo kupiłem ale jak rynek wyczuje zwiększone zapotrzebowanie to cena sztucznie wzrośnie :uśmiech:

Autor:  karnika75 [ 30 lipca 2011, 17:21 - sob ]
Tytuł: 

a w Niemczech cukier po 65 centow za kilogram :leży_uśmiech: Czyli jakies 2.40-2.60 zl :pala:

Autor:  Tazon [ 30 lipca 2011, 20:55 - sob ]
Tytuł: 

karnika75 pisze:
a w Niemczech cukier po 65 centow za kilogram :leży_uśmiech: Czyli jakies 2.40-2.60 zl :pala:


A próbowałeś ten cukier na swoich podopiecznych :oczko:

Autor:  górski_pszczelarz [ 30 lipca 2011, 21:26 - sob ]
Tytuł: 

Tazon to taki sam cukier jak ten po 3,5 w Polsce

Autor:  KOBER [ 30 lipca 2011, 21:59 - sob ]
Tytuł: 

W tym roku zamówiłem gotowy syrop bo jeszcze w ubiegłym roku mieszałem cukier we frani ,ale pasieka mi sie powiekszyła więc trzeba było wybrać .
Przyjechały kontenery rozładowałem , wiaderka 5l przygotowane i dokupione , dziurki nawiercone , juz niedługo bedziemy rozlewać. :bosie:

Autor:  miły_marian. [ 30 lipca 2011, 22:59 - sob ]
Tytuł: 

a tak na marginesie po ile płaciłes za kg tego syropu i ile zamuwiłes tego syropu. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  KOBER [ 30 lipca 2011, 23:28 - sob ]
Tytuł: 

Miły marianie zamówiłem tyle aby przezimowac 132 rodziny , płaciłem 2,80 za kg.

Autor:  adidar [ 31 lipca 2011, 01:25 - ndz ]
Tytuł: 

wlasnie kupilem 20 kg cukru za 65 eurocentów/ kg w 4 osoby, bo w Schwedt jest ogranicznie 5 kg na osobe. Ale wez tu sie z niemcami kłuć :tasak:

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/