FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjnego?
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=55&t=8911
Strona 1 z 2

Autor:  Jakub Krężel [ 03 stycznia 2013, 00:06 - czw ]
Tytuł:  a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjnego?

Witam serdecznie w Nowym Roku!

Nazywam się Kuba. Chciałbym pokazać Wam coś trochę innego, nowego, nietuzinkowego - domową produkcję serów metodami tradycyjnymi.
Jesteśmy młodą parą ze Szczecina. Ja interesuje się już od jakiegoś czasu domowym serowarstwem, a moją narzeczoną niedawno też zaraziłem tą niesamowitą pasją. Od pewnego czasu mamy w sobie niesamowitą energię i chęć szerzenia domowego serowarstwa również w całej Polsce. Wyrób domowego sera jest łatwy i przyjemny. Na dodatek, własny ser to samo zdrowie oraz ogromna satysfakcja, gdy podzielimy się nim z rodziną i przyjaciółmi. :-)

Pomysł na nasz sklep http://sklep.Serowar.pl pojawił się w połowie 2012 roku, gdyż czegoś podobnego w naszym kraju nie ma. Przez wiele miesięcy intensywnie pracowaliśmy nad tym, byśmy mogli zaoferować wszystko, czego potrzebuje domowy serowar. W końcu się udało!

W załączniku dodaję kilka zdjęć moich serków. :)
Na mojej stronie znajdziecie kilka przepisów: http://serowar.pl/content.php?112-Przepisy-na-sery

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, zapraszam!

Pozdrawiam
Jakub Krężel

Autor:  Cezary256 [ 03 stycznia 2013, 00:18 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

No dobra, a jak mam kupić od ciebie ser?! Gotowy taki, kładę na deseczkę, kroję, zjadam. Jak na razie to nie kręci mnie produkcja serów :) Pomysł bardzo dobry.

Twaróg polany miodem na miękkiej bułeczce to coś wspaniałego, ser żółty też dobra sprawa, ale z miodem to jeszcze nie przerabiałem :)

Pomysł dobry.

Autor:  elvis [ 03 stycznia 2013, 00:37 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Odnośnie pewnych wymagań w sprzedaży bezpośredniej, to możemy koledze pomóc :mrgreen:. Chociaż taka produkcja, chyba już pod sanepid podchodzi. Ewentualnie polecamy nasze miody do serków :D

ps
temat raczej do skasowania, nie to forum

Autor:  patryk [ 03 stycznia 2013, 00:40 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

a kolega to chyba fora pomylił bo tu nie o nabiale tyko o pszczołach :?

Autor:  Cezary256 [ 03 stycznia 2013, 00:45 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Nie pomylił, nie pomylił, może kolega obok serów wystawi miód, a ktoś kto ma sklep z miodem wstawi linka do sklepu z serem i dwie pieczenie na jednym ogniu. Interes musi się kręcić, trzeba sobie trochę pomagać :)

Grono pszczelarzy jest dosyć wąskie, serowarów pewnie jeszcze węższe, ale łącząc siły można się nieźle rozreklamować :)

Autor:  stantom20 [ 03 stycznia 2013, 00:47 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Myśle że kolega wie gdzie pokazać swoje piękne sery choć niewiem jak smakują ale gdyby były oblane pszczelim woskiem to dopiero klasa

Autor:  Marek Podlaskie [ 03 stycznia 2013, 10:11 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

A ja popieram ludzi pozytywnie nastawionych do tego co robią.Naszą pasją i biznesem :haha: są pszczółki :jupi: ,a kolega polubił mućki i przetwory .Więc zamiast ganić i wysyłać na inne forum ,warto poczytać .Dla mnie super pomysł na życie.Życzę sukcesów w Nowym 2013 roku i sprzedanych tirów serków :haha: :pl:

Autor:  Zielony [ 03 stycznia 2013, 10:18 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

fajnie i profesjonalnie ....... już dodałem do ulubionych .......życzę powodzenia :pl:

Autor:  Rob [ 03 stycznia 2013, 10:41 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Fajna sprawa :D ...z przepisów być może skorzystam...powodzenia w 2013 roku. :pl:

Autor:  Jerzy [ 03 stycznia 2013, 21:10 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Taki ser, to delicja, a bulka z serem i z mioodem, to juz "mistrzostwo swiata" i zdrowy zestaw na sniadanie.
Jak dobrze tu Kolega trafil!
Znalezc dobry ser, to czasem graniczy z cudem, a tu nam trafia sie taki Mistrz!
Napewno zamowie i to niejeden raz, a na poczatek to jakis zestaw firmowy z roznych gatunkow, aby pogodzic jakis (-es) z moim gustem.
A w ogole, to gratuluje takiego pomyslu i przedsiewziecia, no i zycze sukcesow w tej branzy.

Autor:  Jakub Krężel [ 05 stycznia 2013, 13:36 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Serdeczne dzięki za miłe słowa! :)
For nie pomyliłem - szukałem for entuzjastów, którzy podobnie jak ja robią coś fajnego, tradycyjnego, zdrowego. Nie napisałbym takiego postu na forum samochodowym, ale pszczelarskim - czemu nie!

Niestety własnych serów póki co nie sprzedaję, bo nie mam warunków spełniających przepisy na ich produkcję :( A obwarowane jest to tak jak już wyżej zauważyliście - sanepidem, inspekcją weterynaryjną, itp. Zatem póki co sery robię dla siebie, dla rodziny, przyjaciół, znajomych; a w sklepie sprzedaję sprzęt i produkty dla takich samych osób jak ja - czyli domowych producentów sera. :) Ponadto pomagam, doradzam, opowiadam - osobom, które chcą zacząć tę super przygodę.
Jeśli ktoś z Was będzie chciał coś kupić w moim sklepiku to niech się koniecznie zarejestruje w sklepie, bo dla zarejestrowanych jest 10% taniej na pierwszy zakup. :)

Autor:  DROBNY [ 05 stycznia 2013, 15:08 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Jak swoim dzieciakom zrobiłem twaróg z prawdziwego mleka to były zachwycone jego smakiem a jak dodały do tego jeszcze miód rewelka. Warto wspierać takie działania bo tylko w taki sposób można przeciwstawiać się tym wielkim koncernom i może zacznie powracać moda na małe wytwórnie sera, wędlin i pieczywa a właściwie to juz powraca. Kiedy ludzie dochodzą do pewnego poziomu zaspokojenia dóbr ich otaczających to zaczynają większą uwagę przykładać to tego co jedzą.

Autor:  Jakub Krężel [ 05 stycznia 2013, 15:16 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Zgadza się!
Ostatnio czytałem badania z lat 80' na temat wpływu wysokiego ciśnienia na proces dojrzewania serów. Wiecie, że proces dojrzewania sera można skrócić z 6 miesięcy do... 3 dni za pomocą wysokiego ciśnienia?!?!?
Tylko ja stawiam pytanie - jeśli naturalne bakterie pracują ciężko w serze przez 6 miesięcy wytwarzając smak, aromat i wartości odżywcze to czy ta sama praca może być wykonana przez 3 dni?! "Badacze" stwierdzili, że tak - ja sądzę inaczej...
P.S. Większość tanich serów dostępnych w sklepach właśnie tak "dojrzewa". A dlaczego są żółte? Teoretycznie nabierają tego koloru przez długi proces dojrzewania. W praktyce - przecież w 3 dni nie nabiorą koloru - dodaje się barwnik "annato". Przy najbliższej okazji zwróćcie uwagę w sklepie (albo we własnej lodówce) na skład żółtego sera - dam rękę uciąć, że znajdziecie annato. ;)

P.S. 2 - Kanapka z masłem i białym albo zółtym serem oraz miodem to coś wspaniałego! Coś, co kojarzy mi się z dzieciństwem. U mnie w domu od zawsze było dużo nabiału i miodu. I jest tak to dziś. Oczywiście prawdziwego miodu, a nie cukru sprzedawanego przez markety w słoikach z nalepkami "miód".

Autor:  pawel. [ 05 stycznia 2013, 21:57 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Uważam że temat jest w odpowiednim miejscu chociaż to forum pszczelarskie taka wiedza także jest nam potrzebna dla naszego zdrowia .pawel

Autor:  marcyha [ 06 stycznia 2013, 01:21 - ndz ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

No to w najbliższym czasie masz klientkę na podpuszczkę mikrobiologiczną i ..kankę:) i parę drobiazgów. Od jakiegoś czasu myślałam o własnym wyrobie serów, ale nie miałam bladego pojęcia gdzie dostac podpuszczkę mikrobiologiczną. Twarogi robię sama albo kupuję na rynku od "zaufanej babki". Nawet dwuletni dzieciak potrafi odróżni takie twarogi od sklepowych (tak samo jest z żurkiem - dzieciaki wolą robiony "domowo"). W kupnych żółtych serach najbardziej zniechęcające są konserwanty - azotany.

Autor:  Jakub Krężel [ 08 stycznia 2013, 11:57 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

O proszę, zapraszam! :) Koniecznie się zarejestruj przed zakupem - mam 10% rabatu dla nowych zarejestrowanych klientów na pierwsze zamówienie.

Autor:  Jakub Krężel [ 12 stycznia 2013, 13:35 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

To zamówienie z grzybkiem to Twoje? :)

Autor:  polbart [ 12 stycznia 2013, 17:26 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Kuba,
Wysyłaj dwa-trzy sery jakie uważasz.
Leszek Stępień
Stara Słupia 24a
26-006 Nowa Słupia
502 575 960
Zapłacę przy odbiorze.
Pozdrawiam,
Leszek

Autor:  marcyha [ 16 stycznia 2013, 21:59 - śr ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Jakub Krężel pisze:
To zamówienie z grzybkiem to Twoje? :)

No tak, grzybek (córka go nazwała Maślaczek, ale dla mnie to Fafik :blee: ) już robi kefir. Ja zrobiłam pierwsze sery, nie miały szans na leżakowanie, heh! W sobotę biegnę na rynek po 15 l mleka i robię dalsze próby! Muszę poczytac o wędzarniach, bo coś w rodzaju oscypków chciałabym robic. Na pewno kupię jeszcze dużą kankę, ale muszę nazbierac kasy...

Autor:  ja-lec [ 16 stycznia 2013, 22:12 - śr ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

marcyha wędzone sery są smaczne ale niezbyt zdrowe.

Autor:  marcyha [ 16 stycznia 2013, 22:28 - śr ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

...no fakt, masz rację... wszystko wędzone jest niezdrowe... ale tak podwędzone w zimnym dymku... troszeczkę... choroba, czemu te niezdrowe żarcie jest takie dobre :oops:

Autor:  Cordovan [ 16 stycznia 2013, 22:32 - śr ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Wszystko co wędzone zawiera w sobie aldehydy, które są w dużym natężeniu rakotwórcze co nie oznacza że nie powinno się jeść wędzonych wyrobów z czego by one nie były. Jak by miał na to patrzeć co jest zdrowe a co nie to człowiek nawet źródlanej wody by się ie mógł napić a jeść musiał by nic bo nawet te super ekologiczne jedzenia nie są w 100% zdrowe dla człowieka. Temat rzeka więc nie ma się co łamać tylko jeść to co się lubi i nie szkodzi ewidentnie, w końcu na coś trzeba umrzeć by tuskowizna została w ZUS.

Z wykształcenia technolog żywności i dietetyk. :wink:

Autor:  Jakub Krężel [ 19 stycznia 2013, 19:25 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Witajcie! Zamieszam kilka zdjęć serów, które uwarzyłem wczoraj wieczorem (m.in. dla Leszka). Jest to ser wytworzony z receptury Sera Korycińskiego (nazwać go de facto serem korycińskim nie mogę, bo to nazwa zastrzeżona i chroniona w całej UE - tylko sery z regionu Korycina tak mogą się nazywać). W praktyce niczym się jednak nie różni.
Ser zrobiony z pieprzem kolorowym, świeżo mielonym przed dodaniem. :)

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek

Ser teraz poddawany jest wstępnemu dojrzewaniu, a wieczorem wrzucę go do słonej kąpieli na kolejną dobę :)

Pozdrowienia, Kuba

Autor:  adriannos [ 19 stycznia 2013, 19:33 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Oj smaka mi narobiłeś. Trzeba się będzie wybrać po to i owo i sobie serek przygotować.

Autor:  polbart [ 19 stycznia 2013, 19:37 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Kuba,
Śliczności! Będziemy czekać cierpliwie. :D
Szkoda, że go już dziś u mnie nie ma :mniam miodek:

Życzę Ci powodzenia i pozdrawiam,
Leszek

Autor:  Cordovan [ 19 stycznia 2013, 19:40 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Sam robiłem kiedyś sery dla swojej rodziny tyle że z koziego mleka (jak dziadkowie jeszcze mieli kozy), pyszności to są owszem. :wink:

Autor:  Jerzy [ 19 stycznia 2013, 20:11 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Kuba - mniam, mniam!!!
Czekam na odpowiedz e-mail - juz wczesniej wyslalem do Ciebie.
Moj niemalze codzienny poranny "rytual":
Duza filizanka kawusi z mlekiem i miodem (od czasu do czasu z 'wsadem" .... - nie powiem jakim :pijemy: :haha: ), no i TEN SER pokrojony w kosteczke + wykalaczka) ...
Melodia dnia!!!!
A plasterki z miodem? - energizer!!!

Mieszkam zaledwie 30 km od Korycina, ale tu sprzedaja nie tylko te sery, lecz mimo wszystko zamawiam u Ciebie :okok: :mniam miodek:

Autor:  marcyha [ 19 stycznia 2013, 20:36 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Ile trzeba mleka, żeby takie dwa wyszły???

Autor:  górski_pszczelarz [ 19 stycznia 2013, 20:40 - sob ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Pewnie koło 40-50 litrów. Ale niech się wypowie fachowiec.

Autor:  Jakub Krężel [ 20 stycznia 2013, 22:50 - ndz ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

marcyha pisze:
Ile trzeba mleka, żeby takie dwa wyszły???

Akurat teraz gospodyni, u której się zaopatruje ma dobre mleko - wystarczyło 20 litrów. :) Krówki są dobrze karmione zimą i dają bogate w białko mleczko.

Autor:  marcyha [ 20 stycznia 2013, 23:24 - ndz ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Dzięki za odpowiedź:) Bardzo ładne te serki... i ładny parapet, okno i kubek :P . Zrobiłam wczoraj serek w kształcie serca, schowałam do lodówki i mam nadzieję, że nikt go nie wyczai przez jakiś czas i będzie miał szansę dojrzeć. Wcześniej zrobiłam też ser, który pokroiłam w kostkę i zalałam oliwą z cebulą. Po tygodniu jest wyborny :D
Wiecie - nie sądziłam, że robienie sera jest tak fascynujące. Cały proces jest bardzo ciekawy, a efekt smaaaczny :mrgreen:

Autor:  jv2m [ 21 stycznia 2013, 10:28 - pn ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Temat OK- nie pozostaje Nam nic innego jak na wiosnę nabyć po krówce , na pasieczysku paś i między miodobraniami sery wyrabiać - zawsze to bogatsza oferta sprzedaży ,- a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ?

Autor:  Jakub Krężel [ 21 stycznia 2013, 10:46 - pn ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

jv2m pisze:
a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ?

To jest super pomysł! Tylko skąd taki pyłek dobrej jakości pozyskać?

Autor:  harpia [ 21 stycznia 2013, 11:06 - pn ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Jakub Krężel,

serki super wygladają i zapewne pychotka, a co robisz z ta herbatą też ją przetrzymujesz kilka dni :haha: :haha:

Autor:  marcinbzyk [ 21 stycznia 2013, 11:23 - pn ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Jakub Krężel pisze:
jv2m pisze:
a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ?

To jest super pomysł! Tylko skąd taki pyłek dobrej jakości pozyskać?

z tym na forum pszczelarskim nie powinno byc problemu... tylko ja ze swej strony chce kolegę zachęcić do założenia malej przydomowej pasieki swój własny biały serek w połączeniu z własnym miodkiem..... :mniam miodek: :mniam miodek: :mniam miodek: :mniam miodek:

Autor:  marcyha [ 21 stycznia 2013, 11:31 - pn ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

E tam, pyłek jest niesmaczny, ble, tylko byście ser popsuli.
No i krowy mi nie wypasać w pasiece :nonono: .

Autor:  marcyha [ 21 stycznia 2013, 11:33 - pn ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Właśnie myślałam, że jak tu Jakub Krężel, posiedzi trochę, to sobie pewnie pasiekę założy :mrgreen:

Autor:  Jakub Krężel [ 22 stycznia 2013, 14:40 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Ja szczerze mówiąc takiego pyłku nigdy nie próbowałem :roll:
Na pasiekę niestety nie mam warunków :(

Autor:  marcinbzyk [ 22 stycznia 2013, 15:36 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

proponuje przeczytać książkę ''hodowla pszczół w mieście moja własna pasieka'' Georg Petrausch o dziwo nie potrzeba zbyt dużo miejsca

Autor:  Jakub Krężel [ 22 stycznia 2013, 15:40 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Serdeczne dzięki. Temat faktycznie jest bardzo ciekawy, ale póki co mam tyle na głowie, że skupię się tylko na serowarstwie. Może w przyszłości, gdy wybuduję dom pod miastem. ;)

Autor:  marcinbzyk [ 22 stycznia 2013, 15:44 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

jeszcze Cie tu przekabacimy zobaczysz........ :haha: :haha: :haha: :thank: :thank: :thank:

Autor:  Jakub Krężel [ 22 stycznia 2013, 16:44 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Próbujcie, może się uda ;)

Autor:  polbart [ 24 stycznia 2013, 17:31 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Kuba,

Dziękuję za dostawę.
Koryciński pycha. :pl:
Właśnie jestem po degustacji, która miała taki obraz że już pajda sera została skonsumowana.
Bardzo smaczny. :mniam miodek:

Pozdrawiam,
Leszek

Autor:  wieslaw48 [ 24 stycznia 2013, 19:45 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Witam
Ja też otrzymałem dostawę od Kuby.Serek koryciński jest przepyszny. Oczekuję dalszej dostawy zgodnie z umową.
Pozdrawiam Wiesław

Autor:  Lenin [ 24 stycznia 2013, 22:03 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Ile taka impreza kosztuje z przesyłką.

Autor:  Jakub Krężel [ 24 stycznia 2013, 23:02 - czw ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Bardzo się cieszę, że moje sery smakują. Nie sprzedaję ich na co dzień - nie żyję z tego, więc do każdego z nich wkładam dużo serca i pasji.
Lenin, proponowałem cenę 40zł za kilogram sera według receptury Korycińskiego i 60zł za Goudę. Mam jeszcze około 2 KG Goudy, która dojrzewała 9 miesięcy - ma bardzo intensywny smak i aromat - jest naprawdę pyszna. Tutaj ze względu na długi czas leżakowania proponuję cenę 80zł za kilogram.

P.S. Najbardziej bym się cieszył, jeśli by mi się udało Was namówić do uwarzenia własnego sera! :)

Autor:  Jakub Krężel [ 18 marca 2014, 00:15 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Cześć, dawno mnie to nie było :)
Ostatnio napisałem artykuł skierowany dla początkujących serowarów - zapraszam: http://sklep.serowar.pl/pl/n/26
:)

Autor:  asan [ 18 marca 2014, 00:42 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Strona o podanym adresie nie istnieje

Autor:  jędruś [ 18 marca 2014, 05:54 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Strona http://sklep.serowar.pl/pl/n/26 otwiera się.

Autor:  asan [ 18 marca 2014, 08:29 - wt ]
Tytuł:  Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne

Otwiera się połowicznie, jeśli uruchomisz ją z urządzenia z androidem to przerzuca Cię automatycznie na stronę dla mobilnych - ale tam wywala że nie istnieje. Wot, mechanizacja

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/