FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjnego? http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=55&t=8911 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Jakub Krężel [ 03 stycznia 2013, 00:06 - czw ] |
Tytuł: | a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjnego? |
Witam serdecznie w Nowym Roku! Nazywam się Kuba. Chciałbym pokazać Wam coś trochę innego, nowego, nietuzinkowego - domową produkcję serów metodami tradycyjnymi. Jesteśmy młodą parą ze Szczecina. Ja interesuje się już od jakiegoś czasu domowym serowarstwem, a moją narzeczoną niedawno też zaraziłem tą niesamowitą pasją. Od pewnego czasu mamy w sobie niesamowitą energię i chęć szerzenia domowego serowarstwa również w całej Polsce. Wyrób domowego sera jest łatwy i przyjemny. Na dodatek, własny ser to samo zdrowie oraz ogromna satysfakcja, gdy podzielimy się nim z rodziną i przyjaciółmi. ![]() Pomysł na nasz sklep http://sklep.Serowar.pl pojawił się w połowie 2012 roku, gdyż czegoś podobnego w naszym kraju nie ma. Przez wiele miesięcy intensywnie pracowaliśmy nad tym, byśmy mogli zaoferować wszystko, czego potrzebuje domowy serowar. W końcu się udało! W załączniku dodaję kilka zdjęć moich serków. ![]() Na mojej stronie znajdziecie kilka przepisów: http://serowar.pl/content.php?112-Przepisy-na-sery Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, zapraszam! Pozdrawiam Jakub Krężel |
Autor: | Cezary256 [ 03 stycznia 2013, 00:18 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
No dobra, a jak mam kupić od ciebie ser?! Gotowy taki, kładę na deseczkę, kroję, zjadam. Jak na razie to nie kręci mnie produkcja serów ![]() Twaróg polany miodem na miękkiej bułeczce to coś wspaniałego, ser żółty też dobra sprawa, ale z miodem to jeszcze nie przerabiałem ![]() Pomysł dobry. |
Autor: | elvis [ 03 stycznia 2013, 00:37 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Odnośnie pewnych wymagań w sprzedaży bezpośredniej, to możemy koledze pomóc ![]() ![]() ps temat raczej do skasowania, nie to forum |
Autor: | patryk [ 03 stycznia 2013, 00:40 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
a kolega to chyba fora pomylił bo tu nie o nabiale tyko o pszczołach ![]() |
Autor: | Cezary256 [ 03 stycznia 2013, 00:45 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Nie pomylił, nie pomylił, może kolega obok serów wystawi miód, a ktoś kto ma sklep z miodem wstawi linka do sklepu z serem i dwie pieczenie na jednym ogniu. Interes musi się kręcić, trzeba sobie trochę pomagać ![]() Grono pszczelarzy jest dosyć wąskie, serowarów pewnie jeszcze węższe, ale łącząc siły można się nieźle rozreklamować ![]() |
Autor: | stantom20 [ 03 stycznia 2013, 00:47 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Myśle że kolega wie gdzie pokazać swoje piękne sery choć niewiem jak smakują ale gdyby były oblane pszczelim woskiem to dopiero klasa |
Autor: | Marek Podlaskie [ 03 stycznia 2013, 10:11 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
A ja popieram ludzi pozytywnie nastawionych do tego co robią.Naszą pasją i biznesem ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | Zielony [ 03 stycznia 2013, 10:18 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
fajnie i profesjonalnie ....... już dodałem do ulubionych .......życzę powodzenia ![]() |
Autor: | Rob [ 03 stycznia 2013, 10:41 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Fajna sprawa ![]() ![]() |
Autor: | Jerzy [ 03 stycznia 2013, 21:10 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Taki ser, to delicja, a bulka z serem i z mioodem, to juz "mistrzostwo swiata" i zdrowy zestaw na sniadanie. Jak dobrze tu Kolega trafil! Znalezc dobry ser, to czasem graniczy z cudem, a tu nam trafia sie taki Mistrz! Napewno zamowie i to niejeden raz, a na poczatek to jakis zestaw firmowy z roznych gatunkow, aby pogodzic jakis (-es) z moim gustem. A w ogole, to gratuluje takiego pomyslu i przedsiewziecia, no i zycze sukcesow w tej branzy. |
Autor: | Jakub Krężel [ 05 stycznia 2013, 13:36 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Serdeczne dzięki za miłe słowa! ![]() For nie pomyliłem - szukałem for entuzjastów, którzy podobnie jak ja robią coś fajnego, tradycyjnego, zdrowego. Nie napisałbym takiego postu na forum samochodowym, ale pszczelarskim - czemu nie! Niestety własnych serów póki co nie sprzedaję, bo nie mam warunków spełniających przepisy na ich produkcję ![]() ![]() Jeśli ktoś z Was będzie chciał coś kupić w moim sklepiku to niech się koniecznie zarejestruje w sklepie, bo dla zarejestrowanych jest 10% taniej na pierwszy zakup. ![]() |
Autor: | DROBNY [ 05 stycznia 2013, 15:08 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Jak swoim dzieciakom zrobiłem twaróg z prawdziwego mleka to były zachwycone jego smakiem a jak dodały do tego jeszcze miód rewelka. Warto wspierać takie działania bo tylko w taki sposób można przeciwstawiać się tym wielkim koncernom i może zacznie powracać moda na małe wytwórnie sera, wędlin i pieczywa a właściwie to juz powraca. Kiedy ludzie dochodzą do pewnego poziomu zaspokojenia dóbr ich otaczających to zaczynają większą uwagę przykładać to tego co jedzą. |
Autor: | Jakub Krężel [ 05 stycznia 2013, 15:16 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Zgadza się! Ostatnio czytałem badania z lat 80' na temat wpływu wysokiego ciśnienia na proces dojrzewania serów. Wiecie, że proces dojrzewania sera można skrócić z 6 miesięcy do... 3 dni za pomocą wysokiego ciśnienia?!?!? Tylko ja stawiam pytanie - jeśli naturalne bakterie pracują ciężko w serze przez 6 miesięcy wytwarzając smak, aromat i wartości odżywcze to czy ta sama praca może być wykonana przez 3 dni?! "Badacze" stwierdzili, że tak - ja sądzę inaczej... P.S. Większość tanich serów dostępnych w sklepach właśnie tak "dojrzewa". A dlaczego są żółte? Teoretycznie nabierają tego koloru przez długi proces dojrzewania. W praktyce - przecież w 3 dni nie nabiorą koloru - dodaje się barwnik "annato". Przy najbliższej okazji zwróćcie uwagę w sklepie (albo we własnej lodówce) na skład żółtego sera - dam rękę uciąć, że znajdziecie annato. ![]() P.S. 2 - Kanapka z masłem i białym albo zółtym serem oraz miodem to coś wspaniałego! Coś, co kojarzy mi się z dzieciństwem. U mnie w domu od zawsze było dużo nabiału i miodu. I jest tak to dziś. Oczywiście prawdziwego miodu, a nie cukru sprzedawanego przez markety w słoikach z nalepkami "miód". |
Autor: | pawel. [ 05 stycznia 2013, 21:57 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Uważam że temat jest w odpowiednim miejscu chociaż to forum pszczelarskie taka wiedza także jest nam potrzebna dla naszego zdrowia .pawel |
Autor: | marcyha [ 06 stycznia 2013, 01:21 - ndz ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
No to w najbliższym czasie masz klientkę na podpuszczkę mikrobiologiczną i ..kankę:) i parę drobiazgów. Od jakiegoś czasu myślałam o własnym wyrobie serów, ale nie miałam bladego pojęcia gdzie dostac podpuszczkę mikrobiologiczną. Twarogi robię sama albo kupuję na rynku od "zaufanej babki". Nawet dwuletni dzieciak potrafi odróżni takie twarogi od sklepowych (tak samo jest z żurkiem - dzieciaki wolą robiony "domowo"). W kupnych żółtych serach najbardziej zniechęcające są konserwanty - azotany. |
Autor: | Jakub Krężel [ 08 stycznia 2013, 11:57 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
O proszę, zapraszam! ![]() |
Autor: | Jakub Krężel [ 12 stycznia 2013, 13:35 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
To zamówienie z grzybkiem to Twoje? ![]() |
Autor: | polbart [ 12 stycznia 2013, 17:26 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Kuba, Wysyłaj dwa-trzy sery jakie uważasz. Leszek Stępień Stara Słupia 24a 26-006 Nowa Słupia 502 575 960 Zapłacę przy odbiorze. Pozdrawiam, Leszek |
Autor: | marcyha [ 16 stycznia 2013, 21:59 - śr ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Jakub Krężel pisze: To zamówienie z grzybkiem to Twoje? ![]() No tak, grzybek (córka go nazwała Maślaczek, ale dla mnie to Fafik ![]() |
Autor: | ja-lec [ 16 stycznia 2013, 22:12 - śr ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
marcyha wędzone sery są smaczne ale niezbyt zdrowe. |
Autor: | marcyha [ 16 stycznia 2013, 22:28 - śr ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
...no fakt, masz rację... wszystko wędzone jest niezdrowe... ale tak podwędzone w zimnym dymku... troszeczkę... choroba, czemu te niezdrowe żarcie jest takie dobre ![]() |
Autor: | Cordovan [ 16 stycznia 2013, 22:32 - śr ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Wszystko co wędzone zawiera w sobie aldehydy, które są w dużym natężeniu rakotwórcze co nie oznacza że nie powinno się jeść wędzonych wyrobów z czego by one nie były. Jak by miał na to patrzeć co jest zdrowe a co nie to człowiek nawet źródlanej wody by się ie mógł napić a jeść musiał by nic bo nawet te super ekologiczne jedzenia nie są w 100% zdrowe dla człowieka. Temat rzeka więc nie ma się co łamać tylko jeść to co się lubi i nie szkodzi ewidentnie, w końcu na coś trzeba umrzeć by tuskowizna została w ZUS. Z wykształcenia technolog żywności i dietetyk. ![]() |
Autor: | Jakub Krężel [ 19 stycznia 2013, 19:25 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Witajcie! Zamieszam kilka zdjęć serów, które uwarzyłem wczoraj wieczorem (m.in. dla Leszka). Jest to ser wytworzony z receptury Sera Korycińskiego (nazwać go de facto serem korycińskim nie mogę, bo to nazwa zastrzeżona i chroniona w całej UE - tylko sery z regionu Korycina tak mogą się nazywać). W praktyce niczym się jednak nie różni. Ser zrobiony z pieprzem kolorowym, świeżo mielonym przed dodaniem. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ser teraz poddawany jest wstępnemu dojrzewaniu, a wieczorem wrzucę go do słonej kąpieli na kolejną dobę ![]() Pozdrowienia, Kuba |
Autor: | adriannos [ 19 stycznia 2013, 19:33 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Oj smaka mi narobiłeś. Trzeba się będzie wybrać po to i owo i sobie serek przygotować. |
Autor: | polbart [ 19 stycznia 2013, 19:37 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Kuba, Śliczności! Będziemy czekać cierpliwie. ![]() Szkoda, że go już dziś u mnie nie ma ![]() Życzę Ci powodzenia i pozdrawiam, Leszek |
Autor: | Cordovan [ 19 stycznia 2013, 19:40 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Sam robiłem kiedyś sery dla swojej rodziny tyle że z koziego mleka (jak dziadkowie jeszcze mieli kozy), pyszności to są owszem. ![]() |
Autor: | Jerzy [ 19 stycznia 2013, 20:11 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Kuba - mniam, mniam!!! Czekam na odpowiedz e-mail - juz wczesniej wyslalem do Ciebie. Moj niemalze codzienny poranny "rytual": Duza filizanka kawusi z mlekiem i miodem (od czasu do czasu z 'wsadem" .... - nie powiem jakim ![]() ![]() Melodia dnia!!!! A plasterki z miodem? - energizer!!! Mieszkam zaledwie 30 km od Korycina, ale tu sprzedaja nie tylko te sery, lecz mimo wszystko zamawiam u Ciebie ![]() ![]() |
Autor: | marcyha [ 19 stycznia 2013, 20:36 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Ile trzeba mleka, żeby takie dwa wyszły??? |
Autor: | górski_pszczelarz [ 19 stycznia 2013, 20:40 - sob ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Pewnie koło 40-50 litrów. Ale niech się wypowie fachowiec. |
Autor: | Jakub Krężel [ 20 stycznia 2013, 22:50 - ndz ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
marcyha pisze: Ile trzeba mleka, żeby takie dwa wyszły??? Akurat teraz gospodyni, u której się zaopatruje ma dobre mleko - wystarczyło 20 litrów. ![]() |
Autor: | marcyha [ 20 stycznia 2013, 23:24 - ndz ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Dzięki za odpowiedź:) Bardzo ładne te serki... i ładny parapet, okno i kubek ![]() ![]() Wiecie - nie sądziłam, że robienie sera jest tak fascynujące. Cały proces jest bardzo ciekawy, a efekt smaaaczny ![]() |
Autor: | jv2m [ 21 stycznia 2013, 10:28 - pn ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Temat OK- nie pozostaje Nam nic innego jak na wiosnę nabyć po krówce , na pasieczysku paś i między miodobraniami sery wyrabiać - zawsze to bogatsza oferta sprzedaży ,- a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ? |
Autor: | Jakub Krężel [ 21 stycznia 2013, 10:46 - pn ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
jv2m pisze: a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ? To jest super pomysł! Tylko skąd taki pyłek dobrej jakości pozyskać? |
Autor: | harpia [ 21 stycznia 2013, 11:06 - pn ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Jakub Krężel, serki super wygladają i zapewne pychotka, a co robisz z ta herbatą też ją przetrzymujesz kilka dni ![]() ![]() |
Autor: | marcinbzyk [ 21 stycznia 2013, 11:23 - pn ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Jakub Krężel pisze: jv2m pisze: a może tak ser z pyłkiem pszczelim czy by tak się dało ? To jest super pomysł! Tylko skąd taki pyłek dobrej jakości pozyskać? z tym na forum pszczelarskim nie powinno byc problemu... tylko ja ze swej strony chce kolegę zachęcić do założenia malej przydomowej pasieki swój własny biały serek w połączeniu z własnym miodkiem..... ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | marcyha [ 21 stycznia 2013, 11:31 - pn ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
E tam, pyłek jest niesmaczny, ble, tylko byście ser popsuli. No i krowy mi nie wypasać w pasiece ![]() |
Autor: | marcyha [ 21 stycznia 2013, 11:33 - pn ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Właśnie myślałam, że jak tu Jakub Krężel, posiedzi trochę, to sobie pewnie pasiekę założy ![]() |
Autor: | Jakub Krężel [ 22 stycznia 2013, 14:40 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Ja szczerze mówiąc takiego pyłku nigdy nie próbowałem ![]() Na pasiekę niestety nie mam warunków ![]() |
Autor: | marcinbzyk [ 22 stycznia 2013, 15:36 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
proponuje przeczytać książkę ''hodowla pszczół w mieście moja własna pasieka'' Georg Petrausch o dziwo nie potrzeba zbyt dużo miejsca |
Autor: | Jakub Krężel [ 22 stycznia 2013, 15:40 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Serdeczne dzięki. Temat faktycznie jest bardzo ciekawy, ale póki co mam tyle na głowie, że skupię się tylko na serowarstwie. Może w przyszłości, gdy wybuduję dom pod miastem. ![]() |
Autor: | marcinbzyk [ 22 stycznia 2013, 15:44 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
jeszcze Cie tu przekabacimy zobaczysz........ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Autor: | Jakub Krężel [ 22 stycznia 2013, 16:44 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Próbujcie, może się uda ![]() |
Autor: | polbart [ 24 stycznia 2013, 17:31 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Kuba, Dziękuję za dostawę. Koryciński pycha. ![]() Właśnie jestem po degustacji, która miała taki obraz że już pajda sera została skonsumowana. Bardzo smaczny. ![]() Pozdrawiam, Leszek |
Autor: | wieslaw48 [ 24 stycznia 2013, 19:45 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Witam Ja też otrzymałem dostawę od Kuby.Serek koryciński jest przepyszny. Oczekuję dalszej dostawy zgodnie z umową. Pozdrawiam Wiesław |
Autor: | Lenin [ 24 stycznia 2013, 22:03 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Ile taka impreza kosztuje z przesyłką. |
Autor: | Jakub Krężel [ 24 stycznia 2013, 23:02 - czw ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Bardzo się cieszę, że moje sery smakują. Nie sprzedaję ich na co dzień - nie żyję z tego, więc do każdego z nich wkładam dużo serca i pasji. Lenin, proponowałem cenę 40zł za kilogram sera według receptury Korycińskiego i 60zł za Goudę. Mam jeszcze około 2 KG Goudy, która dojrzewała 9 miesięcy - ma bardzo intensywny smak i aromat - jest naprawdę pyszna. Tutaj ze względu na długi czas leżakowania proponuję cenę 80zł za kilogram. P.S. Najbardziej bym się cieszył, jeśli by mi się udało Was namówić do uwarzenia własnego sera! ![]() |
Autor: | Jakub Krężel [ 18 marca 2014, 00:15 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Cześć, dawno mnie to nie było ![]() Ostatnio napisałem artykuł skierowany dla początkujących serowarów - zapraszam: http://sklep.serowar.pl/pl/n/26 ![]() |
Autor: | asan [ 18 marca 2014, 00:42 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Strona o podanym adresie nie istnieje |
Autor: | jędruś [ 18 marca 2014, 05:54 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Strona http://sklep.serowar.pl/pl/n/26 otwiera się. |
Autor: | asan [ 18 marca 2014, 08:29 - wt ] |
Tytuł: | Re: a co powiecie na coś nowego, nietuzinkowego i tradycyjne |
Otwiera się połowicznie, jeśli uruchomisz ją z urządzenia z androidem to przerzuca Cię automatycznie na stronę dla mobilnych - ale tam wywala że nie istnieje. Wot, mechanizacja |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |