FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat - Tworznie Kłody
www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2018, 23:56 - wt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tworznie Kłody
Post: 24 stycznia 2012, 13:53 - wt 

Rejestracja: 03 marca 2011, 03:19 - czw
Posty: 178
Lokalizacja: Szczecinek
Witam całą Brać Pszczelarską. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można z konaru brzozy zdjąć w prosty sposób korę alby nie uszkodzić drewna, dodam że drewno jest dopiero co ścięte i mokre. Jak wyschnie też jest ciężko zerwać korę. Czy macie jakieś sposoby ?Pod spodem dodałem zdjęcie kłody którą chcę wykonać
Z góry dziękuję. Pozdrawiam Krissss cwaniak :oczko:


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2012, 18:44 - czw 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11398
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Przetnij w korę wzdłuż pnia łatwo zejdzie
Ale czy Brzozowe drzewno nadaje się na kłodę ??
z tego co wiem Brzoza bardzo szybko grobieje i robi się bardzo krucha

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2012, 19:05 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 17:07 - pn
Posty: 1795
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
czesc nie powinienem zabierac glosu bo jestem metalowcem.......
wrzuc do stawu poczekaj ze 2 tygodnie i zobaczysz co bedzie..Kora naciagnie wody i co wtedy?????????
U nas tu wrzucaja do stawow dlugie drzewa swierkowe i tak sobie one plywaja ,mozna po nich chodzic.poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2012, 19:10 - czw 
Kiedyś, jeszcze jak w lesie rządził gajowy to mówił tak "brzoza jakby się nie wstydziła to by na wozie zgniła zanim ją z lasu wywieziesz"


Na górę
  
 
Post: 26 stycznia 2012, 20:27 - czw 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 23:02 - pt
Posty: 1590
Lokalizacja: Szprotawa
Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Nie dosłyszałeś tego gajowego, bo jak wyschnie to jest dosyć twarda, chyba że będziesz trzymał w całości i w korze i na dodatek polewał wodą. :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2012, 20:32 - czw 
twarda jest ,ale na zmienne warunki mało odporna :oczko:


Na górę
  
 
Post: 26 stycznia 2012, 20:35 - czw 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 23:02 - pt
Posty: 1590
Lokalizacja: Szprotawa
Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Odporność to inna cecha drewna, chociaż widziałem meble z drewna brzozowego i to stare meble a twarde jak ch...a i mocne. :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 stycznia 2012, 21:38 - czw 

Rejestracja: 24 maja 2011, 17:51 - wt
Posty: 755
Lokalizacja: Niemcy
Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Z brzozy robiło się okleiny (brzoza czeczot), wytrzymywały na meblach mnóstwo czasu, niezwykle rzadko widziałem uszkodzenia związane z wilgocią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 stycznia 2012, 20:27 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 20:17 - sob
Posty: 1941
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
krzysiek115ek pisze:
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób można z konaru brzozy zdjąć w prosty sposób korę alby nie uszkodzić drewna, dodam że drewno jest dopiero co ścięte i mokre. Jak wyschnie też jest ciężko zerwać korę
a czy przypadkiem, to brzoza nie powinna schnąć razem z korą, tylko najpierw należy ją troszkę ponacinać

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 stycznia 2012, 20:48 - sob 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 23:02 - pt
Posty: 1590
Lokalizacja: Szprotawa
Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Suszenie brzozy przez oczkowanie, czyli na pniu brzozy robimy wzdłuż kłody oczka siekierą aż do drewna i pozostawiamy do wyschnięcia w przewiewnym miejscu lecz nie nasłonecznionym, czyli zadaszona. :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2012, 22:14 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2010, 09:49 - wt
Posty: 925
Lokalizacja: Zielona Góra
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Brzoza jest bardzo mało odporna na grzyby i pleśnie dlatego zbieram huby z tych drzew :wink: gruby pniak potrafi w ciągu roku zmurszeć i robi się jak wata nawet na opał odradzają dawać bo szybko mureszeje chyba że ktoś od razu do pieca.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 czerwca 2013, 14:27 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 marca 2010, 18:40 - ndz
Posty: 339
Lokalizacja: pow. Stalowa Wola
Oto moja pierwsza kłoda. Wykonana z pnia olchowego. Dwudzielna. W górnej części miejsce na 8 ramek warszawskich zwykłych, w dolnej części tyleż samo snoz. Daszek z trzciny. Nad ramkami w górnej części miejsce na ocieplenie, poduszką lub styropianem grubości 5 cm. Możliwość dokarmiania z góry. Nad ociepleniem folia zabezpieczająca przed zaciekaniem. Dwa wylotki. Jeden nad snozami, drugi pod snozami, na samym dole. Od dołu pszczoły wchodzą po siatce, wyżej po snozach. Ramaka z siatką jest wyjmowana od dołu w celu oczyczczenia ula z osypu zimowego. Cały ul to komin bez żadnej dennicy .
Czekam na rójkę, żeby go zasiedlić.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 września 2013, 10:06 - ndz 

Rejestracja: 10 września 2013, 19:05 - wt
Posty: 84
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie-okolice Bodzentyna
Ule na jakich gospodaruję: wz
powoli nastepuie jesien azania zima i czas wykonac cos fainego mam poterzny iodlowy pien z kturego chce wykonac ul iuz iest wyfutrowany na 10 ramek wz ma naturalny wylotgrubosci kciuka czy to nie malo prosze o doradedziadek stasek pszepraszam za bledy istyl

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008649829111


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 września 2013, 11:18 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 marca 2010, 18:40 - ndz
Posty: 339
Lokalizacja: pow. Stalowa Wola
dziadek stasek. Moim zdaniem wlot o średnicy kciuka jest za mały. Proponowałbym powiększyć go do szerokości co najmniej 10-12 cm. W moim pniaku pokazanym wyżej jest zazimowana rodzina z czerwcowej rójki. Miodu im nie zabierałem, dodałem trochę syropu i czekam jak przezimują. Na razie mają się dobrze. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 września 2013, 18:47 - czw 

Rejestracja: 10 września 2013, 19:05 - wt
Posty: 84
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie-okolice Bodzentyna
Ule na jakich gospodaruję: wz
posiadam piekne pnie jodlowe robie z nich ule wz ozdobne nierozumiem watku osiatkowanego spodu moze koledzy mi to iakos wytlumacza zgury dziekuie dziadek stasek

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008649829111


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 17:28 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 marca 2010, 18:40 - ndz
Posty: 339
Lokalizacja: pow. Stalowa Wola
dziadek stasek. Osiatkowany spód może być, ale nie musi. Tak jak w normalnych ulach. Jedni mają dennice osiatkowane inni nie. W kłodzie stojącej pionowo łatwiej jest wyciąć piłą spalinową prostokątny otwór na wylot i od dołu wmontować siatkę, która będzie wyjmowana np. do usunięcia wiosennego osypu, a ponadto będzie stanowiła doskonałą wentylację latem i zimą. Będzie spełniała tę samą funkcję co osiatkowana dennica, o zaletach której tak wiele się mówi m.in. na tym forum. Pszczoły wchodzą do ula po siatce, zamiast po desce. Ale jak ktoś nie chce się bawić w siatki może to rozwiązać w sposób dowolny. W ogóle nie musi być żadnej dennicy. Pszczoły wchodzą do ula przez otwór jak do dziupli i też sobie poradzą, a zamiast ramek możemy im dać snozy i to będzie bardziej zgodne z naturą, a miód zamiast wirować można go wyciskać w prasie. Powodzenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 18:56 - pt 

Rejestracja: 10 września 2013, 19:05 - wt
Posty: 84
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie-okolice Bodzentyna
Ule na jakich gospodaruję: wz
z
serca koledze dziekuie za wyczerpuiaca odpowiedz iestem zielony wobsludze komputera iak mi ktos pomorze to zamieszcze zdiecia ieszcze raz pozdrawiam z gor swietokrzyskichdziadek stasek

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008649829111


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2014, 15:51 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1562
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Panowie, wyciąłem dzisiaj u siebie w lesie świerka ,fi ok 40cm ,odziomek na dł ok 160cm ma dziuplę ,na jesieni bym coś z tego wydłubał tylko nie wiem na jaką długość pociąć by nie spierniczyć materiału.Kloc wymiarami nie powala, lecz na miód sekcyjny na bieżąco .Tak jakoś chciałbym go zagospodarować

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awata.To nie jest tak jak myślisz r-się uśmiałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2014, 19:23 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 września 2007, 20:16 - ndz
Posty: 427
Lokalizacja: ożarów maz-Wola Wodynska
Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
Trudno jest mi ci cos doradzić ponieważ nie bardzo wiem co ty buś chciał zrobić ? bo pisząc o miodzie sekcyjnym to jedynie należalo by zrobić coś na styl ula japońskiego Czyli pociąć na nizbyt wysokie kawalki wydrążyć srodki stawiać jeden na drugim {w miarę przypływu pożytku } i po klopocie Gospodarka w takim ulu tu na forum jest opisana Natomiast jesli to ma byc kloda to powinien to być jeden kawalek z wydrązonym wew. otworem {dziupla] myslę że taki otwór nalbardziej odpowiedni to w granicy 30 cm w mojej klodzie taki właśnie jest Pomysł super życzę odwagi do jego realizacji poz. Krzys :D :pl:


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2014, 20:42 - pt 

Rejestracja: 16 lutego 2014, 11:13 - ndz
Posty: 15
Ule na jakich gospodaruję: Wlp
Miejscowość z jakiej piszesz: Oława
Mam tzw barc drązona od góry Wyrzezbilem twarz starca bynajmniej taki byl zamiar :? na ramke wlp. miesci 8 ramek otwór wylotowy znajduje sie w .ustach Po sezonie obrucilem ramke na wysoko wąską oba warianty byly zle Nie moglem z racji pojemnosci gniazda osiągnąc sily do zimy nie mówiac o zabraniu miodu Powiekszylem giazdo na warszawski dodalem [ nadstawke] pod daszek i tym sposobem rodzina spokojnie zimuje Mam barc 10 lat itylko 2 razy !! stracilem rodzinę[ moja niewiedza ] Pszczoly zimują rewelacyjnie mimo niewielkiej sily bez ocieplenia waroza tepiona naturalnymi srodkami pszczola jest radosna i wydaje mi się iż komurki są miejsze Mam jeszcze ul szklany w oslonie Proponuję zrobic i szklany Gwarantuję ze twoja wiedza na temat zycia rodziny będzie większa Jak interesują cię szczeguly pisz na pw chyba ze interesuje to kogos jeszcze to opisze to na forum


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2014, 21:26 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2013, 20:57 - czw
Posty: 1562
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolsk 12 ramkowy 1+3x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Właśnie ze względu na tą niewielką średnicę potnę go na kilka części by zwiększyć pojemność ramkową w rodni , tak jakkrzysztof, zasugerował alla Japończyk.
destructor, nie wiem czy dobrze zrozumiałem,masz szklany w kłodzie ?

_________________
Dzisiaj spojrzałem na swój nick ,potem na awata.To nie jest tak jak myślisz r-się uśmiałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2014, 22:12 - pt 

Rejestracja: 16 lutego 2014, 11:13 - ndz
Posty: 15
Ule na jakich gospodaruję: Wlp
Miejscowość z jakiej piszesz: Oława
Nie mam klodę drązoną i szklany Obserwacja muchy w szklanym i wiedza w zimowli w klodzie uzupelnia sie Oba ule zrobilem edukacyjnie Próby pociecia klody są klopotliwe bo pociete kawalki muszą miec wyciete dokladnie otwory czyli tzw swiatlo albo drązyc a nastepnie ciać na wymiar ramki Moja jest pokazowo edukacyjna bardzo ją lubie i nie zależy mi na na osiągach w miodzie Metoda krzysztofa jest dobra na pozyskanie miodu Ja mialem inny cel :D musze zrobic zdiecia tylko komputer to nie mój swiat i wstawienie ich na forum to czarna magia :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2014, 23:17 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 września 2007, 20:16 - ndz
Posty: 427
Lokalizacja: ożarów maz-Wola Wodynska
Ule na jakich gospodaruję: wz,wielkopolski
destructor, Ja koledze podpowiedzialem o ew. możlwość z tak cienkim klockiem bo sred. 30 cm to na klode troszke malo Moja pasieka jest raczej hobistyczna niie jest dla mnie najważniejsza ilosc miodu natomiast pszyjemnosc jaką z tego mam W tą zimę też sobie skonstruowalem ul szklany wielkopolski tj dwa pelne korpusy plus dwie nadstawki po 18 cm Jak rownież udało mi sie zkonstruowac ul poglądowy na trzy ramki tj jedna nad drugą na wymiar 18 cm Zrobilem je ażeby tak jak piszesz można obserwowa żyie rodziny A po za tym jak mlodzierz przychodzi do pasieki zeby poobserwować to jest to o wiele bezpieczniejsze Jutro wyjerzdzam już na dzialke na caly sezon to jak będę miał czas to wstawie zdiecia poz.Krzys :D :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 listopada 2014, 18:15 - sob 

Rejestracja: 10 września 2013, 19:05 - wt
Posty: 84
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie-okolice Bodzentyna
Ule na jakich gospodaruję: wz
wrucmy do tematu i hwalmy sie co kto zrobil fainego pozdrawiam dziadek stasek

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008649829111


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji