Hyzop lekarski - półkrzew z rodziny wargowych, o łodygach w dolnej części zdrewniałych, wysokości do 20-60cm, gęsto ulistnionych. Liście lancetowate lub równowąsko lancetowate, o jednym nerwie, z obu stron gruczołowato kropkowane. Całe ziele ma zapach przypominający kamforę. Kwiaty zebrane w niby okółki, skupione na szczycie w jednostronny pozorny kłos. Korona ciemnoniebieska, czasem biała lub różowa, środkowa klapa wargi dolnej duża. Nektarnik zbudowany podobnie jak u innych roślin wargowych.
Hyzop kwitnie od połowy lipca do końca sierpnia. Zalicza się do bardzo dobrych roślin miododajnych i zawsze jest licznie odwiedzany przez pszczoły. Wydajnością miodową z hektara dorównuje pszczelnikowi mołdawskiemu. Miód jest aromatyczny i należy do najlepszych.
Hyzop pochodzi z krajów śródziemnomorskich. U nas występuje w stanie zdziczałym na rumowiskach i wysypiskach gruzów, bywa również uprawiany jako roślina lekarska i przemysłowa. Zbiór ziela przeprowadza się w końcu okresu kwitnienia, w tedy bowiem zawartość olejku w roślinie jest największa. Pszczoły mogą więc w pełni wykorzystać nektarowanie kwiatów.
Hyzop należy do roślin o małych wymaganiach glebowych. Dobrze udaje się na glebach lekkich, byleby zasobnych w wapń. Na jednym miejscu może rosnąc do 10 lat. Pod pokrywą śnieżną nie wymarza, lecz w zimie uszkadzają go zające. Rozmnaża się go prze podział roślin, z sadzonek i z nasion. Kwitnie w drugim roku po posianiu. Pszczoły bardzo lubią zapach hyzopu (podobnie jak: kocimiętki cytrynowej, melisy lekarskiej i pszczelnika mołdawskiego), należy więc rozmnażać tę roślinę w ogródkach pszczelarskich. Można ją również wykorzystać jako roślinę ozdobną w ogródkach kwiatowych, tworzy bowiem ciemnoniebieskie, białe lub różowe kobierce.
(Źródło: M. Lipiński, „Pożytki pszczele, zapylanie i miododajność roślin”)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
|