FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 czerwca 2025, 13:53 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Podaje pod ocenę znaleziony ostatnio materiał izolacyjny, którego wcześniej nie znałem.
Po wnikliwym przeczytaniu opisu materiału wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla zabezpieczenia uli drewnianych jedno ściennych dla osób które martwią się czy ule dają radę w zimie.
Po przeliczeniu wychodzi mi że koszt ocieplenia jednego ula wyniesie 5 zł. Można takerem przybić . Można przykleić samoprzylepnego rzepa i starać się użyć kilka krotnie.
Poddajmy pod nasz osąd ten materiał bo może jest to jakieś rozwiązanie.
link do aukcji:
http://allegro.pl/supertermoizolacja-do ... 73196.html
A że aukcja zniknie pozwolę sobie wkleić najważniejsze parametry z opisu aukcji :
" grubość maty termoizolacyjnej 5mm zastępuje wełnę mineralną o grubości 7cm lub styropian 10 cm dzięki pokryciu obustronnym aluminium zastępuje folie paroizolacyjną nie wypuszcza ciepłego powietrza z pomieszczeń zimą "

Jestem bardzo ciekaw waszych opinii
Pozdrawiam
Asaf

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
hej Asaf - podobna izolacje proponowano na sciane za grzejnik od centralnego ogrzewania , sam swojego czasu w domu to zakladalem , niestety w budownictwie to rozwiazanie sie nie przyjelo , dlaczego ?- mierne efekty lub zadne , mysle ze na zewnetrznej scianie ula tez wiele to nie da - pozdrawiam pawel

Asaf pisze:
Jestem bardzo ciekaw waszych opinii

kiedyś to miałem na poszycie dachu .. lecz nie jest to trwałe ale daszki się nie przegrzewały i było luks do pierwszego gradu :wink: potem musiałem pokryć papą niestety :cry:
Na zewnątrz ula też się pokusiłem super wygląda pasieka w nocy przy blasku księżyca :wink: ale za dnia tragicznie chodzisz jak po galerii luster
co i chyba pszczoła się niezbyt podobało malować się tego potem nie da bo farba pęka i ul staje się koszmarnie brzydki :x

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Materiał ten miałem na myśli stosować tylko w zimie na zabezpieczenie ścian zewnętrznych uli jedno ściennych.
U mnie będzie łatwo bo ule są w pawilonach jeden obok drugiego więc będą owinięte po 4 razem.
Zresztą zamontuję na próbę.
Pokażę zdjęcia a w zimie włożę pluskwy pomiarowe temperatury do uli takich i takich i zobaczę czy to ma sens.
Pozdrawiam
Asaf

Asaf pisze:
Pokażę zdjęcia a w zimie włożę pluskwy pomiarowe temperatury do uli takich i takich i zobaczę czy to ma sens.

Nooo Ciekawe doświadczenie warte przetestowania brawo zobaczymy co Ci wyjdzie jakie różnice :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie ,langstroth3/4
Panowie jestem początkujacy więc czegoś tu nie rozumię :załamka: .Po co ocieplać ule jednościenne na zimę.Myslałem ze to tak ma być z tym ulem , że nie trzeba go ocieplać. Z tego co wiem to pszczoły bez ocieplenia też świetnie zimują. Jeśli tak nie jest to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]