www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 28 lutego 2020, 10:24 - pt
api-inhalacje.pl FERENC FRANCISZEK KNIEJA Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
Post: 28 października 2016, 17:07 - pt 

Rejestracja: 24 listopada 2015, 18:31 - wt
Posty: 199
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
Polacy to też mądry naród tylko czasem błądzi ☺ a co do technologii to w Polsce nie jest tak źle... zresztą Ty jako inż. powinieneś to wiedzieć. W Polsce też by ciekawe filmy z budów nakręcił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 października 2016, 17:25 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 6715
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
pasiekakrakowska,

Chińczyki mają rozmach i tam wszystko jest duże tylko mali ludzie :mrgreen: to był przykład na to że nie wszystko co chińskie jest badziewiem u nas też nie ma źle ale to inny świat zupełnie jak nasze pszczelarstwo a np amerykańskie czy kanadyjskie, brat pracował w Holandii i jego zadaniem było naklejanie metek na produktach zamiast Chińskich niemieckie... podobnie jest z wieloma artykułami eksportowanymi z Polski trafiają do nas z powrotem już odpowiednio opisane z gwarancją najwyższej jakości :wink:

_________________
"... To wasza nacja tworzyła Kapo,
W gettach, obozach niczym Gestapo.
By tylko sami wojnę przetrwali,
To własnych braci na śmierć wydali.
Czemu akurat o tym nie mówisz ?
Kim było Kapo tym się nie chlubisz.
Ale ty z błotem mieszasz Polaka,
Już widać wasza natura taka..."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 października 2016, 18:53 - pt 

Rejestracja: 24 listopada 2015, 18:31 - wt
Posty: 199
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
Najlepsze jest polskie i tego się trzymajmy ☺


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2016, 08:59 - sob 

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 21:25 - śr
Posty: 173
Lokalizacja: lubuskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant
pasiekakrakowska pisze:
Najlepsze jest polskie i tego się trzymajmy ☺
ale mnie. Rozbawiłeś.

_________________
http://pasiekawiktoria.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2016, 10:34 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 22:40 - śr
Posty: 1065
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
kudlaty pisze:
z lepszych rzeczy za rozsądne pieniądze polecam sprzęty metabo ja osobiście jestem oczarowany 3 letnią gwarancją na wszystko bez względu czy zakup na firmę czy osobę prywatną, bardzo dobrym stosunkiem ceny do jakości oraz trwałością

Masz rację, wstrzymam się jeszcze troszkę, dozbieram kasy i kupię coś lepszego, może właśnie metabo. dzięki za podpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2016, 17:10 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 3155
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
arecki pisze:
pasiekakrakowska pisze:
Najlepsze jest polskie i tego się trzymajmy ☺
ale mnie. Rozbawiłeś.[/quote
No to teraz :haha: ja .
Kiedyś pracowałem u Niemca no i ten przyniósł na budowę polskie radio z niemiecką tabliczką i wszystkimi napisami po niemiecku jakoś wydało mnie się znajome i mówię
lothar to polskie radio - no co ty to najlepsze niemieckie radio odkręciłem obudowę i a tam jak byk na płytce drukowanej Kasprzak ! no i co ?

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2017, 07:12 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 listopada 2009, 10:38 - ndz
Posty: 418
Lokalizacja: Krosno, Lesko, Lutowiska
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Odgrzewam kotleta ale jestem na etapie zakupu zszywacza prawdopodobnie takiego http://allegro.pl/ottensten-4pro2w1-szt ... 35445.html oraz kompresora jakiegoś do 800. Zielony jestem w temacie i tu rodzą się pytania do korzystających z takiego sprzętu:
- czy do takiego zszywacza oprócz zalecanych zszywek można stosować zszywki z innych firm ( pytam bo nie chciałbym kupić zszywacza do którego zszywki potem będą kosztować krocie a nie będzie można zastosować zamienników),
- w jakiej długości zszywki się od razu zaopatrzyć - głównie do zbijania korpusów z boazerii oraz ramek.
Z góry dzięki za rady. :thank:

_________________
"Kto pyta, jest głupcem przez pięć minut. Kto nie pyta wcale, pozostaje głupcem przez całe życie".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2017, 08:48 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2010, 10:09 - pn
Posty: 487
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: l/n
Od ok. 7lat http://allegro.pl/bass-zszywacz-pneumat ... 62521.html bez awarii

http://allegro.pl/pansam-zszywki-stolar ... 66488.html do zbijania korpusów

Odnośnie sprężarki do zbijania korpusów i ramek to 24l staczy, a jak nie chcesz żeby się co chwilę nabijała to 50l.

_________________
Jestem misiem o bardzo małym rozumku i długie słowa sprawiają mi wielką trudność.
Pozdrawiam bialymis :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2017, 13:40 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 3343
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zszywacz będzie działał ale pamiętaj o naoliwieniu co 3-4 magazynki "młoteczka " mam podobny z tej półki cenowej i działa .Już kilkanaście paczek wyrobił .Ja kupuje zszywki firmy Bizon .
Dł. zszywek dobieram w ten sposób żeby zszywka chwytała min 2 cm .Korpusów z boazerii nie robię to nie wiem .
Do ramek stosuje 35-40 mm.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2017, 16:13 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 22:35 - śr
Posty: 3093
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
szymolas pisze:
czy do takiego zszywacza oprócz zalecanych zszywek można stosować zszywki z innych firm

można dowolnej firmy ale w podanym linku tylko typ 90. Innego typu po prostu nie włożysz w magazynek.

_________________
P97 E73 S105 S500 M600

Praca jest celem życia człowieka, powinna dawać zadowolenie , a Syzyfa ukarano pracą nieskuteczną , nie dającą rezultatu. To kara za pychę i wynoszenie się nad innych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2017, 18:00 - śr 

Rejestracja: 10 lutego 2010, 22:38 - śr
Posty: 54
Lokalizacja: Kaszuby
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
szymolas
Jak już wybrałeś ten model, to TUTAJ jest o 31 zł taniej + 1000 zszywek + brak negatywnych opinii o sprzedawcy.
A TUTAJ zszywki o połowę taniej na zszywce.

_________________
Wszystkie rozumy są dobre, ale swój jest najlepszy. Jak zrobię, tak będę miał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2017, 18:11 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 listopada 2009, 10:38 - ndz
Posty: 418
Lokalizacja: Krosno, Lesko, Lutowiska
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Dzienks :thank:

_________________
"Kto pyta, jest głupcem przez pięć minut. Kto nie pyta wcale, pozostaje głupcem przez całe życie".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2020, 21:11 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 kwietnia 2017, 19:06 - czw
Posty: 216
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: małopolska
Wykupię temat. Czy ktoś w ostatnim czasie kupował jakiś kompresor i mógłby coś polecić? Chcę go głównie używać do ramek i jakiś drobnych prac, nic poważnego. Jednak, zależy mi aby nie rozleciał się od razu. Stąd pytanie czy byle jaki chińczyk, jak np. kraft, czy lepiej dołożyć kasy i kupić coś porządnego? Co myślicie o polecanym tutaj kompresorze firmy metabo?
https://tiny.pl/t82vt


Co do gwoździarki to z wątku wiem, że byle jaka da radę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2020, 22:22 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 6715
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
mam zarówno krafta z germanii :haha: jak i metabo które linkujesz tyle że jak kupowałem kilka lat temu płaciłem coś koło tysiaka i to było tanio w tamtym czasie a w linku masz za 6stówek, bierz metabo a jak nie ten z germani jakość marna ale swoje robi tylko zbiornik minimum 50l bo ogłuchniesz jak będzie mały cały czas chodził a tak mi się odpala ja wiem może co 50 strzałów przy zszywkach 30mm i ciśnieniu ok 6atmosfer, przy małych zszywkach używam niższego ciśnienia i odpala się bardzo rzadko, wg mnie największą wadą tego metabo jest tylko złączka na jedno urządzenie gdzie w głupiej germanii :haha: można podłączyć dwa zszywacze jednocześnie

_________________
"... To wasza nacja tworzyła Kapo,
W gettach, obozach niczym Gestapo.
By tylko sami wojnę przetrwali,
To własnych braci na śmierć wydali.
Czemu akurat o tym nie mówisz ?
Kim było Kapo tym się nie chlubisz.
Ale ty z błotem mieszasz Polaka,
Już widać wasza natura taka..."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2020, 22:51 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 22:40 - śr
Posty: 1065
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
kudlaty pisze:
mam zarówno krafta z germanii :haha: jak i metabo które linkujesz tyle że jak kupowałem kilka lat temu płaciłem coś koło tysiaka i to było tanio w tamtym czasie a w linku masz za 6stówek, bierz metabo a jak nie ten z germani jakość marna ale swoje robi tylko zbiornik minimum 50l bo ogłuchniesz jak będzie mały cały czas chodził a tak mi się odpala ja wiem może co 50 strzałów przy zszywkach 30mm i ciśnieniu ok 6atmosfer, przy małych zszywkach używam niższego ciśnienia i odpala się bardzo rzadko, wg mnie największą wadą tego metabo jest tylko złączka na jedno urządzenie gdzie w głupiej germanii :haha: można podłączyć dwa zszywacze jednocześnie

Dzisiaj, po nabiciu powietrzem mojego metabo 50l, policzyłem ile strzałów potrzeba na ponowne załączenie kompresora... Zszywki 30mm, ciśnienie robocze 6 atmosfer, i wyszło mi 93 zszywki. Ale jakieś stopery i tak trzeba w uszy wsadzić bo w małym pomieszczeniu to od samych "wystrzałów" zszywacza po jakimś czasie piszczy w uszach...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2020, 08:07 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 22:59 - czw
Posty: 6715
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, dadant
no liczyć nie liczyłem nigdy wiem że po zmianie z 20l na 50 zrobiło się nienaturalnie cicho :haha: do tego dobre pistolety poza tym że lżejsze i poręczniejsze zużywają mniej powietrza i pracują przy niższym ciśnieniu bo zszywki do 20mm często wbijam przy ciśnieniu minimalnie wyższym niż 4 atm, jak się popracuje dłużej to człowiek czuje że za chwilę kompresor się włączy, podobnie jak bez liczenia bierze się węze czy inne potrzebne rzeczy i akurat jest tyle ile miało być 8)

_________________
"... To wasza nacja tworzyła Kapo,
W gettach, obozach niczym Gestapo.
By tylko sami wojnę przetrwali,
To własnych braci na śmierć wydali.
Czemu akurat o tym nie mówisz ?
Kim było Kapo tym się nie chlubisz.
Ale ty z błotem mieszasz Polaka,
Już widać wasza natura taka..."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2020, 10:23 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 3155
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
zbycho81 pisze:
Dzisiaj, po nabiciu powietrzem mojego metabo 50l, policzyłem ile strzałów potrzeba na ponowne załączenie kompresora...

Ja jakoś dokładnie nie kojarzę jak często włącza się mój ale chyba nie częściej jak dwa razy na dzień czasem może rzadziej polecam wszystkim taki jak mój .https://allegro.pl/oferta/kompresor-spr ... gIhNPD_BwE
Jest dosyć cichy tyle że zajmuje trochę więcej miejsca ale z tym nie mam problemu bo stoi w innym pomieszczeniu .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

            baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji