www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 15 października 2018, 22:54 - pn
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 grudnia 2007, 16:20 - czw 
Moi drodzy w załączeniu przekazuje szkic urządzenia do Cięcia styroduru! Jest to wersja graficzna, myślę że jasna i przejrzysta w zrozumieniu. W razie pytań proszę o pytania chętnie odpowiem. Można ją obrabiać dodawać elementy jak najbardziej wskazane dopracowanie urządzenia, myślałem już o nożu umieszczonym na zjeżdżającej windzie w dół aby równo szło w poziomie . Tak więc zapraszam do przedstawiania swoich przemyśleń. Możemy cos wspólnymi siłami zrobić co Wy na to?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 27 grudnia 2007, 18:28 - czw 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lipca 2007, 19:47 - czw
Posty: 11420
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Ule na jakich gospodaruję: www.pasiekaambrozja.pl
Miejscowość z jakiej piszesz: ..
Ja do Cięcia styropianu czy to zwykły czy styrodur używam zwykłej małej piłki tarczowej tnie się super poza jednym po całym warsztacie przez pół roku fruwają trociny styropianowe nawet strugałem na wyrówniarce

_________________
odkłady pszczele Na 2017 <- kliknij
Tu kupisz odkłady pszczele - sklepik internetowy Pasieka Ambrozja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 grudnia 2007, 18:59 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 20:44 - pn
Posty: 1598
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
W jaki sposób izolujesz drut oporowy od ramy piły?

Nie prościej drut rozciągnąć na stałej ramie, a przesuwać styropian? Tak robiłem wycinając litery ze styropianu na taki wielki napis.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 grudnia 2007, 07:25 - pt 
minikron pisze:
W jaki sposób izolujesz drut oporowy od ramy piły?

Nie prościej drut rozciągnąć na stałej ramie, a przesuwać styropian? Tak robiłem wycinając litery ze styropianu na taki wielki napis.


Można- kombinacje są dowolne, przy czym grubości styroduru również;) stąd pomysł o drucie na windzie wciskanej od góry ręcznie lub nawet regulowanej śrubami na gwincie.
A drut oporowy najlepiej rozciągnąć na kawałku izolowanego folią termiczną (taką jak do instalacji cieplnych) kawałku metra budowlanego lub kawałeczek podkładki ebonitowej z dziurkami na uchwyt z jednej strony i z drugiej strony na drut oporowy.
Jeszcze jedna ważna rzecz drut ulega rozciąganiu dlatego też zalecam wykorzystać naciąganie piłki tj ta sprężynę oryginalnie zamieszczoną przez producenta i na czas spoczynku zwolnienie jej aby drut się nie naprężał.


Co do metod Boćka! stad też widzisz przyjacielu, że lepiej wyeliminować ten efekt poprzez takie małe udogodnienie, co by się nic nie walało pod nogami ;) a warsztaty mamy w różnych miejscach przecie i lepiej się nie narażać kobietom w domu bo grozi to różnymi konsekwencjami.;)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 28 grudnia 2007, 12:50 - pt 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 grudnia 2007, 18:53 - śr
Posty: 1085
Lokalizacja: Kielce/Chmielnik
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Witam wszystkich:). Ja jak sobie trzeba pociac styropian to tne go drobniutka pila reczna do drewna badz metalu. :) efekt jest taki ze praktycznie nie mam trocin a i mamuska tez nie protestuje :D .

Pozdrawiam Psepscolek.

_________________
Pszczelarstwo jest jak narkotyk... jak zaczniesz to nie możesz skończyć... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 lipca 2008, 15:49 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2008, 22:06 - pn
Posty: 246
Lokalizacja: Świecie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
znalazłem coś takiego ,poprostu gotowy projekt wycinarki http://www.zuk.modelarstwo.org.pl/wycinarka.html .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 lipca 2008, 20:21 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 grudnia 2007, 19:19 - pn
Posty: 229
Lokalizacja: Lubelskie
jako ten styrodur ma twardość
pszczoły go zgryzają???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lipca 2008, 14:30 - pn 

Rejestracja: 23 września 2007, 12:42 - ndz
Posty: 44
Lokalizacja: Wieluń
ruki123 pisze:
jako ten styrodur ma twardość
pszczoły go zgryzają???


Tak styrodur jest zgryzany przez pszczoły

_________________
z pszczelarskim pozdrowieniem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 26 sierpnia 2008, 13:14 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2008, 22:06 - pn
Posty: 246
Lokalizacja: Świecie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Mam drut grzejny ze starej suszarki do włosów, chciałem zastosować do wycinarki lecz łączenia takie jak w opisie nie przyniosły skutku, prawdopodobnie dlatego, że tam były podłączone bezpośrednio pod 220V. Może ma ktoś wypróbowne maszynki i podpowie z jakich urządzeń ma drut oporowy?
:mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 26 sierpnia 2008, 23:52 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 01:42 - czw
Posty: 850
Lokalizacja: bory dolnośląskie
ze sklepu najlepiej dostosowany na 24V
poszukaj w necie znajdziesz sprzedawce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 września 2008, 13:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2008, 22:06 - pn
Posty: 246
Lokalizacja: Świecie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Czy taki drut http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=422985348 będzie się nadawał :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 września 2008, 18:52 - wt 

Rejestracja: 09 czerwca 2008, 20:13 - pn
Posty: 338
Lokalizacja: wielkopolska
To nie ten drut - oporność jest dużo za mała. Powinien być z jakiejś krótkiej spirali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 września 2008, 19:04 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 01:42 - czw
Posty: 850
Lokalizacja: bory dolnośląskie
np:druty oporowe sprzedawca i cena
po prostu wpisz w google drut oporowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 września 2008, 20:13 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2008, 22:06 - pn
Posty: 246
Lokalizacja: Świecie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Wszystko ładnie tylko nie mogę wyświetlić producenta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 września 2008, 20:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 01:42 - czw
Posty: 850
Lokalizacja: bory dolnośląskie
przepraszam błąd po mojej stronie
ale mam lepsze i jest drut do cięcia styropianu specjalny
kąkret


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 września 2008, 21:40 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2008, 22:06 - pn
Posty: 246
Lokalizacja: Świecie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Zaryzykowałem kupno tego drutu oporowego i nie mogę narzekać. Prawda jest taka,że nie są to zawrotne prędkości ale tnie (posuw przy cięciu ok 1mm na sekundę). Myślę, że jak dobiorę lepsze trafo to chyba będzie ciąć szybciej. :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 września 2008, 21:44 - pt 

Rejestracja: 09 czerwca 2008, 20:13 - pn
Posty: 338
Lokalizacja: wielkopolska
grzegor41 pisze:
Zaryzykowałem kupno tego drutu oporowego i nie mogę narzekać. Prawda jest taka,że nie są to zawrotne prędkości ale tnie (posuw przy cięciu ok 1mm na sekundę). Myślę, że jak dobiorę lepsze trafo to chyba będzie ciąć szybciej. :lol:
Tak się zastanawiam, czy nie lepiej wziąć po prostu wąską piłkę do drewna albo jeszczelapiej wyrzynarkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 13 września 2008, 11:24 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 01:42 - czw
Posty: 850
Lokalizacja: bory dolnośląskie
nie bo poszarpie styrodur a drut dodatkowo topiąc styropian utwardza go powierzchniowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 września 2008, 13:35 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2008, 22:06 - pn
Posty: 246
Lokalizacja: Świecie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
To akurat się zgadza, w miarę gładka powierzchnia i bez białych kulek w warsztacie. Przy dobrze skonstruowanej wycinarce wychodzą ładne, wymiarowe bloki styropianowe. :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 września 2008, 13:47 - ndz 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 grudnia 2007, 18:53 - śr
Posty: 1085
Lokalizacja: Kielce/Chmielnik
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
kancukiewicz pisze:
grzegor41 pisze:
Zaryzykowałem kupno tego drutu oporowego i nie mogę narzekać. Prawda jest taka,że nie są to zawrotne prędkości ale tnie (posuw przy cięciu ok 1mm na sekundę). Myślę, że jak dobiorę lepsze trafo to chyba będzie ciąć szybciej. :lol:
Tak się zastanawiam, czy nie lepiej wziąć po prostu wąską piłkę do drewna albo jeszczelapiej wyrzynarkę?


Wąska piła odpada bo brzeszczot "lata" we wsze strony i różnię to wychodzi pod względem prostych krawędzi podobnie z wyrzynarką. Jak dorwałem pilarkę tarczową to wypróbowałem coby czasu zaoszczędzić efekt godny polecenia dla majsterkowiczów. Kulek nie ma (znikoma ilość trocin styropianowych) a krawędzie bądź co bądź wychodzą nie najgorszej jakości. :)

Pozdrawiam Psepscolek :)

_________________
Pszczelarstwo jest jak narkotyk... jak zaczniesz to nie możesz skończyć... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 14 września 2008, 23:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 01:42 - czw
Posty: 850
Lokalizacja: bory dolnośląskie
Psepscolek, te bądź co bądź to potencjalny punkcik zaczepienia dla żuwaczek pszczoły i masz ładne dziury


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 września 2008, 13:24 - pn 
ADMINISTRATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 grudnia 2007, 18:53 - śr
Posty: 1085
Lokalizacja: Kielce/Chmielnik
Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
entrion pisze:
Psepscolek, te bądź co bądź to potencjalny punkcik zaczepienia dla żuwaczek pszczoły i masz ładne dziury


Owszem masz racje jeżeli wykonuje się ule z samego tylko styroporu. :) Ale moje "bądź co bądź" odnosi się do uli wykonanych w przeważającej części z drewna. :P A styropian jest tu jedynie izolacją :)

Pozdrawiam Psepscolek :)

_________________
Pszczelarstwo jest jak narkotyk... jak zaczniesz to nie możesz skończyć... :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 15 września 2008, 18:00 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 01:42 - czw
Posty: 850
Lokalizacja: bory dolnośląskie
i tu nie ma sensu używać styroduru a do cięcia styropianów to nożyk do rigipsów i po sprawie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 września 2008, 14:36 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2008, 22:06 - pn
Posty: 246
Lokalizacja: Świecie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Próbowałem ulepszyć wycinarkę i udało się, drut http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=422985348 spełnił swoje zadanie po podłączeniu większego transformatora. Pochodził z konretnej ładowarki akumulatorowej, gdy podłączyłem ponad 30V drut dymił bez przystawienia styropianu :lol: . Tutaj cięcie szło błyskawicznie. Jednym słowem musi być konkretny :shock: amperarz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 września 2008, 18:30 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 01:42 - czw
Posty: 850
Lokalizacja: bory dolnośląskie
teraz to kolega zamieszał bo woltaż lepiej żeby był mniejszy(bezpieczniejszy)a amperaż duży są prostowniki samochodowe na 6-8 A i to powinno wystarczyć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 września 2008, 18:45 - czw 

Rejestracja: 09 czerwca 2008, 20:13 - pn
Posty: 338
Lokalizacja: wielkopolska
entrion pisze:
teraz to kolega zamieszał bo woltaż lepiej żeby był mniejszy(bezpieczniejszy)a amperaż duży są prostowniki samochodowe na 6-8 A i to powinno wystarczyć

No, niezupełnie. Prawo Ohma się kłania. I=U/R Żeby zwiększyć amperaż trzeba zwiększyć napięcie lub zmniejszyć opór (np. skrócić drut)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 września 2008, 19:03 - czw 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 22:01 - pt
Posty: 1140
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
kancukiewicz pisze:
entrion pisze:
teraz to kolega zamieszał bo woltaż lepiej żeby był mniejszy(bezpieczniejszy)a amperaż duży są prostowniki samochodowe na 6-8 A i to powinno wystarczyć

No, niezupełnie. Prawo Ohma się kłania. I=U/R Żeby zwiększyć amperaż trzeba zwiększyć napięcie lub zmniejszyć opór (np. skrócić drut)


Zaraz zaraz a czy to nie jest przypadkiem tak Opór to jest napięcie razy natężenie a więc żeby zwiększyć amperaż trzeba zmniejszyć napięcie ??? Tak jak to transformator w spawarkach robi :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 września 2008, 19:10 - czw 

Rejestracja: 09 czerwca 2008, 20:13 - pn
Posty: 338
Lokalizacja: wielkopolska
Nie, to nie jest tak!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 września 2008, 21:34 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2007, 01:42 - czw
Posty: 850
Lokalizacja: bory dolnośląskie
fakt ale jak będziesz ziwększał napięcie to jakiś zapaleniec posłucha i dowali 400V i co.starczy prostownik i odpowiednio dobrany drut oporowy a w rtym to ci pomągą specjaliści popiszcie do firm tnących i popytajcie nie mówcie po co lepiej powiedzieć że masz takie zadanie do szkoły alebo coś takiego
lub poproś o odpowiedz tych co takie druty oferują bo można właśnie rezystancją kombinować


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 września 2008, 22:09 - sob 
Po prostu transformator musi mieć dużą moc. Napięcie może sięgać 12V, ale moc do takiej zabawy to przynajmniej 250W.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 22 września 2008, 09:21 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lipca 2008, 22:06 - pn
Posty: 246
Lokalizacja: Świecie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski i 1/2 Wielkopols
Zgadza się ,wszystko zależy od mocy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 grudnia 2008, 17:13 - ndz 

Rejestracja: 30 marca 2008, 00:00 - ndz
Posty: 24
Lokalizacja: Legionowo
Dopiero teraz tu zajrzałem, ale mogę pomóc.
Mam ploter 3D i jakby i w jakichś rozsądnych ilościach to zawsze mogę powycinać.
Dokładność bardzo duża < niż 1mm, powierzchnia gładka, kształt dowolny.
Problemem może być odbiór - odległość, jestem pod Warszawą - Legionowo.
Jakby co proszę dzwonić 608050270
--
janusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 grudnia 2008, 19:55 - ndz 
Znalazłem coś ciekawego
http://allegro.pl/item512187103_drut_op ... ohm_m.html
Do tego jakiś transformator, stelaż drewniany czy cuś i można ciąć. Jestem ciekaw czym można by było go nagrzać. No jak na razie to innego pomysłu niż podpiąć pod transformator o dużej mocy to nie widzę. A co myślicie podpić go pod mocny prostownik??


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 15 lipca 2009, 20:28 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 sierpnia 2007, 17:10 - czw
Posty: 426
Lokalizacja: Posen
Ule na jakich gospodaruję: -
http://www.mt.com.pl/archiwum/65-MT-01- ... opianu.pdf

http://www.mt.com.pl/archiwum/72-Nw-03- ... opianu.pdf

_________________
Karl Kehrle - (1898-1996) znany jako Brat Adam, benedyktyn, wielkiej klasy pszczelarz, uformował syntetyczną populację pszczoły z Buckfast


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 grudnia 2015, 23:01 - wt 
Strasznie zasuszony ten temat. :mrgreen: Pragnę go troszkę odświeżyć i skorzystać z Waszych dotychczasowych osiągnięć w cięciu styroduru.
Podane strony z linkami niestety nie działają (nie wszystkie). :(
Czy możecie się podzielić jak ciąć styrodur? Chodzi mi tu o urządzenie do prostego cięcia aby wszystkie boczki ula były proste.
Jedynie pomyślałem sobie o tym aby ciąć 4 arkusze styroduru jednocześnie. Po wycięciu Wszystkie wycięte elementy będą takie same. :idea: Tak sobie pomyślałem, że działanie byłoby podobne do gilotyny introligatorskiej tylko zamiast noża - drut oporowy. Jak wyeliminować rozciągnie się drutu pod wpływem nagrzewania? Jak skonstruować prowadnice?. Może macie inne pomysły i już wypróbowane.
Możecie podrzucić swoje rozwiązania?


Na górę
  
 
Post: 08 grudnia 2015, 23:34 - wt 

Rejestracja: 26 września 2013, 15:43 - czw
Posty: 106
Lokalizacja: Trzebień k/Magnuszewa
Ule na jakich gospodaruję: Wz
zamontuj jeden koniec drutu oporowego na stałe, drugi zaś na sprężynie lub zakończony ciężarkiem swobodnie zwisającym w pionie - w tym przypadku drut prowadzony na rolce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 grudnia 2015, 01:48 - śr 
Masz rację. Trzeba wykonać izolatory. Podsunąłeś mi pewien pomył - zamontowanie drutu oporowego obciążonego z obu stron założonego na rolki i lekko skontrowanego aby drut się nie przesuwał - prąd podany na te właśnie rolki. :) Warte zastanowienia :idea:
Ja miałem na myśli coś takiego jak ta gilotynka: https://www.youtube.com/watch?v=NwhoZNbI1yk właśnie myślę o prowadnicach. Czy nie zastosować tulei pracujących na wałku liniowym.


Na górę
  
 
Post: 09 grudnia 2015, 02:00 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 maja 2014, 20:13 - śr
Posty: 1429
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Marcinek, po co się gimnastykować? Przywieź płyty do pocięcie, to na wymiar Ci dotnę za friko "skolko ugodno". Perfekt zwróci się po 30 ulach co najmniej a też ma swoje wady. Pozdrawiam.

_________________
Życie jest poszukiwaniem właściwego konserwanta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 grudnia 2015, 03:27 - śr 
Znalazłem jeszcze prostszą - https://www.youtube.com/watch?v=vPQ-hUTYeoE
Może ktoś posiada taką i może się wypowiedzieć na temat dokładności - bo przy budowie ula taka jest najważniejsza.
Zastanawiam się jak facet rozwiązał sprawę połączenia (naciągu drutu kanthala) góry i dołu w linii prostej mogąc regulować odległością oraz połączenia prądowego. Zwróciłem też uwagę na to, ze czymś reguluje w rozgałęziaczu na transformator to za małe, czyżby potencjometr (ale na 230V - zbyt mały).
Zobaczcie, że może ciąć w linii prostej po przesunięciu całej dolnej prowadnicy a i pod kątem po przesunięciu górnej prowadnicy. Jak on to rozwiązał. Jakoś mi tu brak koncepcji.
Proste i można by wykorzystać przy wycinaniu korpusów. :idea:


Na górę
  
 
Post: 09 grudnia 2015, 15:26 - śr 
Banalniejszą maszynkę do cięcia styroduru znalazłem w necie (foto).

Można troszkę usprawnić poprzez dodanie prowadnic i większego stołu. :idea: Warte pochwalenia jest umocowanie naciągu na górnej belce. :idea:
Obrazek
Zdjęcie zassane z internetu tylko w celach poglądowych.Autor: dlew53.


Ja znalazłem taki stojak podstawy swojej maszyny do cięcia (jakiś element trzymający antenę satelitarną - ale nie moją :haha: ) Odległość od podstawy do wysięgnika - 400 mm. Tak więc można podłożyć 4 warstwy styroduru i dla zachowania takich samych wymiarów boczków.

Obrazek
Foto własne


Na górę
  
 
Post: 09 grudnia 2015, 22:18 - śr 

Rejestracja: 09 czerwca 2014, 19:50 - pn
Posty: 138
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolske
Miejscowość z jakiej piszesz: Inowrocław
Na temat cięcia stryroduru sporo znajdziesz w historii. Z mojej praktyki ( a robiłem to nożem, gilotyną na drut oporowy i innymi) tylko piła stołowa daje wzorcowe efekty i na tym zaprzestałem testów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 grudnia 2015, 22:23 - śr 
Ja mam małą maszynę - drewno się dobrze prowadzi a styrodur może niekoniecznie - (mały stół).
Drutem idzie ładnie - trzeba dopasować napięcie do drutu - a tego mam sporo i to dobrego - używam do robienia grzałek do E-Papierosa. :D
Tak więc myślę, ze sobie poradzę z cięciem - kiedyś tak robiliśmy wręgi do szybowców (modele) i nawet latało. :D


Na górę
  
 
Post: 20 grudnia 2015, 12:00 - ndz 

Rejestracja: 11 stycznia 2012, 11:16 - śr
Posty: 43
Lokalizacja: Grójec
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Proponuję wykorzystać spawarkę , ja mam inverterową dedry, na małym amperazu (ok. 20A) wtapiam węzę w ramki gniazdowe dadanta (drut kwasówka , spora długość - prostownik wolno nagrzewał.)
Myślę że na zasilanie drutu oporowego będzie ok. Bezpieczne napięcie, płynna regulacja natężenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji