FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka
Dzisiaj jest 24 stycznia 2021, 20:38 - ndz
api-inhalacje.pl

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 marca 2012, 10:47 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 listopada 2008, 21:00 - ndz
Posty: 276
Lokalizacja: Mrągowo i okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
Mariuszczs pisze:
Ale ciepły - zszywki ile ci wchodzą w spodni materiał ? Ja dobieram tak żeby 2 cm mi wchodziły co najmniej w ramę - czyli deska z zewnątrz 2 cm i zszywka 4 cm ( dłuższych niestety nie ma ).

Zszywki ogólnie to są wymyślone jako pomocnik klejenia.


Stosuję klepki 10mm grubości także zszywka wchodzi w ramę 20mm.

_________________
Pensjonat na Mazurach
Mój blog pszczelarski - Pasieka w Lipowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 14:10 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Dawaj kleju i już. Przy zszywkach liczy się szybki montaż i tylko tyle. Jeśli za parę lat będziesz widział że klepki ci się luzują w ulach to dasz po wkręcie na spokojnie, ale jest szansa że tak nie będzie. Ja jeszcze bynajmniej nie wiem. Liczę na to że będzie się trzymać tak samo jak dawniej na gwoździach, ale ogólnie to chyba bym nie zrobił za wiele uli gdybym miał teraz gwoździe wbijać, czy wkręcać wkręty. Cyk cyk i korpus gotowy :)

Ramy też łapałem na zszywki i też w razie czego przestrzelę dłuższego wkręta od zewnątrz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 21:01 - wt 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 876
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
cieply pisze:
Ja właśnie wróciłem z garażu, gdzie zacząłem składać pocięty materiał. Pierwszy korpus zrobiłem zszywkami. Zszywki 25 albo 30 mm. Nie trzyma się to zbytnio. Jutro jadę po śruby i będę wszytko skręcał. Do zbijania ramek idealny ale korpusy będę skręcał.

ciepły zrób tak jak pisze polskipszczelarz ramę skręć śrubami ,ja również tak robię klepki 10mm mocuję zszywkami 25mm bez kleju i rozerwać ciężko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 marca 2012, 23:57 - wt 

Rejestracja: 26 października 2009, 19:26 - pn
Posty: 53
Lokalizacja: Siedlce
Ten ul kupiłem w 2010r. dzisiaj tak wygląda. Kupiłem go na wzór. Następne sam zrobiłem, nie używałem zszywacza. to nie znaczy, że zszywacz jest niedobry. Po prostu drzewo napęczniało i taki wynik


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2012, 10:37 - śr 

Rejestracja: 22 lutego 2012, 21:23 - śr
Posty: 118
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: .
lestef pisze:
Po prostu drzewo napęczniało i taki wynik

Drewno i woda to złe połączenie -przy ich pomocy można kruszyć skały -więc taka zszywka nie ma szans. Podejrzewam, że korpus jest w dobrym stanie więc nie pozostaje Ci nic innego jak go podmienić i wysuszyć ale nie w pełnym słońcu bo się pokrzywi. Następnie przybij lub przykręć klepki pozostawiając minimalny luz. Powinieneś sprawdzić dlaczego akurat w tym miejscu było najwięcej wilgoci i zlikwidować przyczynę. Dodatkowo jeśli nie jesteś przeciwnikiem malowania możesz zabezpieczyć. Wtedy będzie OK.

_________________
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2012, 00:40 - ndz 

Rejestracja: 10 lutego 2011, 12:34 - czw
Posty: 266
Lokalizacja: G Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Mnie się wydaje że w tym przypadku nawet wkręty by nie pomogły, ul za dużo wody dostał i klepki wypaczyło. Miałem taką sytuację z dennicą, 50 wkręt wyrwało. Przyczyną była woda zbierająca się w zagłębieniu pod ulem, usunąłem wodę,naprawiłem dennicę i problem znikł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2012, 01:37 - ndz 

Rejestracja: 22 lutego 2012, 21:23 - śr
Posty: 118
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: .
PawełS, dlatego piałem żeby korpus osuszyć dokładnie a potem zbijać do kupy jeszcze raz a dobrze.

_________________
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2012, 11:07 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 723
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Wracając do tematu zszywaczy nikt nie wypowiedział się na temat takiej maszyny "z napędem elektrycznym"
Zdecydowanie odradzam.
Może i wygodny i nie potrzeba kompresora ale ma sporo wad.
W odróżnieniu od pneumatycznego zszywki w prowadnicy podczas wbijania krzywią się i bez przerwy blokują.Nie wiem czy jest to spowodowane tym, że do tych urządzeń zszywki mają cienki drut czy dlatego że serce tego urządzenia nie jest jednolite tak jak w pneumacie, a przykryte odkręcaną osłoną. I w zależności od stopnia przykręcenia tej osłony zszywki nie wystrzeliwują gładko tylko robi się "zadra " i zszywka blokuje się w maszynie.Trzeba co kilka zszywek rozkręcać i wydłubywać skrzywioną zszywkę.Smarowanie tego miejsca też niewiele daje.

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2012, 13:27 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 4179
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
W kwestii zszywacza elektrycznego ,ja mam dwa .
Jeden Einhell jest na zszywki typ 90 ,(do 25 mm)te same co do pneumatycznego.
drugi tapicerski na zszywki takie jak do ręcznego (tylko muszą być grubsze )
Ja jestem zadowolony z nich bardzo ,działają bez zarzutu .
Zszywkami 25mmm zbijam ramki (swojej produkcji topolowe i od Tumidajewicza) trzymają się dobrze choć lepsze by były pewnie na 30mm.

kulka96 pisze:
zszywki w prowadnicy podczas wbijania krzywią się i bez przerwy blokują.


Takie cuda się mi robiły w ręcznym jak miałem za grube zszywki.
Tak że może kwestia odpowiednich zszywek i będziesz zadowolony .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2012, 18:09 - ndz 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 23:01 - pt
Posty: 1139
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Są dobre zszywacze elektryczne wystarczy poszukać ale trzeba za nie dać sporo kaski. Poczytajcie na forum stolarskim.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2012, 18:29 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
koledzy zainwestujcie około 80 zł za pistolet pneumatyczny i 250 do 300 zł na kompresor (24l) i macie sprzęt niezastąpiony ja za kompresor cobafera 50 l zapłaciłem 440 i zszywacz 80 plus przewód 25 i moge zszywać pompować koła czy coś pomalować lub delikatnie piaskować lub srudy odkrecać naprawde lepiej zainwestować w kompresor ;-P

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 kwietnia 2012, 15:37 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 listopada 2008, 21:00 - ndz
Posty: 276
Lokalizacja: Mrągowo i okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
cieply pisze:
6mm to typ 55 (6 x 1,08 mm), a 5,7mm to typ 90 (5,7 x 1,27mm x 1,12mm). Ja mam w swoim typ 55 ale patrząc teraz wychodzi strasznie drogo za zszywki bo za 1.000 sztuk 25zł. Kupię paczkę tych 5,7mm i sprawdzę czy to zadziała.


Kupiłem zszywki typ 90 i okazuje się jednak, że nie pasują do zszywaczy na typ 55 (przynajmniej do mojego). Problemem jest zbyt gruby drut, z którego zrobiona jest zszywka. Zszywki nie wchodzą do magazynka, blokują się.
Także jak by ktoś chciał kupić 10.000 nierdzewnych zszywek typ 90 / 25mm to zapraszam na priv.

_________________
Pensjonat na Mazurach
Mój blog pszczelarski - Pasieka w Lipowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sierpnia 2012, 11:36 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 czerwca 2011, 11:55 - pn
Posty: 83
Lokalizacja: Agatówka - kotlina Sandomierska
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Zwykły
Witam serdecznie Kolegów. Korzystając z okazji tego wątku na forum, chciałbym się doradzić zakupu, który rozpocząłby uzupełnianie mojego małego warsztatu.

Do rzeczy, chciałbym nabyć kompresor olejowy oraz zszywacz 2w1.
Na oku mam taki zestaw:
- http://www.tomax.pl/kompresory-olejowe/ ... dedra.html
- http://www.tomax.pl/zszywacze/8106-zszy ... ansam.html.

Jestem ciekaw waszych opinii, bo trochę mało mi mówią parametry tych urządzeń (czy będą tworzyć zgrany duet?).
W przyszłości chciałbym też nabyć pistolet lakierniczy, itp., więc czy ten kompresor byłby w stanie hobbystycznie "popracować" w warsztacie?

Z góry dziękuję za podpowiedź i Pozdrawiam.

_________________
Co nie jest użyteczne dla roju, nie jest też z pożytkiem dla pszczoły. Marek Aureliusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sierpnia 2012, 22:00 - wt 

Rejestracja: 17 listopada 2011, 01:05 - czw
Posty: 876
Lokalizacja: Dolny Sląsk
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
goral_mlody pisze:

Do rzeczy, chciałbym nabyć kompresor olejowy oraz zszywacz 2w1.
Na oku mam taki zestaw:
- http://www.tomax.pl/kompresory-olejowe/ ... dedra.html
- http://www.tomax.pl/zszywacze/8106-zszy ... ansam.html.

Jestem ciekaw waszych opinii, bo trochę mało mi mówią parametry tych urządzeń


Mam podobny zestaw einchela i spisuje się świetnie :okok: jedynie do malowania przedstawiony przez ciebie kompresor będzie za słaby mój ma 2,5KM i czasami mu ciśnienia brakuje no ale dla domowych potrzeb wystarczy ,,Chyba że auta będziesz malował to szukaj większego ,, :luzik:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 sierpnia 2012, 22:10 - wt 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 23:01 - pt
Posty: 1139
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
W przypadku kompresora trzeba brać pod uwagę pojemność zbiornika i wydajność sprężarki im większy zbiornik tym rzadziej będzie musiała pracować sprężarka, tak samo im większa wydajność sprężarki tym rzadziej będzie musiała pracować. Do malowania moim zdaniem 24 l to malutko. Moc silnika nie mówi zbyt wiele.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sierpnia 2012, 07:47 - śr 

Rejestracja: 17 lipca 2012, 17:04 - wt
Posty: 49
Lokalizacja: Radom
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ja takim maluje czasem samochody na małym ciśnieniu wystarcza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sierpnia 2012, 16:50 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
Ja zakupiłem kolego 50 l cobafera cena 440 zł w obi plus pistolet z praktikera 80 zł zestaw spisuje się doskonale. zrobił już ten zestaw 30 uli plus 900 ramek i pomalował kompresor budynek gospodarczy 10x8x 4 m drewnochronem nie mam zastrzerzeć

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 sierpnia 2012, 21:47 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 czerwca 2011, 11:55 - pn
Posty: 83
Lokalizacja: Agatówka - kotlina Sandomierska
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Zwykły
Niby wszystko jest jasne- ma być większe troszkę i silniejsze. Chcę kiedyś nie tylko zbić ule, ale je pomalować. I pełno innych rzeczy znajdzie się do pomalowania, ale to musi działać wydajnie, więc jeszcze poczekam, popytam i pośledzę forum, i przy okazji trochę więcej funduszy może się znajdzie.

_________________
Co nie jest użyteczne dla roju, nie jest też z pożytkiem dla pszczoły. Marek Aureliusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 09:52 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
witam potrzebuje zakupić porządny zszywacz po byście polecili bo zszywacz za 80 zł czy nawet mniej skończył żywot ...

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 10:38 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
o a co mu się stało ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 11:01 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
chyba tłoczysko się wytarło ... i zamiast bić po 2 zszywce to łąduje po 2 i sie krzywi 9 trzeba rozkrecać itd a mariusz nie masz jakeigoś kompresora na sprzedaż >>>??? napisz mi na pv swój numer tel to bym wieczorem zadzwonił i pogadalibyśmy ok ???

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 11:14 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
a naolejacz miałeś prawidłowo ustawiony ?


tak pytam bo ja mam pansam i nawet go pożyczam i nadal ładnie bije.
nie mam komprsora, myśle że w związku z zastojem obecnym jaki panuje będziesz mógł niedługo kupić tanio przyzwoity


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 11:33 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
własnie nie moge nic do 1500 zł kupić ... naolejacz miałem i dobrze był ustawiony nawet chyba za duzo dawał bo czasem pluł pistolet ... tylko mój pistolet zrobił 25 wp plus 50 wlkp i około 4000 ramek wiec troche jest tego

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 11:44 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
A zapasowy tłok masz ? Mi kiedyś zszywka się skrzywiła i zostały jej resztki w prowadnicy, ale jej nie uszkodzilo na szczęście. Wystrzeliłem już 30 000 tysięcy zszywek licząć po paczkach. Jest to nieskomplikowane urządzenie i wszystko da się wyczaić ( niekoniecznie naprawić ). Jak masz czas to podjedź to ci pokaże kompresor i od razu pogadamy o tym czy jak go kupisz to ci instalacja pozwoli go zasilić. Bo to wszystko nie jest o tak .... Ten 3jw60 to lepszy niż panująca chińszczyzna, ale najbardziej kłopotliwy z tych starych polskich, łącznie z potrafiącym się spalić silnikiem. Jak będziesz codziennie pracował na nim kilka godzin to nie polecam, jak kilka godzin w tygodniu to może być.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 11:58 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
ja bede pracował na nim 5-10 godzin miesiecznie na nim .... tylko wkretarka do skrecania ram uli i zszywacz do zszywek. chciałem tez wypiaskowac grubosciówke i frezarke ( tylko te dwa przedmioty i juz nic innego )

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 12:08 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
No to ok.Tylko popatrz czy do wkrętarki wydoli, a wypiaskujesz tzn "wymęczysz" te dwie maszyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 12:18 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
słuchaj bo przewaliłem kilka stron i pisz wszędzie zeby zamontować dodatkowe zawory zwrotne czy to trzeba zrobić ??? bo ona pompuje do 6 atm a sie podnieś to cinienie ( do piaskowania do 8 ) a pożniej wrócić na 6 lub moze 7 zeby róznica załaczania było 5 atm do 7 ??? bo wkretarka pracuje w 4-7 atm zszywacze 4-6

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 18:00 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Do piaskowania tym nie ma sensu podnosić ciśnienia. A jaką dyszą masz zamiar piaskować i czy to są odlewy żeliwne te maszyny ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 21:44 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
nie mampojecia jaka dysza (dopiero bede kupował pistolet do piaskowania ...) maszyny sa żeliwne co polecasz ??? doradz mi jak mozesz

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 22:07 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
No jak tani pistolet to nie popiaskujesz. Odlewy żeliwne są fabrycznie szpachlowane bo mają dużo dołów i wypukłości . Przy piaskowaniu usuwasz szpachle. Wiadro szpachli potem żeby to było równe. Ja odlewów nie piaskuje tylko jadę taśmówką ręczną, ubytki boszem, potem podkład, szpachla w ubytki , szlifowanie, podkład i lakier. Bez przesady nie jak lakiernik. Np masz efekt maszyny u mnie można powiedzieć ze złomu: http://www.cnc.info.pl/album_mod/upload ... 4f0e5e.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 22:18 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
te maszyny juz kiedys byly piaskowane imalowane ale farba słabej jakość odprysków bardzo duzo maja ...

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 22:21 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
może nie odtłuszczone były


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 22:24 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
mam heblarke do wyspaiskowani ona jest z ksztaltowników wyspawana podaj przykłąd pistoleta do piaskowania dobrego i w rozsądnej cenie

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 22:33 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
No nie widziałem u nas dobrych pistoletów, ja mam norblast , ale on potrzebuje ogromnych ilości powietrza żeby porównywalnie piaskować jak piaskarka ciśnieniowa. Mogę ci piaskarki takiej małej pożyczyć. Miałem tych chińskich pistoletów to nie miałem może cierpliwości ale nie udało mi się nigdy wypiaskować do czystego tym, ten widzę piaskuje: http://www.youtube.com/watch?v=MnCs3Vim9RE a ten nie bardzo http://www.youtube.com/watch?v=ZS3MEJ1eMgI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 22:38 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
małej piaskarki czyli czego dokładnie mozesz mi pożyczyć ???

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 22:57 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
piaskarki ciśnieniowej - małej - patrz moje filmy na yt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 22:59 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
a mozesz dokłądnie podpowiedzieć który to film ???

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 marca 2013, 23:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
ciekawy ten temat o zszywaczu się zrobił - wpisz "piaskowanie butli" Poprosimy o pokasowanie z tego tematu ostatnich postów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 15:48 - pt 

Rejestracja: 30 listopada 2008, 11:07 - ndz
Posty: 168
Lokalizacja: podkarpackie
Mam pytanie;co sądzicie o zszywaczach elektrycznych?
Czy ktoś takich używa?Proszę o odpowiedzi.
Z góry serdecznie dziękuję. :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 marca 2013, 18:27 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3102
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Eugeniusz Jancz pisze:
Mam pytanie;co sądzicie o zszywaczach elektrycznych?
Czy ktoś takich używa?Proszę o odpowiedzi.
Z góry serdecznie dziękuję. :oops:


Mam dwa zszywacze elektryczne.Jeden wbija zszyfki do 16mm drugi zszywki od 15mm do 25mmm i sztyfty do 32mm. Z pierwszym nie ma problemy drugi tych najwiekszych zszywek i sztyftów nie dobija(to zalezy tez od drewna).Proponuję zainwestować w pneumatyczny.Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 kwietnia 2013, 16:02 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1449
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
mendalinho pisze:
Mam dwa zszywacze elektryczne.Jeden wbija zszyfki do 16mm drugi zszywki od 15mm do 25mmm i sztyfty do 32mm. Z pierwszym nie ma problemy drugi tych najwiekszych zszywek i sztyftów nie dobija(to zalezy tez od drewna).Proponuję zainwestować w pneumatyczny.Pozdrawiam

Czy w tym pierwszym zszywaczu można wbijać zszywki o długości około 6mm :?:
Jaki to model i ile kosztował :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 września 2013, 21:47 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2010, 20:59 - śr
Posty: 255
Lokalizacja: podkarpacie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
witam, potrzebuje opinie o tym zszywaczu warto czy ma ktos cos ciekawszego ?? http://allegro.pl/zszywacz-pneumatyczny-tapicerski-pansam-a533152-i3536187620.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 września 2013, 21:52 - czw 
kiko, Nie kupuj tego dziadostwa :mrgreen:

Poszukaj coś lepszego np :
http://www.prebena.com.pl/sklep/index.html


Na górę
  
 
Post: 26 września 2013, 22:21 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
kiko, bierz, świetny jest, u mnie już drugi rok szyje i nic się nie dzieje.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 września 2013, 22:22 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Pawełek., używasz tego do zbijania uli/ramek?
Tez się przymierzam do zakupu, będę wdzięczny za radę.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 września 2013, 22:25 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
minikron, tak, wszstkie ramki z tego roku mam nim zszyte, zszywkami 45 mm, ule tez nim zszywam, do ram i desek powyżej 2 cm używam wkrętów.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 września 2013, 22:32 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 539
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
kiko pisze:
witam, potrzebuje opinie o tym zszywaczu warto czy ma ktos cos ciekawszego ?? http://allegro.pl/zszywacz-pneumatyczny-tapicerski-pansam-a533152-i3536187620.html

zrobilem takim juz ponad 1000ramek i kilka uli na razie dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 00:08 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
poczytałem wasze wypowiedzi i kupiłem zszywasz za 80 zł pneumatyczny. Mam butle do oddychania więc mogę go używać i w domu i w pasiece. Czy to elektryczny czy na kompresor potrzebuje prądu. butle rozwiązały problem. Co do zszywek rewelacja nie wrócę do młotka. zszywasz ma tez opcję gwoździarki. oczywiście pod kompresorem tez chodzi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 09:03 - pt 

Rejestracja: 12 stycznia 2010, 11:27 - wt
Posty: 333
Lokalizacja: Góra
kiko pisze:
witam, potrzebuje opinie o tym zszywaczu warto czy ma ktos cos ciekawszego ?? http://allegro.pl/zszywacz-pneumatyczny-tapicerski-pansam-a533152-i3536187620.html

Używam go już drugi rok. Zszył koło 500 ramek i pewnie drugie tyle zrobił przy innych zadaniach. Wbija dobrze, nic się nie blokuje. Stosunek ceny do jakości wydaje się bardzo dobry (ja kupiłem za 140zł).
Pawełek. pisze:
wszstkie ramki z tego roku mam nim zszyte, zszywkami 45 mm

Aleś tego żelastwa wpakował. Pewnie ule podnosisz na magnesie. :)
Tak na poważnie to zawsze lepiej wbić dłuższy niż krótszy gwozdek. Powiedz, nie wychodzą Ci te sztyfty z ramki? Ja zbijam zszywkami 25mm i czasem jak się słoje odpowiednio ułożą to wychodzą bokiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 09:54 - pt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 4179
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
robert-a pisze:
Mam butle do oddychania

Napisz coś więcej ,o jej parametrach i na ile mniej więcej "strzałów wystarcza .Jaki reduktor trzeba mieć przy tym,gdzie napełniasz .
Pozdrawiam

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Słoje 900   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji