FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka
Dzisiaj jest 24 stycznia 2021, 20:48 - ndz
api-inhalacje.pl

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: 27 września 2013, 14:24 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 maja 2010, 20:59 - śr
Posty: 255
Lokalizacja: podkarpacie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
dzięki za pomoc, pewnie sie pokoszę na tego PANSAM A533152 mam do tego sprężarkę 50l nie wiem jaka wydajność jest ale sie przetestuje jak sie nie nada to sie i kompresor kupi
takie pytanie możne banalne czym sie różni sztyfciarka od zszywacza ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 14:54 - pt 

Rejestracja: 12 stycznia 2010, 11:27 - wt
Posty: 333
Lokalizacja: Góra
kiko pisze:
mam do tego sprężarkę 50l

Ja mam 24l. Nie liczyłem tego nigdy, ale doładowuje się na oko co 100 strzałów, więc komfort pracy jest duży.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 15:34 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3354
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
kiko pisze:
czym sie różni sztyfciarka od zszywacza ??

sztyfty to zwykłe druciki ( gwoździe bez łebków )

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 15:36 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Ten cały Pansam ładuje i zszywki i sztyfty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 20:11 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
hwafel pisze:
kiko pisze:
witam, potrzebuje opinie o tym zszywaczu warto czy ma ktos cos ciekawszego ?? http://allegro.pl/zszywacz-pneumatyczny-tapicerski-pansam-a533152-i3536187620.html

Używam go już drugi rok. Zszył koło 500 ramek i pewnie drugie tyle zrobił przy innych zadaniach. Wbija dobrze, nic się nie blokuje. Stosunek ceny do jakości wydaje się bardzo dobry (ja kupiłem za 140zł).
Pawełek. pisze:
wszstkie ramki z tego roku mam nim zszyte, zszywkami 45 mm

Aleś tego żelastwa wpakował. Pewnie ule podnosisz na magnesie. :)
Tak na poważnie to zawsze lepiej wbić dłuższy niż krótszy gwozdek. Powiedz, nie wychodzą Ci te sztyfty z ramki? Ja zbijam zszywkami 25mm i czasem jak się słoje odpowiednio ułożą to wychodzą bokiem.


zszywam ramki wlkp i WP stąd ta długość zszywek, no czasem wychodzą niestety, ale niewiele, tylko ramki 1/2 wlkp zszywam 30 mm, ja tylko w tym roku zrobiłem ok 1300 ramek, też mam butlę 24l, i się sprawdza do zszywacza

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 20:30 - pt 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1677
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Ja już mam 3-ego tego Pansama... co prawda nie robię dużo, ale trochę ramek i uli zrobiły... pierwszy był najdłużej... nawalił i oddałem na gwarancje... dokupiłem nowy i na gwarancji mi też na nowy wymienili... to te dwa już dużo gorsze od tego pierwszego... widać jak sprawność "siada" i coraz słabiej wbija... ja w ramki pakuje zszywki 30 mm... dokupiłem kiedyś jeszcze z yato zszywacz na 25 mm, ale nawet go nie sprawdzałem... w zimie przetestuje :) Pansam o tyle dobry że tani i zszywki ma tanie... jak się popsuje to można kupić nowy a swoje i tak zrobi :) Bo można kupić makitę np... ale zszywki nieporównywalnie cenowo wychodzą ;/

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 21:04 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2011, 07:59 - pn
Posty: 904
Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Mam PANSAMA i pieknie wbija kolejny roczek jak sie lepiej wleje olejku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 21:26 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
harpia pisze:
Mam PANSAMA i pieknie wbija kolejny roczek jak sie lepiej wleje olejku
własnie smarowanie to podstawa, ja mam przed zsywaczem zamontowane taki naolejacz,
http://allegro.pl/naolejacz-smarownica- ... 76089.html

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 września 2013, 21:35 - pt 

Rejestracja: 20 maja 2009, 18:07 - śr
Posty: 1677
Lokalizacja: Kraków, Połaniec
Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
dokładnie... nie posmarujesz nie pojeździsz :D jak ktoś nie ma takiego urządzenia, to musi pamiętać że co ileś tam "strzałów" jakaś dawkę musi wstrzyknąć :)

_________________
Matki i odkłady pszczele

Ramki pszczele


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 września 2013, 09:14 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Pawełek., mógłbyś cyknąć fotkę jak i gdzie masz zamontowany ten naolejacz?

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 września 2013, 09:29 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
naolejacz ma przed zszywaczem ( ja tak mam ) czyli kompresor wąż naolejacz zszywacz. w ubiegłym roku kupiłem tez z marketu chyba 70lub 80 zł dałęm w praktikerze i nie miałem naolejacza to zszywki się krzywiły zacinał się i oddałęm na gwarancje gwarancje uznali wymienili na nowy i kolega mi powiedział o naolejaczu zakupiłem i działa. zrobiłem 50 uli wlkp oraz ponad 2000 ramek

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 września 2013, 10:10 - sob 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 23:01 - pt
Posty: 1139
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
minikron, wykręć końcówkę do węża z zszywacza wkręć naolejacz i dopiero w niego końcówkę. Nie mieści się w pudełku ale warto.

Ja używam od dwóch lat zszywacza marki Ferm też z tych najtańszych od dwóch lat i zużyłem puki co jakieś 7 tysięcy zszywek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 września 2013, 11:00 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
minikron, ja mam tak jak mówi swiwojtek, jak będę w warsztacie to cyknę coś ale myślę że da się to wyobrazić. warto też od czasu do czasu przesmarować posuw pojemnika ze zszywkami i miejsce posuwu iglicy, tu gdzie ma kontakt ze zszywkami, ja uzywam do tego strzykawki z grubą igłą, po kropelce oleju i nic nie ma prawa się zaciąć czy skrzywić.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 września 2013, 11:07 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Ok, dziękuję za rady.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 września 2013, 12:29 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Są także naolejacze większe zakładane przed wężem, ale to taki wąż może już tylko służyć do narzędzi olejonych, a nie może np do pistoletu lakierniczego ze względu na obecny w nim olej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 września 2013, 13:51 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 539
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
http://allegro.pl/zszywacz-pneumatyczny ... 18477.html
tu macie namiary na tanie zszywki do tego typu pistoletu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 00:59 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 723
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Mają różne długości zszywek.Dzwonić bezpośrednio.Bardzo miła obsługa.

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 11:27 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Tamten link wygaśnie za jakiś czas:

http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=7583795


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 11:37 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3354
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Ja przymieżam się do zakupu tego http://allegro.pl/kompresor-olejowy-spr ... 78420.html tego http://www.megaobrabiarki.pl/holzmann-f ... 19235.html i tego. http://maszynowy.eu/zszywacz-pneumatycz ... dzwon.html. Mam nadzieję że jeszcze przed zimą .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 11:57 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
wiesiek33, łądny sprzet tylko jak jest nowy ;-)
ja przerobiłem już temat kompresorów chińskich i teraz mam samoróbkę 2 sprężarki od c330 oraz butla 100 l wszystko miałem przejrzał mi znajomy dołożyłęm silnik 3kw i maszyna chodzi że bajka jeśli zszywacz kupujesz za taka kase to chyba na masówkę idziesz .... frezarke używaną dobrą fabryczną kupisz za 1500 zł ( sam wiem co mówię rok temu przerabiałem ten temat ( zrobiłem już 100 uli ) sam wiec jakieś rozeznanie już mam

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 13:02 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3354
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
emilmag pisze:
ja przerobiłem już temat kompresorów chińskich i teraz mam samoróbkę
Za te pieniądze to nie stracę w tych kompresorach największym problemem są zaworki ale te można dorobić i nie będzie problemu a frezarki używanej szukam od ponad roku i za taką kasę niestety nie ma poza tym wszystko wielkie ciężkie i zajmuje dużo miejsca a ta jest dosyć tania i ma dużo możliwości miedzy innymi wózek i dodatkowe wrzeciono do frezów palcowych .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 13:18 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Wiesiek frezarka musi być ciężka, problem wielkości przestaje być problemem kiedy zaczniesz robić i masz o co deskę oprzeć.

Wózek jest super, daj znać jeśli ją kupisz i przetestujesz bo ja też taką zabawkę rozważam. Zwróć uwagę na to czy stół jest z żeliwa samosmarownego bo inne materiały się wycierają a szczególnie aluminium.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 13:25 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3354
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Mariuszczs pisze:
Wózek jest super, daj znać jeśli ją kupisz i przetestujesz bo ja też taką zabawkę rozważam.
Wuzek jest aluminiowy ale główny stół jest z żeliwa.A czy jest samosmarowalne tego nie wiem bo nie mam zielonego pojęcia o co w tym chodzi ? więc możesz rzucić trochę światła w tym temacie.

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 13:31 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
No jak potrafią podać gatunek żeliwa to będzie wiadomo :) .
Są żeliwa które mają takie właściowości że się ścierają bardzo wolno- mogą nawet chodzić bez smarowania np prowadnice zaworów w samochodach. W rzypadku gdyby to była stal to wytarło bu się w momencie.
Bardzo podobne właściowości do brązów. Najtańsze z takich to chyba żeliwo szare.
Deska nie jest idealna do współpracy z takimi żeliwami, ale jednak one najdłużej wytrzymują . Mam chińską heblarkę i naprawdę mało zrobiła i już widać gołym okiem że jest wytarte - aluminum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 13:33 - ndz 
http://allegro.pl/pneumatyczne-sprezark ... _enabled=1
Co z tych sprężarek można by było zakupić i ewentualnie trochę nimi popracować? Za porady :thank:


Na górę
  
 
Post: 29 września 2013, 14:04 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Marek Podlaskie, jedź do castoramy i kup Metabo 50l.
Pozdrawiam

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 17:15 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3354
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Mariuszczs pisze:
Mam chińską heblarkę i naprawdę mało zrobiła i już widać gołym okiem że jest wytarte - aluminum.
W heblarkach grubościówkach należy smarować stoły olejem wrzecionowym sylikonem o ja używam zwykłego oleju jaki mam pod ręką.

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 21:03 - ndz 
adriannos pisze:
Marek Podlaskie, jedź do castoramy i kup Metabo 50l.
Pozdrawiam

Adrian ,czy masz coś takiego na myśli :?:
http://www.ceneo.pl/1170427;0280-0.htm#tab=click_scroll
Jak na moje potrzeby ,to trochę drogo.
http://www.motoryzacyjny.com.pl/82376_A ... 75-50.html
A coś takiego ,jako zamiennik metabo? :thank:


Na górę
  
 
Post: 29 września 2013, 21:29 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
tego aipressa 50 zajeżdziłem .. nie polecam .... mecafera też zajeździłem poszukaj samoróbki z spręzarka od c330 ( masz części wszędzie do remontu ) lub pomyśl o czymś używanym ale markowym ( aspa ) duża 180 l bije od 5 do 7 ( do zszywacza akurat ) i masz części dostępne wiele osób ją chwali i wiele gani ...

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 września 2013, 21:36 - ndz 
Mi nie jest to potrzebne do masówki ,więc profi i w dużej cenie raczej odpada.Kolega ma Parkside. Robi i zawodowo i klepie ule ponad 5 lat NIC się nie dzieje.Na początku tylko wymienił chyba olej ,bo ten to zalewany co był to kiepskiej jakości.Sam robiłem trochę tym sprzętem i jest super.Ale nic takiego nie mogę znaleźć.


Na górę
  
 
Post: 30 września 2013, 15:34 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Marek Podlaskie, dwie stówki różnicy z hakiem dołóż do tego zamiennika i weź metabo. Nie do zaje... No chyba, że się bardzo postarasz :mrgreen: I ma długą gwarancję. Kompresorów nie kupuj przez neta. Kupuj w sklepie z serwisem. Mają go przy tobie załączyć, sprawdzić czy chodzi, zalać olejem, najlepiej jeszcze pokazać jak go się zmienia i co ile roboczogodzin się to robi. To 2 stówki różnicy, ale pare latek w użytkowaniu jak nie więcej.
Pozdrawiam

PS. Na airpressy nie chce po tym co widziałem nawet patrzeć

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 października 2013, 21:32 - wt 
Bogdan ,mam pytanie o taki sprzęt ,tzn nazwa podobna do Twojego.Czy coś takiego wystarczy ,bo parametry podobne. :?:
http://allegro.pl/nuair-mecafer-kompres ... 87180.html
W sklepach dziś zrobiłem rekonesans,jak mówię do czego ma służyć ,to polecają zaraz profi ponad 1000 zł.Zgodzę się ,że może na dłużej starczy ,ale wydać tyle kasy , to już trzeba klepać z 1000 ramek i zrobić z 50 uli,a na tyle jest mi to zbędne.


Na górę
  
 
Post: 01 października 2013, 21:43 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
Marek Podlaskie, witam miałem takiego tylko butle 50 litrów zasugerowałem się tym że nasz p Bogdan ma takiego ale niestety padł po jednej zimie ( kup używkę samoróbkę ) pisasze 220l ale na wejściu tyle ma mój chyba 4,20sek ładował butle od 0 do 8bar


zobacz tu http://allegro.pl/kompresor-i3582426877.html masz spręzarke która ci starczy ( jak by padła ci sprężarka to kupisz od ursusa c330 i masz dostępne części zastępcze i nigdy ci nie braknie części a do marketowych maszyn nie ma części zamiennych ......

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 października 2013, 21:58 - wt 
Odpada taki sprzęt ,bo nie ma siły ,więc musi być to na 220 volt.A miałem właśnie pisać do Ciebie.A co padło w tym sprzęcie i dlaczego nie dało się tego naprawić? Bo gdzieś w poprzednich postach chwaliłeś ten kompresor.
http://109.95.3.103/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=266038
Dziś oglądałem taki sprzęt w hurtowni ,gość polecał ,mimo ,że chińszczyzna ,a co ważne są części i zajmują się serwisem.W cenie trochę niższej ok 360 zł.


Na górę
  
 
Post: 01 października 2013, 22:21 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
pierw spalił się silnik wymiana przez serwis na nowy kompresor a późnej miała tak wyrobione uszczelnienia ze był butle od 6 do 8 bar 3-4 min. to poszukaj czegoś na 220

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 października 2013, 22:36 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5189
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Marek Podlaskie Parkside kupilem w Lidlu w UK 50 l zbiornik jest ok mam go rok chociaz za duzo nie uzywany jak na razie ,drugi mam w Polsce mniejszy 24 l w sklepie Aldi ma juz 4lata ale tez nie pracuje za duzo ale da sie pomalowac ule moze za maly ale starczy


henry

_________________
Kto ma żonę i pszczoły raz bogaty raz goły

henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 października 2013, 22:37 - wt 

Rejestracja: 03 grudnia 2012, 20:56 - pn
Posty: 387
Lokalizacja: Warmia
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadant
Marek Podlaskie pisze:
Kolega ma Parkside. Robi i zawodowo i klepie ule ponad 5 lat NIC się nie dzieje.Na początku tylko wymienił chyba olej ,bo ten to zalewany co był to kiepskiej jakości.Sam robiłem trochę tym sprzętem i jest super.Ale nic takiego nie mogę znaleźć.

Marku w ostatniej gazetce Lidla :D były 2 rodzaje kompresorów 24 i 50l i inne narzędzia pneumatyczne Parkside.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2013, 06:49 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
to jak chcesz marketówke to kup specjala z castoramy kosztuje 400 lub 420 zł za 50 litrowy i masz dwa wyjścia na węże
cobafer ma jedno wyjście

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2013, 12:18 - śr 
emilmag pisze:
Marek Podlaskie, witam miałem takiego tylko butle 50 litrów zasugerowałem się tym że nasz p Bogdan ma takiego ale niestety padł po jednej zimie


Nic dziwnego że padł po zimie gdyż nie powinien pracować w temperaturze poniżej 5*C nie żebym go zachwalał ale nie wszyscy o tym wiedzą następną ważną rzeczą jest doprowadzenie prądu przez odpowiedni przekrój przewodu.


Na górę
  
 
Post: 02 października 2013, 12:21 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
O to kompresor 5 stopni i ma odpoczywać. Niedługo to nie będzie można przechowywać poniżej zera :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2013, 14:05 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
pisząc że przez zimę to oznacz że ja mam w zimę tylko pracować ( nie był na mrozi itd ponieważ ule robię w nowym domu a tam podpalam bo woda jest w ogrzewaniu podłogowym i grzejnikach i utzrymuje tam temperaturę około 5-8 stopni przekrój przewodów wszedzie mam 2,5 mm

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2013, 17:40 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1449
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Mariuszczs pisze:
Bardzo podobne właściowości do brązów. Najtańsze z takich to chyba żeliwo szare.
Deska nie jest idealna do współpracy z takimi żeliwami, ale jednak one najdłużej wytrzymują . Mam chińską heblarkę i naprawdę mało zrobiła i już widać gołym okiem że jest wytarte - aluminum.

Kup silikon w sprayu, psiknij raz na jakiś czas. Przejedź szmatką i stół śliski jak talala. Rodzaj żeliwa bez znaczenia :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2013, 18:38 - śr 
http://allegro.pl/stanley-kompresor-ole ... 00077.html
http://allegro.pl/fini-kompresor-amico- ... 85303.html
Prawdopodobnie z tych dwóch będzie wybór.Czy słuszny? :wnerw: :haha: Czas pokaże.


Na górę
  
 
Post: 02 października 2013, 19:19 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 22:30 - śr
Posty: 806
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
Marek Podlaskie, dziś byłem w OBI i stanley który bije do 10bar i ma butle 50 l kosztuje 529 lub 539 zł wiec chyba lepiej dołożyć i kupić wiekszą butle

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2013, 19:33 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3354
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Marek Podlaskie pisze:
Prawdopodobnie z tych dwóch będzie wybór.Czy słuszny? :wnerw: :haha: Czas pokaże.
Chiny to potęga gospodarcza i finansowa, Stanley z twojego linku i większość pozostałych są składane w Chinach , nawet polski Zelmer kilka lat temu przeniósł produkcję do Chin . Spokojnie możesz brać jaki chcesz niczym się nie różnią prócz nazwy i koloru .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2013, 19:47 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 października 2011, 19:38 - wt
Posty: 723
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Wiesiek33

To nie do końca prawda z ty kolorem
Jak "bogatsza" firma zamówi np.kompresor za 50 dolców to chińczyki to zrobią.A jak inna mniej bogatsza firma zamówi taki sam ale za 20 dolców to też chińczyki to zrobią.I teraz pytanie ? Który został zrobiony "bogaciej" a który biedniej ?
I nie robię sobie jaj :pala: To nie prawda że chińskie to do dupy.Oni zrobią taki sam jak te dwa i będzie miał dożywotnią gwarancję ale trzeba za to zapłacić :mrgreen:

_________________
kulka96


"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 października 2013, 19:59 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3354
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
kulka96 pisze:
I nie robię sobie jaj :pala: To nie prawda że chińskie to do dupy.Oni zrobią taki sam jak te dwa i będzie miał dożywotnią gwarancję ale trzeba za to zapłacić :mrgreen:
No właśnie bo czasem tylko składają , wiele fabryk z całego świata urządziło sobie tam montownie .Obecnie przy globalizacji przemysłu nie wiemy gdzie jakie części , elementy zostały wyprodukowane . Kupujesz francuską glebogryzarkę z japońskim silnikiem hondy i z chińskim paskiem klinowym , tak jest ze wszystkim .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 października 2013, 15:52 - pt 
http://www.lidl.pl/cps/rde/www_lidl_pl/ ... il&id=2220
http://www.lidl.pl/cps/rde/www_lidl_pl/ ... il&id=2246
Takie sprzęty zakupiłem wczoraj w Lidlu. Zakup świadomy ,gdyż kolega Antek amazurek posiada ,takie cacki od kilku lat klepie ule ,dachy i sprężareczka chodzi ,aż miło.
Zszywacz nie wie m ,ale myślę ,że na moje potrzeby starczy.
Teraz jeszcze zastanawiam się nad ukośnicą też Parkside ,również przetestowaną przez Antoniego. A jak będzie zobaczymy ,gdy kilka ulików zostanie zrobionych.


Na górę
  
 
Post: 11 października 2013, 16:27 - pt 
http://tugazetka.pl/lidl/2013.05.13.pro ... ,ze,stolem
A to ma być następny zakup ,również firmy Parkside


Na górę
  
 
Post: 11 października 2013, 20:58 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4275
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
I ja się skusiłem, mimo, ze mam makitkę.. ale ona zszywek nie obsługuje, więc zobaczymy jak parside wypadnie w porównaniu.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Słoje 900   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji