FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka
Dzisiaj jest 19 stycznia 2021, 12:53 - wt
api-inhalacje.pl

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
Post: 28 października 2016, 18:07 - pt 

Rejestracja: 24 listopada 2015, 19:31 - wt
Posty: 202
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
Polacy to też mądry naród tylko czasem błądzi ☺ a co do technologii to w Polsce nie jest tak źle... zresztą Ty jako inż. powinieneś to wiedzieć. W Polsce też by ciekawe filmy z budów nakręcił.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 października 2016, 18:25 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 7622
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
pasiekakrakowska,

Chińczyki mają rozmach i tam wszystko jest duże tylko mali ludzie :mrgreen: to był przykład na to że nie wszystko co chińskie jest badziewiem u nas też nie ma źle ale to inny świat zupełnie jak nasze pszczelarstwo a np amerykańskie czy kanadyjskie, brat pracował w Holandii i jego zadaniem było naklejanie metek na produktach zamiast Chińskich niemieckie... podobnie jest z wieloma artykułami eksportowanymi z Polski trafiają do nas z powrotem już odpowiednio opisane z gwarancją najwyższej jakości :wink:

_________________
Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 października 2016, 19:53 - pt 

Rejestracja: 24 listopada 2015, 19:31 - wt
Posty: 202
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: kraków
Najlepsze jest polskie i tego się trzymajmy ☺


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2016, 09:59 - sob 

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 22:25 - śr
Posty: 172
Lokalizacja: lubuskie
Ule na jakich gospodaruję: dadant
pasiekakrakowska pisze:
Najlepsze jest polskie i tego się trzymajmy ☺
ale mnie. Rozbawiłeś.

_________________
http://pasiekawiktoria.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2016, 11:34 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
kudlaty pisze:
z lepszych rzeczy za rozsądne pieniądze polecam sprzęty metabo ja osobiście jestem oczarowany 3 letnią gwarancją na wszystko bez względu czy zakup na firmę czy osobę prywatną, bardzo dobrym stosunkiem ceny do jakości oraz trwałością

Masz rację, wstrzymam się jeszcze troszkę, dozbieram kasy i kupię coś lepszego, może właśnie metabo. dzięki za podpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 października 2016, 18:10 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3351
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
arecki pisze:
pasiekakrakowska pisze:
Najlepsze jest polskie i tego się trzymajmy ☺
ale mnie. Rozbawiłeś.[/quote
No to teraz :haha: ja .
Kiedyś pracowałem u Niemca no i ten przyniósł na budowę polskie radio z niemiecką tabliczką i wszystkimi napisami po niemiecku jakoś wydało mnie się znajome i mówię
lothar to polskie radio - no co ty to najlepsze niemieckie radio odkręciłem obudowę i a tam jak byk na płytce drukowanej Kasprzak ! no i co ?

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa
TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2017, 08:12 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 listopada 2009, 11:38 - ndz
Posty: 446
Lokalizacja: Krosno, Lesko, Lutowiska
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Odgrzewam kotleta ale jestem na etapie zakupu zszywacza prawdopodobnie takiego http://allegro.pl/ottensten-4pro2w1-szt ... 35445.html oraz kompresora jakiegoś do 800. Zielony jestem w temacie i tu rodzą się pytania do korzystających z takiego sprzętu:
- czy do takiego zszywacza oprócz zalecanych zszywek można stosować zszywki z innych firm ( pytam bo nie chciałbym kupić zszywacza do którego zszywki potem będą kosztować krocie a nie będzie można zastosować zamienników),
- w jakiej długości zszywki się od razu zaopatrzyć - głównie do zbijania korpusów z boazerii oraz ramek.
Z góry dzięki za rady. :thank:

_________________
Najlepiej nie planuj nic. Nie przewiduj tysiąca możliwości. Daruj sobie myślenie, o tym co będzie. Bo wiesz co? Od życia i tak dostaniesz to, czego akurat najmniej się spodziewasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2017, 09:48 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2010, 11:09 - pn
Posty: 486
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: l/n
Od ok. 7lat http://allegro.pl/bass-zszywacz-pneumat ... 62521.html bez awarii

http://allegro.pl/pansam-zszywki-stolar ... 66488.html do zbijania korpusów

Odnośnie sprężarki do zbijania korpusów i ramek to 24l staczy, a jak nie chcesz żeby się co chwilę nabijała to 50l.

_________________
Jestem misiem o bardzo małym rozumku i długie słowa sprawiają mi wielką trudność.
Pozdrawiam bialymis :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2017, 14:40 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 4142
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zszywacz będzie działał ale pamiętaj o naoliwieniu co 3-4 magazynki "młoteczka " mam podobny z tej półki cenowej i działa .Już kilkanaście paczek wyrobił .Ja kupuje zszywki firmy Bizon .
Dł. zszywek dobieram w ten sposób żeby zszywka chwytała min 2 cm .Korpusów z boazerii nie robię to nie wiem .
Do ramek stosuje 35-40 mm.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 grudnia 2017, 17:13 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 3603
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
szymolas pisze:
czy do takiego zszywacza oprócz zalecanych zszywek można stosować zszywki z innych firm

można dowolnej firmy ale w podanym linku tylko typ 90. Innego typu po prostu nie włożysz w magazynek.

_________________
13 grudnia spałeś do południa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2017, 19:00 - śr 

Rejestracja: 10 lutego 2010, 23:38 - śr
Posty: 80
Lokalizacja: Kaszuby
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
szymolas
Jak już wybrałeś ten model, to TUTAJ jest o 31 zł taniej + 1000 zszywek + brak negatywnych opinii o sprzedawcy.
A TUTAJ zszywki o połowę taniej na zszywce.

_________________
Wszystkie rozumy są dobre, ale swój jest najlepszy. Jak zrobię, tak będę miał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 grudnia 2017, 19:11 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 listopada 2009, 11:38 - ndz
Posty: 446
Lokalizacja: Krosno, Lesko, Lutowiska
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Dzienks :thank:

_________________
Najlepiej nie planuj nic. Nie przewiduj tysiąca możliwości. Daruj sobie myślenie, o tym co będzie. Bo wiesz co? Od życia i tak dostaniesz to, czego akurat najmniej się spodziewasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2020, 22:11 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 kwietnia 2017, 20:06 - czw
Posty: 242
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: małopolska
Wykupię temat. Czy ktoś w ostatnim czasie kupował jakiś kompresor i mógłby coś polecić? Chcę go głównie używać do ramek i jakiś drobnych prac, nic poważnego. Jednak, zależy mi aby nie rozleciał się od razu. Stąd pytanie czy byle jaki chińczyk, jak np. kraft, czy lepiej dołożyć kasy i kupić coś porządnego? Co myślicie o polecanym tutaj kompresorze firmy metabo?
https://tiny.pl/t82vt


Co do gwoździarki to z wątku wiem, że byle jaka da radę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2020, 23:22 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 7622
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
mam zarówno krafta z germanii :haha: jak i metabo które linkujesz tyle że jak kupowałem kilka lat temu płaciłem coś koło tysiaka i to było tanio w tamtym czasie a w linku masz za 6stówek, bierz metabo a jak nie ten z germani jakość marna ale swoje robi tylko zbiornik minimum 50l bo ogłuchniesz jak będzie mały cały czas chodził a tak mi się odpala ja wiem może co 50 strzałów przy zszywkach 30mm i ciśnieniu ok 6atmosfer, przy małych zszywkach używam niższego ciśnienia i odpala się bardzo rzadko, wg mnie największą wadą tego metabo jest tylko złączka na jedno urządzenie gdzie w głupiej germanii :haha: można podłączyć dwa zszywacze jednocześnie

_________________
Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2020, 23:51 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
kudlaty pisze:
mam zarówno krafta z germanii :haha: jak i metabo które linkujesz tyle że jak kupowałem kilka lat temu płaciłem coś koło tysiaka i to było tanio w tamtym czasie a w linku masz za 6stówek, bierz metabo a jak nie ten z germani jakość marna ale swoje robi tylko zbiornik minimum 50l bo ogłuchniesz jak będzie mały cały czas chodził a tak mi się odpala ja wiem może co 50 strzałów przy zszywkach 30mm i ciśnieniu ok 6atmosfer, przy małych zszywkach używam niższego ciśnienia i odpala się bardzo rzadko, wg mnie największą wadą tego metabo jest tylko złączka na jedno urządzenie gdzie w głupiej germanii :haha: można podłączyć dwa zszywacze jednocześnie

Dzisiaj, po nabiciu powietrzem mojego metabo 50l, policzyłem ile strzałów potrzeba na ponowne załączenie kompresora... Zszywki 30mm, ciśnienie robocze 6 atmosfer, i wyszło mi 93 zszywki. Ale jakieś stopery i tak trzeba w uszy wsadzić bo w małym pomieszczeniu to od samych "wystrzałów" zszywacza po jakimś czasie piszczy w uszach...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2020, 09:07 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 7622
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
no liczyć nie liczyłem nigdy wiem że po zmianie z 20l na 50 zrobiło się nienaturalnie cicho :haha: do tego dobre pistolety poza tym że lżejsze i poręczniejsze zużywają mniej powietrza i pracują przy niższym ciśnieniu bo zszywki do 20mm często wbijam przy ciśnieniu minimalnie wyższym niż 4 atm, jak się popracuje dłużej to człowiek czuje że za chwilę kompresor się włączy, podobnie jak bez liczenia bierze się węze czy inne potrzebne rzeczy i akurat jest tyle ile miało być 8)

_________________
Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2020, 11:23 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3351
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
zbycho81 pisze:
Dzisiaj, po nabiciu powietrzem mojego metabo 50l, policzyłem ile strzałów potrzeba na ponowne załączenie kompresora...

Ja jakoś dokładnie nie kojarzę jak często włącza się mój ale chyba nie częściej jak dwa razy na dzień czasem może rzadziej polecam wszystkim taki jak mój .https://allegro.pl/oferta/kompresor-spr ... gIhNPD_BwE
Jest dosyć cichy tyle że zajmuje trochę więcej miejsca ale z tym nie mam problemu bo stoi w innym pomieszczeniu .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa
TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 18:21 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2013, 14:34 - pt
Posty: 307
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
przerabiał ktoś ten zszywacz tak aby dało się nim drutować ramki?? :
https://allegro.pl/oferta/zszywacz-pneu ... 5659362786


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 18:32 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 4142
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Próbowałem(według rosyjskiego patentu) i nie doszedłem do odpowiedniego poziomu .Wróciłem do standardowej procedury.
Ciekawe czy ktoś robi i u niego się sprawdza.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 18:40 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2013, 14:34 - pt
Posty: 307
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
w czym były problemy? w sumie to chyba jednak zdecyduję się na taki: https://allegro.pl/oferta/yato-zszywacz ... 7733333371
prawie o połowę tańszy więc w razie nie powodzenia straty będą mniejsze.
Tutaj filmik po polsku: https://www.youtube.com/watch?v=rdXUjFW ... wWarszawie
a tutaj drugi: https://www.youtube.com/watch?v=GKEika5 ... nnel=FABRO
nie bardzo wiem co może się nie udać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 19:58 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 4142
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Poprostu naciąg był nie taki ,i równoległość drutów.
Może niezbyt się przyłożyłem do tego ?
Na filmiku wydawało się proste ;) .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 19:59 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 4142
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
baru0 pisze:
Poprostu naciąg był nie taki ,i równoległość drutów.
Może niezbyt się przyłożyłem do tego ?
Na filmiku wydawało się proste ;) .

Do zbijania ramek ideał ,tylko o smarowaniu pamiętaj .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 20:12 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2013, 14:34 - pt
Posty: 307
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
baru0 pisze:
Poprostu naciąg był nie taki ,i równoległość drutów.

Też się nad tym zastanawiałem. Myślę że problem naciągu rozwiązało by dobrze spasowane prawidło. A równoległość prowadnica (skrzydełka) jak na tym drugim filmiku albo jakiś ogranicznik od dołu zszywacza tak aby dojeżdżać do krawędzi ramki i wtedy drutować. Nie miałeś problemu z wywaleniem zabezpieczenia przed wbijaniem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 20:20 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 4142
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
sylwek pisze:
Nie miałeś problemu z wywaleniem zabezpieczenia przed wbijaniem?

To chyba było proste ,już nie pamiętam bo testy były dawno.
Chyba wyciągnąłem ten drut wz końcówki a pod wyłącznik zblokowałem ,tylko trzeba uważać ;) . Ja mam trochę inny angielski ale to chyba wsioradno.
Gdyby Ci podszedł patent i nie było problemów przy wtapianiu węzy ,to daj znać .
może zrobię jeszcze jedno podejście . :wink:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 20:21 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1448
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Drutuję ramki zszywaczem od lat ale metodą czeską, choć trochę ją jeszcze zmodyfikowałem. Nie używam młotka, zaczynam i kończę zszywaczem.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 21:21 - ndz 

Rejestracja: 20 grudnia 2013, 14:34 - pt
Posty: 307
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
baru0, z mojej praski wychodzi gruba węza więc problemu z wtopieniem raczej nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 21:25 - ndz 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 10:47 - ndz
Posty: 153
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
No dobra, ale jak wtapiasz węzę ? Prąd bezpośrednio na zszywkę czy jak? Czech wbija dystans do ramki i owija drut na gwoździu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 21:38 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 4142
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zwróćcie uwagę na mimośród w rosyjskim filmiku ,mam podobny tylko od dołu przy normalnym naciąganie drutu ułatwia to napinanie drutu.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 listopada 2020, 21:56 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1448
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Strzelec66 pisze:
No dobra, ale jak wtapiasz węzę ? Prąd bezpośrednio na zszywkę czy jak? Czech wbija dystans do ramki i owija drut na gwoździu.


Mam prawidło na stole w które wkładam ramkę. W prawidle są dwie blaszki do których podpięte są przewody. Blaszki dotykają początek i koniec drutu. Kładę ramkę w prawidło, na nią kładę węzę, dłońmi dociskam węzę a pedałem nożnym załączam napięcie na 2-3 sek. Idzie szybko i sprawnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 listopada 2020, 18:11 - pn 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 10:47 - ndz
Posty: 153
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
A włącznik nożny? Adoptowałeś od maszyny do szycia, czy swój patent ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 listopada 2020, 19:11 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1448
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Kupiłem na alldrogo za 20zł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 grudnia 2020, 18:15 - czw 

Rejestracja: 20 grudnia 2013, 14:34 - pt
Posty: 307
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
Jaki drut stosujecie przy drutowaniu zszywaczem? Ja dotychczas używałem 0.3mm do drutowania ręcznego. Sądzę że zastosowanie grubszego drutu może zapobiegać jego ewentualnemu przerywaniu z tym że jak zwykle jest jakieś ale... co z wtapianiem np. 0.5mm przy pomocy prostownika, należało by tutaj zwrócić uwagę czy czy jest to ocynk i nierdzewka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 332 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Słoje 900   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji