FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat - Budowa kompresora własnej konstrukcji
www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2018, 16:59 - wt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 29 grudnia 2011, 19:21 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
Witam brać pszczelarską ;-) Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z was wykonywał własno ręcznie kompresor owy kompresor ma służyć do pistoleta do zszywek lub gwoździ i jako kompresor do butli do wapnowania pomieszczeń gospodarskich. Dostałem od wujka który jest na emeryturze. Kompresor nie kompletny mionowicie są dwie sprężarki butla 70 l i wózek silnik sobie zachował jakiś skraplacz tam jest ale chyba trzeba wymienić on używał go do malowania aut. Proszę o poradę jaki silnik kupić czy 1fazowy czy 3fazowy jakie obroty musi mieć ??? jaki skraplacz jaki barometr ??? czy rozdzielacz tam jest potrzebny ??? Jakie przewody kupic i złacza ? jakiś załącznik i wyłącznik który załączy i wyłączy jak ciśnienie wzrośnie i zmaleje ? jakieś zdjęcie pomocnicze by mi się przydało zrobionego kompresora przez was koledzy jakie cisnienie jest mi potrzebne ??? myślałem o 10 barach pozdrawiam i proszę o odpowiedź

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 19:32 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Musisz zsumować zapotrzebowanie sprężarek na moc i kupić silnik ze 30 % większy. Obroty są drugorzędne bo raczej koło pasowe dobierzesz do obrotów wymaganych na sprężarce. Barometr kup okrągły, skraplacz o wydajności większej niż sprężarki. Rozdzielacz czego ?
Wyłącznik ciśnieniowy ( presostat ).

Przewody z butli do kompresora nietopliwe, z butli do odbiornik a elastyczne.

Złączki to szybkozłączki bo są wygodniejsze niż choinki, ale te standardowe małe dławią przepływ.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 19:37 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
zapotrzebowanie spręzarek jak mam obliczyć bo na nich nie ma wcale nic opisanego >???

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 19:49 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2011, 06:59 - pn
Posty: 910
Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
1 jak masz 2 spręzarki to napewno jakis 3 fazowy
2 na allegro sa całe zestawy typu skraplacz wyłacznik rozdzielacz miernik oraz reduktor
3 waż to jak coś 8mm wewnątrz by równe ciśnienei miec na wejściu i wyjściu

Jak wujek malował tym kompresorem samochody to naprawde musiał być wydajny kompresor i wujek by utrzymac jednostajne ciśnienie i by nie zrobić na aucie tzw "cytryny" :haha: :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 19:51 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Po prostu podałeś same niewiadome na które nie da się odpowiedzieć. Wujek nie pamięta jaki silnik czy co ?

Mam kilka sprężarek zmontowanych do kupy na koncie. Zawsze zaczynałem od pojemności skokowej jaką mają itd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 19:55 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
ogólnie potrzebujesz mocy 1 kW na każde 100l/min wydajności


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 20:56 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 11:21 - pt
Posty: 3047
Lokalizacja: bydgoszcz
Można zrobić sprężarka od samochodu kiedyś brałem od stara 28 potem robiłem brałem sprężarkę od ziła tylko trzeba dołożyć w środku nabieraki oleju zbiornik konstrukcja silnik podłączysz to wszystko razem i masz prosta sprawa . albo kup gotową w castoramie nie są drogie pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 21:03 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
A od stara 28 to chyba ma też panewkę z jednej strony na wale ?
Panewkę z korbą można przewiercić i się sama będzie smarować, jednak na łożyskowaniu wału to tam nie ma jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 21:09 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 11:21 - pt
Posty: 3047
Lokalizacja: bydgoszcz
od stara to ma 1 tłok nie potrzeba robić nabieraków oleju wystarczy do pompowania kół od ciągnika a ta druga ma 2 tłoki musisz dorobić płytę od spodu więcej kombinacji od stara ma taką budowę że ma olej na spodzie nie trzeba wiercić smaruje się samoczynnie .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 grudnia 2011, 21:31 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Od stara 28 jak i 200 ma smarowanie ciśnieniowe, ale już nie pamiętam dokładnie czy ma też panewkę z jednej strony wału. Oznaczenie też dokładnie nie pamiętam ale chyba HS19

chyba że to taka to nie miałem, ale wejście na olej pod ciśnieniem ma

http://allegro.pl/sprezarka-kompresor-s ... 72630.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 grudnia 2011, 11:18 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 11:21 - pt
Posty: 3047
Lokalizacja: bydgoszcz
Kolego ile takich sprężarek naprawiłeś bo z tego co kolega pisze to żadnej a panewka składająca się z 2 części znajduje się na środku wału a ził ma ciśnieniową dlatego trzeba dorobić nabieraki żeby się ni zatarła na panewkach chyba ze mnie kolego wciągasz w nie potrzebną dyskusję i mnie sprawdzasz to sobie daruj taką rozmowę szkoda czasu .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 grudnia 2011, 17:39 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
a oto ten kompresor który bede chciał uruchomić proszę o podpowiedzi czego mi brakuje???


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 grudnia 2011, 18:11 - pt 
Na pierwszy rzut oka silnika :)


Na górę
  
 
Post: 30 grudnia 2011, 18:25 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Nie robisz zabieraków tylko wiercisz od góry tak żeby przewiercić z panewką. Olej spływający z korby będzie się wlewał. Robi się po prostu tak jak mają fabryczne kompresory. Swego czasu jak u mnie na złomie robili proceder i skupowali ciężarowe to miałem tych sprężarek co najmniej kilkadziesiąt. Kilka przerobionych.

Jak poznać czy sprężarka jest smarowana częściowo ciśnieniowo, czy całkowicie rozbryzgowo ? No z zewnątrz jeśli jest podłączenie pod przewód olejowy oraz jest otwarty spływ oleju ( lub też przewodem) to ona wymaga oleju pod ciśnieniem. Może to być zbudowane tak że nie widać wejścia na ciśnienie bo jest bardziej "zintegrowana" z silnikiem i np przykręcona otwartą częścią do niego.

Sprężarki od ziła są smarowane ciśnieniowo, natomiast prawie identyczne od kamaza są przykręcone do silnika na odpowiedniej wysokości tak że poziom oleju z silnika stanowi odpowiedni poziom oleju w sprężarce . Ale za to nie ma jednej klapki z uszczelniaczem i trzeba dołożyc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 grudnia 2011, 09:47 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 09:32 - ndz
Posty: 213
Lokalizacja: Dąbrowa G./ Wysoka
Ule na jakich gospodaruję: 11 stojaków wielkopolskich
emilmag, zalej sprężarkę olejem i zamontuj silnik minimum 2,2 kw 3 fazy do tego modelu.....jeżeli masz redukcję obrotów na paskach....jeśli nie to 2,2 będzie za mało na podwójna sprężarkę. Sprawdz, czy wogóle sprężarki działają, czy zawory kierunkowe w głłowicach sprężarek działają.......jeśli już daje ciśnienie - 10 bar bez problemu powinien cisnąć, zamontuj osprzęt. Najważniejsze w kompresorze to odolejacz, reduktor, zawór bezpieczeństwa oraz wyłącznik ciśnieniowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 grudnia 2011, 10:09 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 listopada 2010, 09:32 - ndz
Posty: 213
Lokalizacja: Dąbrowa G./ Wysoka
Ule na jakich gospodaruję: 11 stojaków wielkopolskich
Dużo o konstrukcji kompresora dowiesz sie na stronie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1814842-30.html
A tak wygląda moja konstrukcja:


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 09:25 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
koledzy co sądzicie o pomyśle połaczenia kompresora cobafera 50 l z starym komprsorem (sama butlą ) 50 l przewodem aby uzyskac butle wiekszą bo wtedy było by 100 l i wtedy można by było piaskować ( tak mi sie przynajmniej wydaje bo wtedy mielibyśmy stałe ciśnienie (bez skoków ) w przedziale 6-8 atm bo przy 6 by się załączył kompresor i pracował ciagle bo by nie był w stanie dobić do 8 a przy bytli 50 ciśnienie spada poniżej 4 i dupa całkowicie przy piaskowaniu a chciałbym wypiaskować 2 przyczepki i oddać do ocynku

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 listopada 2012, 09:42 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Podłącz i zobaczysz że starczy czy powietrza na chwilę dłużej.

Przy piaskowaniu potrzebne jest wydajność sprężarki a zbiornika może nie być wcale.
Jakiej dyszy używasz ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2013, 21:17 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
witam powracam z problemem .... do zszywacza zakupiłem kompresor cobafer 50 l. Teraz potrzebuje kompresora do zszywacza wkrętarki piaskowania malowania. ten cobafer cały czas przy malowaniu był włączony (malowanie pomieszczeń gospodarskich) chciałbym zrobić ten stary kompresor bo wkretarka i zszywacz potrzebne sa mi jednocześnie a myśle o wypiaskowaniu paru rzeczy i zależy mi zeby ciśnienie mieć. myslałem o zrobieniu tego starego kompresora i podłaczeniu butli 200l + 50l i przy wkrętarce bardzo dużo powietrza potrzeba a ten kompresor postawił bym w pomieszczeniu obok żeby tego rzegotu nie słuchać ;-p co myślicie o tym pomyśle

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2013, 21:26 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Znasz zapotrzebowanie na powietrze ?
Ja piaskuje na kompresorze WAN AWA i jest wolnawo - tak jak cienka warstwa do wypiaskowania:

http://www.youtube.com/watch?v=1kkHiOhr86s

niedawno pokazywałem na forum pobierznie budowę małego kompresora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2013, 21:35 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
mariusz to podaj link dobudowy tego kompresora

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 stycznia 2013, 09:40 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
witam chciałbym poradzić kilku osobą jaki przewód użyć kiedyś miałem taki cienki pomarańczowy srednica w srodku 6 a na zewnątrz 8 mm a teraz kupiłem 8 w srodku a na zewnątrz 12 i stwierdzam ze poprawiła się "sprawność urządzeń " pozdrawiam i mam nadzieje że sie komuś ta uwaga przyda ....

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 stycznia 2013, 15:10 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Przekruj przewodu - przewodu nie zakłada się byle jakiego tylko liczy się z zapasem przekruj do danej długości pod dane urządzenie/instalację.
W przeciwnym wypadku może dojść do porażenia lub pożaru.

A te średnice które podajesz to ....... co to właściwie i do czego ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 stycznia 2013, 23:45 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 14:51 - ndz
Posty: 2954
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Mariuszczs, chodzilo o przekrój węża od powietrza, emilmag, źle się wyraził, choć swoją drogą uzywam i tego o fi wew 6 i o fi wew 8 i różnicy nie widzę.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 05:14 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
A no bardzo mnie zmyliło podawanie średnicy na zewnątrz. Średnice przelotu węża także się dobiera do długości i zapotrzebowania na powietrze. Np do cienkiego piaskowania u mnie to 16 mm przy długości 30 metrów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 21:09 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 16:54 - śr
Posty: 2901
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
emilmag pisze:
przy bytli 50 ciśnienie spada poniżej 4 i dupa całkowicie przy piaskowaniu a chciałbym wypiaskować 2 przyczepki i oddać do ocynku
Wyreguluj sobie wyłącznik ciśnieniowy Chyba wszystkie mają regulację załączenia i wyłączenia czyli ciśnienie minimalne i maksymalne .

_________________
Wiesiek33
https://plus.google.com/115786882216120 ... banner=pwa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 21:23 - sob 

Rejestracja: 15 stycznia 2011, 20:23 - sob
Posty: 701
Lokalizacja: Beskid Wyspowy
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Albo zamontuj regulator ciśnienia wtedy będzie Ci podawał jednakowe ciśnienie jakie sobie ustalisz.

_________________
http://www.beskidzkabarc.pl/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 stycznia 2013, 21:31 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Wszystkie urządzenia mają zapotrzebowanie na powietrze i jak nie ma wydajności kompresora z zapasem to nic z tego nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2013, 14:57 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
witam chciałem odświeżyć temat bo potrzebuję wydajniejszego sprzętu i co byście mi polecali kupiłem rok temu cobafera 50 l i do pompowania kół do zszywacza idealna sprawa ale teraz jak ma pracować w wkrętarce to cały czas chodzi nawet sie nie wyłączy .... a w przyszłości bedzie dodatkowo wiertarka pneumatyczna i szlifierka na papier ścierny a raz do roku piaskowanie ... co polecicie mi ??? kupny czy samoróbkę ??? moze jakieś konkretne przykłady ofert sprzedaży pokażcie ??

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2013, 18:20 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
kup wkrętarkę na 230V - narzędzia pneumatyczne zużywają do 10 razy więcej prądu ( pośrednio oczywiście bo kompresor bierze prąd ). Ja mam taki - i ze dwa porządne pneumatyki obsłuży jako tako : http://allegro.pl/sprezarka-tlokowa-wan ... 30667.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2013, 19:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
Mariuszczs, za takie pieniadze to wole kupic gotowe nie robić do 1500 zł moge dac ...

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2013, 22:18 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
To wpisz w allegro limit 1500 zł i masz całą listę do 1500 zł. Nie wiem jak na innych portalach z ograniczeniem kwoty ale pewnie też można. Tak swoją drogą zapomniałeś o najważniejszej rzeczy czyli o podaniu zapotrzebowania na powietrze tego co podłączysz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 lutego 2013, 09:30 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
I jak - już wiesz jakie będzie max zapotrzebowanie na powietrze ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 marca 2013, 13:03 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
witam kolegów. mam okazje kupić taki sprzet i mam pytanie czy warto za 1500 kupić taki sprzet dodam ze remontował to rok temu i dałza remont 800 zł i ma na to fakture


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 marca 2013, 15:33 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=3jw60


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2013, 19:57 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 listopada 2010, 15:55 - sob
Posty: 352
Lokalizacja: Rozterk
Ule na jakich gospodaruję: WP i WLP
http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-trzy-tlokowa-200-l-i3079806778.html

_________________
„Paście się pszczółki po rozkosznej łące póki wam służą dni lata gorące. Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi. Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.”


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2013, 20:29 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 kwietnia 2009, 21:30 - czw
Posty: 622
Lokalizacja: Wieluń
Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
A tu kompresor na baterie - tzn. podkurzacz dobry patenthttp://allegro.pl/podkurzacz-pszczelarski-na-baterie-ule-pszczoly-i3078832906.html

_________________
Sprawcie pszczoły cud, żeby przelał miód.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2013, 22:08 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
ulik77, własnie kolego taka mam na oku tylko kilka osób mi mówi ze to szmelc ... znowu jest grupa osób która mówi ze sprzet bardzo dobry i z górnej połki jeśli chodzi o używane argumenty osób które są przeciwne temu kompresorowi
1 jak na 3 tłoki mała wydajnosć podobno rzeczywista wacha sie w granicach 250-300 l/min
2 spzet używany
3 sprzet który bije do 6 atm
4 po przestawieni na 8 lub nawet 12 szybko sie zaworki kończą ( ale nikt nie powiedział ze skończa sie np po 100 cyklach napełnienia butli ) jedna osoba powiedział mi ze skonczą sie zaworki ale po 15000 właczeń sie kompresora
ci który polecaja ich argumenty
1 w razie remontu wszystkie cześci są dostępne ( sprawdziłem dosłownie wszystkie części
2 jesli działa 30 lat juz to dobry sprzet bo nowe chińczyki napewno nie dadzą rady wytrzymać nawet 10 lat z graniccach 1500 zł
3 konstrukcja sprawdzona przez lata
4 po podniesieniu granicy wyąłczenia przy 8 atm a właczeniu przy ponad 6 nie rózni się od nowych spreżarek i tu zawsze są trzy a nie 2 ...
teraz moje spostrzezenia policzyłem sobie wszystko obecnie mam cobafera 50l i nim bije zszywki i wkrecam wkrety i wiadomo koło gospodarstwa zawsze sie dopompuje powietrza do koło itd z zwszywaczu dawał sobie wyśmienicie rade ale w wkretarce to musiał cały czas pompowac bo brakowało powietrza i były takie momenty ze 25-30 min cały czas działałą a teraz sprzet który mam czyli zszywacz który mam to czy tu czy tu to bez znaczenia jedynie wkretarka czy bedzie miała siłe dokrecic przy ciśnienie 4-6 atm bo w takim zakresie by pracował kompresor ??? teraz pracował w zakresie 6-8 atm bo tak było ustawione na tym 50 l
następny wazny aspekt chce sobie sobie rozłożyc "sieć pneumatyki" a mianowicie doprowadzić sufitem chyba pexem przewody które dały by mi możliwosć przedmuchać frezarkę i wyrówniarke bo czesto są wióry a szkoda rezykowac ręki ( nie chce ciagać kompresora i to dlatego tak sobie zaplanowałem ) i zeby stał i obsługiwał zszywacz wkretarkę i ( w przyszłosci wiertarke pneumatyczna ) i zeby byłą mozliwosć też malowania

chyba oprócz mnie kilka osób stoi przed dylematem bo kilka osób pisało do mnie w tej sprawie co sadzicie o tym ??? warto czy nie warto kupować ??? porównywałem cene cobafera 150l z 3jw60 to wyglada 2990 zł do 1500 chyba najdroższy na allegro i do cobafera czesci nie ma a do 3jw60 cały czas są ...

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2013, 22:25 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Dużo lepszy w podobnej wydajności jest wan-ce, jednak musisz znać zapotrzebowanie na powietrze żeby znowu nie było że nie wyrabia. Myśle że jak poczytasz to dobrze wybierzesz : http://www.cnc.info.pl//files/dobor_spr ... zi_160.pdf Coś wspominałeś o piaskowaniu i tu masz zapotrzebowania: http://www.herubin.pl/p/p_osprzet_dysze.php


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 marca 2013, 22:38 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 20:44 - pn
Posty: 1598
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
emilmag, mam dokładnie taki sam jak ten z allegro. Jest super, bezawaryjny, wydajny. Miałem przedtem taki 50 litrowy, nie ma co porównywać. Ten przy całkowicie otwartym wypływie powietrza podnosi ciśnienie :)

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2013, 08:28 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
minikron, a powiedź mi przy jakim ciśnieniu ci włacza się kompresor i przy jakim wyłacza sie kompresor ??? widzicie jeden poleca drugi odradza ... minikron przy jakim sprzęcie pracuje ten kompresor u ciebie ????

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2013, 08:38 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
minikron, ten co ja chce kupić to ten sam co z linku z allegro ..... zgadza się

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2013, 16:37 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 listopada 2010, 15:55 - sob
Posty: 352
Lokalizacja: Rozterk
Ule na jakich gospodaruję: WP i WLP
Ten który ja pokazałem w linku stoi również u mojego kolegi który ma lakiernię i nie narzeka A kilka ładnych lat zakład ma. Nie chciałbym przesadzać ale dokładnie ten sam kompresor pamiętam ze szkoły z warsztatów, jak byłem tam ostatnio widziałem go i podobno jest sprawny :D a do szkoły chodziłem jakieś 20 lat temu :mrgreen: Jedno co przemawia za kupnem tego kompresora to jednak dostęp do części zamiennych :D

_________________
„Paście się pszczółki po rozkosznej łące póki wam służą dni lata gorące. Wasz brzęk rozkoszny nikogo nie nudzi. Lepiej być z wami, niźli pośród ludzi.”


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2013, 17:00 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
a to jest bardzo ważne że częsci są dostępne a kolego wiesz może czy da sie nim pompować do 8 atm czy tylko do 6???

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2013, 21:19 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 20:44 - pn
Posty: 1598
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Właśnie sprawdziłem, mój włącza sie przy 4,5 atm, wyłącza przy 6.
Sprzęt zrobiony solidnie, w czasach kiedy nie oszczędzali na materiale, waży dobrze ponad 100 kg.
Korzystam z niego najczęściej do malowania, u mnie zdaje egzamin.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 marca 2013, 22:40 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
a czy kolega uzywa kompresora do zszywacza ??? jaki czas jest nabijania butli??

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 marca 2013, 16:12 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
http://allegro.pl/sprezarka-kompresor-p ... 86438.html ten nabija butle 400 litrów w niecałe 90 sekund


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 marca 2013, 16:39 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
Mariuszczs, widzisz różnice w cenie max 1500 a 1300 za sama spreżarkę???

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 marca 2013, 17:08 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 kwietnia 2010, 21:30 - śr
Posty: 822
Lokalizacja: radomsko
Ule na jakich gospodaruję: WP znadstawka 1/2 wlkp i wlkp
zeby kosztowało 600-800 zł to bym sie skusił ...

_________________
Matka natura uczy błogiej pokory ..... a mały człowiek może tylko obserwować co ona potrafi ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 marca 2013, 17:45 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 07:58 - śr
Posty: 3405
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Jak masz motor 11kW przypadkiem to w sam raz. Na złomie w Lgocie i Sulmierzycach bywają zbiorniki np 500 litrów . i razem 1599 zł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji