www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 23 października 2020, 06:53 - pt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Post: 04 maja 2011, 21:25 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 listopada 2009, 11:38 - ndz
Posty: 442
Lokalizacja: Krosno, Lesko, Lutowiska
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Pytanie do doświadczonych, co wprawiają lub wprawiali węzę radełkiem - jak to należy robić. Wiem, że wtapianie na gorąco jest szybsze ale dostałem radełko i kilka arkuszy węzy i chciałbym popróbować. Pewien starszy pszczelarz mówił mi, że radełkiem lepiej się wprawia i na moje 3 ule na początek wystarczy a jak to jest w praktyce nie wiem bo nigdy tego nie robiłem ani radełkiem ani prądzikiem.
Z góry dzięki za odpowiedź. :thank:

_________________
Najlepiej nie planuj nic. Nie przewiduj tysiąca możliwości. Daruj sobie myślenie, o tym co będzie. Bo wiesz co? Od życia i tak dostaniesz to, czego akurat najmniej się spodziewasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 21:44 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2010, 11:09 - pn
Posty: 486
Lokalizacja: Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: l/n
no do radełka trzeba mieć wprawę oraz duże doświadczenie i nie każde radełko się nadaje i nie każdy potrafi jeździć prosto po drucie :leży_uśmiech:
teraz tak na poważnie wprawianie węzy radełkiem jest proste jak budowa cepa :rolf:
Najpierw musisz sobie przyciąć odpowiednio dechę na rozmiar ramki jaką tam masz. Pamiętaj o dobrym przycięciu dechy żeby nie była za długa i za szeroka oraz za krótka i za wąska 3-4 cm luzu od beleczek. Na dechę kładziesz (podkładkę)np. kawałek kartonu, który ma taki sam rozmiar jak decha. Później kładziesz na podkładkę węzę, później leci ramka (z naciągniętymi drutami). Następnie lekko dociskasz ramkę tak żeby druty przylegały do węzy no i rozgrzewasz radełko i lecisz po drucie. Pamiętaj nie dociskaj za mocno bo połamiesz węzę lub rozwalisz komórki ale dziewczyny dadzą radę :oczko:
To by było na tyle
Pozdrawiam amator radełka :zeby:

_________________
Jestem misiem o bardzo małym rozumku i długie słowa sprawiają mi wielką trudność.
Pozdrawiam bialymis :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 21:47 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 marca 2011, 19:04 - ndz
Posty: 59
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
wkładasz węzę w ramkę (drut wprawiony już oczywiście) i układasz na czymś twardym o średnicy mniejszej dajmy na to około centymetra niż arkusz węzy najlepiej zrób sobie taką deskę specjalną lub płytę przyciętą odpowiednią. ma być ta deska (płytą) - węza i ramka z drutami w takiej kolejności. tak że druty widzisz od góry, i wszystko leży na desce nie jest w powietrzu, rozgrzewasz radełko na palniku gazowym kuchenki, czy to zapalniczką i przeciągasz radełkiem po drucie biorąc drut w to wycięcie radełka na całej długości drutu i tak postępujesz z każdym drutem, kwestia wprawy i dobrego rozgrzania radełka im mniej rozgrzane tym wolniej będziesz wtapiał, im bardziej rozgrzejesz radełko tym szybciej przeciągniesz po drucie, kwestia wprawy :)
życzę powodzenia

_________________
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 22:13 - śr 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3880
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
nie baw się radełkiem bo szkoda czasu, a poza tym można sobie łatwo węzę uszkodzić. Najlepszy sposób to prostownik od samochodu. Ja przynajmniej za jego pomocą wtapiam węze. Takim sposobem wtopienie zajmuje 2-3 sekundy, a radełkiem kilka razy dłużej.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 maja 2011, 22:25 - śr 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 3768
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Zapomnieli koledzy dodać zaraz że po radełku dobrze jest wcisnąć drut cienkim szydełkiem co parę cm w węzę .Oj troche się tego przewaliło zanim transformatorek nastał :uśmiech:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 maja 2011, 09:46 - czw 

Rejestracja: 03 sierpnia 2010, 08:54 - wt
Posty: 54
Lokalizacja: Zgorzelec
Też na początku próbowałem bawić się radełkiem. Tak robił mój dziadek, więc ja myślałem, że to jedyny sposób. Mimo osiągnięcia pewnej wprawy i tak ulegała przedziurawieniu przez zbyt gorące radełko. Tutaj własnie kolejny minus, że trzeba ciągle utrzymywać je w odpowiedniej temperaturze. I co najważniesze: nie masz dużo uli, to nie zrobi Ci rożnicy, ale wtapianie radełkiem trwa wg mnie kupe czasu. A teraz moj patent na wtapianie elektryczne. Skąd u diabła mam wziąć transformatorek? Patrze na biurko i stoi sobie lampka
http://img.4promo.pl/0403137.jpg
Po tych teleskopowych statywach płynie prąd o niewielkim natężeniu, które jednak wspaniale wtapia węze w ramkę. Wystarczy dwa kabelki owinąć wokół statywów i gra. I praca wre, no może troche światełko przygasa :) :leży_uśmiech:
Można odkręcić tę główkę z żarówką i wykorzystać lampkę tylko jako wtapiarkę do węzy. Kosztuje koło 20-30 zł i wtapia się ile wlezie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 maja 2011, 20:40 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 listopada 2009, 11:38 - ndz
Posty: 442
Lokalizacja: Krosno, Lesko, Lutowiska
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
kfiatuś, Dzieki za radę bo szukam też coś (że tak powiem) przyszłościowego, przeglądałem allegro ale elektryk ze mnie kiepski i nie wiem jaki transformatorek wybrać, żeby nie przepłacić.

_________________
Najlepiej nie planuj nic. Nie przewiduj tysiąca możliwości. Daruj sobie myślenie, o tym co będzie. Bo wiesz co? Od życia i tak dostaniesz to, czego akurat najmniej się spodziewasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 maja 2011, 20:49 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
szymolas, nie kupuj prostownika do wtapiania węzy , zwłaszcza tego nowszego bo mają bezpieczniki na zwarcie i takim węzy nie wtopisz.

MM

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 maja 2011, 20:58 - czw 
miecio pisze:
nie baw się radełkiem bo szkoda czasu, a poza tym można sobie łatwo węzę uszkodzić. Najlepszy sposób to prostownik od samochodu. Ja przynajmniej za jego pomocą wtapiam węze. Takim sposobem wtopienie zajmuje 2-3 sekundy, a radełkiem kilka razy dłużej.

masz rację 2 sekundy i genialnie węza wklejona


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 05 maja 2011, 21:56 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 12:56 - wt
Posty: 454
Lokalizacja: Leszno
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
Marcinluter pisze:
szymolas, nie kupuj prostownika do wtapiania węzy , zwłaszcza tego nowszego bo mają bezpieczniki na zwarcie i takim węzy nie wtopisz.

MM


Marcinluter, jest na to rada ;-)
Wywalasz bezpiecznik a w jego miejsce wstawiasz mały gwoździk taki od zbijania ramek i po problemie :uśmiech:


kfiatuś, :brawo: za pomysłowość


szymolas pisze:
Dzieki za radę bo szukam też coś (że tak powiem) przyszłościowego, przeglądałem allegro ale elektryk ze mnie kiepski i nie wiem jaki transformatorek wybrać, żeby nie przepłacić.


szymolas,
a auto jakieś masz? plus do tego np. kable rozruchowe (albo inne)?
Jak masz auto to masz i akumulator. Podnosisz machę do góry, odpinasz klemę czerwoną czyli +, podpinasz kable i jedziesz z węzą. Ja tak wielokrotnie na szybko wtapiałem węzę w pasiece.
Trzeba sobie radzić :oczko:
Można jeszcze używać do wtapiania stary akumulator, samochodu nie odpali ale mały prąd do wtopienia węzy z siebie wykrzesze :oczko:

_________________
Pozdrawiam Jacek:)
http://www.youtube.com/user/Jacek83zz?f ... oi4FztyQ3g


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 maja 2011, 21:57 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Ja węze wtapiam wtapiaczem typu WU-79. stary dobry wtapiacz- odkupiłem go za 20 zł od gościa co zlikwidował pasiekę- urządzenie jest genialne 2-3 sek. i po sprawie. Natomiast wiem, że można z jakiegoś starego telewizora wymontować transformatorek i też da radę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 maja 2011, 21:59 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1086
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
http://pszczelarstwo.neostrada.pl/warto_posiadac.htm
tu znajdziecie wtapiacz z transformatorka telewizyjnego a także kilka innych fajnych pomysłow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 10:01 - pt 
Najlepiej to akumulator naładować prostownikiem.I akumulatorem wtapiać :)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 12:53 - pt 

Rejestracja: 09 marca 2010, 21:31 - wt
Posty: 198
Lokalizacja: Siedlce
Bardzo dobrze wtapia się węzę zwykłym transformatorem do żarówek halogenowych, o mocy ok.120W, takim okrągłym z dziurą w środku, nie elektronicznym. Ja używam transformatora który ma już z 30 lat, był to transformator 380/24 V. Część uzwojenia wtórnego została odwinięta. Włączam na 230 V, jest odporny na zwarcia gdyż jest "przezwojony", tzn jest za dużo zwojów drutu na pierwotnym uzwojeniu, jest za duża impedancja uzwojenia. Powoduje to że na wtórnym uzwojeniu napięcie spada, ale transformator się nie spali przy dłużej trwającym zwarciu. Nie należy używać do wtapiania "transformatorów" elektronicznych i niektórych prostowników mających rozbudowaną elektronikę. Prostowniki te wymagają aby "dać" prąd podłączenia akumulatora o napięciu minimum ok. 3.5 V.

Jerzy K.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 13:00 - pt 
Dodam jeszcze że jak wtapiacie prądem to uważajcie żeby moc nie była za duża bo drut się przepali :leży_uśmiech: Ja prądu również używam do cięcia węzy.Robię jakby taką dużą ramkę z jednym drucikiem ustawiam go na wymiar do węzy jakiej chcę ciąć.Kładę węzę podłączam prąd i czekam 7 sekund wtedy węza się przetnie.Równiuteńko i wszystkie kąty zachowa.Polecam :)


Na górę
  
 
Post: 13 października 2020, 14:49 - wt 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 07 października 2020, 13:57 - śr
Posty: 5
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
Witam wszystkich ;)

Pozdrawiam Wiesio


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 października 2020, 17:14 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 7480
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
paleta-wieslaw pisze:
Ja jak zamawiałem tutaj to dostałem instrukcję nawet.
https://epasieka.pl/radelko-do-wprawian ... 3,823,1112

Pozdrawiam Wiesio


Wiesiek szanuje cie za to że masz cierpliwość do swojej Haliny i jej mielonych, to ze masz pod górkę ze swoją nie oznacza że musisz spamować wysyłając linki przypadkiem do strony która oferuje sprzęt pszczelarski, idzie to zrobić w bardziej wyrafinowany sposób

_________________
Pokora i uległość tylko do wzmocnienia i utrwalenia niewoli prowadzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 października 2020, 12:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 marca 2020, 10:55 - ndz
Posty: 274
Ule na jakich gospodaruję: wlp
Miejscowość z jakiej piszesz: małopolska
paleta-wieslaw, Wieśku :D a co Ty tak linkami sypiesz :haha:

_________________
ekspert pszczelarski ,majster fachowa "rynka" :) pozdrawiam .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



Słoje 900   baner na stron    

      baner czasopisma Pasieka

   Producent sprzętu pszczelarskiego   



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji