FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 18:19 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 15 lutego 2018, 12:50 - czw 

Rejestracja: 20 kwietnia 2014, 10:48 - ndz
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Klobuck
Weza pszczela walcowana na zimno, komorka 5,1 lub 5,4 z wlasnego wosku.
Załącznik:
Magazyn na weze.jpg
Załącznik:
Dekrystalizator z tackami.jpg
Załącznik:
Walce w pracowni.jpg

Walce gladkie oraz komorka 5,1


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lutego 2018, 12:54 - czw 

Rejestracja: 20 kwietnia 2014, 10:48 - ndz
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Klobuck
Zapraszam na strone:
http://api-inhalacje.pl/weza-pszczela-p ... -na-zimno/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lutego 2018, 12:57 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2009, 20:09 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Jakubowice/opolskie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Jaka cena?

_________________
https://www.facebook.com/miodyfinezja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lutego 2018, 13:10 - czw 

Rejestracja: 20 kwietnia 2014, 10:48 - ndz
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Klobuck
15 zl kg.
Chyba ze wieksze ilosci 100 ,200 kg wosku, to moge przerobic za 10 zl,
Musze sam zobaczyc jak bedzie mi szlo. Sam jeszcze nie wiem.
Wczesniej robilem jedynie na samych grawerowanych 5,4.
Ostatnio dokupilem gladkie i 5,1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2018, 11:35 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
Wszystko ladnie i pieknie wyglada...ALE JA
weze zakupilem(10 kg) z niemc...ale to podrobka. dalem 13,50 E kilo
fachowiec ocenil ja ze jest bezposrednio z kontenera.
Mozna zamowic kontener juz gotowa do montarzu w ramki...po 2 kilo po 5 kilo juz w papierze owinieta i na wymiar...Co za czasy ,klijent napedza to kolo ,dziora w rynku chin..sa najlepsi.
Ale sie nie chwale mam kolo 100 kilo w piwnicy orginalnego wosku bez domieszek poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lutego 2018, 12:25 - sob 

Rejestracja: 20 kwietnia 2014, 10:48 - ndz
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Klobuck
Witam
Robie weze z wosku dostarczonego od pszczelarza, pszczelarz otrzymuje weze z wlasnego wosku.

Wezy na sprzedarz to nie mam, to co na magazynie to pojdzie, co roku wymieniam korpus gniazdowy na weze świeża.
Poprawie tytul tematu oraz reklame to bedzie juz wiadomo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2018, 20:49 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
Tak sobie wczoraj noge w kolanie skrecilem i tak leze i mysle....
1 ...styropiany korpusy 5 cm sciany sa najlepsze dla naszego klimatu ktory sie zmienia na wilgotny,miod w nich dojrzewa szybciej jak w drewnianych nie maja problemu w nich z wilgocia .Pszczoly w nich bez problemu przenosza punkt rosy na zewnatrz...Bo kazdy material ma inna gestosc...drzewo inna styropian.I tak sobie pomyslalem jakby tu sprawdzic czy WOSK jest NAPRAWDE WOSKIEM za pomoca tego ze ma on inna gestosc od innych materialow NP.PARAFINY.
==================================
TABELA
WOSK MA GESTOSC 0,900 g/cm3 - 0,980g/cm3
PARAFINA MA GESTOSC 0,860 g/cm3 - 0,930g/cm3
======================================
Temperatura ma miec 20 stopni Celcjusza(wody wosku)
Np.Kupic 1 kilo wezy dokladnie ja zwazyc czy ma 1000 gram
Nastepnie wlac do wiadra wode postawic to na wage i wyzerowac
na wadze bedzie zero.Zanurzyc weze pod wode i na wadze pojawi sie 0,980g.........PATRZYMY w TABELE i ocza nie wierzymy ze mamy wosk 100%-towy.
gdy pojawi sie mniej jak 0,900g ktos nas w balona zrobil.
++++++====================================
Czy zanuzysz 1 kg czy 5 kilo waga musi pokazac 0,900g do 0,980 g
to bedzie oznaczac ze mamy prawdziwy wosk.
=========================================
Moge sie mylic !!!!!!!!!!!!!! nie brac tego na powarznie :haha:
Ale jak tu zanuzyc wosk jak plywa nie wiem czy moze plywac!! czy trzeba by go drucikem podtopic lub jak wieksza ilosc na sznurku pociagnac do dna.(na dnie oczko i topic ciagnac ) Sami cos wymyslicie.... i napiszcie
co z tego wyszlo????????? a sam obiecuje ze tez sprobuje wazyc
(u mnie woda droga) poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lutego 2018, 21:03 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
Tak sobie leze i mysle trzeba pomoc kolegom od wosku.
juz po wyklarowaniu wosku w czasie gdy wosk sie gotuje dosypujemy proszku ktory mozna chyba tez w aptece kupic przeciw rozwolnieniu.
Wosk bedzie sterylny i osiagniemy tym sposobem piekny ZLOCISTY kolor .
stara indjanska metoda.Teraz dawkowanie tego leku jest NASTEPUJACA...na 400kilo wosku
wsypujemy w czasie gotowania 500 gram suchego proszku z rabarbaru(nie mylic rabarbar pochodzi z chin)..ostroznie bo wosk bedzie szalal I POMIESZAC.....
Bo tak naprawde wosk to jest zloto i taki kolor ma byc!!!!

https://www.ecco-verde.pl/phitofilos/cz ... ar-proszek

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 lutego 2018, 08:28 - pn 

Rejestracja: 20 kwietnia 2014, 10:48 - ndz
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: WP
Miejscowość z jakiej piszesz: Klobuck
W autoklawie przy 130 stopniach ,jedna godzina,2 atmosfery , wosk sie oddziela od zanieczyszczen.
Jesli widze ze z autoklawu wosk plynie spieniony ( piana) ,to po klarowaniu , czyszczeniu powtornie trafia do autoklawu.

Ostatnio widzialem w telewizji reklame Loreal kosmetyki, pokazywali jak dodaja do kremu wosk pszczeli, wygladala reklma pieknie.
Duze koncerny skupuja prawdziwy wosk.

Wosk to skarb , powinien byc dziedziczony z ojca na syna czy corke.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 lutego 2018, 12:34 - czw 

Rejestracja: 16 lutego 2015, 22:59 - pn
Posty: 148
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Chojnice
Chyba ze przygotuje sie roztwór wody np. z alkoholem tak aby masa tego roztworu była mniejsza niz masa tej samej jednostki wosku. I o ile w zwykłej wodzie wosk pływa to w wódzie :) prawdopodobnie opada na dno. Wiec trzeba by piliczyc ile procentowy powinien byc roztwór alkoholu zeby parafina sie jeszcze unosiła na piwierzchni a wosk już szedł na dno. Przelewamy to do buteleczki i mozemy sprawdzac nawet małe kawałki węzy. Trzeba tylko pamiętać aby robic to w stałej temperaturze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 lutego 2018, 20:20 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
Jak robi moj kolega wosk.
Prasuje stare ramki na kostki w worki dociska do dna i gotuje itd........
Pytalem gdy dostanie wosk 600kilo od pszczelarzy to gotuje go na parze 100stopni celcjusza przez pol godziny.Wtedy dorzuca 600 gram bialego proszku rabarbaru z chin tego do farbowania wlosow jak wyzej pisalem zloty kolor do dezynfekcji wosku i koloru.Czeka 3... 4 godziny by temperatura wosku spadla do 80 stopni.
W nastepnym kotle podgrzewa do 100 stopni i czeka 3 ..4 godziny do 80 stopni .W nastepnym kotle sterylizacja podgrzewa wosk do 120 stopni i czeka 8 godzin az wosk bedzie mial 80 stopni (kociol olejowy).
Nastepnie rozlewa wosk do 2 kotlow po 300 kilo gdzie sa rorki ,wosk z tamtad leci do maszyny przez rurki .Rurki sa owiniete grzalkami by nie stracily temperatury.Przez rurki 35 stopni C na rolke gdzie wychodzi tasma 60 cm grubosci 6mm.Nastepnie do walcow(wosk 33stopni C.).
Sa jakies pytania to spytam go poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji