FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 14:22 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 listopada 2008, 14:29 - czw 

Rejestracja: 16 października 2007, 15:58 - wt
Posty: 5
Lokalizacja: Piechowice
Panowie,zostalem zaskoczony pytaniem czy można "roztapiać "miód w mikroweli-opcja rozmrażanie?bo to tak szybko...
Nie potrafię udzielić odpowiedzi,sam nie wiem jaki proces zachodzi w miodzie podczas takiego zabiegu...myślę że jakby to było "zdrowe"dla miodu to nie trzeba by dekrystalizatorów....sam jestem przeciwnikiem dekrystalizowania miodu ale....klient to nasz Pan.Kupiłem właśnie dekrystalizator.
W ogólnie dostępnej prasie pszczelarskiej nie znalazłem zadnych danych w tej materii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 listopada 2008, 21:52 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
Jeżeli włożysz miód do mikrofali to będzież miał nic nie warty jałowy produkt no może za wyjątkiem cukrów.

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 października 2009, 23:26 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2008, 18:48 - czw
Posty: 926
Lokalizacja: Kraków/Łękawica
po co rozgrzewać jak krystalizacja to naturalny proces. Czy nie lepiej uświadomić klienta??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 października 2009, 09:37 - czw 

Rejestracja: 09 stycznia 2009, 11:19 - pt
Posty: 418
Lokalizacja: rudnik nad sanem
Ja nadwyzki miodu rozprowadzam zawsz w takim stanie na jakim jest etapie krystalizacji. Tlumacze klientowi wyzszosc miodu niedekrystalizowanego nad dekrystalizowanym i kazdy przyznaje mi racje mowiac nie wiedzialem. Uwazam ze tylko takie miody sa najlepsze. Duze firmy z powodow technologicznych rozprowadzaja miod plynny i to nie zawsze dobrej jakosci /nawet miernej- nie mowiac juz ze czesto bezwartosciowy/. Dazmy do tego aby ludzi uswiadamiac ze - DOBRY MIOD TO NATURALNIE PRECHOWYWANY KTORY SIE ZAWSZE KRYSTALIZUJE-
P>S> nie kazdy musi sie z tym zgadzac<<


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 października 2009, 19:46 - czw 

Rejestracja: 05 kwietnia 2008, 20:00 - sob
Posty: 39
Lokalizacja: wielkopolskie
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Na ten temat mam swoje zdanie. Klient zawsze kupi to co chce. Można mówić, że największą wartość ma miód , który naturalnie zkrystalizował . Zawsze każdemu to usiłuje wytłumaczyć .Nie jednokrotnie daje ulotki mówiące o wartości takiego miodu. NO I !!!! Po zapytaniu , który ma być??? Klient odpowiada TEN (i pokazuje MIÓD zdekrystawizowany) . No cóż należy być cierpliwym. :D :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 grudnia 2009, 21:24 - czw 
Moim zdaniem to takie dekrystlizowanie miodu jest szkodliwe a to dlatego że mikrofale rozgrzewają produkt od środka i miód taki w środku się pewnie będzie gotował, gdy tym czasem na zewnątrz jest nadal zimny i skrystalizowany.
Jeśli wstawi się taki słoik do mikrofali to kto wie czy po prostu nie wystrzeli, ale na ten temat znalazłem cos na poniższym linku.


http://free4web.pl/3/2,52530,79670,6307 ... hread.html

Jeszcze mam coś takiego:

http://gotowanie.onet.pl/1549482,1,praw ... tykul.html


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 grudnia 2009, 21:43 - czw 
A tu na tej stronie jest odpowiedz na temat miodu w mikrofali i jest to potwierdzone badaniami naukowymi.

http://www.gotujmy.pl/wykorzystanie-mio ... ,1397.html


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 grudnia 2009, 21:55 - czw 
Już dwa lata nie rozgrzewam miodu sprzedaję go w naturalnej postaci i zniknął kłopot z roz krystalizowaniem


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 15:27 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 grudnia 2009, 22:31 - śr
Posty: 538
Lokalizacja: opolskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
Podnoszę temat bo coś mi tu nie pasuje.
Wielu pszczelarzy dekrystalizuje miód na różne sposoby i w różnych urządzeniach.
Pytanie jest jaka jest właściwa temperatura dekrystalizacji ?

`Czytamy powyżej że wiele osób już w ogóle nie dekrystalizuje miodu i sprzedaje tylko krupiec swoim stałym klientom.
Jednakże nie spotkałem jeszcze pszczelarza , który po miodobraniu od razu rozlewa swoje kilka ton do sześciu tysięcy słoików.
I myślę że odwiedzając pszczelarzy po miodobraniu trudno by było zobaczyć na regałach owe tysiące słoików.
Więc jak to jest że sprzedają tylko miód skrystalizowany ? nakładają z beczek czy hoboków lub wiader łopatkami i pakują w papier ?

Jak mając kilka ton miodu można zdeklarować że sprzedaje w detalu tylko skrystalizowany miód ?
Brzmi nieźle ale w praktyce trudno mi sobie to wyobrazić.
Uprzejmie proszę o wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Asaf

_________________
Ewang. Jana 3;16


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 16:21 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3145
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Asaf pisze:
`Czytamy powyżej że wiele osób już w ogóle nie dekrystalizuje miodu i sprzedaje tylko krupiec swoim stałym klientom.
Jednakże nie spotkałem jeszcze pszczelarza , który po miodobraniu od razu rozlewa swoje kilka ton do sześciu tysięcy słoików.

Wiesz jeśli ktos bierze kilka ton z jednego miodobrania to bardziej przedsiębiorca niż pszczelarz i albo część rozlewa a reszta idzie do skupu albo wszystko pakuje do beczek i później w miarę potrzeby dekrystalizuje(potrzebny specjalistyczny sprzęt).Wydaje mi się że taki pszczelarz jest bardziej nastawiony na sprzedaż miodu do różnych firm niż na indywidualnego klienta.
Jeśli ktoś bierze w całym sezonie 2-3 tony i wyrobił sobie markę to smiało może wszystko lać do słoików.Ja nigdy nie dekrystalizowałem miodu wszystko stoi na półkach w słoikach

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 19:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
mendalinho, jeszcze tyle miodu masz, czy to fotka z sierpnia? :szok:
ja nie mam już ani jednego słoika na sprzedaż :jupi: pół tony poszło jak ciepłe bułki :uśmiech:

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 19:23 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3145
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
mendalinho pisze:
mendalinho, jeszcze tyle miodu masz, czy to fotka z sierpnia? :szok:

Jeszcze trochę zostało . Mamy dopiero listopad. Pasieka musi przynosić dochód również zimą.Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 19:33 - śr 

Rejestracja: 16 października 2011, 22:24 - ndz
Posty: 1453
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Asaf pisze:
Jednakże nie spotkałem jeszcze pszczelarza , który po miodobraniu od razu rozlewa swoje kilka ton do sześciu tysięcy słoików.
I myślę że odwiedzając pszczelarzy po miodobraniu trudno by było zobaczyć na regałach owe tysiące słoików.
Więc jak to jest że sprzedają tylko miód skrystalizowany ? nakładają z beczek czy hoboków lub wiader łopatkami i pakują w papier ?


Witaj kolego

Akurat rozlewam bezpośrednio do słoików zaraz po miodobraniu z tym ,że moja pasieka nie jest duża i trochę czasu zostaje jeszcze na rozlewanie także siedzi się czasami do pierwszej w nocy i rozlewa. Regały mam na kilka tys. słoików więc się dużo pomieści. Inna sprawa to skup czy klienci ,którzy życzą sobie miód w pojemnikach ,wiaderkach wtedy miód zostaje w beczkach i go nie ruszam, a co się później dzieje z tym miodem to mnie już nie interesuje .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 22:22 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
ja nie jestem zwolennikiem dekrystalizacji miodu wolę sprzedawać miód kremowany i taki właśnie reklamuję, po to by klient nie ingerował temperaturą w miodzie by jego właściwości biologicznie czynne były jak najdłużej w nim zachowane

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 22:30 - śr 

Rejestracja: 16 października 2011, 22:24 - ndz
Posty: 1453
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
SKapiko pisze:
ja nie jestem zwolennikiem dekrystalizacji miodu wolę sprzedawać miód kremowany i taki właśnie reklamuję, po to by klient nie ingerował temperaturą w miodzie by jego właściwości biologicznie czynne były jak najdłużej w nim zachowane


Witaj kolego

Nie ma takiego miodu ta nazwa jest wymyślona przez człowieka zresztą nazwa nie trafiona -szybko porzucisz reklamowanie takiego miodu o tym nazewnictwie.
pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 23:14 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
jak go zwał tak go zwał ale u mnie klient wie o co biega i w zimie dopytuje się o ten miód

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 23:16 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 08:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
SKapiko pisze:
klient wie o co biega i w zimie dopytuje się o ten miód
hehe a co złamał poprzedniego sezonu łyżkę czy nóż dobierając go ze słoika :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 23:39 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
nie wiem nie zwierzał mi się :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 23:42 - śr 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Miodomir czemu mówisz, że to zła nazwa jest na miód ??? Przecież SKapiko na pewno nie wmawia klientom, że pszczoły naniosły skremowanego miodu do ula. Jak klient do niego przychodzi napalony na zakup miodu to pewnie ma dwa wyjścia albo kupić miód już skrystalizowany (załóżmy na potrzeby wypowiedzi) wielokwiatowy, albo mu SKapiko mówi panie nie bierz pan tego skrystalizowanego wielokwiatowego, ja zaproponuje panu ten sam miód tylko poddany procesowi kremowania ( nie mylić z kremacją) i później długo tłumaczy co i jak i klient ma prawo wyboru. Proste jak świński ogon :uśmiech:

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 listopada 2011, 23:54 - śr 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 21:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
Miodomir, ma rację nie kremowany, źle się kojarzy tylko miód kremowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 00:00 - czw 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
W takim razie trzeba wymyślić bardziej chwytliwą nazwę.

anZag a jak nazwiesz proces powstawania miodu kremowego???

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:00 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 08:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
Cezary256 pisze:
W takim razie trzeba wymyślić bardziej chwytliwą nazwę


miód wieczna nadzieja ... albo świetlana przyszłość

nazwy zakładów pogrzebowych są doprawdy powalające :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:30 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2469
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Asaf pisze:
Więc jak to jest że sprzedają tylko miód skrystalizowany ? nakładają z beczek czy hoboków lub wiader łopatkami i pakują w papier ?

Jak mając kilka ton miodu można zdeklarować że sprzedaje w detalu tylko skrystalizowany miód ?
Brzmi nieźle ale w praktyce trudno mi sobie to wyobrazić.
Uprzejmie proszę o wyjaśnienie.

Pozdrawiam
Asaf


Ja nie rozlewam miodu zaraz po miodobraniu bo w tym czasie nie mam na to czasu a mimo to oferuje swoim klijentom miód tylko skrystalizowany(z wyjątkiem miodu akacjowego)
Nie rozlewam też zaraz dlatego żeby uniknąć tych białych wykwitów.
Do dykrastylizacj mam bardzo prosty i tani sprzęt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 22:41 - czw 

Rejestracja: 21 lipca 2008, 21:38 - pn
Posty: 1114
Lokalizacja: Małopolska
Cezary256, Technika przygotowania miodów kremowych polega na mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej od pszczół patoki aż do momentu krystalizacji.
Nie Miej mi za złe , nie chcę się czepiać, mi kiedyś zwrócono o tę właśnie nazwę uwagę, myślę że lepiej brzmi kremowy niż kremowany, ale jak Nazwiesz tak będzie.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 23:10 - czw 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
atam anZag nie mam ci nic za złe, tylko właśnie ta nazwa to jest taka podchodząca pod to nieszczęsne kremowanie, no bo jak nazwać proces w którym powstaje miód kremowy ??? "Kremowanie", "kremacja", "powstawanie miodu kremowego" trochę długo brzmi, taki śliski grunt z tym nazewnictwem.

W każdym bądź razie nie ma co kopii kruszyć o takie szczegóły, ważne, że miód który powstaje po tym procesie zyskuje coraz większe grono zwolenników i jest całkiem smaczny i chyba nigdy nie wygnie się w nim łyżka :rolf: mówię chyba, bo nie wiem czy ten proces jest odwracalny i czy mód kremowy może powrócić do stanu z przed krystalizacji. Myślę że nie na 93% nie, ale nie wiem nie znam się.

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 23:22 - czw 

Rejestracja: 16 października 2011, 22:24 - ndz
Posty: 1453
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Cezary tak pół żartem

Miodolizacja albo kremolizacja
z tym ,że oba słowa to mój wymysł nawet takich słów nie ma w języku polskim.

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 23:32 - czw 
Asaf pisze:
`Czytamy powyżej że wiele osób już w ogóle nie dekrystalizuje miodu i sprzedaje tylko krupiec swoim stałym klientom.
Jednakże nie spotkałem jeszcze pszczelarza , który po miodobraniu od razu rozlewa swoje kilka ton do sześciu tysięcy słoików.
I myślę że odwiedzając pszczelarzy po miodobraniu trudno by było zobaczyć na regałach owe tysiące słoików.


A Tu masz rację gdybym chciał rozlać wszystek miód musiałbym wcześniej kredyt zaciągnąć na zakup słoików :uśmiech:
A mimo to nie dekrystalizuję miodu nikomu
miód mam w wiadrach 10i 20l wystarczy że wstawię go do lodówki gdzie mam dwie żarówki 65W co dają mi 30stC na dwie godziny by tylko lekko zmiękł i nakładam do słoików według potrzeb ilościowych


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 listopada 2011, 23:35 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 grudnia 2009, 22:31 - śr
Posty: 538
Lokalizacja: opolskie
Ule na jakich gospodaruję: WZ Wlkp Froundenstein
I ta odpowiedź mnie satysfakcjonuje.

_________________
Ewang. Jana 3;16


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 00:18 - pt 
SKapiko pisze:
ja nie jestem zwolennikiem dekrystalizacji miodu wolę sprzedawać miód kremowany


Kremuje się np. ciało ludzkie (kremacja)

anZag pisze:
Miodomir, ma rację nie kremowany, źle się kojarzy tylko miód kremowy


100% zgodności.

Cezary256 pisze:
anZag a jak nazwiesz proces powstawania miodu kremowego???


Proces wytworzenia miodu kremowego inaczej wykremowanie miodu - miód wykremowany -poddany procesowi tworzenia postaci kremu - smarownej. W gwoli wyjaśnienia ciało ludzie nie może być wykremowane tylko skremowane (spalone) ew. nakremowane (wysmarowane kremem) - to takie niuanse polskiego słownictwa ale bardzo istotne w znaczeniu słowa. :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 00:30 - pt 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
O, o, o taką odpowiedź właśnie chciałem uzyskać, jasną, zwięzłą, wyjaśniającą.



Czy da się zrobić miód kremowy w warunkach domowych ??? Mam tu na myśli użycie zwykłej wiertarki z mieszadłem, czy trzeba posiadać sprzęt który co jakiś czas sam się załącza i robi robotę??? Ile czasu trwa wykrmowanie miodu???

Z tego co czytałem, może niezbyt dokładnie, taka maszynka załącza się co 2h na 15 minut, ile takich cykli musi miód przejść żeby był dobry efekt???

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 00:33 - pt 
To już popatrz na tematy BoCiAnKa on robi miody kremowe i pokazywał wykremowanie miodu do stanu kremowego. np. ten temat i ten temat :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 00:54 - pt 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 22:29 - czw
Posty: 1029
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Już wiem wszystko, albo chociaż sporo :)

http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... anie+miodu

Bogdan też nie od razu przesiadł się na ferrari do wykremowywania miodu, zaczynał od zwykłej wiertarki, trochę cierpliwości i się udało.

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 01:55 - pt 

Rejestracja: 16 października 2011, 22:24 - ndz
Posty: 1453
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Cordovan to szpec :oczko:

O taką nazwę właśnie chodziło mi sie bardzo podoba teraz trzeba ją rozreklamować.
pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 02:05 - pt 
Cytuj:
Cordovan to szpec


E tam po prostu polonista, pszczelarz i ogrodnik a z zamiłowania dodatkowo wędkarz. :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 07:57 - pt 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Miody szybko krystalizujące(wielokwiat wiosenny, rzepak) przeznaczony do detalu rozlewam zaraz po miodobraniu. Miody wolnokrystalizujące rozlewam jak zaczynają się mocno krystalizować.
Mały dekrystalizator można zrobić sobie samemu.Styropian, grzałka z termostatem i masz dekrystalizator.Wielkość zależy od wielkości pojemników.
Większe firmy maja po prostu komory(pomieszczenia) dekrystalizacyjne- wstawia się beczki na co najmniej 48 godzin w odpowiedniej temperaturze, następnie wlewa się do standaryzatora- pompa, filtr,dozownik, taśma,foliowanie i hurtownia.
Bardzo często są zwroty miodu z dużych marketów z uwagi na ich krystalizację.No to wtedy nawet nie zdejmuje się folii tylko wkłada do komory dekrystalizacyjnej i poszło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 08:06 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 08:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
kazik11 pisze:
w odpowiedniej temperaturze
haha, a jaka to temperatura, bo jakoś te oferowane "urządzonka" to mają zakres aż do 90 stopni, zapas czy co? :leży_uśmiech: chyba żeby dogrzewać mieszkanie zimą, ale każdy dekrystalizuje jak książka pisze max 30 stopni :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :rolf: :rolf: :rolf:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 listopada 2011, 09:56 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 listopada 2007, 18:18 - pt
Posty: 2469
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Cytuj:
miód mam w wiadrach 10i 20l wystarczy że wstawię go do lodówki gdzie mam dwie żarówki 65W co dają mi 30stC na dwie godziny by tylko lekko zmiękł i nakładam do słoików według potrzeb ilościowych
_________________

Coś mi sie wydaje że w dwie godziny przy 30stopniach to nawet wiadro się nie rozgrzeje. Przez dwie godziny ? Przez dwie doby to może bym i uwierzył ze lekko zmiekł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji