Prawdziwy miód ulega krystalizacji
najszybciej krystalizują nektarowe odmianowe jak rzepak ,mniszek i inne bo czasami nawet do 2 tygodni
Wielokwiaty ciut dłużej do 3-4 gdyż zawierają wymieszaną (przez pszczoły ) ilość składników przykładem może być miód Wielokwiatowy z domieszką akacji Akacja w czystym miodzie potrafi i 2 lata być płynna
Biedronka zadała pytanie z którym większość z nas wzmaga się prawie codziennie sprzedając miód bo klient widzi w sklepie lejący się tani miód i skrystalizowany czasami kamienny
są widoczne też stoiska gdzie pszczelarz właściciel pasieki ma to w ofercie na stoisku tylko tu się odróżniamy od hipermarketów i innych że nasz miodek nawet płynny wielokwiat w grudniu
w styczniu się skrystalizuje ponownie u klienta w półce a ten na stoisku hipermarketów jest odwiecznie płynny
Świadomość klienta jest coraz większa
podam prosty przykład z tego roku
w czerwcu brałem miód wielokwiat pod koniec czerwca był już skrystalizowany o było wszystko OK
We wrześniu brałem Miód Wielokwiatowy z nawłoci i takie tam inne badyle przyszedł klient zaraz po miodobraniu i się z lekka zdziwił że wielokwiat jest płynny
dopiero po dyskusji dowiedział się że to nawłoć i że mu się do paru tygodni też skrystalizuje
Miodu nie powinno się podgrzewać lepiej uświadomić klienta
Jeżeli chce mieć miękki miodek to niech se sam podgrzewa
warto też przekonywać do miodów Kremowych