FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

wykorzystywanie miodu
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=1310
Strona 1 z 1

Autor:  kociamber [ 17 stycznia 2009, 21:49 - sob ]
Tytuł:  wykorzystywanie miodu

O sprawach oczywistych mówi się niewiele (gdyż są oczywiste). Tymczasem wcale tak nie jest. Jest wiele stereotypów wykorzystywania miodu i to nawet w celach spożywczych. Od kilkudziesięciu lat w moim i mojej rodziny menu (a teraz już i rodzin moich dzieci) znajduje swoje miejsce miód. A jednak przekonałem się, że jeszcze niedostatecznie ważne. Byłem zaproszony na nietypowy poczęstunek ( może nietypowy tylko dla mnie?) Poczęstowany zostałem chlebkiem domowego wypieku ( jeszcze lekko ciepły) posmarowanym smalcem przetopionym ze skwareczkami i cebulką oraz rodzynkami, na tym warstewka złocistego miodku przykryta plastrami krojonego wzdłuż kwaszonego ogórka. Pierwszy kęs był trudny do określenia w smaku, lecz dalsze...... apetyt rósł w miarę jedzenia (nawet nalewka na miodku miała lepszy smak). Na podstawie tego doświadczenia sądzę, że propagowanie nietypowego nawet wykorzystywania miodu może zwiękrzyć jego spożycie, a pszczelarzom zbyt. Co Wy kochani na to?

Autor:  Szczupak [ 17 stycznia 2009, 22:20 - sob ]
Tytuł: 

Też nie mieściło mi sie w głowie że :shock: kwaszonego ogórka można jeść maczając go w miodzie.
Cóż - pycha ale sprubowałem dopiero majac paisiekę i swój miód :wink: .
A pszczoły zaczełem chodować bo posmakowała mi kawa z miodem - choć na pierwszą propozycję :roll: buchnełem śmiechem w twarz koledze :lol: który mi to proponował.
To prawda wiele jeszcze jest przed nami do odkrycia -jeśli chodzi o miód i jego słodkie zastosowanie.
Pozdrawiam Szczupak :mrgreen: (w miodzie kompany a co- łuski lepij sie błyszczą :lol: )

Autor:  stantom20 [ 17 stycznia 2009, 22:26 - sob ]
Tytuł: 

Witam to naprawde ciekawe jutro na śniadanie bojowa próba składniki mam wszyswtkie oprucz świerzego chlebka pozdrawiam Tomek

Autor:  kociamber [ 18 stycznia 2009, 12:10 - ndz ]
Tytuł: 

stantom20 pisze:
Witam to naprawde ciekawe jutro na śniadanie bojowa próba składniki mam wszyswtkie oprucz świerzego chlebka pozdrawiam Tomek



No i......... była próba? Smakowało? Pozdrawiam!

Autor:  Darek1981 [ 20 marca 2009, 15:40 - pt ]
Tytuł: 

Zaraz po pierwszym miodobraniu spróbuję ogórka z miodem bo sam jestem ciekawy jakie to jest

Autor:  rysiekm [ 20 marca 2009, 19:54 - pt ]
Tytuł: 

Mocna goraca kawa , do niej duzy plasterek cytryny /tylko do goracej i lekko wycisnac/ Jak przestygnie duza lyzke miodu lub dwie male.Panowie i smaczne i bardzo zdrowe , /a jak pobudza/
Pozdrawiam

Autor:  plot [ 20 marca 2009, 23:39 - pt ]
Tytuł: 

Moja babcia często przygotowywała (szczególnie na wszelkie wyjazdy - do pociągu), świeży ogórek z którego wydrążała łyżeczką środek - nasienie, po odcięciu końca. W wydrążenie nakładała miód i ponownie nakrywała odciętym końcem. W pociągu można było bezpośrednio gryźć lub kroić w plasterki. Ogórek oczywiście nie obierany, babcia twierdziła, że tylko w tej skórce jest coś wartościowego poza solami w samym ogórku.

Drugi przepis babci to - świeży chlebek z miodem a na to gruba warstwa płatków kwiatu nasturcji - kiedyś mi to bardzo smakowało.

pozdrawiam

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/