FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Krystalizacja miodu
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=20578
Strona 1 z 1

Autor:  pawel. [ 23 listopada 2017, 17:40 - czw ]
Tytuł:  Krystalizacja miodu

Każdy miód wcześniej czy później ulegnie krystalizacji . Zależy to od stosunku glukozy do fruktozy .glukoza szybko ulega krystalizacji ,Fruktoza pozostaje płynna przez parę miesięcy . Im więcej glukozy w miodzie tym szybciej następuje krystalizacja np : miód rzepakowy bardzo szybko po odebraniu go z ula zaczyna się krystalizować .Miód akacjowy może być płynny bardzo długo .Im wyższa temperatura ,w której jest przechowywany miód krystalizacja przebiega wolniej powyżej 45 st. krystalizacja ustaje .Wpływ na szybkość zależy od zawartości wody do 20% jest szybsza powyżej 20% krystalizacja wolniejsza i może dojść w takich miodach do fermentacji .pawel

Autor:  BoCiAnK [ 25 listopada 2017, 20:51 - sob ]
Tytuł:  Re: usunięte na prośbe pawel.

pawel. pisze:
Każdy miód wcześniej czy później ulegnie krystalizacji . Zależy to od stosunku glukozy do fruktozy .glukoza szybko ulega krystalizacji ,Fruktoza pozostaje płynna przez parę miesięcy . Im więcej glukozy w miodzie tym szybciej następuje krystalizacja np : miód rzepakowy bardzo szybko po odebraniu go z ula zaczyna się krystalizować .Miód akacjowy może być płynny bardzo długo .Im wyższa temperatura ,w której jest przechowywany miód krystalizacja przebiega wolniej powyżej 45 st. krystalizacja ustaje .Wpływ na szybkość zależy od zawartości wody do 20% jest szybsza powyżej 20% krystalizacja wolniejsza i może dojść w takich miodach do fermentacji .pawel

Bardzo Mądry temat pozwolilem sobie go przywrócić krystalizacja miodu to wiele czynników tęp jakość miodu woda itp

Autor:  baru0 [ 25 listopada 2017, 23:39 - sob ]
Tytuł:  Re: Krystalizacja miodu

BoCiAnK pisze:
pozwolilem sobie go przywrócić

I dobrze ,;) dostałem miód rzepakowy i mi też jak koledzy pisali "puchnie " niby w porządku ale co dwa dni trzeba popuścić zakrętkę bo robi się balon .
Miód skrystalizowany .Na tej samej półce temp. 16-20 st. stoją miody moje 2013 ,2015 ,2016 i nic się nie dzieje .
Nie wiem czy jest sens sprawdzać teraz zawartość wody ,czy w ogóle będzie to miarodajne .

Autor:  Bartek.pl [ 26 listopada 2017, 00:36 - ndz ]
Tytuł:  Re: Krystalizacja miodu

Dlaczego Paweł prosił o usunięcie ??

To mój miodek dla siebie, odebrałem w większości poszyty, nie powinien być "mokry" słoiki zakręcone, nie puchną.
Wcale mi to nie przeszkadza :-), nawet fajnie tak mieć troszkę inny :-)

Autor:  pawel. [ 26 listopada 2017, 17:00 - ndz ]
Tytuł:  Re: Krystalizacja miodu

Bartek.pl pisze:
Dlaczego Paweł prosił o usunięcie ??

To mój miodek dla siebie, odebrałem w większości poszyty, nie powinien być "mokry" słoiki zakręcone, nie puchną.
Wcale mi to nie przeszkadza :-), nawet fajnie tak mieć troszkę inny :-)
Prosiłem o usunięcie postu przez Administratora do śmietnika dlatego że tam wszyscy czyta ją a na Forum kłótnie .pawel

Autor:  Bartek.pl [ 26 listopada 2017, 19:12 - ndz ]
Tytuł:  Re: Krystalizacja miodu

pawel. pisze:
Bartek.pl pisze:
Dlaczego Paweł prosił o usunięcie ??

To mój miodek dla siebie, odebrałem w większości poszyty, nie powinien być "mokry" słoiki zakręcone, nie puchną.
Wcale mi to nie przeszkadza :-), nawet fajnie tak mieć troszkę inny :-)
Prosiłem o usunięcie postu przez Administratora do śmietnika dlatego że tam wszyscy czyta ją a na Forum kłótnie .pawel


:lol: :haha: :haha:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/