FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Płynność a rodzaj miodu?
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=2476
Strona 1 z 1

Autor:  proba1 [ 18 lutego 2010, 11:53 - czw ]
Tytuł:  Płynność a rodzaj miodu?

Witam

Nie wiem czy to dobre forum do zadania tego pytania, więc ewentualnie prosze o przeniesienie do właściwego.Mam taki problem z miodem, zapytałem google i tez nie potrafi mi wyjaśnić jednej kwestii, zatem trafiłem na forum. Spożywam miody już jakieś dwa lata praktycznie, jak chce "posłodzić" to używam tylko miodu już, całkowicie wyeliminowałem cukier z żywienia, ale problemem jest konsystencja miodu, i nie chodzi tu o krystalizacje bo akurat to mi zupełnie nie przeszkadza jak dodaje łyżeczkę do mleka żeby na rano był naturalnie rozpuszczony. Problem zaczyna się jak chce go dodać do serka twarogowego tzw. wiejskiego tam dodanie takiej cegiełki skrystalizowanej mija się z celem bo nie zdąży się rozpuścić, i serek dalej jest nie osłodzony, ostatnio zastanowiło mnie jedno kupiłem w Zakopanym na targu jakiś rok temu miód spadziowy ciemny i jest rzadki tzn. płynny i spokojnie po wymieszaniu w twarogu ładnie się rozchodzi po całym pojemniku nie rozpuszcza się całkowicie ale nie tworzą się takie grudy, mam teraz miód wielokwiatowy skrystalizowany,kupiony w pasiece na wsi, po dodaniu do twarogu praktycznie zbija się i nie daje się wymieszać do tego jest strasznie gęsty nawet po dekrystalizacji jak go delikatnie pod gotuje, i tu mam pytanie:

1. Czy to że miód jest rzadki bądź gęsty zależy od jego rodzaju?
2. Czy są jakieś sposoby żeby zwiększyć "płynność" miodu gęstego?
3. Czy może spadziowy jest taki płynny bo jest chrzczony, wiadomo górale żeby opchnąć wszystko zrobią?

Dziękuje za ewentualną odpowiedź.

Dodam tylko, że wielokwiatowy nie był przechowywany w ciemnym a spadziowy był w szafce i przez rok się nie skrystalizował.

Autor:  BoCiAnK [ 18 lutego 2010, 13:37 - czw ]
Tytuł:  Re: Płynność a rodzaj miodu?

proba1 pisze:
1. Czy to że miód jest rzadki bądź gęsty zależy od jego rodzaju?
2. Czy są jakieś sposoby żeby zwiększyć "płynność" miodu gęstego?
3. Czy może spadziowy jest taki płynny bo jest chrzczony, wiadomo górale żeby opchnąć wszystko zrobią?

Dziękuje za ewentualną odpowiedź.

Dodam tylko, że wielokwiatowy nie był przechowywany w ciemnym a spadziowy był w szafce i przez rok się nie skrystalizował.

Opowiem Ci krótko
Kup se Gościu książkę na temat" Produktów Pszczelich " pod tytułem Miód Skład i Właściwości Biologiczne Bo widocznie wszystkich sądzisz widocznie według siebie
i tak byś pewnie nie uwierzył zwykłemu pszczelarzowi
A Co do Górali Chociaż nim się nie czuję no może tak trochę jako " Góral Nizinny ' i jak byś to przy mnie powiedział to wybacz poświęcił bym słoik 09l miodu Spadziowego takiego Skrystalizowanego Zeszło Rocznego dość mocno Ale przy mnie byś go zjadł bez serka i bez popicia
Bo to żeś Ty się dałeś wyciulać to nie znaczy że wszyscy są tacy :pala:

Autor:  jv2m [ 18 lutego 2010, 17:53 - czw ]
Tytuł:  Re: Płynność a rodzaj miodu?

, ostatnio zastanowiło mnie jedno kupiłem w Zakopanym na targu jakiś rok temu miód spadziowy ciemny i jest rzadki tzn

Bo kupiłeś produkt miodopodobny , kupuj miód z pasiek lub pszczelarza którego znasz i możesz zapytać o wyjaśnienie problemów. Nawiasem mówiąc miód od przysłowiwej ''baby ''] często jest mieszanką karmelu czegoś tam ze Słowacji no i oczywiście cukru lub inwertu, to samo dotyczy wielu sprzedających przy ;; ZAKOPIANCE''.

Autor:  BoCiAnK [ 18 lutego 2010, 18:31 - czw ]
Tytuł:  Re: Płynność a rodzaj miodu?

jv2m pisze:
,jest mieszanką karmelu czegoś tam ze Słowacji no i oczywiście cukru lub inwertu, to samo dotyczy wielu sprzedających przy ;; ZAKOPIANCE''.


I tu jest Pytanie do wszystkich Weterynarzy, Inspektorów ,Nadzorców i Wszystkich Mądralińskich Piszących ustawy uchwały i pierdoły pociskane
GDZIE SĄ

CZY TYLKO POTRAFIĄ SIĘ ZA BIURKA MĄDRZYĆ
NIESTETY PRZEPISY SĄ DLA PSZCZELARZA BO HANDLARZE MAJA TO W DUPIE
przykre ale prawdziwe

Autor:  Alex23p [ 18 lutego 2010, 19:53 - czw ]
Tytuł: 

Boguś to nie wiesz że proces sroższy za kradzież kury niż za milion :twisted:

Autor:  bo lubię [ 03 stycznia 2014, 00:10 - pt ]
Tytuł:  Re: Płynność a rodzaj miodu?

Siedzą w sanepidach,dupy rozpłaszczone (przepraszam za słowo rozpłaszczone) z własnej inicjatywy się nigdzie nie wychylą ,miód nie jest wyjątkiem ,a to że różne "śmieci społeczne " jadą na modnych regionach to chyba nikogo nie dziwi i ludzie to dostrzegają.Kiedyś na giełdzie rolnej były kontenery na "przeterminowane" i uszkodzone płody rolne i wiecznie były czymś zawalone , obecnie nic tam nie ma ,to nie znaczy że towaru takiego nie ma,jest tylko bliżej klienta ,poprzez dziwne bary, kateringi i pizzerie .
Jak się da na czymś zarobić to i cukier zejdzie w postaci miodu.No niby wolny rynek ,tylko wolny dla kogo ,przecież menda na czole nie ma napisane "menda".

Autor:  robert-a [ 04 stycznia 2014, 15:48 - sob ]
Tytuł:  Re: Płynność a rodzaj miodu?

bo lubię pisze:
Siedzą w sanepidach,dupy rozpłaszczone
.............................
bo lubię pisze:
Jak się da na czymś zarobić to i cukier zejdzie w postaci miodu.
Tylko co ma sanepid do jakości miodu. Co do skażenia go bakteriami lub chemikaliami to tak ale ?

Autor:  BoCiAnK [ 04 stycznia 2014, 17:21 - sob ]
Tytuł:  Re: Płynność a rodzaj miodu?

robert-a pisze:
Tylko co ma sanepid do jakości miodu

Tyle samo co do jakości mięsa ale są inne instytuty co mają i nic nie robią

Autor:  robert-a [ 04 stycznia 2014, 17:36 - sob ]
Tytuł:  Re: Płynność a rodzaj miodu?

BoCiAnK pisze:
robert-a pisze:
Tylko co ma sanepid do jakości miodu

Tyle samo co do jakości mięsa ale są inne instytuty co mają i nic nie robią
jak nic nie robią pewnie odbierają koperty.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/