FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Właściwości miodów
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=25589
Strona 1 z 1

Autor:  jędruś [ 11 lipca 2023, 07:09 - wt ]
Tytuł:  Właściwości miodów

Z twierdzeniem że miód jest produktem pro zdrowotnym zgodzi się każdy. Wielu potrafi wyrecytować który jest najlepszy na wspomaganie leczenie ludzkich dolegliwości. Wiedzę tą opierają bardziej na "ludowej mądrości" niż badaniach naukowych. A takowe istnieją i są dobrze udokumentowane chociaż niestety mało znane. W tym temacie podzielę się z Kolegami zarówno źródłem tej wiedzy [ a jest nim Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu ] jak i częścią opublikowanych przez Instytut wyników badań. Niestety pełny tekst jest dostępny za niewielką opłatą. Na początek: Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych.
http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,ak ... owych.html
Badaniami objęto 485 próbek miodów odmianowych, w tym 378próbek krajowych miodów odmianowych i 107 ( kontrolnych ) próbek odmianowych.
Wśród miodów krajowych w badaniach uwzględniono: 19 próbek miodu nawłociowego, 48 próbek miodu gryczanego, 15 próbek miodu nektarowo-spadziowego, 48 próbek miodu lipowego, 37 próbek miodu spadziowego (głównie ze spadzi iglastej), 39 próbek miodu wrzosowego, 11 próbek miodu rzepakowego, 116 próbek miodu wielokwiatowego, 29
29 próbek miodu akacjowego i 16 próbek innych miodów nektarowych. Próbki miodów pochodziły od 16 dużych producentów miodów w kraju, jak i od 112 indywidualnych pszczelarzy.
W badaniach uwzględniono także, w celach porównawczych, 77 próbek miodu manuka pochodzącego od różnych producentów z terenu Nowej Zelandii
WYNIKI I DYSKUSJA
Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych jest dość zróżnicowana (tab. 5). Najwyższą aktywnością antybiotyczną odznaczają się miody: nawłociowy, gryczany i nektarowo-spadziowy (średnia aktywność antybiotyczna kształtuje się odpowiednio na poziomie: 31,8; 30,0 i 29,3 JA/g). Nieco niższą aktywność antybiotyczną wykazują miody: lipowy, spadziowy (w większości wytwarzany ze spadzi iglastej) oraz wrzosowy. Ich średnia aktywność antybiotyczna wynosi odpowiednio: 24,4; 23,5 i 23,4 JA/g. Natomiast stosunkowo niską aktywność przejawiają takie miody, jak rzepakowy, wielokwiatowy, inne odmiany miodów nektarowych i akacjowy. Charakteryzują się one średnią aktywnością antybiotyczną na poziomie odpowiednio: 18,0; 16,5; 12,4 i 11,0 JA/g. W tym kontekście zaskakujące są wyniki badań aktywności zagranicznego miodu manuka (średnia aktywność antybiotyczna na poziomie 18,6 JA/g) oraz innych zagranicznych miodów odmianowych (średnia aktywność antybiotyczna na poziomie 13,2 JA/g) (tab. 5).

Tabela 5.Aktywność antybiotyczna krajowych i zagranicznych miodów odmianowych.

Odmiana miodu Liczba prób Średnia aktywność antybiotyczna (JA/g miodu )
Miody krajowe
Nawłociowy 19 31,8
Gryczany 48 30,0
Nektarowo-spadziowy 15 29,3
Lipowy 48 24,4
Spadziowy 37 23,5
Wrzosowy 29 23,4
Rzepakowy 11 18,0
Wielokwiatowy 116 16,5
Nektarowe – inne odmiany1 16 24,0
Akacjowy 29 11,0
Miody zagraniczne
Manuka 77 18,6
Nektarowe – inne odmiany2 30 13,2
Łącznie 485 21,0
1 Faceliowy (6), mniszkowy (4), nostrzykowy, ogórecznikowy, słonecznikowy, jeżówkowy, malinowy, szałwiowy (po 1).
2 Francja (4), Czechy i Hawaje (po 3), Grecja, Indie, Turcja, Anglia, Hiszpania (po 2), Chorwacja, Australia, Słowenia, Portugalia, Peru, Maroko, Etiopia, Niemcy, Korea Południowa i Zjednoczone Emiraty Arabskie (po 1).
Wnioski

1. Wśród krajowych miodów odmianowych najwyższą aktywnością antybiotyczną wyróżniają się miody: nawłociowy, gryczany i nektarowo-spadziowy (odpowiednio: 31,8; 30,0 i 29,3 JA/g).
2. Nieco niższą aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody: lipowy, spadziowy, wrzosowy i rzepakowy (odpowiednio: 24,4; 23,5; 23,4 i 18,0 JA/g). Podobną aktywnością antybiotyczną charakteryzuje się nowozelandzki miód manuka (18,6 JA/g).
3. Miód wielokwiatowy, inne krajowe miody nektarowe i miód akacjowy odznaczają się niską aktywnością antybiotyczną (odpowiednio: 16,5; 12,4 i 11,0 JA/g). Podobną aktywność antybiotyczną wykazują inne odmiany zagranicznych miodów nektarowych (13,2 JA/g).

Autor:  qq [ 12 lipca 2023, 18:29 - śr ]
Tytuł:  Re: Właściwości miodów

Ja tylko podam pewną maxymę :

"Jedz miód,a zdrowy umrzesz "

Autor:  jędruś [ 13 lipca 2023, 05:47 - czw ]
Tytuł:  Re: Właściwości miodów

Możliwości stosowania miodu w stomatologii.
https://www.czytelniamedyczna.pl/2653,m ... logii.html

Szkliwo zębowe
Bardzo istotne jest także występowanie w miodzie czynnika hamującego rozpuszczalność szkliwa zębowego. Dla porównania działania takiego nie wykazuje sacharoza.
Kamień nazębny
Miody spadziowy, eukaliptusowy, miętowy, kawowy i gryczany zapobiegają tworzeniu się kamienia nazębnego.
MIÓD W PRÓCHNICY ZĘBÓW
Miód może odgrywać potencjalną rolę terapeutyczną w ograniczaniu próchnicy zębów.
WYKORZYSTANIE MIODU W CHOROBACH PRZYZĘBIA

Dobre efekty w leczeniu chorób przyzębia przynosi spożywanie miodu w dawce 20-30 g dziennie. Miód wkłada się łyżeczką do ust w małych porcjach i trzyma w nich co najmniej przez 5 min przed połknięciem.
sprawdziłem osobiście i to działa.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/