FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Miód nabrał wody
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=3023
Strona 1 z 1

Autor:  hwafel [ 24 czerwca 2010, 09:37 - czw ]
Tytuł:  Miód nabrał wody

Odebrałem miód ze spadzi i akacji. Miód był dojrzały, podczas wirowania tworzył się pokaźny stożek.

Niestety, już wiem, że później popełniłem błąd, bo przez 24 godziny stał on w naczyniu otwartym i "napił" się wody. Potem przelałem go do pojemnika z przykrywką na kolejne 24h i rozlałem do słoików.

Pytania:

1. Czy jest możliwe pozbycie się nadmiaru wody?

2. Jak długo i w jakich warunkach przechowujecie miód przed rozlaniem?

Autor:  górski_pszczelarz [ 24 czerwca 2010, 10:03 - czw ]
Tytuł: 

W jaki sposob "napil" ci sie wody?? Bo otwarty miod jeszcze odparowywuje i robi sie bardziej gesty.

Autor:  hwafel [ 24 czerwca 2010, 10:16 - czw ]
Tytuł: 

miecio pisze:
W jaki sposob "napil" ci sie wody?? Bo otwarty miod jeszcze odparowywuje i robi sie bardziej gesty.


Naczynie z miodem powinno być przykryte jakąś tkaniną (płótnem, ręcznikiem) tak? Wtedy woda odparowuje z miodu. Kiedy miód ma kontakt bezpośrednio z otoczeniem (niczym nie przykryty) tak jak w moim przypadku, chłonie wodę. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Autor:  lalux5 [ 24 czerwca 2010, 11:53 - czw ]
Tytuł: 

Miód akacjowy ( i nie tylko ) kiedy pozostawimy w naczyniu to segmentuje , Na powierzchni robi się rzadki , w niższych warstwach jest gęstszy. Szczególnie gdy jest odbierany słabo dojrzały lub gdy pszczoły dorzucą świeżego nakropu .

Autor:  hwafel [ 24 czerwca 2010, 12:15 - czw ]
Tytuł: 

lalux5 pisze:
Miód akacjowy ( i nie tylko ) kiedy pozostawimy w naczyniu to segmentuje , Na powierzchni robi się rzadki , w niższych warstwach jest gęstszy. Szczególnie gdy jest odbierany słabo dojrzały lub gdy pszczoły dorzucą świeżego nakropu .


Była wyraźna różnica gęstości przy miodobraniu i później po 2 dniach podczas rozlewania. Udział akacji oceniam na max. 50% reszta spadź liściasta.

Autor:  BoCiAnK [ 24 czerwca 2010, 19:34 - czw ]
Tytuł:  Re: Miód nabrał wody

hwafel pisze:
Odebrałem miód ze spadzi i akacji. Miód był dojrzały, podczas wirowania tworzył się pokaźny stożek.

Niestety, już wiem, że później popełniłem błąd, bo przez 24 godziny stał on w naczyniu otwartym i "napił" się wody. Potem przelałem go do pojemnika z przykrywką na kolejne 24h i rozlałem do słoików.

Pytania:

1. Czy jest możliwe pozbycie się nadmiaru wody?

2. Jak długo i w jakich warunkach przechowujecie miód przed rozlaniem?


Nie napił się tylko rzadszy wypłynął na wierch - to normalne zjawisko należy go zebrać i spożyć w domu w pierwszej kolejności lub sprawdzić reflaktometrem jeżeli ma mniej jak 20 % to solidnie wymieszać z całością i rozlać do słoi i nic się nie stanie
Ale najlepiej pozostawić sobie lub zrobić winko
Miód można i nawet 7 lat przetrzymywać w beczkach - jako krupiec w chłodnym suchym pomieszczeniu bez jakichkolwiek obcych zapachów

Autor:  meteor [ 24 czerwca 2010, 22:08 - czw ]
Tytuł: 

Zmierzyć zawartość wody po wymieszaniu miodu refraktometrem jak się ma -lub pożyczyć.
Resztę jak koledzy piszą-jeśli jest wody w normie.
Jak poniżej to trzeba postępować jak piszą koledzy i obserwowac.
Pozdrawiam

Autor:  meteor [ 24 czerwca 2010, 23:15 - czw ]
Tytuł: 

Winno być -jak powyżej normy wody w miodzie postępować jak koledzy piszą i obserwować.
Przepraszam i pozdrawiam

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/