FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Miód nabrał wody http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=3023 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | hwafel [ 24 czerwca 2010, 09:37 - czw ] |
Tytuł: | Miód nabrał wody |
Odebrałem miód ze spadzi i akacji. Miód był dojrzały, podczas wirowania tworzył się pokaźny stożek. Niestety, już wiem, że później popełniłem błąd, bo przez 24 godziny stał on w naczyniu otwartym i "napił" się wody. Potem przelałem go do pojemnika z przykrywką na kolejne 24h i rozlałem do słoików. Pytania: 1. Czy jest możliwe pozbycie się nadmiaru wody? 2. Jak długo i w jakich warunkach przechowujecie miód przed rozlaniem? |
Autor: | górski_pszczelarz [ 24 czerwca 2010, 10:03 - czw ] |
Tytuł: | |
W jaki sposob "napil" ci sie wody?? Bo otwarty miod jeszcze odparowywuje i robi sie bardziej gesty. |
Autor: | hwafel [ 24 czerwca 2010, 10:16 - czw ] |
Tytuł: | |
miecio pisze: W jaki sposob "napil" ci sie wody?? Bo otwarty miod jeszcze odparowywuje i robi sie bardziej gesty.
Naczynie z miodem powinno być przykryte jakąś tkaniną (płótnem, ręcznikiem) tak? Wtedy woda odparowuje z miodu. Kiedy miód ma kontakt bezpośrednio z otoczeniem (niczym nie przykryty) tak jak w moim przypadku, chłonie wodę. Poprawcie mnie jeśli się mylę. |
Autor: | lalux5 [ 24 czerwca 2010, 11:53 - czw ] |
Tytuł: | |
Miód akacjowy ( i nie tylko ) kiedy pozostawimy w naczyniu to segmentuje , Na powierzchni robi się rzadki , w niższych warstwach jest gęstszy. Szczególnie gdy jest odbierany słabo dojrzały lub gdy pszczoły dorzucą świeżego nakropu . |
Autor: | hwafel [ 24 czerwca 2010, 12:15 - czw ] |
Tytuł: | |
lalux5 pisze: Miód akacjowy ( i nie tylko ) kiedy pozostawimy w naczyniu to segmentuje , Na powierzchni robi się rzadki , w niższych warstwach jest gęstszy. Szczególnie gdy jest odbierany słabo dojrzały lub gdy pszczoły dorzucą świeżego nakropu .
Była wyraźna różnica gęstości przy miodobraniu i później po 2 dniach podczas rozlewania. Udział akacji oceniam na max. 50% reszta spadź liściasta. |
Autor: | BoCiAnK [ 24 czerwca 2010, 19:34 - czw ] |
Tytuł: | Re: Miód nabrał wody |
hwafel pisze: Odebrałem miód ze spadzi i akacji. Miód był dojrzały, podczas wirowania tworzył się pokaźny stożek.
Niestety, już wiem, że później popełniłem błąd, bo przez 24 godziny stał on w naczyniu otwartym i "napił" się wody. Potem przelałem go do pojemnika z przykrywką na kolejne 24h i rozlałem do słoików. Pytania: 1. Czy jest możliwe pozbycie się nadmiaru wody? 2. Jak długo i w jakich warunkach przechowujecie miód przed rozlaniem? Nie napił się tylko rzadszy wypłynął na wierch - to normalne zjawisko należy go zebrać i spożyć w domu w pierwszej kolejności lub sprawdzić reflaktometrem jeżeli ma mniej jak 20 % to solidnie wymieszać z całością i rozlać do słoi i nic się nie stanie Ale najlepiej pozostawić sobie lub zrobić winko Miód można i nawet 7 lat przetrzymywać w beczkach - jako krupiec w chłodnym suchym pomieszczeniu bez jakichkolwiek obcych zapachów |
Autor: | meteor [ 24 czerwca 2010, 22:08 - czw ] |
Tytuł: | |
Zmierzyć zawartość wody po wymieszaniu miodu refraktometrem jak się ma -lub pożyczyć. Resztę jak koledzy piszą-jeśli jest wody w normie. Jak poniżej to trzeba postępować jak piszą koledzy i obserwowac. Pozdrawiam |
Autor: | meteor [ 24 czerwca 2010, 23:15 - czw ] |
Tytuł: | |
Winno być -jak powyżej normy wody w miodzie postępować jak koledzy piszą i obserwować. Przepraszam i pozdrawiam |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |