FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 10:27 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 04 lipca 2010, 05:28 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 listopada 2007, 19:39 - śr
Posty: 1622
Lokalizacja: Polska
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Jeden ze składników miodu zabija bakterie

Słodka wiadomość dla tych, którzy poszukiwali nowych antybiotyków. Badanie opublikowane w "FASEB Journal" po raz pierwszy wyjaśniło, w jaki sposób bakterie są zabijane przez miód. Wskazują, że defenzyn-1, białko dodawane do miodu przez pszczoły, posiada silną antybakteryjną właściwość i może być stosowane do walki z odpornymi na leki bateriami.


Być moze pewnego dnia będzie można użyć tych właściwości miodu do leczenia oparzeń i infekcji skóry, a także do opracowania nowych leków, które pomogą w leczeniu zakażeń wywołanych bakteriami odpornymi na antybiotyki.
Kompletnie wyjaśniliśmy molekularną podstawę aktywności antybiotyków w miodzie, jakościowym na tyle, że nadaje się do zastosowania w medycynie. Miód lub pojedynczy komponent pochodny od miodu może mieć ogromną wartość zapobiegawczą i leczniczą w przypadku infekcji spowodowanej odpornymi na antybiotyki bakteriami - powiedział Sebastian A.J. Zaat, zaangażowany w badanie naukowiec z Wydziału Mikrobiologii Medycznej na Akademii Medycznej w Amsterdamie.

W celu dokonania odkrycia Zaat wraz z zespołem przebadał antybakteryjną aktywność miodu w tubie testowej, w której umieszczony był szczep bakterii odpornych na antybiotyki. Wynaleźli oni metodę do selektywnego unieszkodliwiania znanych antybakteryjnych czynników w miodzie i określenia ich indywidualnego, antybakteryjnego wkładu.

Ostatecznie naukowcy odizolowali białko defenzyn-1, które jest częścią układu odpornościowego pszczół i składnikiem dodawanym przez pszczoły do miodu. Po analizie naukowcy wywnioskowali, że ogromna część antybakteryjnych właściwości miodu pochodzi z białek. Ta informacja rzuca światło na wewnętrzną pracę układu immunologicznego pszczół, które pewnego dnia mogą pomóc hodowcy w stworzeniu, jeszcze zdrowszego, pszczelego miodu.

- Wiemy od tysiącleci, że miód jest dobry na nasze choroby, ale nie wiedzieliśmy, w jaki sposób to działa. Teraz wyciągnęliśmy z miodu silny, antybakteryjny składnik. Możemy go uczynić jeszcze bardziej skutecznym - powiedział Gerald Weissmann, redaktor naczelny "FASEB Journal".
[/b]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 lipca 2010, 08:15 - ndz 
Ciekawe, dzięki za podzieleni się wiedza


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 04 lipca 2010, 08:48 - ndz 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Z tego co wygrzebałem na internecie to najwiecej składnika antybakteryjnego ma miód z krzewu Manuka z australii i nowej zelandii no i jest chyba najdrozszy ale w smaku wole moj z bieszczad



henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 lipca 2010, 15:55 - ndz 
henry650 pisze:
Z tego co wygrzebałem na internecie to najwiecej składnika antybakteryjnego ma miód z krzewu Manuka z australii i nowej zelandii no i jest chyba najdrozszy ale w smaku wole moj z bieszczad
henry

Manuka - to tylko dobry marketing. To jest dobry przykład jak kraj jak Nowa Zelandia potrafi promować swoje produkty, Manuka to nazwa Maoryska, ten krzew rośnie także w Polsce, jak ktoś bardzo będzie chciał to odszukam jego Polska nazwę.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 04 lipca 2010, 16:12 - ndz 

Rejestracja: 24 czerwca 2009, 22:14 - śr
Posty: 8
Lokalizacja: lubelskie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Manuka
Ten krzew niestety nie wyspepuje naturalnie w Polsce. Ostatnio cieszy się dużą popularnością jako roślina ozdobna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 05 lipca 2010, 13:12 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 czerwca 2008, 11:35 - pn
Posty: 1851
Lokalizacja: Opolskie
Tomekmiodek pisze:
henry650 pisze:
Z tego co wygrzebałem na internecie to najwiecej składnika antybakteryjnego ma miód z krzewu Manuka z australii i nowej zelandii no i jest chyba najdrozszy ale w smaku wole moj z bieszczad
henry

Manuka - to tylko dobry marketing. To jest dobry przykład jak kraj jak Nowa Zelandia potrafi promować swoje produkty, Manuka to nazwa Maoryska, ten krzew rośnie także w Polsce, jak ktoś bardzo będzie chciał to odszukam jego Polska nazwę.

No to odszukaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji