FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 czerwca 2025, 23:07 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 04 lipca 2010, 15:39 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Witam,
dzisiaj odwirowałem ciut miodku, optycznie jest ciemno brązowy (prawie jak mocna herbata). Zastanawia mnie tylko jego smak, wyraźnie czuć kwaskowaty posmak, co może być tego przyczyną? Spadź liściasta? Wpływ poletka facelii?
Zeszłoroczny miód nie miał tego smaku, był zwykły "miodowy"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 lipca 2010, 17:48 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 października 2009, 17:52 - sob
Posty: 2566
Lokalizacja: Szczecin okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Może masz domieszkę koniczyny lub jakiś ziół kwitnących teraz pełną parą do tej spadzi? Miód koniczynowy ma łagodny smak z wyraźnym, niespotykanym w innych miodach, kwaskowatym posmakiem oraz aromatem.

_________________
www.pszczolyimiod.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 22 września 2010, 00:19 - śr 
Nie chcę otwierać nowego tematu i tak przy okazji chciałem się zapytać.
Jak sposobem domowym sprawdzić zafałszowanie miodu?
Jeśli jest pożytek to zafałszowanie jest minimalne, tak przynajmniej mi się wydaje z własnych obserwacji.
Jeżeli pożytek jest mizerny, albo właśnie się skończył, to pszczółki mogą nanosić na przykład melasy z cukrowni.
Za wypowiedzi będę serdecznie wdzięczny.


Na górę
  
 
Post: 23 września 2010, 08:24 - czw 
CYNIG pisze:
Witam,
optycznie jest ciemno brązowy (prawie jak mocna herbata). Zastanawia mnie tylko jego smak, wyraźnie czuć kwaskowaty posmak, co może być tego przyczyną? "

A Masz w pobliżu Pasieki Nawłoć ?? :?: ;-)
Miód Nawłociowy ma smak Lekko Kwaskowy Nawet odebrany z poszytych doszczętnie plastrów czyli dojrzały przelany w słoiki jak odkręcisz słój miodu skrystalizowanego ma lekki zapach niczym jakby zaczynał fermentować
Smak Kwaśnawo -cierpki ale miodek Nawłociowy jest poszukiwany ze względu na jego działania lecznicze przy drogach Moczowych Nerki i inne


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 23 września 2010, 08:41 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Bogdan,
jak pisałem tego maila to nawłoć jeszcze nie kwitła.
Nawłoci jest tak mało, że stosuję ją jako dodatek do karmy zimowej (czyli to co sobie doniosą to mają do smaku na wiosnę) :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji