| FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
| Przechowywanie miodu http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=3386 |
Strona 1 z 1 |
| Autor: | adidar [ 16 września 2010, 12:11 - czw ] |
| Tytuł: | Przechowywanie miodu |
Mam pytanie czy można miód przechowywać w warsztacie, gdzie temperatura jest zawsze wyższa od tej na zewnątrz o kilka stopni. Mam wątpliwości, czy miód zakręcony w słoikach może sobie stać w szafce przez zimę i czy ujemna temperatura mu nie zaszkodzi? Miód mam już skrystalizowany |
|
| Autor: | mendalinho [ 16 września 2010, 14:38 - czw ] |
| Tytuł: | |
adidar, Pisałes ze bedziesz ogrzewał warsztat .Rozumię ze w dzień w warsztacie będziesz miał temp w granicach 12 stopni przez noc przy -30 na zewnatrz temperatura w warsztacie mocno spadnie.Wydaje mi sie ze przy takich róznicach temperatur moga Ci słoiki popękać.Lepiej nie ryzykowac |
|
| Autor: | kudlaty [ 16 września 2010, 14:56 - czw ] |
| Tytuł: | |
temperatura przechowywania poniżej 10 °C , bez dostępu światła (miód przechowywany w temperaturze pokojowej po 6 miesiącach traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, natomiast po 18 mies.- całkowicie) -miód jest produktem higroskopijnym więc musi być szczelnie zamknięty aby nie zwilgotniał i nie uległ fermentacji idealnym miejscem była by wg mnie ciemna piwnica bo temperatura utrzymuje sie w niej stała, w zimie jest pow zera mim że nikt nie ogrzewa, byle ie byla zbyt wilgotna i żeby była najlepiej wyłącznie do przechowywania miodu jesli koniecznie musi byc przechowywany w nieogrzewanym warsztacie to zawsze można zailolowac tą szafę np styropianem |
|
| Autor: | Pawełek. [ 16 września 2010, 16:12 - czw ] |
| Tytuł: | |
styropian chroni przed wymianą ciepła, ale jeśli warsztat nie będzie wcale ogrzewany to i tak temp w tej szafie spadnie do poziomu temp w warsztacie, |
|
| Autor: | adidar [ 16 września 2010, 16:37 - czw ] |
| Tytuł: | |
Mam pomieszczenie w ktorym cała zimę zawsze przechowuje jabłka i one spokojnie do wiosny leżą. Wszellkie przetwory, ogórki, wiśnie itp też są w tym pomieszczeniu i nigdy nie strzeliły ani nie zamarzły. Więc myślę, że miód powinien dać radę. Tylko tej zimy co była temperatura spadła do +2 stopni jak na zewnatrz bylo -20. Dodatkowo wstawiłem nowe drzwi, pouszczelinialem wszelkie dziury i na dodatek wkrotce bedzie piecyk zeliwny co jakis czas bede grzał. Pomieszczenie z miodem jest obok tego w ktorym bede grzal |
|
| Autor: | BoCiAnK [ 16 września 2010, 22:01 - czw ] |
| Tytuł: | Re: Przechowywanie miodu |
adidar pisze: Mam pytanie czy można miód przechowywać w warsztacie, gdzie temperatura jest zawsze wyższa od tej na zewnątrz o kilka stopni. Mam wątpliwości, czy miód zakręcony w słoikach może sobie stać w szafce przez zimę i czy ujemna temperatura mu nie zaszkodzi? Miód mam już skrystalizowany Byle Było Czysto i sucho a przede wszystkim pod ręka jak klient zapuka mam pomieszczenie w pracowni gdzie se siedzi i przynoszę w miarę potrzeb skrystalizowany Skończyły się czasy kiedy marudny klient w grudniu chciał płynny Ale i na to jest sposób całe 20 l wiadra miodu płynnego (tuż po odwirowaniu wstawia się do zamrażarki i nie krystalizuje się nic mu nie ma nie traci żadnych właściwości smakowo -leczniczych kudlaty pisze: miód przechowywany w temperaturze pokojowej po 6 miesiącach traci połowę swoich właściwości antybiotycznych, natomiast po 18 mies.- całkowicie)
To ten w sklepach to według tego to tylko słodka ciecz bo nawet nie skrystalizowany Gdzieś Ty takie nowinki wyczytał
|
|
| Autor: | kudlaty [ 17 września 2010, 19:45 - pt ] |
| Tytuł: | |
BoCiAnK pisze: tuż po odwirowaniu wstawia się do zamrażarki i nie krystalizuje się nic mu nie ma nie traci żadnych właściwości smakowo -leczniczych ja bym tu polemizował co do właściwosci leczniczych takiego miodu po mrożeniu, bo skoro traci je przy podgrzewaniu analogicznie powinno w przypadku działania niskiej temperatury, ale nie bede sie upierał w tej kwestii bo badań na ten temat nie porowadziłem, a pogdybac zawsze można... miód taki zachowa swoje właściwosci smakowe i na tym koniec BoCiAnK pisze: Gdzieś Ty takie nowinki wyczytał
![]() sie czyta książeczki to sie wie, te mądre słowa to akurat moje streszczenie jednego działu z pewnej książki,
co do miodu z hipermarketów to sie nie wypowiadam bo niewiadomo z kąd on jest i z czego robiony... róznica jak między czekoladą a wyrobem czekolado-podobnym |
|
| Autor: | makak [ 18 września 2010, 08:31 - sob ] |
| Tytuł: | |
kudlaty pisze: ja bym tu polemizował co do właściwosci leczniczych takiego miodu po mrożeniu, bo skoro traci je przy podgrzewaniu analogicznie powinno w przypadku działania niskiej temperatury, ale nie bede sie upierał w tej kwestii bo badań na ten temat nie porowadziłem, a pogdybac zawsze można... miód taki zachowa swoje właściwosci smakowe i na tym koniec Sprawdz sobie w gogle co daje podgrzewanie a co mrozenie(tu nie ma raczej analogii) Mrozony miod nie traci wartosci a po rozmrozeniu staje sie taki jak przed. Minusem takiego postepowania jest wielkosc zamrazarki |
|
| Autor: | Cordovan [ 18 września 2010, 08:35 - sob ] |
| Tytuł: | |
Zgadza się i jako technolog żywności mogę potwierdzić to co napisał makak. |
|
| Autor: | kudlaty [ 18 września 2010, 15:04 - sob ] |
| Tytuł: | |
makak pisze: Mrozony miod nie traci wartosci a po rozmrozeniu staje sie taki jak przed. Minusem takiego postepowania jest wielkosc zamrazarki
konkrety to lubie
|
|
| Autor: | Kacper4500 [ 18 września 2010, 19:41 - sob ] |
| Tytuł: | |
ja tam nie jestem fachowcem, ale z tego co wiem to w miedzie są drożdże między innymi, a te po rozmrożeniu, po prostu się rozpadną i moim zdaniem powstanie ciapka, więc miód się rozrzedzi. W mojej piwnicy temperatura waha się od 4 do 15 stopni i jest tu ujęta temperatura średnia z roku, a z tego co wiem to jest to idealna temperatura do przechowywania miodu. |
|
| Autor: | BoCiAnK [ 18 września 2010, 20:41 - sob ] |
| Tytuł: | |
Jak Ktoś posiada książkę "Jak zgodnie sprzedać miód z własnej pasieki " str. 24 - Czy można zamrażać miód to byłbym wdzięczny skaner mi padł
|
|
| Autor: | makak [ 19 września 2010, 21:12 - ndz ] |
| Tytuł: | |
BoCiAnK pisze: Jak Ktoś posiada książkę "Jak zgodnie sprzedać miód z własnej pasieki " str. 24 - Czy można zamrażać miód
to byłbym wdzięczny skaner mi padł ![]() Wiele tutaj tego nie ma " Gdy swiezo odwirowany i przecedzony miód zamrozi sie w temperaturze -18C lub nizszej, mozna go przechowywac w tym stanie az do rozmrozenia. Po rozmrozeniu odzyskuje on poprzednia strukture i wyglada lepiej niz miod skrystalizowany, a nastepnie podgrzany. Nie zmienia sie przy tym jego wskaznik HFM, zawartosc witamin i enzymow oraz aktywnosc diastazy i inwertazy. Jest to najmniej szkodliwy sposob konsrewacji miodu. Aby rozmrozic miod nalezy potrzebna ilosc wyjac z zamrazarki dzien przed spozyciem i pozostawic na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po rozmrozeniu zaczyna sie normalny proces krystalizacji miodu." |
|
| Autor: | BoCiAnK [ 19 września 2010, 22:28 - ndz ] |
| Tytuł: | |
makak pisze: Wiele tutaj tego nie ma
" Gdy swiezo odwirowany i przecedzony miód zamrozi sie w temperaturze -18C lub nizszej, mozna go przechowywac w tym stanie az do rozmrozenia. Tak wiem że nie ma Dzięki Koledzy za skan i opis ta procedura jest prosta a że trafi się klient któremu ciężko wyjaśnić Czemu Prawdziwy Miód się musi skrystalizować zawsze można mu zrobić Kawę oby poczekał na rozlanie Mrożonego Wtedy ma płynny ktoś gdzieś napisał cytat Wystarczy 24 godziny w ściśle określonej temperaturze aby miód "nie krystalizował" po rozmrożeniu . Nie doszedłem do tego jaka to ma być Temperatura |
|
| Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
| Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |
|