FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 29 marca 2024, 00:04 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 01 lutego 2011, 21:10 - wt 

Rejestracja: 20 sierpnia 2009, 21:39 - czw
Posty: 110
Lokalizacja: kraków
witam kupiłem 3 tygodnie temu miód rzekomo mniszkowy na allegro konsystencja tak jak by był niby kremowany a dziś otwieram a tam piękna pianka nic tylko pędzić bimberek co się stało


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lutego 2011, 21:20 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 19:29 - śr
Posty: 2620
Lokalizacja: Stara Rudna
Łukasz,
Jeśli tylko jest pianka na wierzchu miodu i nie PRZYBYWA go w słoiku
to znaczy ze było tamm sporo powietrza , i niema sie czym martwić (choc zapłaciłes za powietrze nie za miód )
postawiłeś w domu w ciepełku i powietrze wyszło do góry ,
ale jesli zwiększa sie objetość tego miodu i pęcherzyki powietrza sa w karzdym miejscu nawet w środku i na dnie słoika :do bani:
to niestety szybko załatw kilka kompotów owocowych wlej je do butli i do tego dodaj ten miodek i czekaj cierpliwie powinno wyjść niezłe :szampan: winko
Gdzieś Baru wstawił przepis :zeby:

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lutego 2011, 21:35 - wt 

Rejestracja: 20 sierpnia 2009, 21:39 - czw
Posty: 110
Lokalizacja: kraków
niestety ale pachnie drożdżami morze chleb na tym upiekę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lutego 2011, 21:39 - wt 
jaki wniosek ,kupować tylko od znajomego pszczelarza :papa:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 01 lutego 2011, 22:17 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 22:30 - śr
Posty: 1152
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Pianka to świadczy ze prawdopodobnie był odgrzewany i steżał ,a ze drożdżaki tam sieznajdowały i niezostały zlikwidowane to robiąswoje . Teraz to nic tylko winnych drożdży dokupić i do baniaka na kilka tygodni i jak przestanie pracować .to oodcedzić osad i w buteli . A za rok czy dłużej wystaw na allegro ,ajko kolekcjonerski napój ,jak oczywiście dotrwa pierwszej konsumpcji :pijemy:
Natomiast Gościowi z allegro ,odpowiednio podziękuj ,tam jest pewna opcja N


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 01 lutego 2011, 22:37 - wt 
Sporo miodu , który zaczyna fermentować juz widziałem na marketowych półkach , zwłaszcza ten z lipca i to przytrafiło sie jednej z najwiekszych firm no cóz taki rok.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 01 lutego 2011, 23:12 - wt 

Rejestracja: 17 stycznia 2009, 09:59 - sob
Posty: 493
Lokalizacja: Mazańcowice
Poproś gościa o przemeilowanie tego drobnego druku którego zapomniał umieścić na etykiecie(mieszanka z i z poza) i posłuchać rady Stacha trzy posty wyżej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 lutego 2011, 23:45 - wt 
Łukasz pisze:
witam kupiłem 3 tygodnie temu miód rzekomo mniszkowy na allegro konsystencja tak jak by był niby kremowany a dziś otwieram a tam piękna pianka nic tylko pędzić bimberek co się stało

A czy on był kremowany :?:
na kremowanych miodach występuje minimalna ale zaznaczam minimalna 1-3mm pianka ale są to bardzo drobniutkie bąbelki powietrzne powstałe podczas mieszania i się nie powiększają a wręcz maleją
Miód mniszkowy skrystalizowany jest dość twardy gdyż krystalizuje drobno ziarn isto ;-)


Na górę
  
 
Post: 02 lutego 2011, 02:31 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Miód który masz trudno ze zdjęcia coś powiedzeć jeśli się rozwarstwia to zaszybko byl wybrany i taki fermętóje . Ale jak bedze dobry to ćie podleczy a jesli będże złej jakośći to cie troche przefiltruje też ci zdrowia doda.Pawel :bosie:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 02 lutego 2011, 07:00 - śr 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Co innego fermentacja a co innego rozwarstwianie.
Przykład dojrzały miód z fasoli i lipy zawsze się rozwarstwi i to zależy ile lipy a ile fasoli.
Fermentacja to fermentacja czuć albo alkoholem lub octem.Rzepakowy jak fermentuje to rośnie-zawsze masz pełny słoik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lutego 2011, 11:05 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Klego tu nie chodzi o miod z lipy i fasoli tu chodzi o czysty miod z MNISZKA czyli tylko o jeden gatunek miodu a nie o taki jak kolega pisze bo jesli beda takie miody jak kolega pisze to tak będze i wtedy zgodze sie z tym tematem . zreszta opisane mam to dokladnie w ksiazce pszczele cuda autor HENRYKA MAKOWICZOWA


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji