FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Mód sfermentowany http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=4106 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Łukasz. [ 01 lutego 2011, 21:10 - wt ] |
Tytuł: | Mód sfermentowany |
witam kupiłem 3 tygodnie temu miód rzekomo mniszkowy na allegro konsystencja tak jak by był niby kremowany a dziś otwieram a tam piękna pianka nic tylko pędzić bimberek co się stało |
Autor: | Szczupak [ 01 lutego 2011, 21:20 - wt ] |
Tytuł: | |
Łukasz, Jeśli tylko jest pianka na wierzchu miodu i nie PRZYBYWA go w słoiku to znaczy ze było tamm sporo powietrza , i niema sie czym martwić (choc zapłaciłes za powietrze nie za miód ) postawiłeś w domu w ciepełku i powietrze wyszło do góry , ale jesli zwiększa sie objetość tego miodu i pęcherzyki powietrza sa w karzdym miejscu nawet w środku i na dnie słoika to niestety szybko załatw kilka kompotów owocowych wlej je do butli i do tego dodaj ten miodek i czekaj cierpliwie powinno wyjść niezłe winko Gdzieś Baru wstawił przepis |
Autor: | Łukasz. [ 01 lutego 2011, 21:35 - wt ] |
Tytuł: | |
niestety ale pachnie drożdżami morze chleb na tym upiekę |
Autor: | stachu [ 01 lutego 2011, 21:39 - wt ] |
Tytuł: | |
jaki wniosek ,kupować tylko od znajomego pszczelarza |
Autor: | qq [ 01 lutego 2011, 22:17 - wt ] |
Tytuł: | |
Pianka to świadczy ze prawdopodobnie był odgrzewany i steżał ,a ze drożdżaki tam sieznajdowały i niezostały zlikwidowane to robiąswoje . Teraz to nic tylko winnych drożdży dokupić i do baniaka na kilka tygodni i jak przestanie pracować .to oodcedzić osad i w buteli . A za rok czy dłużej wystaw na allegro ,ajko kolekcjonerski napój ,jak oczywiście dotrwa pierwszej konsumpcji Natomiast Gościowi z allegro ,odpowiednio podziękuj ,tam jest pewna opcja N |
Autor: | KOBER [ 01 lutego 2011, 22:37 - wt ] |
Tytuł: | |
Sporo miodu , który zaczyna fermentować juz widziałem na marketowych półkach , zwłaszcza ten z lipca i to przytrafiło sie jednej z najwiekszych firm no cóz taki rok. |
Autor: | Alex23p [ 01 lutego 2011, 23:12 - wt ] |
Tytuł: | |
Poproś gościa o przemeilowanie tego drobnego druku którego zapomniał umieścić na etykiecie(mieszanka z i z poza) i posłuchać rady Stacha trzy posty wyżej. |
Autor: | BoCiAnK [ 01 lutego 2011, 23:45 - wt ] |
Tytuł: | Re: Mód sfermentowany |
Łukasz pisze: witam kupiłem 3 tygodnie temu miód rzekomo mniszkowy na allegro konsystencja tak jak by był niby kremowany a dziś otwieram a tam piękna pianka nic tylko pędzić bimberek co się stało
A czy on był kremowany na kremowanych miodach występuje minimalna ale zaznaczam minimalna 1-3mm pianka ale są to bardzo drobniutkie bąbelki powietrzne powstałe podczas mieszania i się nie powiększają a wręcz maleją Miód mniszkowy skrystalizowany jest dość twardy gdyż krystalizuje drobno ziarn isto |
Autor: | pawel. [ 02 lutego 2011, 02:31 - śr ] |
Tytuł: | Miód sfermentowany |
Miód który masz trudno ze zdjęcia coś powiedzeć jeśli się rozwarstwia to zaszybko byl wybrany i taki fermętóje . Ale jak bedze dobry to ćie podleczy a jesli będże złej jakośći to cie troche przefiltruje też ci zdrowia doda.Pawel |
Autor: | kazik11 [ 02 lutego 2011, 07:00 - śr ] |
Tytuł: | |
Co innego fermentacja a co innego rozwarstwianie. Przykład dojrzały miód z fasoli i lipy zawsze się rozwarstwi i to zależy ile lipy a ile fasoli. Fermentacja to fermentacja czuć albo alkoholem lub octem.Rzepakowy jak fermentuje to rośnie-zawsze masz pełny słoik. |
Autor: | pawel. [ 02 lutego 2011, 11:05 - śr ] |
Tytuł: | Miód sfermentowany |
Klego tu nie chodzi o miod z lipy i fasoli tu chodzi o czysty miod z MNISZKA czyli tylko o jeden gatunek miodu a nie o taki jak kolega pisze bo jesli beda takie miody jak kolega pisze to tak będze i wtedy zgodze sie z tym tematem . zreszta opisane mam to dokladnie w ksiazce pszczele cuda autor HENRYKA MAKOWICZOWA |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |