FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Mód sfermentowany
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=4106
Strona 1 z 1

Autor:  Łukasz. [ 01 lutego 2011, 21:10 - wt ]
Tytuł:  Mód sfermentowany

witam kupiłem 3 tygodnie temu miód rzekomo mniszkowy na allegro konsystencja tak jak by był niby kremowany a dziś otwieram a tam piękna pianka nic tylko pędzić bimberek co się stało

Autor:  Szczupak [ 01 lutego 2011, 21:20 - wt ]
Tytuł: 

Łukasz,
Jeśli tylko jest pianka na wierzchu miodu i nie PRZYBYWA go w słoiku
to znaczy ze było tamm sporo powietrza , i niema sie czym martwić (choc zapłaciłes za powietrze nie za miód )
postawiłeś w domu w ciepełku i powietrze wyszło do góry ,
ale jesli zwiększa sie objetość tego miodu i pęcherzyki powietrza sa w karzdym miejscu nawet w środku i na dnie słoika :do bani:
to niestety szybko załatw kilka kompotów owocowych wlej je do butli i do tego dodaj ten miodek i czekaj cierpliwie powinno wyjść niezłe :szampan: winko
Gdzieś Baru wstawił przepis :zeby:

Autor:  Łukasz. [ 01 lutego 2011, 21:35 - wt ]
Tytuł: 

niestety ale pachnie drożdżami morze chleb na tym upiekę

Autor:  stachu [ 01 lutego 2011, 21:39 - wt ]
Tytuł: 

jaki wniosek ,kupować tylko od znajomego pszczelarza :papa:

Autor:  qq [ 01 lutego 2011, 22:17 - wt ]
Tytuł: 

Pianka to świadczy ze prawdopodobnie był odgrzewany i steżał ,a ze drożdżaki tam sieznajdowały i niezostały zlikwidowane to robiąswoje . Teraz to nic tylko winnych drożdży dokupić i do baniaka na kilka tygodni i jak przestanie pracować .to oodcedzić osad i w buteli . A za rok czy dłużej wystaw na allegro ,ajko kolekcjonerski napój ,jak oczywiście dotrwa pierwszej konsumpcji :pijemy:
Natomiast Gościowi z allegro ,odpowiednio podziękuj ,tam jest pewna opcja N

Autor:  KOBER [ 01 lutego 2011, 22:37 - wt ]
Tytuł: 

Sporo miodu , który zaczyna fermentować juz widziałem na marketowych półkach , zwłaszcza ten z lipca i to przytrafiło sie jednej z najwiekszych firm no cóz taki rok.

Autor:  Alex23p [ 01 lutego 2011, 23:12 - wt ]
Tytuł: 

Poproś gościa o przemeilowanie tego drobnego druku którego zapomniał umieścić na etykiecie(mieszanka z i z poza) i posłuchać rady Stacha trzy posty wyżej.

Autor:  BoCiAnK [ 01 lutego 2011, 23:45 - wt ]
Tytuł:  Re: Mód sfermentowany

Łukasz pisze:
witam kupiłem 3 tygodnie temu miód rzekomo mniszkowy na allegro konsystencja tak jak by był niby kremowany a dziś otwieram a tam piękna pianka nic tylko pędzić bimberek co się stało

A czy on był kremowany :?:
na kremowanych miodach występuje minimalna ale zaznaczam minimalna 1-3mm pianka ale są to bardzo drobniutkie bąbelki powietrzne powstałe podczas mieszania i się nie powiększają a wręcz maleją
Miód mniszkowy skrystalizowany jest dość twardy gdyż krystalizuje drobno ziarn isto ;-)

Autor:  pawel. [ 02 lutego 2011, 02:31 - śr ]
Tytuł:  Miód sfermentowany

Miód który masz trudno ze zdjęcia coś powiedzeć jeśli się rozwarstwia to zaszybko byl wybrany i taki fermętóje . Ale jak bedze dobry to ćie podleczy a jesli będże złej jakośći to cie troche przefiltruje też ci zdrowia doda.Pawel :bosie:

Autor:  kazik11 [ 02 lutego 2011, 07:00 - śr ]
Tytuł: 

Co innego fermentacja a co innego rozwarstwianie.
Przykład dojrzały miód z fasoli i lipy zawsze się rozwarstwi i to zależy ile lipy a ile fasoli.
Fermentacja to fermentacja czuć albo alkoholem lub octem.Rzepakowy jak fermentuje to rośnie-zawsze masz pełny słoik.

Autor:  pawel. [ 02 lutego 2011, 11:05 - śr ]
Tytuł:  Miód sfermentowany

Klego tu nie chodzi o miod z lipy i fasoli tu chodzi o czysty miod z MNISZKA czyli tylko o jeden gatunek miodu a nie o taki jak kolega pisze bo jesli beda takie miody jak kolega pisze to tak będze i wtedy zgodze sie z tym tematem . zreszta opisane mam to dokladnie w ksiazce pszczele cuda autor HENRYKA MAKOWICZOWA

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/