FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 12:53 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 23 listopada 2017, 17:40 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Każdy miód wcześniej czy później ulegnie krystalizacji . Zależy to od stosunku glukozy do fruktozy .glukoza szybko ulega krystalizacji ,Fruktoza pozostaje płynna przez parę miesięcy . Im więcej glukozy w miodzie tym szybciej następuje krystalizacja np : miód rzepakowy bardzo szybko po odebraniu go z ula zaczyna się krystalizować .Miód akacjowy może być płynny bardzo długo .Im wyższa temperatura ,w której jest przechowywany miód krystalizacja przebiega wolniej powyżej 45 st. krystalizacja ustaje .Wpływ na szybkość zależy od zawartości wody do 20% jest szybsza powyżej 20% krystalizacja wolniejsza i może dojść w takich miodach do fermentacji .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 listopada 2017, 20:51 - sob 
pawel. pisze:
Każdy miód wcześniej czy później ulegnie krystalizacji . Zależy to od stosunku glukozy do fruktozy .glukoza szybko ulega krystalizacji ,Fruktoza pozostaje płynna przez parę miesięcy . Im więcej glukozy w miodzie tym szybciej następuje krystalizacja np : miód rzepakowy bardzo szybko po odebraniu go z ula zaczyna się krystalizować .Miód akacjowy może być płynny bardzo długo .Im wyższa temperatura ,w której jest przechowywany miód krystalizacja przebiega wolniej powyżej 45 st. krystalizacja ustaje .Wpływ na szybkość zależy od zawartości wody do 20% jest szybsza powyżej 20% krystalizacja wolniejsza i może dojść w takich miodach do fermentacji .pawel

Bardzo Mądry temat pozwolilem sobie go przywrócić krystalizacja miodu to wiele czynników tęp jakość miodu woda itp


Na górę
  
 
Post: 25 listopada 2017, 23:39 - sob 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6405
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
BoCiAnK pisze:
pozwolilem sobie go przywrócić

I dobrze ,;) dostałem miód rzepakowy i mi też jak koledzy pisali "puchnie " niby w porządku ale co dwa dni trzeba popuścić zakrętkę bo robi się balon .
Miód skrystalizowany .Na tej samej półce temp. 16-20 st. stoją miody moje 2013 ,2015 ,2016 i nic się nie dzieje .
Nie wiem czy jest sens sprawdzać teraz zawartość wody ,czy w ogóle będzie to miarodajne .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2017, 00:36 - ndz 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 16:38 - śr
Posty: 2462
Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
Dlaczego Paweł prosił o usunięcie ??

To mój miodek dla siebie, odebrałem w większości poszyty, nie powinien być "mokry" słoiki zakręcone, nie puchną.
Wcale mi to nie przeszkadza :-), nawet fajnie tak mieć troszkę inny :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2017, 17:00 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Bartek.pl pisze:
Dlaczego Paweł prosił o usunięcie ??

To mój miodek dla siebie, odebrałem w większości poszyty, nie powinien być "mokry" słoiki zakręcone, nie puchną.
Wcale mi to nie przeszkadza :-), nawet fajnie tak mieć troszkę inny :-)
Prosiłem o usunięcie postu przez Administratora do śmietnika dlatego że tam wszyscy czyta ją a na Forum kłótnie .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 listopada 2017, 19:12 - ndz 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 16:38 - śr
Posty: 2462
Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
pawel. pisze:
Bartek.pl pisze:
Dlaczego Paweł prosił o usunięcie ??

To mój miodek dla siebie, odebrałem w większości poszyty, nie powinien być "mokry" słoiki zakręcone, nie puchną.
Wcale mi to nie przeszkadza :-), nawet fajnie tak mieć troszkę inny :-)
Prosiłem o usunięcie postu przez Administratora do śmietnika dlatego że tam wszyscy czyta ją a na Forum kłótnie .pawel


:lol: :haha: :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji