www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018, 19:22 - czw
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
Post: 09 października 2011, 13:14 - ndz 

Rejestracja: 02 czerwca 2011, 19:14 - czw
Posty: 52
Lokalizacja: berlin
Witam,
mam pytanie czy istnieje jakis prosty sposob na sprawdzenie czy podczas dekrystalizacji miod nie zostal przegrzany...?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 13:55 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 07:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
jako konsument w grudniu bym podejrzanie podchodził do wszelkich płynnych


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 13:59 - ndz 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
chyba że w okolicy pasieki jest trochę akacji albo miód był trzymany w chłodni :) :) :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 14:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 07:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
http://mojelaboratorium.blog.onet.pl/Do ... 08396724,n

zajęło mi trochę odszukanie tego linka, ale dalej potwierdzam, co napisałem w poprzednim poście
no i nie każdy ma chłodnie, z akacją też róźnie, a z reguły "byznesmeny" patrzą tylko na $$$ więc po co im koszta dodatkowe

jakkolwiek kolega cynig ma rację iż pod takim założeniami będzie płynny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 14:03 - ndz 

Rejestracja: 02 czerwca 2011, 19:14 - czw
Posty: 52
Lokalizacja: berlin
Kupilem poczatkiem sierpnia sloik miodu wrzosowego od najwiekszego producenta sprzetu w kraju :oczko: , do tej pory jest w super plynnej postaci i nic sie nie dzieje.......... :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 14:05 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 07:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
zero galarety? to napewno wrzosowy jest?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 14:11 - ndz 

Rejestracja: 02 czerwca 2011, 19:14 - czw
Posty: 52
Lokalizacja: berlin
Patoka w doslownym tego slowa znaczeniu :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 14:23 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2011, 07:53 - ndz
Posty: 405
Lokalizacja: Stalowa Wola
Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
to smacznego życzę :rolf:
a link ciekawy, szkoda tylko, że trzeba się ciutkę pomęczyć ale skoro dzieci dały radę ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 19:09 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2008, 21:30 - śr
Posty: 1089
Lokalizacja: Kwidzyn
Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
karnika75 pisze:
Kupilem poczatkiem sierpnia sloik miodu wrzosowego od najwiekszego producenta sprzetu w kraju :oczko: , do tej pory jest w super plynnej postaci i nic sie nie dzieje.......... :leży_uśmiech:


To następnym razem ,kup od Minikrona lub innego pszczelarza z rejonów dużych wrzosowisk,czyli wał pomorski. A od tego producenta to tylko d łutka z haczykiem sa najlepsze .Zreszta spytaj Minikrona ,coś wie na ten temat :oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 19:33 - ndz 

Rejestracja: 26 listopada 2010, 23:02 - pt
Posty: 1625
Lokalizacja: Szprotawa
Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
karnika, miód wrzosowy po rozlaniu na trzeci dzień po odwróceniu słoika do góry dnem przy odkręconej zakrędce pozostać w słoiku,galareta, na naszych wrzosach żagańskich taki jest, chyba że to wrzos ogrodowy :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 19:39 - ndz 

Rejestracja: 02 czerwca 2011, 19:14 - czw
Posty: 52
Lokalizacja: berlin
Marian. pisze:
karnika, miód wrzosowy po rozlaniu na trzeci dzień po odwróceniu słoika do góry dnem przy odkręconej zakrędce pozostać w słoiku,galareta, na naszych wrzosach żagańskich taki jest, chyba że to wrzos ogrodowy :leży_uśmiech:
^

ja mysle ze z Malopolskich wrzosow wlasnie taki miod powstaje,plynny dwa sezony :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: jutro dodam zdjecie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 października 2011, 21:12 - ndz 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 21:29 - czw
Posty: 1053
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Ale walą w ptaka ci wielcy producenci, kupują miód od małych pszczelarzy, później bełtają to z czymś dziwnym i wychodzą takie chocki klocki jawna ściema i oszustwo i jeszcze kurde napisane miód 100% W mikrofali grzali czy co ?

Jak by nie patrzeć, zakupy u małych pszczelarzy zawsze wychodzą na zdrowie, no chyba że mały pszczelarz ma kiepskie warunki w których wiruje miód, ale to już inna historia.

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 października 2011, 19:09 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 20:17 - sob
Posty: 1941
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
czasami niewiedza klienta wymusza na pszczelarzu rozpuszczanie miodu bo klient sobie zażyczył miód ciekły, mały pszczelarz czasami nie ma możliwości na dekrystalizację w bezpiecznych warunkach i robi to domowymi sposobami np. w płaszczu wodnym nie mając kontroli na temperaturą wody i dość często dochodzi do przegrzania miodu

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 października 2011, 21:58 - pn 

Rejestracja: 25 sierpnia 2011, 21:29 - czw
Posty: 1053
Lokalizacja: Włodawa
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Jestem jeszcze mini pszczelarzem, ale gdzie mogę to mówię ludziom, że prawdziwy, dobrej jakości miód musi się skrystalizować, na to oni mówią Taaaaaaaaaaa.... i robią wielkie oczy :szok: bo do tej pory ciągle im się wydawało, że jak miód jest taki sztywny to znaczy, że pszczelarz zmieszał go z cukrem i dlatego on taki sztywny teraz :rolf: :P

_________________
Cezary256


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 07:32 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 22:40 - śr
Posty: 1018
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Cezary256 pisze:
miód jest taki sztywny to znaczy, że pszczelarz zmieszał go z cukrem i dlatego on taki sztywny teraz

Ja miałem takie same doświadczenie tego roku. Ludzie naprawdę myślą, że im bardziej miód skrystalizowany tym więcej cukru posiada :leży_uśmiech: . Musimy ludzi uświadamiać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 07:59 - wt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 20:54 - ndz
Posty: 1379
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Koledzy macie racje społeczeństwo tak naprawdę nie wie jaki jest prawdziwy miód ja już tyle tłumaczę a oni dalej swoje chcą o tej porze miód lejący nawet w mojej wiosce jeden gościu przyszedł kupić miód ja mu daję w słoiku z akacji chciał jak zobaczył to on takiego nie chce, ja mówię no z akacji pan chciał , on na to że chce lejący a nie z cukrzony i znowu tłumaczenie itd.itd.

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 08:25 - wt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Zenon pisze:
... ja mu daję w słoiku z akacji chciał jak zobaczył to on takiego nie chce, ja mówię no z akacji pan chciał , on na to że chce lejący a nie z cukrzony i znowu tłumaczenie itd.itd.


Zenon, to już teraz masz skrystalizowany miód akacjowy ??
To jest na pewno akacja??

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 09:20 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 07:23 - pt
Posty: 1943
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Nie wszyscy klienci są tacy , ostnio z takim stwierdzeniem się spotkałem dawno temu ale to przez to ,że do miodu dawałem ulotki o miodzie i efekty są :) z roku na rok coraz więcej chętnych na miód a najśmieszniejsze to to ,że zamawiają telefonicznie - aby odłożyć kilka słoiczków bo jak spróbowali to im posmakował, :) ale jak ktoś kombinuje i jest nieuczciwy wobec :do bani: konsumentów :wnerw: to nie ma co się dziwić ,że miód nie schodzi. Najtrudniej jest przemówić starszym osobą ale darmowy słoiczek na spróbowanie działa jak magnes ;) :uśmiech:

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 13:25 - wt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 20:54 - ndz
Posty: 1379
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
To jest akacja ale nie jest już taki lejący jak po wybraniu i zaczyna się pomału krystalizować a miód trzymam w chłodnej piwnicy i proces krystalizacji jest szybszy

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 13:49 - wt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 20:54 - ndz
Posty: 1379
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
A z miodami nic nie kombinuje jak jest miód czysto odmianowy to mówię a jak jest domierzka z czegoś innego też mówię np. miałem lipowy z domierzką nostrzyka i ludzie nie mogą się nadziwić bo jeszcze takiego miodu pysznego nie jedli i z chodzi mi jak świeże bułeczki

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 19:34 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 00:11 - ndz
Posty: 645
Lokalizacja: Tarnów
Zenon pisze:
a miód trzymam w chłodnej piwnicy i proces krystalizacji jest szybszy


?
Mnie sie wydawalo ze w chlodzie krystalizacja miodu zachodzi wolniej.
Jaka tem. masz w piwnicy, ze Ci przyspiesza krystalizacje? Przeciez akacja to plynna rok jest lub dluzej, a nie 4mc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 20:21 - wt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 20:54 - ndz
Posty: 1379
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
makak a w jakiej temperaturze krupiec zamienia się w patokę w minusowej czy w plusowej

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 20:33 - wt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Zenon,
to nie tak, krystalizacja najszybciej zachodzi w określonym przedziale temperatur.
Jak podaje "Hodowla pszczół" optymalna temp do narastania zarodków krystalizacji to zakres 13-18 stopni C.

Przy mocnym schłodzeniu miodu procesy krystalizacji są mocno spowolnione

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 20:42 - wt 
Widzę, że naciskacie Zenona, ale niech się przyzna któryś z Was, że ma miód z akacji jeszcze płynny i jego zawartość wody nie przekracza 20%, oczywiście z własnej pasieki :-)

Książkowe definicje, że akacja krystalizuje po roku a nawet i półtora chyba większość z nas zna, tylko co innego książkowa definicja a co innego życie. Wystarczy że na skraju lasu akacjowego jest trochę maliny czy jeżyny leśnej która kwitnie w tym samym czasie i już definicje możemy sobie włożyć w ..............

Jeśli o mnie chodzi jeśli miałbym kupować miód od osoby którą bliżej nie znam, to kupiłbym akacjowy skrystalizowany, na płynny raczej bym się nie skusił. Zresztą tą samą zasadę zastosowałbym dla wszystkich innych miodów.

Pozdrawiam.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 11 października 2011, 20:50 - wt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
polskipszczelarz,
dyskutujemy sobie o warunkach krystalizacji miodów a miód Zenona stał się tylko pretekstem.
To nic osobistego :)

Jak zobaczyłem miód "akacjowy" z jednej z bardziej znanych pasiek to stwierdziłem ze mój wielokwiat był jaśniejszy :) Ale sprzedawczyni (sklep ze zdrową żywnością) niemal fakturę chciałe pokazywać żeby mnie przekonać że to czysta akacja :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 października 2011, 14:26 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 12:04 - pn
Posty: 1003
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Zenon pisze:
miałem lipowy z domierzką nostrzyka i ludzie nie mogą się nadziwić bo jeszcze takiego miodu pysznego nie jedli i z chodzi mi jak świeże bułeczki

smakowo dla mnie to najlepszy miód tylko gryczany mu dorównóje ale to inny bukiet smaków

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 października 2011, 17:19 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 22:40 - śr
Posty: 1018
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
CYNIG pisze:
to nie tak, krystalizacja najszybciej zachodzi w określonym przedziale temperatur.
Jak podaje "Hodowla pszczół" optymalna temp do narastania zarodków krystalizacji to zakres 13-18 stopni C.

Przy mocnym schłodzeniu miodu procesy krystalizacji są mocno spowolnione


Zgadzam się z kolegą. miałem miód z jednego ula, część wyniosłem do piwnicy a 2 słoiki zostawiłem w domu. Ten z domu zjadłem w postaci płynnej po czym poszedłem do piwnicy po następny a tam miód skrystalizowany. temp w domu 23-25 stopni C, w piwnicy myślę że w granicy 12- 14 stopni C.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 października 2011, 21:00 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 20:17 - sob
Posty: 1941
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
bo w temperaturze jaka jest w piwnicy miód najszybciej się krystalizuje, natomiast w temperaturze 23-25*C krystalizacja jest spowolniona

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 października 2011, 21:28 - śr 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 11:44 - czw
Posty: 3043
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
SKapiko pisze:
bo w temperaturze jaka jest w piwnicy miód najszybciej się krystalizuje, natomiast w temperaturze 23-25*C krystalizacja jest spowolniona


To samo poniżej 8 stopni


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji