FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 marca 2024, 19:21 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Post: 16 sierpnia 2011, 09:09 - wt 

Rejestracja: 10 lutego 2011, 12:34 - czw
Posty: 266
Lokalizacja: G Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Będąc na targach miodu, moja Mama widziała miód zmieszany z zmieloym pyłkiem, zakupiła pyłek i chce żemym jej takie coś przygotował i w związku z tym prosił bym o podanie proporcji i jakiegoś krótkiego przepisu ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 16 sierpnia 2011, 15:58 - wt 
http://www.pasieka.rostkowski.info/nadeslane.html
Pierwsza pozycja miodek z pyłkiem ,ale i inne przepisy warte wykorzystania :piwko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 17 sierpnia 2011, 00:40 - śr 

Rejestracja: 19 stycznia 2009, 18:53 - pn
Posty: 111
Lokalizacja: Kujawy i Pomorze
Można dać max 5-8% wagowych, jak dasz więcej mieszanka będzie mocno gorzka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 17 sierpnia 2011, 09:11 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 01:11 - ndz
Posty: 643
Lokalizacja: Tarnów
Ja daje 20% pylku wagowo- taki znalazlem przepis, da sie zjesc. Napewno nie tak smaczne jak sam miod ale zdrowe bardzo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 sierpnia 2011, 12:11 - czw 

Rejestracja: 10 lutego 2011, 12:34 - czw
Posty: 266
Lokalizacja: G Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
dziękuję za odzew będę robił próby :oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 sierpnia 2011, 12:38 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
makak, daj przepis na forum.
Ty tez robisz takie mieszanki z Trilakiem jak na tej stronie polecanej przez Marka ??
i pytanie glowne, czym jest lepszy miod z pylkim od samego miodu ?? - pytam serio , bo tez sie zastanawiam nad taka kompozycja jako urozmaicenie .

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 sierpnia 2011, 16:10 - czw 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Możesz sobie mieszać miód z pyłkiem jak chcesz abyś miał odbiorców.
Dodatek pyłku nie dodaje smaku. Pyłek do miodu dodaje sie dla celów leczniczych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 18 sierpnia 2011, 16:12 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
czy mieszamy z miodem tylko pylek wysuszony czy taki prosto z polawiacza tez ??
myslalem o zrobieniu takim na wlasne potrzeby zeby przy okazji miodu przemycic dzieciakom, bo samego pylku to oni nie chca jesc.

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 sierpnia 2011, 05:28 - pt 

Rejestracja: 25 marca 2009, 07:38 - śr
Posty: 949
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: WP
Pyłek przed zmieszaniem koniecznie suszymy aby po dodaniu do miodu (nie rozdrobniony) nie pleśniał i nie fermentował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 sierpnia 2011, 08:54 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
Poniewaz nie wszyscy dysponuja suszarkami do pylku, moze macie jakies domowe sposoby suszenia pylku tak aby nie zepsuc jego wartosci ??

kiedys czytalem ze mozna nastawic piekarnik na 50 stopni i suszyc przy otwartych do polowy drzwiczkach , tak ze temperatura nie przekracza 40 stopni.

a jakie Wy proponujecie metody ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 sierpnia 2011, 11:02 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
:bosie: jak się nie ma suszarki do pyłku nawet samoróbi z termostatem by utrzymać odpowiednią temperaturę to lepiej zamrozić - masz pyłek pełnowartościowy a po suszeniu w piekarniku czy bóg wie gdzie to masz może kilka minerałów + białko ... Takie jest moje zdanie choć wiem ,że niektórzy suszą w piekarnikach ale... właściwości lecznicze to są znikome...

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 sierpnia 2011, 21:32 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 01:11 - ndz
Posty: 643
Lokalizacja: Tarnów
Marcinluter pisze:
Takie jest moje zdanie choć wiem ,że niektórzy suszą w piekarnikach ale... właściwości lecznicze to są znikome...


Zalezy jaki masz piekanik :)
jezeli nie przekoroczysz 40oC to chyba pylek wiele ze swoich wartosci nie straci


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2011, 14:31 - ndz 
kazik11 pisze:
Pyłek przed zmieszaniem koniecznie suszymy aby po dodaniu do miodu (nie rozdrobniony) nie pleśniał i nie fermentował

I co taki suszony mieszasz z miodem bez mielenia ???? to po jakim czasie się rozpuści by nie tworzyć obnóż ?
moim zdanie powinien być zmielony

Ja daję mrożony 10-15 % w całości masy jest pycha :mniam miodek:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2011, 14:46 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 01:11 - ndz
Posty: 643
Lokalizacja: Tarnów
BoCiAnK pisze:
Ja daję mrożony 10-15 % w całości masy jest pycha

nie rozwarstwia Ci sie?
Jak robilem w tym roku czesc z wlasnego pylku i ten sie nie rozwarstwial, dokupilem jeszcze pylku(bardzo jednolity kolorystycznie- wiec pewnie z jakiejs monokultury uprawowej) i po zmieszaniu po kilku dniach drobinki pylku ida do gory w sloiku. A proces wytwarzania taki sam w obu przypadkach(dodatkowo miod zmienil lekko kolor na zielony jak by byl pylek mieszany z miodem spadziowym z jodly :) ). Co moze byc przyczyna?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2011, 15:27 - ndz 
makak pisze:
BoCiAnK pisze:
Ja daję mrożony 10-15 % w całości masy jest pycha

nie rozwarstwia Ci sie?
Co moze byc przyczyna?

Nie nie rozwarstwia
Tylko że ja pierwszą partię wymieszałem z miodem mniszkowym który zaczynał się krystalizować lekko pokremowałem przez kilka dni po czym dodałem pyłek (mrożony ) i ponownie mieszałem z kilka dni na masę dziś wygląda tak


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2011, 18:09 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 01:11 - ndz
Posty: 643
Lokalizacja: Tarnów
To juz chyba wiem u mnie tez pierwszy pylek byl dodany do mniszkowego ktory byl kremowany- dlatego sie nie rozwarstwil-bo gesciejszy jest, drugi raz dodalem do plynnego miodu i pewnie stad pylek poszedl czesciowo do gory


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2011, 18:38 - ndz 
makak pisze:
drugi raz dodalem do plynnego miodu i pewnie stad pylek poszedl czesciowo do gory

dodaj do każdego słoika po łyżce skrystalizowanego miodu i wymieszaj delikatnie wiertarką na małych obrotach jak zacznie się krystalizacja to jeszcze tak z trzy razy wymieszaj i będzie super


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 21 sierpnia 2011, 19:53 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 01:11 - ndz
Posty: 643
Lokalizacja: Tarnów
dzieki za rade


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji