FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Jakie pszczelarz lubi Miody
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=597
Strona 1 z 2

Autor:  BoCiAnK [ 30 kwietnia 2008, 19:34 - śr ]
Tytuł:  Jakie pszczelarz lubi Miody

Chciałbym się dowiedzieć jakie miody preferują pszczelarze na swym Stole

Autor:  entrion [ 30 kwietnia 2008, 20:05 - śr ]
Tytuł: 

brak robini(akacji) a sporo ludzi ją lubi

Autor:  Jerzy [ 30 kwietnia 2008, 20:21 - śr ]
Tytuł: 

entrion pisze:
brak robini(akacji) a sporo ludzi ją lubi


A moze ktos z Was ma kontakt e-mail do producenta lub sprzedawcy robinni akacjowej?

Pozdrawiam
Jerzy

Autor:  entrion [ 30 kwietnia 2008, 20:26 - śr ]
Tytuł: 

roślin do sadzenia??
http://www.anlas.ebiu.pl/
ale to koło wrocławia i spore ceny ale spory wybór

Autor:  Jerzy [ 30 kwietnia 2008, 20:53 - śr ]
Tytuł: 

entrion pisze:
roślin do sadzenia??
http://www.anlas.ebiu.pl/
ale to koło wrocławia i spore ceny ale spory wybór


Ale trafilesW Dzieki.

Mozna byloby odrazu posadzic kilka sztuk, a mam jeszcze sporo miejsca i potrzeb.

Autor:  entrion [ 30 kwietnia 2008, 21:31 - śr ]
Tytuł: 

za stronę a raczej za jej wygląd to ja nie odpowiadam pytasz to piszę w końcu to firma oferująca drzewa alejowe więc raczej dla firm usługowych przy drogach i osiedlach parkach a nie dl zjadacza chleba i pszczelarz wejdź na jaką kol wiek stronę technicznych urządzeń oprócz sklepów typu obi a nie wiele zrozumiesz
ale rośliny są godne uwagi mało jest miejsc gdzie można zamówić kasztany jadalne :mrgreen:

Autor:  Jerzy [ 01 maja 2008, 12:28 - czw ]
Tytuł: 

entrion pisze:
za stronę a raczej za jej wygląd to ja nie odpowiadam pytasz to piszę w końcu to firma oferująca drzewa alejowe więc raczej dla firm usługowych przy drogach i osiedlach parkach a nie dl zjadacza chleba i pszczelarz wejdź na jaką kol wiek stronę technicznych urządzeń oprócz sklepów typu obi a nie wiele zrozumiesz
ale rośliny są godne uwagi mało jest miejsc gdzie można zamówić kasztany jadalne :mrgreen:


No i masz absolutna racje, moze zbyt 'skapo' to ujalem.
Chodzi mi pozytywny kierunek, a mianowicie: ta obfitosc asortymentowa, no i te "kasztany jadalne", to buduje moja wyobraznie, ze wlasciciel takie strony potrafi takze ja sobie stworzyc adekwatnie do tej przeobfitej zawartosci, ale chyba to zaniedbal troche i psuje mu to jego biznes, a on nawet pewnie o tym nie wie?

A Ty, Kolego myslales, ze to Ciebie 'obwiniam" za to? :lol: :lol: :lol:
Przeciez to nie Twoja strona chyba, co? Skad taka refleksja?

Ale i na stronie "Pozytki" znalazlem tez cos fajnego.

Autor:  darek.p [ 04 maja 2008, 19:49 - ndz ]
Tytuł: 

A ja lubię gryczany i miodek pitny jest z niego robiony.

Autor:  Psepscolek [ 04 maja 2008, 19:52 - ndz ]
Tytuł: 

Ja tam lubie wszystkie rodzime byleby nie chinskie :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Autor:  BoCiAnK [ 05 maja 2008, 20:37 - pn ]
Tytuł: 

Czasami mnie dopada głód miodowy
Kupuje wtedy Chałke Drożdzową litr Mleka i słoik miodu uwielbiam Spadziowy ale nie pogardzę każdym innym byle był skrystalizowany i nie zlewał się z kromek to i pól sloika 05l potrafię zjeść
Nie wspomne o miodzie Wrzosowym którego nie mam ale jak kolega podarował mi sloik to na meczu zjadłem cały :mrgreen:

Autor:  entrion [ 05 maja 2008, 21:00 - pn ]
Tytuł: 

ja za miodem nie przepadam osobiście ale wrzos jest wyjątkiem mam tą przyjemność że jeżdżę na wrzosowiska w borach i mam ten miodek ale i tak nie potrafię zjeść więcej jak 3 łyżki i mam dość (innych łyżeczkę) :|

Autor:  miły_marian. [ 11 maja 2008, 11:15 - ndz ]
Tytuł: 

Bardzo lubie miud z twarogem wiejskim. Kromka chleba naniej pokrajany twaróg i polany miód to mi smakuje najbardziej. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  darek.p [ 11 maja 2008, 13:44 - ndz ]
Tytuł: 

Ja też lubię twaróg z miodem , najleprzy jest rzepakowym kremowym lub mniszkowym.

Autor:  qq [ 14 czerwca 2008, 19:57 - sob ]
Tytuł: 

najlepszy to miód prosto z odsklepionego plastra spod widelca wysysany, nigdy więcej niema on tegosamego posmaku , za kazdym razem inne odczucie i posmak którego niewyczujesz już po wirowaniu w słoiku . Dlatego preferuję wielokwiat ,łagodny bez goryczek i typowych aromatów .

Autor:  michal1986 [ 21 czerwca 2008, 09:04 - sob ]
Tytuł: 

Ja najlepiej lubie lipowy z gryką zmieszany, ma super smak.

Autor:  ruki123 [ 21 czerwca 2008, 09:19 - sob ]
Tytuł: 

A jak pszczelarz np. lubi gryczany albo malinowy to tam u góry jak ma zagłosować jak go nie ma????????

Autor:  kancukiewicz [ 21 czerwca 2008, 12:50 - sob ]
Tytuł: 

Zdecydowanie wrzosowy, na drugim miejscu lipowy. Z białym serem lub z wodą i z cytryną do picia.

Autor:  ktostor [ 21 czerwca 2008, 18:59 - sob ]
Tytuł: 

Bułeczki ( najlepiej jeszcze lekko ciepłe ) masło ( nie margaryna lub to co zazwyczaj kupujemy jako masło ) do tego kawa zbożowa :). Miód najlepiej zaraz po odwirowaniu ( bez znaczenia jaki ). Mam też słabość do wysysania odskepin ( podobno nie eleganckie to jest ) ale jakie smakowite :)

Autor:  johny180 [ 21 czerwca 2008, 21:45 - sob ]
Tytuł: 

spadż jodłowa, to lubię najbardziej

Autor:  niki48 [ 24 czerwca 2008, 13:43 - wt ]
Tytuł: 

witam
Jestem przekonany, że super jest miód pitny i chyba w takiej postaci w ciągu roku zużywam osobiście najwięcej tego co wyprodukują moje pszczółki. Myślę, ze warto tym zainteresować naszych klientów. Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w naszych ofertach zawsze obok miodu i pięknych świeczek był też miód pitny. Oczywiście dla grona znajomych, bo nie wiem jak jest z akcyzą :mrgreen:

pozdrawiam
Włodek

Autor:  entrion [ 25 czerwca 2008, 00:02 - śr ]
Tytuł: 

ktostor, z tobą się zgadzam to najlepszy przepis z miodkiem tak szczeże to kiedy pszczelarz najwięcej je miodu jak wiruje :mrgreen: :twisted: taka jest prawda
niki48, a z tą akcyzą jest problem właśnie ale gdzieświdzałem n anią sposób "miodek pitny jako bonus do miodku w słoiczku za jedyne 40 zł litr :mrgreen: :P

Autor:  osarek [ 14 lipca 2008, 21:18 - pn ]
Tytuł: 

nie ma gryczanego w ankiecie a to mój ulubiony

Autor:  krzysglo [ 13 sierpnia 2008, 11:42 - śr ]
Tytuł: 

Moja rodzina i 3/4 klientów kupuje/pyta o rzepakowy. Jak nie mam rzepakowego to biora jaki jest.

Autor:  mały123 [ 13 sierpnia 2008, 15:46 - śr ]
Tytuł: 

Miód wybieram od drugiego roku dopiero.Dotychczas cała rodzina kupowała miody różne (jakie miał pszczelarz sąsiad) . aktualnie rodzina polubiła miód świerzy, tz prosto z wirówki . Pytają kiedy będę kręcił i przychodzi kto może z rodziny ( kilkanaście osób jest zawsze :lol: ) .nie ma różnicy jaki miód ważne jest teraz dla nich że prosto z plastra. :wink: .Przyszła z siostrzenicą koleżanka i jak spróbowała to zachwyt :shock: że miód taki może miec smak. Ja osobiście preferuję wielokwiatowy z sadów , mniszka i co tam jeszcze doniosą .Pozdrawiam.

Autor:  TediPasieka [ 27 grudnia 2008, 14:05 - sob ]
Tytuł: 

Ja uwielbiam gryczany oraz łagodniejszy lipowo-gryczany, :P nie wszędzie występuje.

Autor:  taktiktak [ 27 grudnia 2008, 19:59 - sob ]
Tytuł: 

Najbardziej miodowy wydaje mi się akacjowy i najbardziej mi smakuje, natomiast żona je tylko lipowy

Autor:  Truteń [ 20 stycznia 2009, 00:16 - wt ]
Tytuł: 

Witam!
Jest to mój pierwszy wpis, ale z Panem Bogusławem znamy się z forum winiarskiego, a dokładniej z subforum miodosytniczego(SWiMP) gdzie używam nica Beekeeper.
Muszę tu pochwalić miód z pasieki gospodarza. Nabyłem za pośrednictwem kolegi z pod Andrychowa miód Koniczynowy, który okazał się wybornym miodem górskim z wyraznie wyczuwalną nutą lipy i spadzi oraz silnym aromatem miodu leśnego lub z górskich ziół.Bardzo trudno mi opisać ten smak i do końca zidentyfikować żródło tych fajnych aromatów, był wyrazisty, nawet końcówka smaku lekko ostra, i mimo, iż nie przypominał znanych mi miodów koniczynowych(dyskutowaliśmy o tym z BoCIAnKiem na wspomnianym forum) to był to jeden z najsmaczniejszych miodów jakie jadłem.
Co prawda mój gust jest bardziej "męski" lubie zdecydowane i mocno aromatyczne miody i to pewnie w dużej mierze zaważyło na mojej niezwykle pozytywnej ocenie tej "koniczyny". Przyznam się, że nabyłem tylko trzy słoiczki 0,9L z przeznaczeniem na malutki nastaw miodu pitnego, ale tak mi smakował, że całość zjadłem w ciągu 2,5 miesiąca.
U mie w domu numer 1 to akacja i ogórecznik, bo rodzinka lubi delikatne miody, ale dla mie na pierwszym miejscu jest WRZOS i TYMIANEK, drugie miejsce na pudle ma dobra lipa i klon(lub wielokwiat z domieszką klonu), trzecie, cząber i gryka.

Autor:  rysiekm [ 20 stycznia 2009, 11:35 - wt ]
Tytuł: 

Gryka...gryka...i jeszcze raz gryka, nastepny to spadz iglasta.

Autor:  henry650 [ 24 stycznia 2009, 00:57 - sob ]
Tytuł: 

Umnie w domu zawsze był wielkowita i spadz innych niepozyskiwalismy bo niema w moim rejonie takich mozliwosci



henry

Autor:  bogus [ 25 stycznia 2009, 19:09 - ndz ]
Tytuł: 

Ja najbardziej preferuję miód lipowy najlepiej skrystalizowany :D :D :D

Autor:  Szczupak [ 25 stycznia 2009, 22:57 - ndz ]
Tytuł: 

Moim ulubionym miodem:
do nalewki spirytusowej jest miód lipowy :lol:
do kawy lipowo - gryczany lub nawłociowy :D
do cytrynady akacjowy, rzepakowy lub wielokwiat :P ( i w tej postaci sporzywam najwiecej miodu )
i karzdy podczas wirowania :mrgreen:
I wyszło że - najbardziej lubie miód z mojej pasieki :wink:
Próbowałem kiedyś miodu wrzosowego :roll: tez miał subtelny smak , ale przecież mając swój nie będę chwalił cudzego :mrgreen:
Pozdrawiam Szczupak :mrgreen: ( w słodkim temacie )

Autor:  pawel. [ 27 lipca 2010, 14:13 - wt ]
Tytuł: 

o,5 spirytusu i ,o5 miodu to dobry miod

Autor:  CYNIG [ 27 lipca 2010, 14:24 - wt ]
Tytuł: 

wielokwiat+aronia+woda+drożdże+duuuuuużo cierpliwości = piękny wytrawny czwórniaczek aroniowy :)

Autor:  mariuszm [ 27 lipca 2010, 17:16 - wt ]
Tytuł: 

CYNIG, ciekawie się zapowiada ,mógłbyś dalej rozwinąć temat czego ile i jak
Pozdrawiam Mariusz

Autor:  CYNIG [ 27 lipca 2010, 17:47 - wt ]
Tytuł: 

OK,
czwórniaczek jest już degustowany bo nastawiłem mały baniaczek w styczniu na próbę:
Składniki:
 400g miód wielokwiatowy
 500g miód rzepakowy
 Miód łącznie 900g, tj. 0,65l
 Sok aroniowy 420ml (Herbapol)
 Woda – dopełniona do ilości dającej 29 Blg (około 3l)
 Pożywka ACTIVIT, około 5g
 Drożdże BAYANUS G-995, około 5g

Teraz jestem w trakcie robienia trójniaka na wielokwiacie z dodatkiem wiśni tak około 27 litrów - właśnie wyciągam sok z wiśni w sokowniku :)

Autor:  bialymis71 [ 27 lipca 2010, 21:25 - wt ]
Tytuł: 

CYNIG :brawo: Spróbuj zrobić mioda pitnego bez dodatków, wg. mnie najlepszy :mniam miodek: ludzie polecają także kowieńskiego, też warto spróbować. Ja w tym roku zaszalałem i nastawiłem dwójniaka na próbę 5l

Autor:  CYNIG [ 27 lipca 2010, 21:32 - wt ]
Tytuł: 

na razie robię trójniaka-wiśniaka, zobaczę, jak zostanie coś miodku to zrobię bez owoców ale dwójniak dla mnie jest za słodki, ja celuję w trunki wytrawne i już trójniak jest dużym kompromisem :) (krupnik zrobiony 3 lata temu dalej stoi w szafce - dla mnie za słodki)

Namawiam Kolegów z nadwyżkami miodu na zabawę w miodosytnictwo :)

Autor:  bialymis71 [ 28 lipca 2010, 09:16 - śr ]
Tytuł: 

CYNIG pisze:
zabawę w miodosytnictwo
To naprawdę wciąga i uzależnia :uśmiech:

Autor:  łupaszko [ 29 lipca 2010, 23:04 - czw ]
Tytuł: 

co do miodów lubie miody jasne nie cierpie gryki śmierdzi skubany niemiłosiernie

Autor:  mendalinho [ 30 lipca 2010, 08:59 - pt ]
Tytuł: 

łupaszko, taa wiosenny wielokwiat z rzepaku, sadów i mniszka lub czysty rzepak :mniam miodek:

Autor:  beekeeper [ 31 lipca 2010, 12:26 - sob ]
Tytuł: 

wielokwiat jest najlepszy :oczko:

Autor:  Marcinluter [ 31 lipca 2010, 12:41 - sob ]
Tytuł: 

mi smakuje faceliowy :mniam miodek: i najbardziej lipowy :mniam miodek:

Autor:  Alex23p [ 31 lipca 2010, 22:05 - sob ]
Tytuł: 

Każdy jest super jak jest z własnej pasieki, ale najbardziej lubię lipowy. :mniam miodek: :mniam miodek: :mniam miodek:

Autor:  SKapiko [ 31 lipca 2010, 22:12 - sob ]
Tytuł: 

to zależy z czym się go spożywa do kurczaka po meksykańsku najlepszy jest miód jasny, natomiast z mlekiem lepszy jest gryczany a na kanapkę z masełkiem i twarożkiem to każdy jeden jest dobry

Autor:  mardrak [ 03 sierpnia 2010, 21:22 - wt ]
Tytuł: 

Ja wolę intensywne ciemne miody, a najbardziej wrzosowy. :mniam miodek:

Autor:  polbart [ 04 sierpnia 2010, 00:16 - śr ]
Tytuł: 

Przefermentowane i przedestylowane :-)
Na jelitka i humorek.

Autor:  BoCiAnK [ 26 września 2010, 15:39 - ndz ]
Tytuł: 

Choć mój wnusio jeszcze nie rozróżnia gatunków miodu ale wie że pszczółki będą go kochały bo lubi miodek a najlepiej lubi skrystalizowany
Obrazek
Obrazek

Autor:  jopa [ 26 września 2010, 21:00 - ndz ]
Tytuł: 

osobiście preferuję wiosenny z mniszka i późniejszy gryczany.

Autor:  Kacper4500 [ 26 września 2010, 21:09 - ndz ]
Tytuł: 

Gdzieś czytałem że dzieciom do lat trzech nie można podawać miodu.

Autor:  BoCiAnK [ 26 września 2010, 21:56 - ndz ]
Tytuł: 

Kacper4500 pisze:
Gdzieś czytałem że dzieciom do lat trzech nie można podawać miodu.


Kacperku tego z marketu czy hiper nawet psu

ale swojego to wybacz nie przesadzajcie z tymi niby badaniami że coś tam coś tam bo lepiej podać miód jak cukier do słodzenia
w reklamowanych kaszkach dla bobo jest cukier a tu masz rozłożony jeszcze naturalny
Skoro się doczekałem wnuka to tylko powiem moje Pannice wychowane były właśnie na miodzie i to wirowanej w miodarce z Ocynku :jupi:

Strona 1 z 2 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/