FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
PODOBNO MIÓD http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=6239 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | pasiekalas [ 10 stycznia 2012, 21:25 - wt ] |
Tytuł: | PODOBNO MIÓD |
Może mi ktoś wyjaśni co to jest -podobno miód- stoi od lata to powinien się skrystalizowac.. i to taka osobistość..... Załącznik: DSC00276.JPG
|
Autor: | sali [ 10 stycznia 2012, 21:36 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
ANO powinien |
Autor: | rysiekm [ 10 stycznia 2012, 21:37 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Tego typu produkty powinny sie nazywac: wyrob miodopodobny - miod identyczny z naturalnym - miod sztuczny naturalizowany - itp. pozdrawiam |
Autor: | sali [ 10 stycznia 2012, 21:39 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
powinien sie nazywać "MJUT" |
Autor: | Hary [ 10 stycznia 2012, 21:40 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Taki sam oglądałem dziś w pawilonie handlowym i pokazałem żonie, wczoraj oglądała program o miodzie, twierdząc, że w telewizji mówili, że miód prawdziwy to musi krystalizować a żona się na tym niezna super, że telewizja propaguje właściwe podejście do miodu. |
Autor: | kazio [ 10 stycznia 2012, 21:56 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Jak to jeden z kolegów z forum pisze "Kasa misiu kasa" cóż... |
Autor: | pasiekalas [ 10 stycznia 2012, 22:08 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Pan Ja..usz produkuje jakąś zawiesine. Załącznik: DSC00275.JPG
|
Autor: | rysiekm [ 10 stycznia 2012, 22:13 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Wystarczy zapisac w ustawie jakie cechy ma posiadac miod naturalny, okreslic takiego miodu sklad chem. nazwe chronic znakiem towarowym i pod kara grzywny ,czy utraty koncesji zezwilic na handel. Cena i zbyt same sie uksztaltuja. Pozdrawiam |
Autor: | cieply [ 10 stycznia 2012, 22:40 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
pasiekalas pisze: Pan Ja..usz produkuje jakąś zawiesine. Załącznik: DSC00275.JPG Tak jak te na dole stoją to u mnie w tym roku wygląda miód brany z końcem lipca. Wszystkie słoiki tak samo na dole jasna zawiesina, a na górze płynny ciemny miód. |
Autor: | Szczupak [ 10 stycznia 2012, 23:24 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Kiedyś przegrzałem kilka litrów miodu z ciekawości - był to miodek wiosenny który krystalizuje drobno i szybko - intrygowało mnie co będzie z nim sie działo (nie wiedziałem jeszcze wówczas o istnieniu jakiego kolwiek forum ), ale w ksiażkach pisało że podgrzanie miodu może go zdekrystalizować czyli przywrócić postac płynną i tak było w istocie ale po dłuższym czasie miodek zaczoł krystalizowac ponownie własnie w taki sposób nie jednorodnie jak to widać na załączonych zdjęciach Natomiast miodek zdekrystalizowany (w cieplarce) w tempratórze 41 stopni ponownie krystalizował bardzo szybko i tak samo , jak przed dekrystalizacją Przez pare lat pszczelarzenia nie miałem nigdy takiego miodu jak na zdjęciach więc nabrałem przekonania iz tak wygladający produkt jest modyfikowany tęperatórą lub w jakis inny Ale to mój wniosek w oparciu o moje doświadczenia |
Autor: | BoCiAnK [ 10 stycznia 2012, 23:47 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
pasiekalas pisze: Pan Ja..usz produkuje jakąś zawiesine. Załącznik: DSC00275.JPG A coś Ty chciał chłopie za 10 zł kupić Miód za prawdziwy miód trzeba zapłacić Są miody co aż się strach bać skosztować |
Autor: | Skuter [ 10 stycznia 2012, 23:50 - wt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Jeżeli byłby to miód lipowy który u mnie jeszcze nie skrystalizował badz akacjowy który długo bądz wcale nie ulega krystalizacji to jaszcze mógłbym uwierzyć że to ''MIÓD'' ale za tą cenę to CHINA z domieszką syropu cukrowego wstyd się pod tym podpisać no ale jak to pisze jeden z kolegów '' kasa misiu kasa'' |
Autor: | BoCiAnK [ 11 stycznia 2012, 00:09 - śr ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Chcecie wierzyć to wierzcie a nie to nie W tym roku w maju byłem w mieście i mam nagle telefon z poczty Proszę sobie przyjść na pocztę po odbiór matek będąc już w mieście poszedłem matki odebrałem i tak myślę kupię słoik miodu i 4 torebki cukru pudru i od zaraz podjadę poddać matki na pasieczkę 7 km od suchej no to i tak zrobiłem zagniotłem ciasto matki poddałem i pojechałem do domu Pewno się ktoś zastanowi po co to ciasto przy poddawaniu - zawsze tak robię daję po 10-20 deko by pszczoły starsze miały zajęcie wtedy lepiej matki przyjmują za cztery dni pojechałem sprawdzić czy przyjęte i pierwsze co mnie zaskoczyło Ciasto było nawet nie tknięte byłem z szoku bo we wszystkich 11 skrzynkach odkładowych posprawdzałem matki nawet ładnie przyjęte , ale co z tym ciastem pszczół w ogóle na nim nie było ani nawet obok skosztowałem było dziwnie gorzkie skosztowałem resztkę miodu z słoika co ściekł na dno i myślałem że mi język urwie takiego czegoś jak długo żyję nie jadłem nie wiem czy był miód przepalony Czy coś o konsystencji miodu ale na etykiecie pisalło miód wielokwiatowy ,,, szkoda że z dopiskiem Potworną finezją smaku i aromatu pozbierałem ciasto i w kontenerze na śmieci się znalazło Nie pytajcie z jakiej firmy był miód tyle powiem że nie od Sądeckiego B ale jest go pełno na półkach w marketach |
Autor: | Marian. [ 11 stycznia 2012, 00:12 - śr ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Huzar |
Autor: | Skuter [ 11 stycznia 2012, 00:19 - śr ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Dobże że pszczoły tego nie tknęły bo teraz byś w głowę zachodził czemuż one tak mrużą te oczka skośne oczka |
Autor: | henry650 [ 13 stycznia 2012, 23:44 - pt ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
A co powiecie o takim miodzie z mojej pasieki w londynie jadąc na wakacje do Polski wziołem kilka słoikow wPolsce już prawie sie zkrystalizował a w Londynie nie jaki był po odwirowaniu taki sam jest natomiast jadoc do londynu zabrałem spadziowy i co w Polsce już skrystalizował a w Londynie dopiero zaczyna myśle ze temperatura przechowywania ma wpływ na szybkość krystalizacji w Londynie przechowuje w szafkach kuchennychczyli temperatura kuchenne hehehe a w Polsce w spirzarni a tam temperatura jest okolo 5 st moze to ma wpływ henry |
Autor: | MB33 [ 14 stycznia 2012, 01:10 - sob ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
henry650 pisze: A co powiecie o takim miodzie z mojej pasieki w londynie jadąc na wakacje do Polski wziołem kilka słoikow wPolsce już prawie sie zkrystalizował a w Londynie nie jaki był po odwirowaniu taki sam jest natomiast jadoc do londynu zabrałem spadziowy i co w Polsce już skrystalizował a w Londynie dopiero zaczyna myśle ze temperatura przechowywania ma wpływ na szybkość krystalizacji w Londynie przechowuje w szafkach kuchennychczyli temperatura kuchenne hehehe a w Polsce w spirzarni a tam temperatura jest okolo 5 st moze to ma wpływ henry W temp. pokojowej spadziowy z lipca jeszcze mi się nie skrystalizował,nawet nie ma zaczątków krystalizacji. W piwnicy gdzie temp. jest niższa jest już prawie skrystalizowany. ale przechowując w temp. pokojowej może sfermentować w dodatku traci właściwości lecznicze . pozdrawiam Tomek |
Autor: | górski_pszczelarz [ 14 stycznia 2012, 12:02 - sob ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
gdzieś czytałem że jest jakaś optymalna temperatura krystalizacji. Ale nie chcę podawać wartości żeby kogoś w błąd nie wprowadzać. Także temperatura ma bardzo duży wpływ na czas krystalizacji. |
Autor: | polskipszczelarz [ 14 stycznia 2012, 12:12 - sob ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
BoCiAnK pisze: za cztery dni pojechałem sprawdzić czy przyjęte i pierwsze co mnie zaskoczyło Ciasto było nawet nie tknięte byłem z szoku bo we wszystkich 11 skrzynkach odkładowych posprawdzałem matki nawet ładnie przyjęte , ale co z tym ciastem pszczół w ogóle na nim nie było ani nawet obok Hehe a to oznacza że teoria z lepszym przyjmowaniem matek i jednoczesnym podaniem ciasta to mit. W książkach można przeczytać że jest to nie wskazane bo podczas pobierania pokarmu pszczoły są bardzo pobudzone i wpływa to negatywnie na przyjęcie matek |
Autor: | henry650 [ 14 stycznia 2012, 18:53 - sob ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Tez tak czytałem że niejest podkarmianie a mysle ze poddanie ciasta to jest róznica sam sie przekonałem w ubuegłym sezonie poddajac matki poddawałem ciasto a dokładnie FeeBee 100% przyjec matek mimo ze stara usunieta i nieczekajac poddana nowa niebyło zadnych problemow henry |
Autor: | mar-kos157 [ 15 stycznia 2012, 17:49 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Przez taki miód tracimy klientów bo ci co się nie znają to myślą że miód powinien być płynny a ten który się zkrystalizował to mieszanka cukru. I ciężko wytłumaczyć że jest zupełnie odwrotnie. Napewno powinny być reklamy informacyjne na ten temat. lepiej by pomogły jak dotacje do leków jak i sprzętu. |
Autor: | elvis [ 15 stycznia 2012, 20:40 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
mar-kos157 pisze: ... Napewno powinny być reklamy informacyjne na ten temat. lepiej by pomogły jak dotacje do leków jak i sprzętu. Kosztowna akcja już była ruszyła 6 lutego 2008 roku "Życie Miodem Slodzone". Teraz przyszła pora wymienić sprzęt w pasiekach i proszę Cię nie pisz, że to nie pomaga, najwyższy czas pozbyć się ocynku i zardzewiałych miodarek z pasiek, zresztą zobacz na aukcjach Allegro czego się ludzie pozbywają. |
Autor: | MB33 [ 15 stycznia 2012, 21:08 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
elvis pisze: Kosztowna akcja już była ruszyła 6 lutego 2008 roku "Życie Miodem Slodzone". Teraz przyszła pora wymienić sprzęt w pasiekach i proszę Cię nie pisz, że to nie pomaga, najwyższy czas pozbyć się ocynku i zardzewiałych miodarek z pasiek, zresztą zobacz na aukcjach Allegro czego się ludzie pozbywają. Kolego ,ale kto zbił kokosy na tej akcji ? Na pewno nie zwykli pszczelarze . mar-kos157 pisze: Przez taki miód tracimy klientów bo ci co się nie znają to myślą że miód powinien być płynny a ten który się zkrystalizował to mieszanka cukru. I ciężko wytłumaczyć że jest zupełnie odwrotnie. Napewno powinny być reklamy informacyjne na ten temat. lepiej by pomogły jak dotacje do leków jak i sprzętu. Każdy pszczelarz jak będzie dodawał krótkie ulotki informacyjne swoim klientom dotyczące krystalizacji miodu ,spożywania to świadomość społeczna będzie większa . |
Autor: | mar-kos157 [ 15 stycznia 2012, 21:26 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
elvis napewno nowy sprzęt jest potrzebny ale przyznasz że reklam uświdamiająca nasz narud też by się zdała. napewno miód by się lepiej sprzedawał ni trzeba by było konkurować z podróbkami i z hinczykami, wtedy większość społeczeństwa wolało by wybrać naturalny polski produkt. |
Autor: | DROBNY [ 15 stycznia 2012, 21:42 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Należało by brac przykład z niemców. Tam funkcjonują trzy rodzaje miodów echter deutscher honig - miód certyfikowany z gwarancja jakośći http://www.deutscherimkerbund.de/index. ... cher-honig miód od pszczelarza spełniający normy unijne i miód marketowy i wszystcy mają się dobrze. Niemieccy pszczelarze na wspólną markę miodu i wysoka opinię o nim pracują już ponad 70 lat. U nas każdy woli sobie sam dbać o swoją markę. Tylko dzięki takiemu zachowaniu tracimy rynek na miód od polskiego pszczelarza a miód z krajów innych zdobywa co raz więcej konsumentów. Wystarczy spojrzeć jak dobrze mają sie firmy sprowadzające do Polski miód z unii i spoza unii. czy coś z tym robimy |
Autor: | Marian. [ 15 stycznia 2012, 22:13 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Tylko zastanawiam się jak to jest, jeżeli mój miód wrzosowy pojechał do niemiec i tam kilku niemców jadło ten miód i stwierdzili, że takiego miodu u nich w sklepie nie dostaną i już mam zamówienie na przyszły rok na miód wrzosowy z podaną ilością do kupna, a po wtóre to dla nich i cena jest atrakcyjniejsza ta nasza, niż w ich sklepach czy nawet od pszczelarza niemieckiego. |
Autor: | elvis [ 15 stycznia 2012, 22:50 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
Miodomir pisze: Kolego ,ale kto zbił kokosy na tej akcji ? Na pewno nie zwykli pszczelarze . ... wygodnie jest być malkontentem. __________________________ "Nie pytaj, co twój kraj może zrobić dla ciebie, zapytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju" |
Autor: | MB33 [ 16 stycznia 2012, 01:27 - pn ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
elvis pisze: ... wygodnie jest być malkontentem. Szanowny kolego za bardzo nie wiem o czym piszesz . Myślisz ,że takiego zwykłego kowalskiego jest stać na miodarkę za 3 czy 5 tyś. złotych? Są to głównie starsi pszczelarze ,a pszczoły to ich hobby .Mają po 5 czy 10 uli w dobrym roku trochę miodu dla siebie wykręcą ,chociaż nie zawsze . Wierz mi ,że w większości większych pasiek nie kreci się miodarkami na korbkę. Zastanawiam się co chciałeś uzyskać pisząc ten post na forum gdzie udziela się około 300 osób, twój apel jest wręcz niezauważalny. Zajmij się sobą ,albo pokaż swój sprzęt i pracownie za 50 czy100tyś. zł . i te złote klamki. pozdrawiam Tomek |
Autor: | Marek Podlaskie [ 22 września 2012, 10:32 - sob ] |
Tytuł: | Re: PODOBNO MIÓD |
http://www.eioba.pl/a/3h99/jak-rozpoznac-prawdziwy-miod |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |