FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 kwietnia 2024, 07:21 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 10 lutego 2011, 20:47 - czw 
Jarosław Drozd pisze:
Co do konduktometru to sprawa jest oczywista: MOŻNA, a nawet należy, tylko ilu ludzi to robi?
Jarosław Drozd napisał/a:
(już widzę te powszechne pomiary odczynu i przewodności elektrycznej)

No nie jest zaś taki drogi a warto go mieć jest to podstawowe urządzenie do pomiaru w skupach miodu oprócz reflaktometru
tabelka proszę jej się nie da oszukać

miód z drzew owocowych 2,19 m/s
" rzepakowy 3,02 "
" akacjowy 2,41 "
" wielokwiatowy 4,20 "
" malinowy 3,63 "
" lipowy 5,32 "
" gryczany 4,98 "
" wrzosowy 6,92 "

" koniczynowy 5,11 "
" słonecznikowy ---
nektarowo-spadziowy 6,99 "
" spadziowy 9,81 "
" spadziowy z jodły /świerka 11,o3 "-- inawet do 15 m/ Odmiany i Gatunki miodów wielokwiatowych bada się na podstawie pyłków zawartych w miodzie
Jarosław Drozd pisze:
Chyba ten cały sadzak to nie jedno ma imię

byle nie był tłumaczony jak tu jeden napisał że kolor miodu zależy od koloru plastra :leży_uśmiech:
Najlepiej sobie kupić książkę Pszczoły na spadzi - polecam


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 lutego 2011, 22:21 - czw 
BoCiAnK pisze:
Odmiany i Gatunki miodów wielokwiatowych bada się na podstawie pyłków zawartych w miodzie

miody wielokwiatowe, to miody wielokwiatowe i nikt ich nie bada na zawartość pyłku :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 lutego 2011, 22:42 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
a ja badałem :oczko:

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 lutego 2011, 22:46 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 grudnia 2010, 13:04 - pn
Posty: 1015
Lokalizacja: olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
pani Tilia wykonała badanie i wyszło tak badanie pyłkowe zawartość procentowa
22,5 %komonica
18,5 kończyna
12 motylkowe
7,5 dzwonkowate
5,5nostrzyk
5.5 ogórek
4,5 chaber4,5 żmijowiec
4,5 lipa i pozostałe z minimalnym udziąłem
w opisie mała ilość pyłku 2 kolonie grzyów 50 zarodników grzybów

_________________
Ule Langstroth, Dadant stanowią 90% uli używanych w pszczelarstwie światowym pozostałe 10%stanowią tysiące modeli i form ozdobnych. J.Guth


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 lutego 2011, 22:54 - czw 
Badać można wszystko z czystej ciekawości :brawo:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 22:18 - ndz 
KOBER pisze:
Bogdan masz racje troche namieszałem wychodzi na to ,ze jest wolna amerykana teraz tylko aby upewnic sie ,ze ktos posiada miód leśny musi zrobic badanie pyłkowe


No dziś Ci mogę powiedzieć mam przed sobą nową książkę pod tytułem " Co Może miód "
doliczyłem się 23 odmian miodu - każdy ma swoją definicję i jakie ma walory lecznicze
i np
Miód Łąkowy -> wytwarzany jest z nektaru kwiatów kwitnących na łąkach ma złocisty kolor i ostry smak ,szybko się krystalizuje ma działania odczulające ,poprawia odporność organizmu działa przeciwzapalnie i moczopędnie
Miód Leśny -> powstaje z nektary ziół i krzewów leśnych jak dzikiej śliwy ,tarniny ,głogu,maliny ,jeżyny , lipy ,klonów ,wierzbówki ,borówki , rumianku i wielu innych
Miód ten intensywny kolor ( nie pisze jaki :leży_uśmiech: ) i subtelny smak aromat mieszanki nektarów .Miód leśny wzmacnia system nerwowy ,poprawia samopoczucie pomaga w przeziębieniach

;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 13 lutego 2011, 23:04 - ndz 
Te dwa miody, dwa pozytki nachodza na siebie jezeli chodzi o termin kwitniecia są to miody z czerwca czyli jak i u mnie tak i u Ciebie są ląki i lasy sa kawiatki na łace i malina w lesie wiec go musze nazwać nektarowo-wielokwiatowy . Chyba ,ze to chodzi o tą lipę ja lipy nie mam wiec nie moge swojego miodu nazwac lesnego :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 14 lutego 2011, 20:05 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 22:31 - wt
Posty: 189
Lokalizacja: Łódź
BoCiAnK pisze:
miód z drzew owocowych 2,19 m/s
" rzepakowy 3,02 "
" akacjowy 2,41 "
" wielokwiatowy 4,20 "
" malinowy 3,63 "
" lipowy 5,32 "
" gryczany 4,98 "
" wrzosowy 6,92 "

" koniczynowy 5,11 "
" słonecznikowy ---
nektarowo-spadziowy 6,99 "
" spadziowy 9,81 "
" spadziowy z jodły /świerka 11,o3 "-- inawet do 15 m/ Odmiany i Gatunki miodów wielokwiatowych bada się na podstawie pyłków zawartych w miodzie


Dzięks za tabelkę. Te informacje są cenne i można cytować. W zasadzie chodziło mi o tabelkę przeliczającą przewodniość na % zawartości spadzi/nektaru (tzn. "miodu z..." ) w miodzie, czyli co dokładnie jest między "wrzosem - 6,92" a "spadziowym - 9,81", ale zdaję sobie sprawę, że przecież spadź spadzi nie równa (od 9,81 do 15) więc pewnie żadnych pomiarów tu się jednoznacznie nie zinterpretuje. Pewnie interpolacja liniowa musi wystarczyć.

Choć to może dzielenie włosa na czworo to widzę jeszcze jedno "ale": przewodność wielokwiatu nie powinna tu być podawana, chyba że jako przedział: od sadów (2,19) do wrzosu (6,92) - bo kombinacji może trochę być. Miewam czasami np. akację zapapraną resztkami rzepaku i nazywam to wielokwiatem (z odpowiednią wykładnią "co to za miód", bo za żółte na rzepak i skrystalizowane), ale nie wierzę żeby w sumie te akurat składniki dały przewodność podaną dla wielokwiatu.

Warto chyba też uściślić sformułowanie: "gatunki miodów wielokwiatowych", bo nie było do tej pory w tym wątku mowy o takich. Czy tu chodzi np. o taki przypadek jak ta moja rzepako-akacja, czy o np. miód z gorczycy - skoro go oficjalnie nie ma tzn. że to wielokwiat, tylko że z gorczycy :załamka: ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 13:03 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Witam.
Wracając do pirwotnego tematu,to mam pytanie czy miód kremowy ma zawsze biały kolor.
Ostatnio widziałem miód kremowy wielokwiatowy i wyglądem nie różnił się od rzepakowego.
Czy wszystkie miody kremowe są jasno białe?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 13:13 - czw 

Rejestracja: 07 maja 2009, 00:27 - czw
Posty: 680
Lokalizacja: Małopolska, powiat nowotarski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ciekawy temat, znajomy robi własnie taki miód kremowy. Muszę go spróbować, bo nie miałem jeszcze okazji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 13:14 - czw 
emka24 pisze:
Czy wszystkie miody kremowe są jasno białe?

Nie Nie są są Koloru miodu skrystalizowanego jaki przypada dla Odmiany danego miodu ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 15:29 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 15:35 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 19:29 - śr
Posty: 2620
Lokalizacja: Stara Rudna
A umnie miody kremikowane - zawsze są o ton jasniejsze od skrystalizowanego oryginału :szok:
Ale smak mają taki sam
przewaga tego kremiku nad skrystalizowanym w słoiku jes taka że nabierając tego pierwszego nigdy nie rozbiłem słoika łyzeczką :mniam miodek: a w drugim wypadku dwa razy :do bani:

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 15:43 - czw 
Szczupak pisze:
A umnie miody kremikowane - zawsze są o ton jasniejsze od skrystalizowanego oryginału

O Ton tak ale nie o cała gamę :leży_uśmiech:
Nawet Lipowy czy Mniszkowy jest kol Perłowego ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 16:00 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 19:29 - śr
Posty: 2620
Lokalizacja: Stara Rudna
OOooooo........... właśnie perłowy brakło mi tego słowa

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 17:06 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lipca 2010, 10:15 - sob
Posty: 2911
Lokalizacja: Pogórze Izerskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Perłowy to zbliżony do białego(rzepaku),czy jednak wyrażnie ciemniejsze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 17:13 - czw 

Rejestracja: 07 maja 2009, 00:27 - czw
Posty: 680
Lokalizacja: Małopolska, powiat nowotarski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Koledzy jak można zrobić w domu miód kremowy, tak domowym sposobem?
Może ktoś podać przepis?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 17:30 - czw 
Ted07 pisze:
Koledzy jak można zrobić w domu miód kremowy, tak domowym sposobem?
Może ktoś podać przepis?

Naj prościej ;-) do wiertarki zakręć jedno pióro z miksera i jak Ci się zacznie miód w słoiku krystalizować wsadź i miksuj na małych obrotach :mniam miodek:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 20:12 - czw 

Rejestracja: 07 maja 2009, 00:27 - czw
Posty: 680
Lokalizacja: Małopolska, powiat nowotarski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
To tak się prosto robi? :cisza: Jak miód zacznie się mi krystalizować to zacznę go miksować mikserem. Myślę, że czas miksowania pewnie będzie uzależniony od gęstości miodu.
Mam nadzieję, że nie można go przemiksować :uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 21:02 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 08:59 - wt
Posty: 115
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkoposkie
mikserem ? :leży_uśmiech: to zaraz będziesz musiał lecieć po nowy :śmieję się z ciebie: miód jest za gęsty i mikser Ci nie uciągnie... no chyba że chcesz go spalic :tasak:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 21:34 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo Ja tu od niemcow mam pare sposobow na miod.
krecenie go ale nie wolno obrotow uzywac wiekszych jak 50 obr/minute-BO pecherze powietrze wdmuchujesz w miod!!!!!
Szczepienie miodu (wsypujesz stary kremowy miod do swierzego i zamieszasz --caly miod zrobi sie kremowy bez mieszania)itd.............co ja robie jest jeszcze 1 sposob i tym ja dzialam...............................ale nie bede przynudzal
poz d
(o co chodzi w tym kremowaniu?krysztalek cukru wyglada jak jez z kolcami poprzez krecenia 50obr/min lamiemy te kolce i po tym zabiegu czujemy na jezyku lagodnosc kremowosc krysztalek nie kaleczy jezyka)

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 czerwca 2011, 22:06 - czw 
Cebikk pisze:
mikserem ? :leży_uśmiech: to zaraz będziesz musiał lecieć po nowy :śmieję się z ciebie: miód jest za gęsty i mikser Ci nie uciągnie... no chyba że chcesz go spalic :tasak:

Co się śmiejesz jak zaczynałem swoją przygodę z kremowaniem miodu to kupiłem sobie taki mikser :leży_uśmiech: tylko że z jednym świdrem
Obrazek
I kremowałem :jupi: dziś mam specjalnie kupione urządzenie ale w drugiej beczce kręcę drugi miód tym mikserem ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 czerwca 2011, 06:08 - pt 
Zgadza się Bogdan ale jak Ted07 buchnie mamie swojej mikser domowego użytku i zacznie nim miód kremować to mu mama wybije :tasak: miody kremowane z głowy tak szybko jak on szybko mikser zjara. :śmieję się z ciebie:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 10 czerwca 2011, 14:51 - pt 

Rejestracja: 07 maja 2009, 00:27 - czw
Posty: 680
Lokalizacja: Małopolska, powiat nowotarski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Koledzy dzięki za ostrzeżenie, może lepiej użyć wiertarki. :jupi:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 czerwca 2011, 18:55 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 08:59 - wt
Posty: 115
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkoposkie
Cordovan pisze:
Zgadza się Bogdan ale jak Ted07 buchnie mamie swojej mikser domowego użytku i zacznie nim miód kremować to mu mama wybije :tasak: miody kremowane z głowy tak szybko jak on szybko mikser zjara. :śmieję się z ciebie:


No i właśnie ja tak zrobiłem :leży_uśmiech: i długo nim nie pokremowałem bo zaczęło śmierdzieć i dla bezpieczeństwa go odstawiłem :oczko: panie Bogusiu to musiał być naprawde mocny mikser nie do zdarcia byle miodem :uśmiech: :zeby:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji