FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Co oznacza słowo Prawdziwy Miód
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=72&t=8698
Strona 1 z 1

Autor:  BoCiAnK [ 06 grudnia 2012, 13:00 - czw ]
Tytuł:  Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Miałem ubaw będąc dziś w sklepie przysłuchując się rozmowie ekspedientki z klientem
Klient trzymając w ręku słoik z miodem (znanej firmy ) pyta pani za ladą czy ten miód jest prawdziwy gdyż słyszał że miód ma być skrystalizowany
Pani ze stoickim spokojem i dziwną ciut miną mu odpowiedziała że Miodu z Cukru nie Sprzedaje Jak przystało na laika nie wytrzymałem i ją pytam
Że By mi Udowodniła że ten miód jest Prawdziwy
:haha: Usłyszałem że Przecież Widzę że prawdziwy i jest Słodki
Na to jaj jej
Że Prawdziwy miód ( a był to Wielokwiat o dacie nalewu Maj ) o tej porze roku powinien być skrystalizowany
Nic by się nie stało ale obok w głębi półki dojrzałem maleńki słoiczek z miodem lipowym gdzie miód ten od dołu słoika do połowy zaczynał się krystalizować :wink: wyciąłem i mówię
Jeżeli pani tak twierdzi co jak się to ma do tego słoika według pani to cukier hmm i miód Fałszowany z cukru chyba jej tym zdaniem tak poniosłem ciśnienie bo o mało co nie usłyszałem Won :haha:
zrobiło się lekkie zamieszanie w sklepie
Na moje zdziwienie jeden z stojących tam klientów głośno powiedział że miodu płynnego by nie kupił gdyż jest on przegrzany i pomarańcz Warty

Autor:  Mariuszczs [ 06 grudnia 2012, 16:32 - czw ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

To można powiedzieć wiedza podstawowa i gdyby każdy ją miał to by do pszczelarza poszedł i tam kupił miód albo miód z cukrem ale nie przegrzany, nie chiński itd. Nawet handlarz by przyjechał do pszczelarza i wykupił mu wszystko naraz.
Ale fakt jeszcze ze 3 lata temu myślałem że miód ma być płynny bo inaczej jest z cukru. Sam tego nie wymyśliłem, panuje takie przekonanie. W cześniej mieszkałem w Częstochowie więc gdzie tam pasieka i wiedza.

Niedługo może się stać że jak miód nie będzie w plastikowym wyciskanym opakowaniu w kształcie misioniedźwiedzia to nikt w sklepie nie kupi. Ameryka :mrgreen:

Autor:  miły_marian. [ 06 grudnia 2012, 17:10 - czw ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Tu jest nasze zadanie zeby jak najwiencej ludziom tłumaczyc jaki jest dobry miód i ze on musi sie skrystalizować po pewnym czasie. Najdłużej nie krystalizuje sie miud z akacji. Miałem miód z czystej akacji to dopiero się skrystalizował po 18 miesioncach(patoka) a miód z nawoci i redgrestu sachalinskiego na 3 dzien juz był skrystalizowany (krupiec). Pozdrawiam miły_marian

Autor:  marcyha [ 06 grudnia 2012, 18:08 - czw ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Niestety cały czas dla wielu najważniejsza jest cena - niska. Ja nie mogę przejść spokojnie w sklepie, jak widzę, że ktoś kupuje "mieszankę z unii i spoza unii" i odradzam, tłumaczę coby kupili od pszczelarza. Jedni odkładają "miodek" na półkę, inni mówią, że jedzą i nic im nie jest, więc dalej będą jeść :? . Najgorsze, że ludzie kupują trutkę myśląc, że to lek.

Autor:  mpawel2 [ 07 grudnia 2012, 13:39 - pt ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Ja robiłem pierwsze miodobranie w maju, potem przelałem go w słoiki,
został mi jeden i wczoraj go oglądałem, nadal jest płynny, patrząc od spodu widać na dnie minimalną warstwę skrystalizowanego miodu.
miodu nie podgrzewałem, dodam że tam gdzie go przechowuje panuje temp.
24-26 (mieszkanie w bloku).
czy temperatura pomieszczenia ma wpływ na proces krystalizacji miodu?

Autor:  marcing [ 07 grudnia 2012, 14:23 - pt ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Wczesna miody bardzo szybko krystalizują chyba że odwirowało się zapasy zimowe :?:

Autor:  mpawel2 [ 07 grudnia 2012, 14:33 - pt ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

raczej nie, bo odsklepiałem na wiosnę po kolei wszystkie poszyte ramki,

Autor:  marcing [ 07 grudnia 2012, 16:46 - pt ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Ja wiruję po przekwitnięciu rzepaku z początkiem czerwca pierwszy miód i krystalizuje błyskawicznie. Temperatura pokojowa może spowolnić proces ale go nie zatrzyma, chyba że był ten słoik kiedyś w samochodzie przy słonecznym dniu i tam go przegrzało

Autor:  DROBNY [ 07 grudnia 2012, 18:04 - pt ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

mpawel2 pisze:
Ja robiłem pierwsze miodobranie w maju, potem przelałem go w słoiki,
został mi jeden i wczoraj go oglądałem, nadal jest płynny, patrząc od spodu widać na dnie minimalną warstwę skrystalizowanego miodu.
miodu nie podgrzewałem, dodam że tam gdzie go przechowuje panuje temp.
24-26 (mieszkanie w bloku).
czy temperatura pomieszczenia ma wpływ na proces krystalizacji miodu?

a zawartość wody sprawdzałeś, a może ma dużo akacji w sobie

Autor:  DROBNY [ 07 grudnia 2012, 18:10 - pt ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Mariuszczs pisze:
To można powiedzieć wiedza podstawowa i gdyby każdy ją miał to by do pszczelarza poszedł i tam kupił miód albo miód z cukrem ale nie przegrzany, nie chiński itd. Nawet handlarz by przyjechał do pszczelarza i wykupił mu wszystko naraz.
Ale fakt jeszcze ze 3 lata temu myślałem że miód ma być płynny bo inaczej jest z cukru. Sam tego nie wymyśliłem, panuje takie przekonanie. W cześniej mieszkałem w Częstochowie więc gdzie tam pasieka i wiedza.

Niedługo może się stać że jak miód nie będzie w plastikowym wyciskanym opakowaniu w kształcie misioniedźwiedzia to nikt w sklepie nie kupi. Ameryka :mrgreen:

Każdy miód składa się w około 80 % z cukrów tym minimum 85% powinny stanowić cukry proste w odpowiedniej proporcji.

Autor:  DROBNY [ 07 grudnia 2012, 18:15 - pt ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Bogdan postawił bardzo ciekawe Pytanie co oznacza słowo Prawdziwy Miód. A właściwie jak powinniśmy odpowiedzieć na pytanie postawione pszczelarzowi ]" czy ten miód jest prawdziwy" Bao nawet w tych kilku wypowiedzach powyżej widać, że nie potrafimy często obronić argumentu dla dlaczego nasz miód jest lepszy i czy ten a ten miód jest prawdziwy.

Autor:  M@riusz [ 08 grudnia 2012, 00:37 - sob ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Przekonanie o nieskrystalizowanych miodach czasem ludzie słyszą od samych pszczelarzy, sam znam takich co u nich nie krystalizuje.
Ostatnio spotkałem się na jednym z obiektów z miodem który "pszczelarz" zostawił dla kogoś. Teoretycznie miód "akacjowy" był biały w postaci płynnej (na pewno nie był kremowany) pozwoliłem sobie otworzyć słoik no i się przeraziłem na wierzchu odsklepiny i nie zebrana piana i zapach jakiś dziwny, nigdy takiego nie widziałem i nie wiem co to było ale na pewno nie akacja. Nic dziwnego, że po takich "pszczelarzach" ludzie zaczynają kupować w sklepach.

Najgorsze jest jak pszczelarz w podeszłym wieku sprzedaje takie dziadostwo taki ma większe zaufanie niż taki młodziak jak ja.
A nam nie opłaca sprzedawać złego miodu bo zaufanie ciężko odbudować. Ludzie do mnie wracają więc i ja jestem zadowolony.

Odnośnie długości krystalizacji w tym roku pozyskałem super miodzik akacjowy, udało się odebrać miód jak akacja zaczynała kwitnąć no i po jej przekwitnięciu przed lipą, do tej pory jeszcze w pełni nie skrystalizował. W pracy sprzedałem kilku osobą i były bardzo zadowolone bo dla dzieci był super delikatny miodek.


pozdrawiam

Autor:  adamek22 [ 08 marca 2013, 09:27 - pt ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Dla mnie to zbrodnia kupować najtańszy "miód" w sklepie. U mnie od dzieciaka był zawsze miód w domu, kupowany od znajomego właściciela pasieki. Na szczęście nawet nie miałem okazji porównać "miodu" podrabianego z tym prawdziwym.

Autor:  robert-a [ 31 marca 2013, 12:29 - ndz ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

mpawel2 pisze:
Ja robiłem pierwsze miodobranie w maju, potem przelałem go w słoiki,
został mi jeden i wczoraj go oglądałem, nadal jest płynny, patrząc od spodu widać na dnie minimalną warstwę skrystalizowanego miodu.
miodu nie podgrzewałem, dodam że tam gdzie go przechowuje panuje temp.
24-26 (mieszkanie w bloku).
czy temperatura pomieszczenia ma wpływ na proces krystalizacji miodu?


To podobna temperatura jak w ulu a obecnie pokarm w okolicy kłębu musi byś płyny. Tak zgadza się mali pszczelarze rozlewają cały miód w słoiki po zbiorach i obecnie mają wszystkie skrystalizowane i twierdza że tylko ich miód jest dobry prawdziwy. Twierdzą również że podgrzewanie wstrzymuje krystalizację co nie jest prawdą, każdy miód po dekrystalizacji skrystalizuje i to szybciej niż to zrobił za 1 razem. Jeśli Akacja im krystalizuje tz że mają ją pomieszaną z innymi odmianami. Przy większych ilościach miodu logistycznie podchodząc do zagadnienia nie idzie wlać tego wszystkiego w słoiki po drugie się nie opłaca raz bo trzeba zakupić wszystkie słoiki naraz zmagazynować je ochronić przed zanieczyszczeniem. Dwa wiedzieć ile dokładnie odbiorcy wezmą jakiej pojemności słoika czym większa ilość margines błędu się zwiększa.

Autor:  krzys [ 31 marca 2013, 12:59 - ndz ]
Tytuł:  Re: Co oznacza słowo Prawdziwy Miód

Ja tam pamiętam że dawno dawno temu to miód u mojego taty się nie krystalizował. Nie krystalizował się bo nie zdążył bo wszystko zostało sprzedane w krótkim czasie po miodobraniu.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/