FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka
Dzisiaj jest 27 stycznia 2021, 05:53 - śr
api-inhalacje.pl

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: 16 maja 2013, 12:35 - czw 

Rejestracja: 30 maja 2011, 13:57 - pn
Posty: 38
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Witam, ponieważ pierwszy raz wywiozłem pszczółki na rzepak mam pytanie. W momencie wywozu pszczoły obsiadały dwa pełne korpusy ostrowskiej. Po przewiezieniu na rzepak dołożyłem dodatkowy korpus z suszem w silnych rodzinach jako trzeci (krata po drugim), a w słabszych jako drugi - ale wcześniej przeniosłem ramki z jajami do pierwszego korpusu i krata potem susz i korpus z zamknietym czerwiem. Oczywiście do korpusów z suszem dodałem po kilka ramek z rodni żeby nie rozdzielać pszczół.
Czy taki układ jest prawidłowy, czy lepiej uzywać połówek wielkopolskich jako miodni czy pełnych dużych korpusów przy takim sposobie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2013, 08:55 - pt 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Zrobiłeś całkiem na odwrót silnym rodzinom trzeba było dać korpus w środek a słabszym na górę teraz te słabsze mają problem z ogrzaniem czerwiu a silne pewnie ciągną mateczniki i myślą o drzewach

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2013, 09:13 - pt 

Rejestracja: 30 maja 2011, 13:57 - pn
Posty: 38
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Silne rodziny mateczników nie pociągną bo w górnym korpusie został tylko czerw kryty. Zastanawiałem się czy nie za dużo przeznaczyłem na miodnie, czy zdążą zapełnić dwa pełne korpusy ostrowskiej i je zasklepić przed końcem rzepaku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 maja 2013, 10:32 - pt 

Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 16:55 - pt
Posty: 586
Lokalizacja: Górale
Przeczytaj swój pierwszy post jeszcze raz to zrozumiesz dlaczego tak Ci odpisałem jeśli są silne i jest pożytek to jeszcze będziesz musiał dodać jeden korpus jak górny będzie już sklepiony ja mam część swojej pasieki na 4 i 5 korpusach na razie ładnie chodzą na rzepak bo jest pogoda

_________________
"Nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"- Winston Churchill.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Słoje 900   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji