www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php


FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018, 08:21 - wt
api-inhalacje.pl Pasieka Ambrozja

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Miód z akacji
Post: 03 maja 2011, 10:42 - wt 

Rejestracja: 19 stycznia 2009, 20:00 - pn
Posty: 407
Lokalizacja: Kuj-pom.
Do akacji jest jeszcze trochę czasu, ale intryguje mnie pytanie, jak uzyskać ten miód z jak najmniejszym dodatkiem rzepakowego. Można odstawić macierzaki do tyłu, a na ich miejsce postawić nowe korpusy, do których znoszony będzie nektar z akacji, ale gdy rezerwowe korpusy są już zajęte przez odkłady to ten sposób odpada.
Macie jakieś inne, sprawdzone sposoby ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2011, 10:55 - wt 

Rejestracja: 15 września 2009, 22:27 - wt
Posty: 5882
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Imkerei pisze:
Do akacji jest jeszcze trochę czasu, ale intryguje mnie pytanie, jak uzyskać ten miód z jak najmniejszym dodatkiem rzepakowego. Można odstawić macierzaki do tyłu, a na ich miejsce postawić nowe korpusy, do których znoszony będzie nektar z akacji, ale gdy rezerwowe korpusy są już zajęte przez odkłady to ten sposób odpada.
Macie jakieś inne, sprawdzone sposoby ?


Trzeba odwirować rzepak :oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 maja 2011, 11:01 - wt 

Rejestracja: 26 stycznia 2010, 12:36 - wt
Posty: 104
Lokalizacja: Bystrzyca Kłodzka
W Kotlinie Kłodzkiej miód ze śniegu.Napadało go już z 10 cm.Za chwilę połamie drzewa i tyle będzie z tego.A tu sypie jak w zimie.Świata Bożego nie widac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 maja 2011, 11:10 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 07:23 - pt
Posty: 1943
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Cytuj:
Imkerei napisał/a:
Do akacji jest jeszcze trochę czasu, ale intryguje mnie pytanie, jak uzyskać ten miód z jak najmniejszym dodatkiem rzepakowego. Można odstawić macierzaki do tyłu, a na ich miejsce postawić nowe korpusy, do których znoszony będzie nektar z akacji, ale gdy rezerwowe korpusy są już zajęte przez odkłady to ten sposób odpada.
Macie jakieś inne, sprawdzone sposoby ?


Trzeba odwirować rzepak


Trafna uwaga :oczko:
:leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 maja 2011, 11:28 - wt 

Rejestracja: 14 marca 2009, 15:53 - sob
Posty: 988
Ule na jakich gospodaruję: brak
Imkerei, nie wiem czy to się da w ogóle zrobić. Znajomi kręcą rzepak i zaraz na drugi dzień pakują się i jadą na akację. Jak masz rzepak i las akacjowy obok siebie to raczej to jest niewykonalne. Przy sprzyjających latach z przelotnymi opadami deszczu rzepak odbija i kwitnie równolegle z akacją.

_________________
Internetowy pszczelarz z kilkoma wirtualnymi rodzinami + kolejne cztery w pokrzywach za stodołą


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 maja 2011, 11:39 - wt 

Rejestracja: 15 września 2009, 22:27 - wt
Posty: 5882
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
pewex pisze:
Imkerei, nie wiem czy to się da w ogóle zrobić. Znajomi kręcą rzepak i zaraz na drugi dzień pakują się i jadą na akację. Jak masz rzepak i las akacjowy obok siebie to raczej to jest niewykonalne. Przy sprzyjających latach z przelotnymi opadami deszczu rzepak odbija i kwitnie równolegle z akacją.


I wtedy miód rzepakowy ma zawyżona sacharozę i nie spełnia norm unijnych :leży_uśmiech: a akacja się krystalizuje po 2 tygodniach :leży_uśmiech:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 maja 2011, 11:44 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 07:23 - pt
Posty: 1943
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
No no ten miód nie spełni norm... Normy UE są najważniejsze Pamiętajcie bo niektórzy zapominają : ślimak to ryba lądowa a marchewka to owoc.

Ale wracając do tematy :oczko: to dlaczego pytasz?? masz blisko rzepak czy co?
uściśli swoje pytanie ;) :oczko:

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 maja 2011, 12:32 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 listopada 2010, 18:14 - pt
Posty: 114
Lokalizacja: płn Wlkp
Imkerei pisze:
Do akacji jest jeszcze trochę czasu, ale intryguje mnie pytanie, jak uzyskać ten miód z jak najmniejszym dodatkiem rzepakowego. Można odstawić macierzaki do tyłu, a na ich miejsce postawić nowe korpusy, do których znoszony będzie nektar z akacji, ale gdy rezerwowe korpusy są już zajęte przez odkłady to ten sposób odpada.
Macie jakieś inne, sprawdzone sposoby ?


chyba w tym roku akacji nie posmakujemy....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 15:08 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 07:23 - pt
Posty: 1943
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
U mnie jest w całekiem dobrym stanie :oczko:

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 17:01 - pt 

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 20:58 - pn
Posty: 135
Lokalizacja: Piotrowice (św)
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski zwykły
U mnie akacja się dopiero zaczyna zielenić wszystko ok...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 17:21 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Daniwl
jakbyś określił w swoim profilu z których Piotrowic jesteś to określenie "u mnie" by było dużo bardziej wartościowe :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."


(pszczelarzę od 2007 roku, aktualnie gospodaruję na 50 rodzinach)
http://cynig.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 17:47 - pt 

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 20:58 - pn
Posty: 135
Lokalizacja: Piotrowice (św)
Ule na jakich gospodaruję: Warszawski zwykły
Piotrowice w powiecie Sandomierskim województwo Świętokrzyskie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 17:48 - pt 
też jestem ze świętokrzyskiego :)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 18:14 - pt 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 10:02 - pt
Posty: 5179
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Daniwl pisze:
Piotrowice w powiecie Sandomierskim województwo Świętokrzyskie :)


a już myślałem, że jesteś po sąsiedzku w Katowicach Piotrowicach :) :) :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 20:16 - pt 

Rejestracja: 10 lutego 2011, 11:34 - czw
Posty: 266
Lokalizacja: G Śląsk
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
CYNIG pisze:
Daniwl pisze:
Piotrowice w powiecie Sandomierskim województwo Świętokrzyskie :)


a już myślałem, że jesteś po sąsiedzku w Katowicach Piotrowicach :) :) :)


Też się zastanawiałem z których to Piotrowic jesteś ;-)
A co do akacji to u mnie dopiero liści sostała, tak że jak nie przyjdą już ogrodnicy to będzie miodek akacjowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 21:56 - pt 
Posadziłem kiedyś akacje ,ale to nie wiem czy to ta sama o której piszecie bo u mnie to nie widziałem jeszcze żadnych listków , dopiero przekwita czereśnia dzika i zaczyna jabłoń kwitnąć tez tak macie? ale dopiero teraz zauwazyłem ile ja mam mniszka normalnie Pany na samych południowych stokach to chyba z 100h a od północnej strony jeszcze mniszka nie widać tak po 10 pewnie zacznie kwitnąc .


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 06 maja 2011, 22:14 - pt 
KOBER pisze:
samych południowych stokach to chyba z 100h
takie połacie to dzisiaj widziałem w Czechach


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 07 maja 2011, 06:26 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2809
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
u mnie też nie ma listków, a stawiam kuchnie w Tarnowie to widziałem wczoraj już pełno listeczków
35 km a taka różnica :foch:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 maja 2011, 06:33 - sob 
KOBER pisze:
Posadziłem kiedyś akacje ,ale to nie wiem czy to ta sama o której piszecie bo u mnie to nie widziałem jeszcze żadnych listków , dopiero przekwita czereśnia dzika i zaczyna jabłoń kwitnąć tez tak macie? ale dopiero teraz zauwazyłem ile ja mam mniszka normalnie Pany na samych południowych stokach to chyba z 100h a od północnej strony jeszcze mniszka nie widać tak po 10 pewnie zacznie kwitnąc .


Tak, jabłonie dopiero zaczynają kwitnąć.Mniszka jest mnóstwo. :oczko:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 07 maja 2011, 19:25 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 00:11 - ndz
Posty: 645
Lokalizacja: Tarnów
Baru to dziwne bo u mnie dzisiaj patrzylem na akacje i listkow pelno a i paki od kwiatostanow widac a drzewka sa za Ciezkowicami wiec niedaleko Ciebie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 maja 2011, 20:42 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2809
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Moje akacje na "dziole "czyli wygwizdowie :oczko: jutro po patrze jaki stan akacji i rodzin .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 maja 2011, 21:53 - sob 
U mnie teren nie jest akacjowy ale staram się to zmienić i na jesień wsadziłem na początek 15 szt wszystkie się przyjęły i na wiosne kupiłem 5 szt lepkiej i też wypuściły pędy poza jedną a teraz wszystko poszło się paść :wnerw:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 08 maja 2011, 17:39 - ndz 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 22:00 - pn
Posty: 3400
Lokalizacja: stare polichno
Akacja , akacja i już po akacji ! .Przyszedł tylko jeden przymrozek i zważył wszystkie liście . "Nie przetrwała ani jedna akacja przy życiu ".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 08 maja 2011, 18:57 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 11:56 - wt
Posty: 456
Lokalizacja: Leszno
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski, langstroth 3/4
paraglider pisze:
Akacja , akacja i już po akacji ! .Przyszedł tylko jeden przymrozek i zważył wszystkie liście . "Nie przetrwała ani jedna akacja przy życiu ".


paraglider, nie wiem jak u ciebie ale u mnie wysokie drzewa powyżej 3 metrów są całkowicie zielone i mam jednak nadzieje że coś kwiatów na nich zakwitnie.
Przyroda musi wydawać nasiona aby utrzymać gatunek przy życiu więc broni się jak może i próbuje sie dostosowywać to trudnych sytuacji ;-)
Może zakwitnie ponownie w sierpniu :rolf: :leży_uśmiech:

_________________
Pozdrawiam Jacek:)
http://www.youtube.com/user/Jacek83zz?f ... oi4FztyQ3g


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 maja 2011, 12:41 - pn 
Pszczelarz Roku
Pszczelarz Roku
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 listopada 2008, 22:00 - pn
Posty: 3400
Lokalizacja: stare polichno
jacek_zz pisze:
Może zakwitnie ponownie w sierpniu

W zeszłym roku w niektórych miejscach przemarzły pąki kwiatowe i w lipcu pojawiło się na akacjach po kilkanaście kwiatów na drzewie . Tym razem gałęzie są gołe i roślina będzie musiała wypuścić listki ze śpiących oczek a to potrwa. W odległości niespełna 3 km od pasieki , akacje wcale nie ucierpiały , ponieważ były chronione moreną boczną doliny.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 09 maja 2011, 20:16 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 21:09 - śr
Posty: 2809
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wz - wlkp
Moje akacje tak wyglądają na dziś rano mam nadzieje że skorzystam w tym roku ,
bo dwa lata temu lało a w tamtym obmarzły w pełni kwitnienia .
Obrazek

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .
Jestem Polakiem i jestem z tego dumny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

www.pasiekaambrozja.pl/forum/index.php



    Matki pszczele Pasieka Zarodowa Aga    Słoje 900   baner na stron

       baner czasopisma Pasieka

Pasieka Pod Lipą w Dzietrznikach   Pasieka Bartolino   Pasieka Pogodny Piątek   FERENC FRANCISZEK KNIEJA

Hurtownia pszczelarska   Producent sprzętu pszczelarskiego   Miód z własnej pasieki



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji