FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 20:44 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: karmić miodem

Witam .Mam dużo miodu rzepakowego z ubiegłego roku po niskiej cenie od znajomego. czy mogę tym miodem po rozpuszczeniu go w wodzie nakarmic rodziny na zime? Wyszło by taniej niż cukrem. Np biorę 10 kg miodu rozpuszczam to i dodaję z 5 litrów wody.Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Fachowiec ze mnie żaden, ale czytałem na różnych forach, że rzepakowy szybko krystalizuje i pszczoły mogą mieć w zimie problem z jego pobraniem. Co innego gdyby tak ułożyć zapasy, żeby ten miód był dla pszczół dostępny już na wiosnę, wtedy mogą donieść wody i go wykorzystać.
Pszczoły układają zapasy od tyłu i od góry, w odwrotnej kolejności go pobierają. Gdybyś więc dał najpierw ten miód a później tyle cukru, żeby starczyło na zimę, myślę, że byłoby OK.

Ostrowska w "Gospodarce pasiecznej" podaje wyniki badań, że pszczoły najszybszy rozwój na wiosnę mają właśnie przy takim układzie zapasów - zimą cukier, wiosną miód.

Inna sprawa, czy taki zeszłoroczny miód zachował wszystkie właściwości naturalnego pokarmu pszczół.

Ja w tym roku zostawiam moim dość duże zapasy miodu. Na każdej ramce gruby wianek i dwie ramki wielkopolskie całe poszyte. Do tego dodam cukru do "normy".

edit literówki

[quote="mały123"]Witam .Mam dużo miodu rzepakowego

RZepak jak kolega wcześniej pisze szybko sie krystalizuje , nie ryzykował bym , lepiej podać go wiosną jako sytę lub dodać do ciasta miod-cukrowego wiosną tak podana namiastka czy to syty czy ciasta działa bardzo pobudzająco na rodzinę (rodzina szybko się rozwija ) a przy czym nie ma żadnego zagrożenia krystalizacii

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak chcesz na ,,siłę" karmić tym rzepakiem to przegotuj go razem z wodą i do wiosny
na stówe ci nie skrystalizuje.
Właściwości miodu po przegotowaniu są znane reszta zależy od ciebie.

Tytuł:
leonzawodowiec pisze:
karmić tym rzepakiem to przegotuj go razem z wodą i do wiosny
na stówe ci nie skrystalizuje.

Jeżeli ma karmić na wiosnę to po co miał by go w ogóle rozpuszczać z wodą , zawsze jakieś tam miody mi pozostają do wiosny skrystalizowane czy resztki normalnie biorę taki słoik z miodem skrystalizowanym otwieram i na leżąco kładę na ramki He jak się pszczółki cieszą :mrgreen: za 2-3 dni słoik jest tak wypucowany jakby nigdy miodu nie widział

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak ale z w ten sposób kolega poda także wode którš trzeba na wiosne ogromnie i pszczoły majš wrażenie większego pożytku a w przypadku samego miodu"dojrzałego"wody prawie nie ma i pszczoły reagujšna niego nie tak pozytywnie
lepiej więc go rospuœcić i zapewnić rozczerwienie matki

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]