FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 sierpnia 2025, 21:52 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pora zimowa

Mamy 1 listopada gdzie powinno być zimno deszczowo i bardzo nieprzyjemnie. A tu mamy temperatury przez cały dzień i noc dodatnie.
Dziś np było rano +5 w południe +12 a obecnie jest +7 (godzina 20.00)
Jaki to ma wpływ na rodzinę.
Znajomy pszczelarz opowiadał ze pszczoły wylatują po wodę
Jako ze na wiosnę zakładam nowa pasiekę na 5 uli bardzo mnie to interesuje.
A jeszcze jedno ile szt węzy składa się na 1 kg.
Będę potrzebował kilku ramek odbudowanych wkp całych i 1/2 czy znajdzie się ktoś uprzejmy i odsprzeda w odpowiednim czasie.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Taka temp większego wpływu na rodzinę mieć nie będzie wiec się tym nie przejmuj.
Na kg węzy jest ok 16 arkuszy w przypadku wielkopolskiej - zależnie od producenta.
Jeśli chodzi o ramki odbudowane to w odpowiednim czasie daj ramki z węzą to odbudują po co kupować jakieś stare ramki. Jak rodziny się rozwiną i będzie w miarę dobry pożytek to będą budować.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ile arkuszy węzy wchodzi na 1 kg? różnie zależy od typu ramki i gróbości a te są różne.

Pszczoły teraz wylatują po wode? tak ale i po pyłek, śladowe ilości nektaru,na loty oczyszczaące a młoda pszczoła na pierwsze loty.

Aktywność pszczół o tej porze ma wpływ pozytywny tzn:obloy młodej pszczoły i oczyszczaące negatywny możliwość przedłużania czerwienia i zbyteczne spracowywanie pszczół zimujących.

Jak kupisz odkłady to zarzycz sobie za dopłatą pare ramek extra,jak roje w miare wczesne to dadzą rade.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
gssg,
1. Obecnie pogoda sprzyja rodzinom, które pszczelarze bardzo dobrze ocieplili z małą wentylacją. Pszczoły w takim ulu w myśl pszczelarza mają ciepło nawet w zimne dni. Niestety kto nie ma "schłodzonych" uli musi liczyć się z tym, że matki mogą podjąć czerwienie, czego znakiem jest noszenie wody. Warto więc budować ule z osiatkowaną dennicą oraz bez jakichkolwiek ociepleń na powałce.
2. weza wlkp 17-18 szt na 1 kg
3. Popytaj pszczelarzy z Twojego rejonu, na pewno będzie taniej.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Nic się nie dzieje. Pszczoły jak ludzie cieszą się z pięknej pogody. s a bardzo czujne pilnuja zapasów i jak jest więcej jak 10st, a jest tyle od kilku dni to najnormalniej w świecie wyglądają z uli i nic złego się nie dzieje.

Tytuł:

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Po lekturach właśnie tak mi wychodziło, ale chciałem się utwierdzić w moich domysłach.
Z ramkami 1/2 będzie kłopot bo jak się dowiadywałem to wszyscy maja pełne ramki.
Twierdza ze to zbyt duży kłopot mieć kilka rodzajów ramki w pasiece.
Korpusy sa juz gotowe i przygotowane do malowania. Zostały daszki i dennice do zrobienia.
I właśnie jaka dennica ? niska i osiatkowana czy nie. Jak zrobie daszek bez wentylacji to dennica musi byc osiatkowana zgadza sie?.
Ktos sie moze zastanawiał jak jest z cyrkulacją powietrza w ulu wkp z wentylacja w daszku i bez wentylacji ale z dennica osiatkowaną.

Tytuł:
Awatar użytkownika

glazek7777 pisze:
Nic się nie dzieje. Pszczoły jak ludzie cieszą się z pięknej pogody. s a bardzo czujne pilnuja zapasów i jak jest więcej jak 10st, a jest tyle od kilku dni to najnormalniej w świecie wyglądają z uli i nic złego się nie dzieje.

Myślę, że taka pogoda nie pozostanie beż znaczenia. nie wiem jak u ciebie a le moje pszczoły latają i to dość intensywnie noszą pyłek i nie tylko. Jeśli matki teraz czerwią to już jest nie za bardzo. pożyjemy i zobaczymy co wiosna przyniesie :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
Tak się zastanawiałem wczoraj skąd pszczoły biorą pyłek o tej porze ? Wyszło mi że latają na najbliższy cmentarz na chryzantemy i rzeczywiście 1 XI byłem na grobach patrzę i są :)))) A taka pogoda nie zaszkodzi jak mamy gniazda bez czerwiu - ja nie mam ociepleń (te zakładam w marcu/kwietniu) i jest spokój czerwiu brak pszczółki się oblatują, od caszu do czasu niosą pyłek :)

Tytuł:
Odwłok pisze:
Tak się zastanawiałem wczoraj skąd pszczoły biorą pyłek o tej porze ? Wyszło mi że latają na najbliższy cmentarz na chryzantemy

U mnie Też noszą pyłek niczym latem ;-) może i na cmentarz latają :rolf: nie wiem wydaje mi się że to z michałków późnych umnie jeszcze kwitną niech noszą z czego chcą popatrzyłem tak okiem pod płótno no i widzę
Bo słyszę że niektórym poleciały do Brukseli bo tam czuć znów lipę na dobre środki na warooze :leży_uśmiech:
Jakoś moje nie czują ochoty do zmiany miejscowości wolą powisieć ale na lipach pod pasieką :leży_uśmiech:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Odwłok pisze:
Tak się zastanawiałem wczoraj skąd pszczoły biorą pyłek o tej porze ? Wyszło mi że latają na najbliższy cmentarz na chryzantemy i rzeczywiście 1 XI byłem na grobach patrzę i są :) ))) A taka pogoda nie zaszkodzi jak mamy gniazda bez czerwiu - ja nie mam ociepleń (te zakładam w marcu/kwietniu) i jest spokój czerwiu brak pszczółki się oblatują, od caszu do czasu niosą pyłek :)

Witaj

Były takie zimy ,że we wigilie pszczoły nosiły pyłek. :oczko:

Tytuł:
Miodomir pisze:
Witaj

Były takie zimy ,że we wigilie pszczoły nosiły pyłek. :oczko:

Pamiętasz rok 1987 w Styczniu kwitły Leszczyny a w lutym Wierzby ;-) A Spadź się lała do 15 września To był rok :jupi:

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Pamiętasz rok 1987 w Styczniu kwitły Leszczyny a w lutym Wierzby ;-) A Spadź się lała do 15 września To był rok :jupi:

:leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

W 87 to kolega mógł mieć 7 czy 8 lat ,ale kto wie moze przebłyski ma z tego okresu . :oczko:
a Ty Bogdan to pewnie dopiero zaczynałes przygode z pszczołami? Miałes 24 lata :leży_uśmiech: Nie dośc ,ze tyle roji uciekło to i jeszcze miód miałes chyba dzieki temu ,że był tak dobry rok dalej masz pszczoły bo bys juz wtedy nimi rzucił :oczko:

Tytuł:

U mnie dzisiaj w jednym z uli pszczółki pożegnały starą matkę,wyprowadziły ją przed wlotek,zostawiły sobie/chyba/ jej córkę z cichej wymiany.Do dzisiaj rządziły obie w ulu.Stara była b.dobra ale to juz historia,może nowa będzie lepsza?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Byle nie złośliwsza :tasak: :uśmiech:

Tytuł:

Oby była unasienniona.Pozdrawiam.

Tytuł:

Cicha wymiana była w sierpniu,już widziałem jej ładny czerw.Do zimy przygotowywały 2 korpusy ,jedna na dole jedna na górze.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]