FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 września 2025, 06:00 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Niebardzo wiedzialem gdzie napisac tego posta w jakim dziale? Napisalem tu jesli zle prosze o przesuniecie w odpowiednie miejsce. Jak napisalem juz w dziale -kim jestesmy zaczynam od wiosny pszczelarzyc po 10cio letniej przerwie . Mam kilku letnie doswiadczenie(pewnie juz z lukami) swego czasu mialem 10 rodzin z matkami ras buckfast,krainki i jakies blizej nieokreslone kundelki. Pszczelarzylem na ulach wlasnej konstrukcji mojego Wujka i ulach wielokorpusowych konstrukcji własnej niezyjacego juz kolegi Mariana Zuka. Od wiosny wracam do mojej pasji,obecnie szukam dogodnego miejsca na pasieke no i uli. Prosze o rade i wlasne zdanie jakiej rasy matki wziasc na poczatek? Kiedys bylem bardzo zadowolony z rasy buckfast tyle ze była skora do rabunków. No i pytanie drugie w zwiazku z ograniczonymi funduszami jakie ule zastosowac? Co wyjdzie taniej i lepiej? Budowac cos samemu? Jak tak to jaka technologia? Czy kupic gotowe ule dostepne na rynku?

Tytuł:

Na wszystkie pytania które zadałeś w zasadzie musisz odpowiedzieć sobie sam, nikt nie zrobi tego za ciebie .Każdy zaczynając stał przed tym samym dylematem .Przede wszystkim musisz odpowiedzieć sobie jaka chcesz prowadzić gospodarkę jak dużą zamierzasz mieć pasiekę ,czy zamierzasz w przyszłości wędrować z pszczołami itd .To wszystko pomoże przy wyborze ula , każdy ul ma wady i zalety i to ty musisz określić który pasuje ci najbardziej na forum już było mnogo tego typu dyskusji
Pozdrawiam Mariusz

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Wejdż na forum "hodowcy matek pszczelich" i trochę sobie poczytaj - tam znajdziesz szereg naszych uwag dotyczących twego zainteresowania, może ci pomogą .

Tytuł:
Dziekuje za podpowiedzi a forum "hodowcy matek pszczelich" napewno odwedze.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja stawiam na matki rasy carnica i niech kto mówi co chce. Złe nie są:) Może spróbuję z bcf ale czas pokaże. Ule jakie posiadam do wlkp leżaki i ule Wandy Ostrowskiej które uważam za "pszczele mercedesy". Raczej będę przechodził na ule wielokorpusowe żeby mieć jedną rameczkę w pasiece a ramka ostrowskiej wydaje się mi dość zgrabna. Czas oceni. Jestem laikiem bo dopiero 2 sezony za mną. Bagaż doświadczeń nie wielki więc i opinia do końca nie wyrobiona.
Pozdrawiam brać pszczelarską!!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo daniel hoduj hoduj hoduj carnice ,wiesz kiedy przeskoczysz na buckfasta jak na wiosne stracisz pare rodzin carnica i bedzie ci przykro.(carnika bardzo lubi sie roic a ty lubisz biegac moze dlatego ja lubisz)Dlatego zalatw sobie 1 krolowa buckfasta i nahoduj krolowych i wymien wszystkie co masz na buckfasta.Nie dziekuj za porade,sam bys do tego doszedl, ale widze ze nie w tym roku.darek4257

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Dawid Hayabusa, 10 lat temu miałes juz buckfasta? Napewno Twój nowy ul musi mieć odejmowaną dennicę i raczej kieruj się na ule wielokorpusowe. Sam miałem na początku ule leżaki z bardzo małym wylotem - 10 cm i na 14 ramek wlkp ze scaloną dennicą. Po pierwsze - za cięzkie, po drugie - jak gniazdo będzie mieć 14 ramek to jest za mała wentylacja, po trzecie- zabudowy zimnej już w nim nie zrobisz. Jeśli masz zdolności stolarskie to sprawdz się i zbuduj własny jest bardzo dużo zdjęć na forum np masz tu moją dokumentację http://picasaweb.google.pl/adidarszczec ... ieplanego#

I ostatnia kwestia o której koledzy wspomnieli - jeśli myślisz o wędrówce kiedyś,to warto to już teraz brać pod uwagę

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]