FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 09 września 2025, 21:17 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Mam pytanko odnośnie półnadstawek( ul wielkopolski). Z nadstawkami nie ma problemu przełożę 1 czy 2 rami z czerwiem na górę ( do nadstawki ) i pszczoły noszą miód jak należey. Problem pojawia się przy pół nadstawce gdzie nie ma możliwości przełożyć ramki gniazdowej. Pszczoły nie chcą przejść do góry mimo że dół ( gniazdo) jest zalane miodem niejednokrotnie zdarza się że matki nie mają gdzie czerwić. Dodam żę pszczoły są bardzo silne. Ostatnio spróbowałem manewr z wyciągnięciem krat odgrodowych jak mysicie koledzy może to w jakiś sposób usprawnić "wędrówke" pszczół piętro wyżej :) jeszcze jedno czasami zdarza się że np w na jednej pasiece 2 czy kilku tam ulach pszczoły przejdą a w pozdostałych nie mimo że rodziny prowadzone są trak samo na takich samych matkach itd itp ,pozdrawiam adzik:)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
ale stosujesz kraty pomiędzy gniazdem a nadstawką? bo to właśnie może w tym być problem, wczoraj gospodarz forum pisał, że jego pszczoły również nie chciały przechodzić przez krate bo pszczołki duże i otworki im sie nie podobają...

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Pszczoły niechcą wchodzić do pół nadstawek bo niema pożytku ramki są dziewicze czyli nie przeczerwione i o tej porzre roku składają miód do czerwiu i ograniczają matkie w czerwieniu. Jedyna rada to jak się ma syte starą albo troche swermentowaną to rospuscić w wodzie 1 na1 i dac dosć dużą dawkie to pszczoła musi dać ją do nadstawki. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:

tak ogólnie stosuje, ale wczoraj w około 20 ulach zabrałem na próbę zobaczyć co się będzie działo. mógłbyś podrzucić link do tamtego tematu:)?

Tytuł:

miły_marian, pożytek jest ogólnie sprawa wygląda tak że na większości uli mam nadstawki ( pszczoły stoją na nawłoci ) i są już dość dobrze zalane, pół nadstawki założyłem tylko na silniejsze tegoroczne odkłady i w kilu z nich jak pisałem pszczoły przeszły i w pół nadstawkach jest miód niestety tylko w kilku. a pożytek jak pisałem jest bo gniazda są zalane dosłownie komórka w komórkę na ramkach bocznych i wszędzie dookoła czerwiu. pozdrawiam (dodam że na ulach z nadstawkami nie ma problemu z zalaniem ula miodem choć jest go sporo ponad normę )

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... php?t=2149
trochę zmęczony musiałem być i wydawało mi się że post pisany był wczoraj xD no ale jest tutaj o tym że nie przechodziły przez kratę więc poczytaj sobie :)

pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
adzik6 pisze:
miły_marian, pożytek jest ogólnie sprawa wygląda tak że na większości uli mam nadstawki ( pszczoły stoją na nawłoci ) i są już dość dobrze zalane, pół nadstawki założyłem tylko na silniejsze tegoroczne odkłady i w kilu z nich jak pisałem pszczoły przeszły i w pół nadstawkach jest miód niestety tylko w kilku. a pożytek jak pisałem jest bo gniazda są zalane dosłownie komórka w komórkę na ramkach bocznych i wszędzie dookoła czerwiu. pozdrawiam (dodam że na ulach z nadstawkami nie ma problemu z zalaniem ula miodem choć jest go sporo ponad normę )

No i Widzisz -potrzebujesz ula korpusowego.Czy to apipol plus czy podobny do mojego małopolskiego-nawet wielkopolski by Cie urządził.Podstawiłbyś nowe puste korpusy pod zalane-lub poprzewieszał ramki z dołu nad kratę.A tak to klops.Dzisiaj mamy już 17 sierpnia.Mateczka potrzebuje miejsca na czerwienie.Kombinowane ule nie zawsze wychodzą na dobre dla pszczół.
Pozdrawiam

Tytuł:

tpuzio pisze:
adzik6 pisze:
No i Widzisz -potrzebujesz ula korpusowego.Czy to apipol plus czy podobny do mojego małopolskiego-nawet wielkopolski by Cie urządził.Podstawiłbyś nowe puste korpusy pod zalane-lub poprzewieszał ramki z dołu nad kratę.A tak to klops.Dzisiaj mamy już 17 sierpnia.Mateczka potrzebuje miejsca na czerwienie.Kombinowane ule nie zawsze wychodzą na dobre dla pszczół.
Pozdrawiam

tzn. mam ule korpusowe mam możliwość zakładać nadstawki pół nadstawki w te i wewte na jeden ul. stwierdzilem po prostu ze na jesienny pożytek z nawłoci odkłądy są jeszcze trochę za słabe i zrezygnowałem z zakładania nadstawki zastępując ją pół nadstawką by zapobiec właśnie zjawisku które wystąpiło w większości uli tj. zalanie gniazda. nic zobaczymy jak wypadnie próba ze zciągnięciem krat. sam jestem tego bardzo ciekawe i jak sprawdze na pewno podziele się spostrzeżeniami:)

Tytuł:

Jest już po połowie sierpnia i pszczoły chętniej noszą do gniazda niż do nadstawek . Te które będą miały plenniejsze matki będą nosiły do półnadstawek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]