FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 09 września 2025, 14:55 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WZ
Witam wszystkich pszczelarzy -fachowcow w tej dziedzinie ,chcialbym zadac proste pytanie.Jak taki niedoświadczony jak ja -poczatkujacy majac tylko odklady nie majac ramek z suszem ma powiekszyc gniazdo a w przyszlosci co mam dac do nadstawki?.Prosze o wyczerpujaca odpowiedz-nadmieniam ze jestem poczatkujacym w tym kierunku.

Tytuł:
to wszystko bedziesz robił dopiero na wiosne a na wiosne to sobie odbudują , książeczka do reki(*o pszczołach a nie ta do koscioła) i w zimie postudiowac pomoze napewno w zdobyciu wiedzy

Tytuł:

Dzieki mistrzu za szczatkowa odpowiedz ale nie chodzi mi o ksiazki tylko o informacje od fachowcow , bo nie zawsze teorja pokrywa sie z praktyka.Sadze ze wszyscy jakos zaczynali i terz potrzebowali dobtej rady i pomocy w jakis sposob.Wlasnie ja jestem w takiej sytuacji ze potrzebuje kazdej rady i wskjazuwek jak i co.Dla Mistrzow w to jest bulka z maslem lecz dla zaczynajacego to wielka szkola jazdy .Pozdrawiam .

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
marian5446 pisze:
Witam wszystkich pszczelarzy -fachowcow w tej dziedzinie ,chcialbym zadac proste pytanie.Jak taki niedoświadczony jak ja -poczatkujacy majac tylko odklady nie majac ramek z suszem ma powiekszyc gniazdo a w przyszlosci co mam dac do nadstawki?.Prosze o wyczerpujaca odpowiedz-nadmieniam ze jestem poczatkujacym w tym kierunku.

Trzeba sobie ramek dorobić.
Węzę wprawiać i przy kuli czerwiu wstawić.To na wiosnę.Jak pszczoły zaczną plastry pobielać.
Zdało by się podkarmiać wtedy stymulacyjne -żeby chciały węzę obrabiać na okrągło.
A dzisiaj -trudno powiedzieć.
Na pewno węza jako ostatnia nie zaszkodzi.Zawsze można wycofać.? Jeśli chodzi o nadstawkę -zostawię bez odpowiedzi,nie wiem jaki typ ula.
Pozdrawiam i życzę trafnych decyzji.

Tytuł:
jezeli to była szczątkowa odpowiedz co do czytania to proponuje przerzucic sie na wedkarstwo

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
birkut pisze:
jezeli to była szczątkowa odpowiedz co do czytania to proponuje przerzucic sie na wedkarstwo

?

Pozdrawiam

Tytuł:

Dieki tpuzio za odpowiedz zastosuje sie do Twoich rad moze wowczas uzyskam wiecej ramek z wyciagnieta weza na ktorej matka bedzie mogla czerwic.Wiem ze na chwile obecna nic nie moge zrobic w tym temacie.Napewno na wiosne rusza z odbudowa i nie bede musial zadawac tak blachych pytan.Wiadoma sprawa ze stazy pszczelaze maja na tyle suszu ze nie musza sie martwic o to a nawet przetapjaja na wosk.Inni z tego co slyszalem to nawet zakopuja bo im zaplesnialy.Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam.

Tytuł:

birkut przepraszam jesli Cie urazilem swoja wypowiedza , lecz liczylem na wiecej porady od fachowca w dziedzinie pszczelarstwa.Przeciez kazdy kiedys zaczynal.Pozdrawiam.

Tytuł:
nie uraziłes mnie ale kazdy pszczelarz ma biblioteczke w ktorej dominuja ksiazki o tematyce pszczelarskiej i wiele pomocy tutaj jest udzielanych w oparciu o te ksiązki

marian5446 pisze:
majac tylko odklady nie majac ramek z suszem ma powiekszyc gniazdo a w przyszlosci co mam dac do nadstawki?

A ile Masz obecnie ramek w gnieździe i jaki to typ ula ???
Przede wszystkim staraj się aby je zazimować odpowiednio a co do nadstawki to sie będziesz trapił za rok
na wiosnę do gniazda wstawia się węzę a jak już nie ma miejsca to do nadstawki ( ale jakiej ?? ) przenosi się plastry z czerwiem krytym lub skraje z miodem a gniazdo uzupełnia węzą
potem przy pożytku należy nawet miodnię uzupełniać węzą ;-)

Tytuł:

BoCIAnk dzieki bardzo za odpowiedz.Mam ule warszawskie zw.w obecnej chwili mam 8 ramek obsiadanych przez pszczoly .Zrobilem sam nadstawke o wym.340 na 110 w tej nadstawce chce na wjosne wstawic ramki lecz nie wiem czy moze byc to tyko weza?,bo jak nadmienilem mam tylko odklady .Chcialbym bardzo by moje podopieczne czuly sie dobrze i rodzina rozwjalasie nalezycie.Obecnie jestem w trakcie podkarmiania lecz martwie sie czy starczy dla mamuski miejsca do czerwienia.Jeszcze teraz nosza pozytek .Oszczedzilem ich i nie odbieralem nic z ramek tylko daje im syrop 1:1oby rodzina byla silna na wiosne w ilosci 1 kg na 2 dni.Prosze o wskazowki jesli robie bledy.Pozdrawiam.

Tytuł:
marian5446 pisze:
BoCIAnk dzieki bardzo za odpowiedz.Mam ule warszawskie zw.w obecnej chwili mam 8 ramek obsiadanych przez pszczoly .Zrobilem sam nadstawke o wym.340 na 110 w tej nadstawce chce na wjosne wstawic ramki lecz nie wiem czy moze byc to tyko weza?.

Żaden problem Przeczytaj Ten Temat Gospodarka Januszewckiego - klikkkkkk są tu skany (zaloguj się )
Na wiosnę w kwietniu dodaj tylko do tych 8 ramek po dwa węzy a resztę bo bokach dodawaj po 2 nadstawki z węza po czym jak odrobią i podleją miodem dodawaj do miodni zastępując je nowymi i tak do 6 -odrobionych na końcu do miodni na środek dodaj 4 ramki z węzą a go gniazda dwie ramki gniazdowe z węzą takim cudem be ;-) dziesz miał wszystko OK

Tytuł:
i jeszcze marianie jezeli miodu im nie debrałes , jezeli nosza nektar z pola to wstrzym sie z dokarmianiem aby matka miała miejsce do składania jajeczek , inaczej zaleja wszystko i bedzie tzw. klops na wiosne pokarm był ale pszczól nie ma co sie mogło stac

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]