FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 czerwca 2025, 15:30 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
coraz ciężej czyta się to forum (przez kilku nawiedzonych) coraz mniej pomocnych informacji a coraz więcej przepychanek ,jeszcze trochę i będzie to przypominać obrady sejmu RP albo "Kawę na ławę" :nonono:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
I tak już nie to forum co było z początku 3-4 lata temu, i już nie wróci . :bezradny:
Pozdrawiam

Tytuł:
Odnowiciel pisze:
I tak już nie to forum co było z początku 3-4 lata temu, i już nie wróci .

No wiesz jak by było to co 3 lata temu pewno bym dawno je zlikwidował 3 lata temu było nas tu 400 tu dziś 2737 i to mnie cieszy że nas jest coraz więcej z tego 2489 użytkowników którzy średnio 3 razy w tygodniu odwiedzają to forum czytając tematy z tego 2010 co napisali co najmniej 2 posty TY Tych statystyk nie widzisz ale ja tak pogadamy za następne 3-4 lata
;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Byle co napisać i nie ważne czy na temat, aby postów przybyło na koncie a do tego pisanie kilku postów w ciągu 10-ciu minut w jednym temacie (jakby funkcji "edytuj" nie było). Najsmutniejsze jest to, że kilku doświadczonych i posiadających wiedzę pszczelarzy postanowiło tym sposobem podnieść swoją rangę pieprząc trzy po trzy i o niczym. To tak pokrótce moja opinia. Pozdrawiam.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: dadant
lucjan49 pisze:
Byle co napisać i nie ważne czy na temat, aby postów przybyło na koncie a do tego pisanie kilku postów w ciągu 10-ciu minut w jednym temacie (jakby funkcji "edytuj" nie było).

No i właśnie o to chodzi :brawo:
Bogdan jeżeli ci o statystykę tylko chodzi to nie ma o czym rozmawiać :do bani:

Pozdrawiam.

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
No wiesz jak by było to co 3 lata temu pewno bym dawno je zlikwidował 3 lata temu było nas tu 400 tu dziś 2737 i to mnie cieszy że nas jest coraz więcej z tego 2489 użytkowników którzy średnio 3 razy w tygodniu odwiedzają to forum czytając tematy z tego 2010 co napisali co najmniej 2 posty TY Tych statystyk nie widzisz ale ja tak pogadamy za następne 3-4 lata

nie chodzi o ilość tylko o jakość (tak jak z hodowlą i odkładami)jestem tu od roku w miarę systematycznie (mało się odzywam) i widzę że dzieje się źle (więcej kłótni niż dyskusji) nie chodzi mi o krytykę czegoś lub kogoś ,trochę szkoda atmosfery wcześniejszego forum ,dla niej tu jestem

Tytuł:
Odnowiciel pisze:
lucjan49 pisze:
Byle co napisać i nie ważne czy na temat, aby postów przybyło na koncie a do tego pisanie kilku postów w ciągu 10-ciu minut w jednym temacie (jakby funkcji "edytuj" nie było).

No i właśnie o to chodzi :brawo:
Bogdan jeżeli ci o statystykę tylko chodzi to nie ma o czym rozmawiać :do bani:

Pozdrawiam.

KOlego wywaliłem równie dużo postów co były nie na temat bo szkoda mi miejsca na serwerze
Czy Aby Obydwaj co was zacytowałem nigdy Bzdetów nie pisaliście mogę wam je tu pokazać obydwóm
:rolf: Niech Pierwszy żuci Kamień co tu jest że nigdy nie napisał głupiego postu bo ja mogę rzucić pierwszy bo nie jeden napisałem nie na temat :leży_uśmiech:
To jest forum a nie Księga Mądrości

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
A lucjan49 to zawsze ma jakieś sęki, cokolwiek by ktoś nie napisał to jest zawsze źle i ciągle coś nie pasuje.

To może weź człowieku i napisz coś mądrego w końcu, a nie każdemu łatkę przypinasz, nikt nikomu nie broni pisać na tym forum, jak dasz radę to i 1000 postów dziennie smaruj.

Otwórz swój temat, zadaj mądre pytanie i czekaj na odpowiedzi, a jak to nie będzie dla ciebie wystarczające, to załóż osobiste forum najlepiej pod tytułem "ja LUCJAN49" i na pewno tam wszyscy będą pisać na temat, a druga sprawa jak nie będą, to ich wyrzucisz i po sprawie, zostaniesz tylko ty i twoje forum, SAMI szczęśliwi.

Czy naprawdę doświadczeni pszczelarze muszą pisać tylko o pszczelarstwie ??? Czy jak lubisz cukierki to na śniadanie obiad i kolację je spożywasz ??? Po raz kolejny to pisze i będę pisał do znudzenia, FORUM to nie jest encyklopedia pszczelarska, forum to zbiorowisko ludzi którzy mają jakiś tam pogląd na dany temat i mniej lub bardziej trzymając się tego tematu na ten temat dyskutują. Ktoś coś doda ktoś dopisze i jakaś tam wiedza jest.

Tytuł:
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Tak się mi spojrzało na profile Wasze :oczko:

Cezary256

Ostatnia wizyta: Dzisiaj 21:59 (Minut: 16)
Wizyt: 101 Łączny czas wizyt Godzin: 211,6
[0% z całości / 2,82 postów dziennie]
Ostatni post Dzisiaj 22:13
Znajdź wszystkie posty Cezary256

Lucjan49
Ostatnia wizyta: Dzisiaj 18:30 (Godzin: 3,3)
Wizyt: 447 Łączny czas wizyt Godzin: 419,3
[0% z całości / 0,38 postów dziennie]
Ostatni post Dzisiaj 21:40
Znajdź wszystkie posty lucjan49
Prywatna galeria lucjan49

Cytuj:
Czy naprawdę doświadczeni pszczelarze muszą pisać tylko o pszczelarstwie ??? ,,,,Po raz kolejny to pisze i będę pisał do znudzenia, FORUM to nie jest encyklopedia pszczelarska, forum to zbiorowisko ludzi którzy mają jakiś tam pogląd na dany temat i mniej lub bardziej trzymając się tego tematu na ten temat dyskutują. Ktoś coś doda ktoś dopisze i jakaś tam wiedza jest.

Jakaś tam ,,od pisania pierdół jest Hyde Park o który się upominałem już dawno i w którym to właśnie piszemy a konkretne tematy powinny być na temat .
Bo dochodzi do tego że przeglądam forum ,po postach użytkowników a nie tematach żeby na prawdę coś się konkretnego dowiedzieć.
A co do zakładania kont to tel. jest o tyle lepszy ze go można bez problemu namierzyć w razie czego i wątpię żeby wtedy się komuś chciało sto kont założyć .

Tytuł:
Wydawałoby się że wspólne cele, dążenia będą sklaniać użytkowników forum, do jasnych, rzeczowych wypowiedzi. W atmosferze tolerancji, wyrozumiałości, takie byłyby oczekiwania znaczej większości. Życie pokazuje, że są i tacy którzy mają za nic cele, ktore legły u podstaw zasadności powstania tego forum. Przykre to jest. Widocznie to forum jest solą w oku dla nielicznych. Oby ich było jak najmniej
pozdrawiam mirco

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
czytam to forum codziennie dużo z niego się dowiedziałem praktycznych spraw zwiazanych z pszczelarstwem :brawo: czekam czasami na posty forumowiczow którzy uchylą rąbka tajemnicy swojej gospodarki pasiecznej aby pójść na skruty i nie odkrywaać otwartych drzwi spory są bardziej merytoryczne lub osobiste ale to można wytrzymać a czasmi nawet podnosi to" oglądalność " forum :oczko: dzieki forum poznałem ludzi którzy dzielą ze mną pasję która zrodziła się we mnie i trwa w wiekszości osobiście nie znam kolegów z forum choć jestem wam bardzo wdzięczny dlatego pożądek musi być Cordowan czyń swoją powinność popieram Twoje działanie jeśli ktoś na forun jest odpowiedzialny niech pisze pod jednym nikiem choć pewnie Ty czy Bociank znacie osobiście ludzi którzy rozrabiają na forum i trzaba z nimi porozmawiać :tasak: życze kolegom ładnego oblotu wiosennego pszczółek i spojrzenia na niekóre posty z przymróżeniem oka :kwiaty:

Tytuł:
mirco pisze:
Wydawałoby się że wspólne cele, dążenia będą sklaniać użytkowników forum, do jasnych, rzeczowych wypowiedzi. W atmosferze tolerancji, wyrozumiałości

Wiesz
co to nałóg
Hazard wciąga
Alkohol wciąga
Internet wciąga
A najgorsze jest to że w każdym z tych nałogów zatraca się rzeczywistość wyrozumiałość i tolerancję
potem już się nie panuje nad myślami i sensem wypowiedzi
mirco pisze:
Przykre to jest. Widocznie to forum jest solą w oku dla nielicznych. Oby ich było jak najmniej

No to mają problem niestety ;-)
6Cichy pisze:
Ty czy Bociank znacie osobiście ludzi którzy rozrabiają na forum i trzaba z nimi porozmawiać :tasak:

Hmm Widziałeś TY albo Słyszałeś Żeby Baca idąc na wypas w hole mając parę set owiec nie miał jednej Czarnej owcy było by mu przykro a tak zawsze się jakaś znajdzie a jak nima to dokupi :leży_uśmiech: w wiadomym miejscu :cisza:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
BoCiAnK,Faktem jest, że kilka postów moich usunąłeś lecz najczęściej posty dotyczyły tematu o którym napisałem w powyższym dzisiejszym poście. Faktem również jest, że co do niektórych piszę na pw. i udało mi się ukrucić zapędy pisarskie co poniektórych, gdyż wchodząc na forum po kilkudniowej nieobecności czytałem tekst "liczba postów przekroczyła 1000 i zostały one usunięte" Cezary256, czy Ty kolego nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Napisałem w powyższym poście "doświadczonych i posiadających wiedzę pszczelarzy" a Ty ze swoimi wiadomościami do pięt im nie dorastasz. Ja osobiście w przeciwieństwie do Ciebie traktuję to forum jako encyklopedię pszczelarską i dlatego szukam na nim interesujących mnie zagadnień z tej dziedziny do którego to forum zostało stworzone. Pozdrawiam.

Tytuł:
lucjan49 pisze:
doświadczonych i posiadających wiedzę pszczelarzy" a Ty ze swoimi wiadomościami do pięt im nie dorastasz.

KOlego Lucjanie Czy TY aby się urodziłeś już Mistrzem
Nie sądzę
lucjan49 pisze:
Faktem również jest, że co do niektórych piszę na pw. i udało mi się ukrucić zapędy pisarskie

To bardzo Nie ładnie zamiast pomóc rozwiązać czy doradzić w problemie to ich odpędzasz Ale to twoja sprawa
Bo ja uważam inaczej
lucjan49 pisze:
traktuję to forum jako encyklopedię pszczelarską i dlatego szukam na nim interesujących mnie zagadnień z tej dziedziny do którego to forum zostało stworzone. Pozdrawiam.

Cieszę się bardzo tylko że poza korzystaniem z wiedzy innych też czasami trzeba coś podarować innym
Kij ma zawsze dwa końce ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
A czy ja gdziekolwiek kiedykolwiek napisałem, ze komukolwiek tu z obecnych pod względem pszczelarskiej wiedzy dorastam do pięt ??? Zawsze zaznaczam, że jestem zielony w tym temacie, dopiero co zacząłem zabawę w pszczelarza i też chcę się dowiedzieć jak najwięcej, ale nikt mi nie będzie narzucał co mam pisać i jak mam pisać.

lucjan49 pisze:
Najsmutniejsze jest to, że kilku doświadczonych i posiadających wiedzę pszczelarzy postanowiło tym sposobem podnieść swoją rangę pieprząc trzy po trzy i o niczym
I co, jak już są tacy doświadczeni to mają być na twoich usługach, doświadczeni pszczelarze nie mogą pisać trzy po trzy ??? Może jak chcesz takiej fachowej wiedzy nabrać to zapisz się do Pszczelej woli ???? Stajesz się powoli monotematyczny odgrywając tutaj strażnika, dać ci uprawnienia admina to forum miałoby może z 6 tematów i każdy obecny odpowiadałby karnie za swoje poczynania.

Święta inkwizycja normalnie, w 21wieku.

baru0 przytoczyłeś statystykę i co to ma wyjaśnić? że lucjan49 siedzi cicho i od czasu do czasu szpilę potrafi załadować i że na pw napisać do ludzi prześladując ich żeby nie pisali na forum bo to nie wypada pisać, bo za dużo, bo sobie nabiją statystykę ??? A może to oznacza, że lucjan49 ma słabszy dostęp do internetu i mniej pisze???

Czy za dużo piszę, może i za dużo, ale kto pyta nie błądzi, nie zapytam to się nie dowiem, a będę siedział cicho drżąc o każde słowo to gdzie przyjemność z uczestniczenia w tej społeczności ???

Tytuł:
MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Witaj Cezary256
Cytuj:
a konkretne tematy powinny być na temat .

O to mi chodziło i chodzi najwięcej (nie mówię konkretnie o Tobie -sam nie jestem pewnie bez winy ;) ),jestem na tym forum już chwile i zawsze staram się sprawdzać przy kawie albo piwku co tu się pisze .
Jestem za wypowiadaniem się, ale trzeba mieć litość dla tych co "dostawiają do forum"
po wiedzę. Żeby się nie załamali, szukając wiedzy .
Popatrzcie ile tematów wylądowało w Hyde Parku ,on też jest częścią forum .
Odpowiednią dla właśnie takich dyskusji .
Dzięki Bogdan za to i za edycję .
A czasem sobie tak myślę że fajnie by było jakby się znalazł ktoś z wiedzą- już powiedzmy Średnią " i powyciągał" naprawdę pożyteczne porady .
Poustawiał w jakieś poradniki lub nawet wydrukował ,wiele rzeczy się zdezaktualizowało ale naprawdę jest tutaj bardzo wiele pożytecznych porad.

Tytuł:
Zeszliście całkowicie z tematu dlatego wydzielę te wasze spory i zaraz się do tego ustosunkuje bo nie bardzo widzę pewne osoby potrafią zrozumieć ideę forum. :oczko:

Tak więc ku wiadomości wszystkich forumowiczów:

- nieważne są statystyki czegokolwiek, ani kto ile napisał, ani co napisał, nawet tego gdzie napisał czy ilu mamy użytkowników.

- nieistotne jest to czy ktoś pisze posty byle gdzie, by sobie podnieść rangę bo te rangi są tylko takim małym gadżecikiem i jak komuś zależy by mieć ikonę najwyższą może pisać do woli. W działach takich jak hyde park i inne niezwiązane z pszczelarskimi poradami zliczanie postów i tak jest wyłączone więc można pisać do woli.

- po to jest forum by pisać, to strona poświęcona pszczelarstwu, wymianie wiedzy i doświadczeń ale nie tylko, można a nawet trzeba tutaj sobie pisać dla jaj, by się pośmiać, pożartować, odluzować się. To forum nie ma być portalem, na którym będą tylko tematy pszczelarskie i sztywne zasady, że nie wolno o niczym innym pisać.

- ideą forum jest to by była tutaj w odpowiednio poukładanych tematach zawarta wiedza dla każdego adepta pszczelarstwa ale także by był to portal, na którym można swobodnie pogadać, czasami posprzeczać się (w ramach przyzwoitości i kultury), powymieniać własne poglądy na różne tematy, nie tylko pszczelarskie, czyli taka nie jakoby odskocznia od rzeczywistości, w której każdy zapewne ciężko pracuje w taki czy inny sposób by mógł zapewnić byt sobie i swojej rodzinie. Tutaj piszemy dla relaksu ale i dla tego bo chcemy komuś swoją wiedzę i doświadczenie przekazać, tudzież dowiedzieć się tego - czego nie wiemy i zapytać o opinie innych bo nikt geniuszem pszczelarstwa nie jest i nie posiada całej wiedzy z tego zakresu i zawsze znajdzie się sytuacja, która może zaskoczyć nawet eksperta w dziedzinie pszczelarstwa.

- forum nie może być i nigdy nie będzie stroną, na której będą tylko sztywne tematy pszczelarskie i nie można negować nikogo za to, że chce pisać o ile taki ktoś nie łamie "delikatnych zasad" tutaj panujących i netykiety.

Piszmy więc koledzy, przekazujmy swoją wiedzę, pytajmy, jak najmniej się sprzeczajmy by to forum było dla was skarbnicą wiedzy ale i miejscem relaksu, po trudach życia codziennego i nie naskakujmy na siebie o to, że ktoś napisał ileś postów niezwiązanych z pszczelarstwem - bo to nieistotne.

Jeśli zaś chodzi o porządek na forum zarówno tematyczny jak i z zachowaniem się niesfornych forumowiczów czy załagadzaniem zaistniałych konfliktów to uwierzcie mi, że całe nasze grono Administratorów i Moderatorów dokłada starań by wszystko na tym forum było jak trzeba i weźcie pod uwagę to, że nie jest to łatwe i wiele sytuacji nie należy do przyjemnych a jednak staramy się by problemy rozwiązywać tak, by każdy był powiedzmy zadowolony i dodam że robimy to nie dlatego że musimy ale dla Was, poświęcając swój czas, za co poza dobrym słowem od Was nic z tego nie mamy. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp. jednościenny i wlkp. 18
Ja jak mam czas to chętnie czytam to co ludzie na forum piszą i nie koniecznie wszystko musi być na temat pszczółek - w końcu to nie o to chodzi. Najgorsze jest to, że zaczynają się jak widzę przepychanki ludzi, którym coś nie pasuje. Może więc pora aby zweryfikowali swoją potrzebę uczestnictwa wśród uczestników tego forum.

Tytuł:

Dobry wieczór Państwu,

"Ja jak mam czas to chętnie czytam to co ludzie na forum piszą i nie koniecznie wszystko musi być na temat pszczółek - w końcu to nie o to chodzi. Najgorsze jest to, że zaczynają się jak widzę przepychanki ludzi, którym coś nie pasuje. Może więc pora aby zweryfikowali swoją potrzebę uczestnictwa wśród uczestników tego forum."

Wśród ludzi wolnych, a od jakiegoś czasu uważamy, iż zniewolenie przeszło do coraz to odleglejszej przeszłości, trudno o jednomyślność. Podam przykład. To co dla jednego jest dobrym żartem, to ktoś inny może wziąć serio i... obrazić się. Niech mi będzie wolno wyrazić przekonanie, że w związku z tym co napisałem wyżej, spory są nieuniknione, tylko cała trudność polega na tym by szanować adwersarza i jego prawo do odmiennego zdania - do, którego jako człowiek wolny ma prawo. Szczególnie łatwo jest zatracić granicę między meritum sporu a zwykłą awanturą, gdy jest się anonimowym forowiczem (przynajmniej pozornie). Dlatego ja konsekwentnie podpisuję się imieniem i nazwiskiem.

Jak się tak długo żyje jak ja, to niezwykle łatwo wpaść w syndrom "eksperta" tzn. człowieka, który "nie myśli ale wszystko wie". Dlatego w ramach unikania tego syndromu, staram się tylko zabierać głos w wybranych tematach. Poza tym, wyrosłem w rodzinie, w której uważano, że jeżeli cię nie pytają, to nie wychylaj się. Czy to dobrze, czy źle - nie wiem, ale nie wychylam się, co zresztą nie zawsze mi się udaje. Co jeszcze w tym temacie? Dopiero trzeci rok aktywnie uczestniczę na różnych forach i z początku oburzały mnie niesprawiedliwe, lub wręcz złośliwe oceny treści, które przekazywałem. Zresztą, w Polsce jest obrzydliwa maniera, aby zamiast poruszania sedna sprawy, od razu atakuje się człowieka, którego w gruncie rzeczy w ogóle nie zna się. Ale powoli przyzwyczaiłem się i zgodnie ze słowami piosenki Młynarskiego: RÓBMY SWOJE staram się i na tym forum tak postępować.

To robienie swojego - w moim przekonaniu - polega na tym, aby jak najwięcej wiedzy przekazywać innym i to niekoniecznie pszczelarskiej. Dlatego - wcale nie ukrywam tego faktu - z upodobaniem piszę w HIDE PARKU, bo tu trzeba naprawdę narozrabiać by zostać "wyciętym". I tych wszystkich, którym ciężko się pisze w innych działach, zachęcam aby tutaj wypowiadać się. To chyba wszystko w tym temacie.

Pozdrawiam

Maciej Winiarski

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
Panowie llu nas na tym forum jest tyle, tyle jest racji jedni na forum pisza inni czytaja i sie nie udzielaja inni chca sie poawanturowac i to jest nieuniknione kazdy z nas jest inny kazdy ma konstytucyjne prawo wolnej wypowiedzi tylko trzeba potrafic w kulturalny sposob przekazac swoje wypowiedzi.... ja jako nowy na tym forum nie wiem jak bylo kiedys ale co niektore tematy mnie lekko przerazily ze co niektorzy forumowicze nie potrafia w kultularny sposob sie wypowiedziec a ze internet ma w sobie to ze jest anonimowy to ponasi ich troche ale moze to winna wychowania... ja tez bym wolal zebysmy sie znali z imienia i nazwiska i moze kazdy bral odpowiedzialnosc za swoje słowa.

Marcin

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Dzięki ograniczonej animowosci jaką daje internet można poprzez loging i pisanie postów stworzyć wirtualny byt,mający z prawdziwym obrazem niewiele wspólnego.

Te szalejące wirtualne byty [mam takie poczucie] pozwalają ich twórcą rozładować własne frustracje i mówić\pisać w sposób, na jaki nie stać ich w realu.
Jak mają to być takie przypadki to trzeba pomóc, niech szaleją,a nie od razu kontrować,
może nastąpi samouleczenie.A na pewno spadnie poziom złych emocj w realu.

Czy tak,czy tak uwidoczni się ''m o c internetu i naszego forum''.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]