FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 czerwca 2025, 22:41 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Który z hodowców twoim zdaniem zasługuje na miano "Hodowcy Roku 2011" uwzgledniając wszystkie aspekty z opisu.
Czas głosowania minął 10 stycznia 2012, 19:02 - wt
Pasieka Zarodowa Czermin- Brzesko 3%  3%  [ 7 ]
Pasieka Zarodowa Maciejów 8 (dawniej Łowkowice) 2%  2%  [ 4 ]
Pasieka Zarodowa w Brześciu 0%  0%  [ 1 ]
Pasieka Zarodowa w Kocierzowych 0%  0%  [ 1 ]
Pasieka Zarodowa w Żelkowie 2%  2%  [ 5 ]
Pasieka Zarodowa w Olecku 0%  0%  [ 0 ]
Pasieka Zarodowa w Parzniewie 1%  1%  [ 3 ]
Pasieka Zarodowa Aga Wojciech Pelczar 3%  3%  [ 8 ]
J. Kasztelewicz 1%  1%  [ 2 ]
Jerzy Kubeczek 1%  1%  [ 3 ]
Maria Wilde 5%  5%  [ 14 ]
Krzysztof Loc 7%  7%  [ 17 ]
Pasieka"BARĆ" Jacek i Emilia Nowak 0%  0%  [ 1 ]
Józef Marek Majak 1%  1%  [ 2 ]
Wojciech Smaruj 1%  1%  [ 3 ]
Maria Gembala 15%  15%  [ 38 ]
Zofia i Mieczysław Janikowie 0%  0%  [ 1 ]
HenryK Marszałek 0%  0%  [ 1 ]
PPHU Tomasz Łysoń 0%  0%  [ 1 ]
Mgr Ryszard Olejniczak 1%  1%  [ 3 ]
Sławomir Trzybiński 2%  2%  [ 5 ]
Jacek Jaroń 7%  7%  [ 18 ]
Krzysztof Koszorz Pasieka Rój 3%  3%  [ 7 ]
Urszula i Michał Lewandowscy 9%  9%  [ 23 ]
Danuta i Stanisław Gładysowie - Brzeziny 2%  2%  [ 4 ]
Sławomir Lewkowicz 7%  7%  [ 18 ]
Marek Kolek 3%  3%  [ 8 ]
Leszek Stępień "Polbart" 10%  10%  [ 26 ]
Nasz Szczupak z forum 5%  5%  [ 14 ]
Apipol 0%  0%  [ 1 ]
Stanisław Ceremuga 2%  2%  [ 5 ]
Pozostali hodowcy 4%  4%  [ 11 ]
Liczba głosów : 255
Autor Wiadomość
Wybieramy hodowcę roku 2011. Ocena ma polegać na oddaniu głosu na hodowcę, od którego kupowaliście matki, mogliście je ocenić w tym roku lub w ubiegłym. Oddając głos uwzględniamy jakość materiału jaki kupiliście pod różnymi względami: od łagodności przez miodność, rojliwość oraz zimowolę i rozwój wiosenny danej pszczoły bo wiadomo, że każdy może mieć różne zdanie o różnych pszczołach w dużej mierze uwzględniając położenie geograficzne jak i pożytki na jakie dedykowana jest dana pszczoła. Należy też wziąć pod uwagę samą obsługę waszego zamówienia przez hodowcę.

Oddając głos warto by było również dać w temacie odpowiedź dlaczego dany hodowca i uzasadnić swoją decyzję. Proszę jednak innych o nie komentowanie wypowiedzi autora samego opisu by nie doprowadzić do sprzeczek, że u jednego są najlepsze pszczoły od tego a u innego są najlepsze od tego hodowcy. :oczko:

Głos można oddać na max. dziesięciu hodowców bo może akurat ma ktoś w swojej pasiece 10-ęć różnych ras czy lini od dziesięciu różnych hodowców i mało tego może jeszcze je ocenić bo ma porównanie. Oddając Jenak głos proszę brać w swojej ocenie pod uwagę to o czym napisałem powyżej. Nie ma też obowiązku zaznaczania aż 10-ciu hodowców, można znaczyć mniej.

Ule na jakich gospodaruję: brak
Cordovan pisze:
Oddając głos uwzględniamy jakość materiału jaki kupiliście pod różnymi względami: od łagodności przez miodność, rojliwość oraz zimowolę i rozwój wiosenny danej pszczoły

Jak przyjąć takie kryteria to temat powinien się nazywać hodowca roku 2010 :zeby:

Tytuł:
pewex, właśnie nie, jest uwzględnione w opisie, że bierzesz pod uwagę zarówno zeszły rok jak i obecny bo ja np. mogę ocenić po tym sezonie hodowcę i jego pszczoły jakie mam u siebie, może nie jest to 100% ocena jeśli chodzi o ten rok ale jest, zeszły rok możesz śmiało ocenić, miano "Hodowcy 2011 roku" jednak mamy nadać bo kończy nam się właśnie ten rok. :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 435/17
Jakby nie nazwał daną ankietę to zawsze wywoła kontrowersje i konflikty wśród pszczelarzy ponieważ każdy według swojej miary subiektywnej mierzy.
A może zamiast wybierać najlepszego odpowiadać na pytanie np. Którego hodowcę polecasz innym? Nie będzie wygranych i przegranych.
Pozdrawiam
and777

Tytuł:
Oddając 6 głosów
Na
-Pana Loca
-P Gembala
-P Pelczara
-P Wilde
-P Lewkowicza
-P Stępnia
Mam o nich już dawno wyrobione swoje zdanie jak również o ich matkach które to od lat przewijają się u mnie w pasiece nie tylko oceniłem walory potomstwa tych matek ale i wygląd matek przysyłanych
Choć matki od ostatniego na mojej skromnej liście hodowcy nie zdążyły pokazać swych walorów do końca zaufałem swojemu instynktowi Przecież Nie może mieć gość 400 rodzin i byle co w pasiece
Nie ma tu też na liście hodowcy do którego mam rzut kamieniem S Ceremugi też ma 500 rodzin biorąc od niego matki jedynym zapytaniem to pytam czy masz i ile masz na zbyciu ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 435/17
Właśnie miałem spytać o S. Ceremuge, sklenary i troiski od Niego bardzo dobre miałem.

Tytuł:
Dodałem, wybaczcie że wcześniej nie dodałem tego hodowcy. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
A ja bym chciał zapytać o hodowce Przemysław Miarka hodowce pszczoły Zosia .Pawel

Witam.
Prosiłbym aby ująć matki od Pana Michała Lewandowskiego ,który ma doskonały materiał
pszczół buckfast.

pozdrawiam Marek 1959

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Ja z wyżej wymienionych hodowców Matek posiadam tylko Matki od K. Loca zamawiałem w zeszłym roku i też w tym roku Matki zamówione otrzymałem zawsze na umówiony termin mam
Nieskę i Alpejkę co zauważyłem że alpejka jest łagodniejsza i nie weszła w nastrój rojowy i przyniosły więcej miodu , Nieska mimo takich samych zabiegów cały czas dążyła do wyrojenia aż byłem zmuszony zrobić z nią odkład , posiadam też matki od innych hodowców nie wymienionych w ankiecie ale jak by byli to i tak głosował bym z czystym sumieniem na K.Loca

Tytuł:
Awatar użytkownika

Brakuje dużo hodowców z Polski.
Nie głosuję w ogóle, to nie ma sensu.
Powinna być lista do zaznaczenia wszystkich pasiek/hodowców różnych ras i linii dla których:
- otwarto księgę
- otwarto rejestr (z programu krzyżowniczego)
+ znani hodowcy pozostali (również duzi i mali znani na tym forum).
A i tak będzie problem, bo np. hodowca nr 1 będzie miał linie X - O.K. , a linie Y - be.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy kolega Krzysglo nie przesadza zbytnio z reklamą tych to za dużo mieszają w kotle dla zarobku
Pozdrawiam zdrowo podchodzących do tematu

Tytuł:
krzysglo pisze:
Brakuje dużo hodowców z Polski.
Nie głosuję w ogóle, to nie ma sensu.

Nie da się wymienić wszystkich w Ankiecie bo nawet nie ma takiej tabeli i zawsze możesz swojego hodowce podać w poście pisząc co ma i czemu ci to odpowiada ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

W okolicach Łodzi w Brzezinach działa Gładys teraz w zasadzie jego synowie,
Prowadzą min.program Brzezinka,oprócz tego matki i odkłady.

Tytuł:
Awatar użytkownika

dołożyć pozycje ''pozostali'' i tam się zmieszczą nie określeni hodowcy , których można wychwalać w poszczególnych postach .

Tytuł:
jv2m, mówisz i masz. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Cordovan,
Coraz więcej tych ankiet a nie można konkursu zrobić ??

JEDNO lub DWA pytania, czas dokąd można odpowiedzi dawać i zwycięzca np ma 10 pkt - kilka takich konkursów i wyłoniasz głównego zwycięzce - a nagroda może byc np jedno dniowa funkcja Admina :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

albo pogadać z hodowcami matek ze zwycięzca dostanie 2 matki gratis tylko za przesyłke zapłaci grosze lub coś w tym rodzaju

Wymyśl coś bo na tym forum dojdzie niedługo do rękoczynów teologicznych o wulgaryzmach nie wspomne!!

Tytuł:
harpia pisze:
Cordovan,
Coraz więcej tych ankiet a nie można konkursu zrobić ??

Przemyślę ale z pewnością nie w tym temacie będzie takowa zmiana.

harpia pisze:
Wymyśl coś bo na tym forum dojdzie niedługo do rękoczynów teologicznych o wulgaryzmach nie wspomne!!

Nie przesadzasz?, jak zaczną się niecenzuralne kłótnie to kłócący się dostaną po łapkach :pala: a bolącymi łapkami nie da się klikać w klawiaturę. :uśmiech: :śmieję się z ciebie:

Tytuł:
Awatar użytkownika

To mi brakuje:
- Zenon Liśkiewicz
- Przemysław Miarka
- Szymon Naruszewicz
- Pasieka "Pożóg" w Końskowoli
- Waldemar Bieńkowski
- Piotr Kurek
- Henryk Chyra
- linia "Karolinka" chyba ogólnie

ps.
Cordovan popraw Pana Marszałka

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zagłosowałem na Panią Marię Gembalę po od lat biorę tylko o Niej matki z wszystkich linii jakie posiada. Pszczółki spisują się b. dobrze. Może linie innych hodowców są lepsze, tego nie wiem bo nie próbowałem, ale cenie Panią Marię za słowność, solidność i wysoką fachowość. Wiem, że z tej hodowli nie dostanę bubla.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Jeśli ankieta ma określoną pojemność, to dobrze byłoby w przyszłym roku przyjmować przez określony czas kandydatury a dopiero wtedy stworzyć ankietę, biorąc pod uwagę ilość propozycji uzyskanych przez każdego z kandydatów.

Pozwolę sobie w tym miejscu, wyrazić duże słowa uznania dla pracy i materiału hodowlanego Pana Zenona Liśkiewicza oraz Państwa Agaty i Mariusza Chachułów nieujętych niestety w ankiecie.

Pozdrawiam,
polbart

Tytuł:
Awatar użytkownika

Można Twoją myśl rozwinąć:
Stworzyć regionami\województwami baze adresowo-kontaktową hodowców matek,
abstrachując od oceny stworzy się "narzędzie" bardzo pomocne zwłaszcza dla początkujących i niezorientowanych.
Po co ciągnąć w nagłych przypadkach matki z drugiego końca Polski jak można pojechać kilka km.trzeba tylko o tym wiedzieć. To tylko moja sugestja odbiegająca niestety od pierwotnego założenia tematu,ale po dopracowaniu i zrealizowaniu mogłaby pomóc w wielu sytułacjach.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
Nie widze na liscie Tomka Miodka, nie kupowalem w prawdzie od niego, ale wiem ze wiele osob tak zrobilo.

Tytuł:
Zdzisław pisze:
Stworzyć regionami\województwami baze adresowo-kontaktową hodowców matek,
abstrachując od oceny stworzy się "narzędzie" bardzo pomocne zwłaszcza dla początkujących i niezorientowanych.
Po co ciągnąć w nagłych przypadkach matki z drugiego końca Polski jak można pojechać kilka km.trzeba tylko o tym wiedzieć. To tylko moja sugestja odbiegająca niestety od pierwotnego założenia tematu,ale po dopracowaniu i zrealizowaniu mogłaby pomóc w wielu sytułacjach.

Dziękuje za sugestię. Zaktualizujemy istniejącą Mapkę hodowców więc jeśli to możliwe proszę o dodawanie w postach hodowców i skąd są, od których kupowaliście i macie sprawdzone matki. Temat nie zniknie. W ankiecie już nic w tym roku nie zmienię a na przyszły rok zrobimy to inaczej. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja i tak muszę z daleka matki sprowadzać bo u nas niema hodowców matek taka mapa do by było to co potrzeba dla początkujących w naszych stronach .Pawel

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp+n, wlkp18,
Gospodarstwo Pasieczne Tomasz Strzyż, dobry kontakt, profesjonalna rzetelna obsługa,wysoka jakość za przystępną cenę. Matki czerwią intensywnie, są plenne. Gorąco polecam tego hodowce.
Kolega Szczupak, dobry kontakt, rzetelna obsługa, matki czerwią intensywnie są zdrowe. Także polecam tego hodowce!
Polecam także Pasieka Nektar Jan Kozaczuk. Matki plenne, rodziny osiągają dużą siłę i wczesny rozwój.
Wszystkie matki pszczele zakupione od w/w hodowców były nieunasiennione. :brawo:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: .
pawel pisze:
Ja i tak muszę z daleka matki sprowadzać bo u nas niema hodowców matek taka mapa do by było to co potrzeba dla początkujących w naszych stronach .Pawel

Szanowny Pawle
Marek Podlewski (Fabianki k/Włocławka)-hodowca i inseminator matek pszczelich :D
UPRzejmie pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zdzisław, popieram jego zdanie było by bardzo pomocne dla początkujących
pozdrawiam :oczko:

Krzysiek4810

Tytuł:
Awatar użytkownika

slawecki67 pisze:
pawel pisze:

Szanowny Pawle
Marek Podlewski (Fabianki k/Włocławka)-hodowca i inseminator matek pszczelich :D
UPRzejmie pozdrawiam
O tym to ja wiem a ilu jest takich co nawet nie słyszeli ja te matki miałem rozwój dobry miodność dobra ale rojliwość dość spora z porównaniem do matek od pani Gębali myślę że mowa o pszczole Kujawianka .Początkujący młody pszczelarz ma z nią problem bo ona wymaga zabiegów takich jak w zegarku Szwajcarskim tak jak pisałem długo na tej pszczole bazowałem może przez ostatnie 4 lata trochę ją ulepszono pod względem rojliwości .Jeśli tak to prosze dopisać czy się zmieniło pozdrawiam ,Pawel

Tytuł:
pawel pisze:

Paweł a jakie to ma znaczenie gdzie dany hodowca mieszka z każdego zakątka Polski matki idą do 36 godzin chyba Że się chcesz na rowerze po nie przejechać ;-)
Zdzisław pisze:
Stworzyć regionami\województwami baze adresowo-kontaktową hodowców matek

To można zrobić jest u góry forum już taka mapka gotowa
wystarczy dodawać sukcesywnie dane adresowe hodowców i będzie OK
co do regionów to nie ma sensu bo jak jest adres to każdy potrafi określić jak to daleko od niego
Jeżeli już o tym mową to proszę poprzez PW do mnie Lub Tazona podawać dane Hodowcy ( dokładny adres tel , jeżeli posiada www , jakie linie posiada to będziemy zamieszczać ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bogdan tu chodzi o matki w bardzo bliskiej odległości w auto siadasz i jedziesz .A z tym masz racje na następny dzień poczta do domu przywiezie .Pawel

Tytuł:
Awatar użytkownika

O to właśnie między innymi chodziło,ale jak będzie informacja to można się zorientować w odległości ,wybrać potencjalnego oferenta i w droge a tak to ból głowy i błądzenie po omacku,rozpaczliwe posty,jednym słowem problem .

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: .
Paweł napisał
Cytuj:
myślę że mowa o pszczole Kujawianka[....]długo na tej pszczole bazowałem może przez ostatnie 4 lata trochę ją ulepszono pod względem rojliwości .Jeśli tak to prosze dopisać czy się zmieniło pozdrawiam ,Pawel

Od Marka kupuję jedynie opalitki :uśmiech: dlatego niewiele mogę powiedzieć na temat Kujawianki.
UPRzejmie pozdrawiam
Sławek Lewkowicz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Od Matuli biorę i nie narzekam .
Parzniew ma również dobre matki

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant
wpisanie na jednej liście ankietowej Szczupaka z forum i np Avico lub tego samego pokroju pszczelarzy to tak jak zestawić Legię Warszawę i Real Madryt :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

Tytuł:

Moim zdaniem ankieta czy tez wybór powinna być uzupełniona o możliwośc również odebrania punktu. Są na tej liście hodowcy, że bez wachania taki punkt bym przyznał. Chociażby za to że kalteczki latały luzem w kopercie lub reklamacja nie została uwzględniona poprzesłaniu fotek zaparzonych pszczól.

Tytuł: Re:
Awatar użytkownika

bzzy pisze:
wpisanie na jednej liście ankietowej Szczupaka z forum i np Avico lub tego samego pokroju pszczelarzy to tak jak zestawić Legię Warszawę i Real Madryt :leży_uśmiech: :leży_uśmiech: :leży_uśmiech:

Dzieki Bzyku za nobilitację - Legia Warszawa :pl: to naprawdę w moim odczuciu dumnie brzmi :pl:
masz rację - żaden ze mnie hodowca :bezradny:
ale i tak sie ciesze że koledzy omnie pomysleli :zeby:

lub tego samego pokroju pszczelarzy :P

Zbychu, mnie ta nobilitacja też nie ominęła. :D

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
a ja oddam głos negatywny. zamawiałem w Brzesku i nie dostałem matek ani zadnej informacji dlaczego nie zrealizowali zamówienia

johny180 pisze:
a ja oddam głos negatywny. zamawiałem w Brzesku i nie dostałem matek ani zadnej informacji dlaczego nie zrealizowali zamówienia

w Brzesku już kilkanaście lat nie ma matek pszczelich ,jeśli wpisałeś adres Brzesko to morze dlatego nikt się nie odezwał .Całość jest w Czerminie i na ich adres próbuj zamawiać .

Awatar użytkownika

jerzy9666 pisze:
johny180 pisze:

w Brzesku już kilkanaście lat nie ma matek pszczelich ,jeśli wpisałeś adres Brzesko to morze dlatego nikt się nie odezwał .Całość jest w Czerminie i na ich adres próbuj zamawiać .

http://czermin1.republika.pl/

Brakło Antoniego Chwałkowskiego- skończyło się Brzesko.
Pipcenie w kółko Ct46 i K5 plus takie tam inne duperele dało prawidłowe efekty.

brakuje mi technikum pszczelarkiego z Pszczelej Woli. Ja głosuję na ta szkołę oraz Państwa Szeligów

ja głosuję dodatkowo na Państwa Szeligów. pół pasieki mam ustawione na matkach ich hodowli i tym sposobem potrafię obsłużyć swoją pasiekę. co niektórym może wydawać się dziwnym poco sklanerki w okolicach Sokołowa? ale miód dają. polecam!

Zdzisław pisze:
W okolicach Łodzi w Brzezinach działa Gładys teraz w zasadzie jego synowie,

Prowadzą min.program Brzezinka,oprócz tego matki i odkłady.

Panowie .Mam pytanie .Jaką opinię macie o produkowanych matkach przez Pana Gładysa (jakoś, terminowośc)

Witam ! Ja bym stawiał na Trzybińskiego od wielu lat biorę od tego Pana i jest
super! A w tym roku Bucwastki rewelacja!!!

pepsi pisze:
Ja bym stawiał na Trzybińskiego

To ciekawe czemu tak wielu pszczelarzy z kilkunastu kół go skrytykowało w tym roku za jakość matek jak i ogólnie kontakt z nim. Osobiście nie miałem z nim styczności ani nie mam matek od Trzybińskiego to i się nie wypowiem adekwatnie do opinii jakie wyczytam w sieci a większość to same negatywy. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Lemon pisze:
Zagłosowałem na Panią Marię Gembalę po od lat biorę tylko o Niej matki z wszystkich linii jakie posiada. Pszczółki spisują się b. dobrze. Może linie innych hodowców są lepsze, tego nie wiem bo nie próbowałem, ale cenie Panią Marię za słowność, solidność i wysoką fachowość. Wiem, że z tej hodowli nie dostanę bubla.

Również polecam matki pszczele od Pani Marii Gębala.

Cordovan pisze:
pepsi pisze:
Ja bym stawiał na Trzybińskiego

To ciekawe czemu tak wielu pszczelarzy z kilkunastu kół go skrytykowało w tym roku za jakość matek jak i ogólnie kontakt z nim. Osobiście nie miałem z nim styczności ani nie mam matek od Trzybińskiego to i się nie wypowiem adekwatnie do opinii jakie wyczytam w sieci a większość to same negatywy. :wink:

Kolego Cordovan wszyscy mogą mieć swoją opinie i to jest pozytywne od wielu bo już chyba od sześciu lat biorę od tego Pana i nigdy nie miałem z tym Panem złych kontaktów albo jakiś problemów z matkami Mam również
przczołe kałkazką lini kp i też jest bardzo dobra i łagodne. Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Chciałbym napisać kilka słów na temat matek pszczelich.Pszczelarzę od dziecka ponad 30 lat.Prowadzę pasiekę liczącą około 80 rodzin pszczelich. Kupuję matki pszczele jednodniówki stucznie unnasiennione i reprodukcyjne od różnych producentów, ale przeważnie od Pani Mari Gebala.Na przestrzeni tych lat spotkałem się z pewnym już nie żyjącym pszczelarzem, który powiedział mi,że za czasów tamtych tylko jeden raz wykorzystał matki pszczele, które zwiazek rozdawał zadarmo.W następnych latach swój przydział rozdawał kolegom.Miał on pasiekę oddaloną od innych pszczelarzy o około 15 km.Systematycznie selekcjonował rodziny pszczele pod względem miodności i łagodności.W dowód tego dał mi dwa odkłady ,z których jedna rodzina była w mojej 80 pniowej pasiece najlepsza pod w/w wzgledem , przez okres 4 lat, a druga rodzina najgorsza, która w drugim roku - nie przezimowała.
Wniosek prosty ; należy rodziny własne również brać pod uwagę i selekcjonować , a nie tylko kupować matki od chodowców.W ten sposób można wychodować miejscową pszczołę, która jest już zaklimatyzowana we własnym środowisku, odporna na panujące warunki.Matki pszczele chodowane seryjnie to można porównac do fabryki matek - jedne będą dobre a inne nie.czyli liczy się ilość , a nie jakość. Mimo wszystko nadal bedę matki pszczele kupował od chodowców ,które bedę, jak również z własnej pasieki selekcjonował. Chciałbym nadmiecić,że w latach 80 przez sprowadzanie matek pszczelich wydajność rodzin można było podnieść do 50 procent, a może i wiecej.Natomiast obecnie przez sprowadzanie matek pszczelich wydajność rodzin można podnieść już tylko około 10-30 procent.Ponieważ przez ciagłe sprowadzanie matek pszczelich na przestrzeni lat, jakość rodzin wzrosła.
Proszę o komentarz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]