FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 czerwca 2025, 01:04 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 
Autor Wiadomość
Już po raz kolejny naprawiam skutki wichury
Zastanawiam się nad obsadzeniem pasieki świerkiem pospolitym
może ktoś z kolegów ma dojcie do kupna sadzonek ale już takich min 50-100cm
no i ciekawy jestem spostrzeżeń jeżeli ktoś ma już taki płot

Awatar użytkownika

Siedem lat temu kupilem 1h ląki pod lasem. Zagospodarowywanie tej dzialki zaczołem od obsadzenia świerkiem pospolitym takim wlaśnie o wysokości 1m. Za takie 1m świerki płaciłem coś ok 2 zl . Przyjęcia mialem ok 90% a to tylko dlatego że te drzewka były wykopywane z gliniastej żiemi . Każde drzewko bylo wykopane z bryłą5-7 kg tej ziemi. Bez tej bryły ziemi tak duże drzewa nie miały by szans przyjęcia. Dzisiaj mają już po ok. 10 m.

Awatar użytkownika

Przyjęcia miałem tak duże a to byc może też dlatego że sadziłem je w sylwestra.

Sadzonki takie można kupić u leśniczego lub od osób które je sadzą.Najczęściej mają ich za dużo i chętnie je odsprzedają. Ja kupiłem kilka lat temu 200 szt. / po 1 zł za szt. / i w dwóch rzędach posadziłem wokół działki. Nikt z sąsiadów nie widzi co się dzieje na moim terenie.W tym roku musiałem części obciąć na wys. 4 metrów czubki bo zaczęły zacieniać szklarnię. Mimo silnych wiatrów jeszcze żaden daszek z ula nie został zrzucony, a nie mają wręgów. Do tego leżą na folii i pszczoły nie mogą ich przylepić.
Super sprawa. Polecam. Poza tym mam darmowe pływaki do podkarmiaczek. Wrzucam po gałązce i pszczoły się nie topią.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
BoCiAnK pisze:

Gdzie kupic, to juz tu jeden z kolegow napisal i to chyba jest najtansze zrodlo.
Swierk pospolity rosnie dosc szybko, tu trzeba sie zastanowic juz dokladnie, bo inaczej za pare lat trzeba isc z pila motorowa, mam to przetestowane.
Jesli na to jest duza przestrzen, to nie ma klopotow, ale jak ma to byc tylko zywoplot wokol niewielkiej przestrzeni, to czy nie lepiej byloby posadzic jodle? - tez jest jodla pospolita i mysle, ze ta jest najtansza.
Wybor jest naprawde duzy i mozna wkomponowac wowczas z pare sztuk tych bardziej ozdobnych w jakims szczegolnym miejscu (lub nie).

http://www.sadowniczy.pl/product-pol-18 ... Balot.html
Bogdan ,ja dzwoniłem tutaj. Oferta ciekawa ,tak myślę. Zapisy dopiero w lutym. Możesz na stronie pogadać na gg. Ja pewnie zdecyduję się się na 60-80 sztuk. Chyba ,że na forum ,znajdzie się ciekawa oferta.Ja byś coś miał ,jakieś sadzonki ,kliknij na Pw. :piwko:
http://www.opineo.pl/opinie/sadowniczy-pl
Tyle,ze kolejny temat odnośnie sklepu troszkę nieciekawy :( .Ale to tak ,jak na forum ,opinie różne i przeróżne :leży_uśmiech:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Sadzonki świerka można kupić w Nadleśnictwie Mircze k/Hrubieszowa Leśnictwo Tarnoszyn.
Z tego co wiem to jodła nie nadaje się na żywopłot.
Kolega przywiózł mi kiedyś z Niemiec specjalna odmianę świerka żywopłotowego-do przycinania.Przynajmniej u mnie bardzo wolno rośnie,
Najlepszy jest nasz krajowy,samemu można posiać, narwać szyszek przemrozić i posiać
Sadzić w różnych terminach-to przy okazji dla siebie i rodziny mamy eleganckie choineczki.

Kazik ,z nasionek ,to long time. Długo trzeba czekać, aby coś wyrosło.Jednak sadzonki 3-5 letnie zdecydowanie ,dadzą szybszy wynik w postaci dorodnego drzewa ,jak i żywopłotu. Owszem bawić się można ,jak ktoś chce i lubi :uśmiech:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Witam! Bogdan
Ten świerk na żywopłot to idealna sprawa. Koło mnie sąsiadka posadził kilka lat temu i przycina go obecnie co roku, robi się coraz gęściejszy. Super żywopłot wygląda również z choiny kanadyjskiej Tsuga canadensis zaletą jest szybki przyrost i lubi być cięty. Ja mam żywopłot posadzony z cyprysika japońskiego odmiana o żółtym zabarwieniu młodych przyrostów, który obecnie ma około 2 m. Przycinam go raz do roku. Sadzonki sam wyhodowałem z gałązek ciętych na długość około 15 cm plus ukorzeniacz i do kuwety z torfem i piaskiem 1:1. Jak mi się uda to w sobotę zrobię parę fotek i umieszczę.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Ja się powtórzę. Kiedyś już pisałem o żywopłocie z gęsto sadzonego klonu. Świetnie wyglądał, a przy tym to jest pożytek. Chyba sobie coś takiego machnę. ;-) Tylko raz widziałem, więc nie wiem, jak wyjdzie.
Oglądałem też świerki w postaci żywopłotu. Fajnie wyglądał do kilkunastu lat, potem już przyciętymi czubkami nie wyglądał dobrze, gruby pień, sporo suchych gałęzi w środku i tylko na zewnątrz zielone, ale może to jest kwestia systematycznego wycinania drzewek, żeby nie rosły za gęsto?
Cyprysiki i tuje mają to samo, cały środek robi się brązowy, ale odpowiednio rzadko sadzone dobrze wyglądają.
Grab wygląda fajnie, bo można ciąć dość mocno, jest gęsty i ma długo liście, choćby nawet i suche.
W Irlandii widziałem jeszcze forsycje, ale to chyba nie na nasz klimat?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Jest jeszcze inny aspekt natury sąsiedzkiej - nie do końca sprecyzowanej przez polskie prawo ale nawet dość jasno mówiące o roślinności rosnącej na granicy. Więc lepiej zapoznać się z aspektami prawnymi przed posadzeniem niz w niedalekiej przyszłości mieć kłopot z sąsiadem. W ustawie o ochronie przyrody bądż w ustawie o ochronie środowiska nie ma tak jasno napisanego co w kwestii nasadzeń na granicy natomiast pięknie jest napisane jak wyliczyć kary za wycinkę drzew bez zezwolenia - a kary niebotyczne. Ta ustawa - pisząca o "karach" jest typowo pod miasto niż pod polską wieś - ale wiadomo kto siedzi w rządzie i kreuje te ustawy i wtłacza w życie.

harpia pisze:
W ustawie o ochronie przyrody bądż w ustawie o ochronie środowiska pięknie jest napisane jak wyliczyć kary za wycinkę drzew bez zezwolenia - a kary niebotyczne. Ta ustawa - pisząca o "karach" jest typowo pod miasto niż pod polską wieś - ale wiadomo kto siedzi w rządzie i kreuje te ustawy i wtłacza w życie.

Zgadza się, ale zezwolenia na wycinkę na swojej działce dają za darmo. Niemniej jest z tym trochę zachodu, a urzędnicy "pracują".

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Tamten
zajmuje się tym na co dzień to wiem jak sprawa wygląda od podszewki - więc Panowie uważajcie na wycinkę drzew na działkach rolnych (bo inne prawo obowiązuje na działkach leśnych) jak macie obok "miłych " sąsiadów bo potem nie ma WYBACZ !!!

Zgłaszacie "drzewo" do urzędu ze zagraża ono ..... i po wizji w terenie decyzja jest wydana i czekamy 14 dni aż decyzja się uprawomocni i można wycinać - nie wcześniej !!!

Każdemu powtarzam -- drzewo nie rośnie przez 1 noc - 14 dni to nie wieczność warto poczekać a kara też obowiązuje pomimo ze ma sie decyzje ale nieuprawomocnioną

A tak na marginesie BoCiAnK ja mam żywopłot z buka bo liście nawet na zime nie opadają tak sie mocno trzymają to nic przez niego nie widać

Pozdrawiam Dominik

Marek Podlaskie pisze:
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-1806-Swierk-pospolity-wys-ok-50cm-1-30zl-szt-komplet-20szt-Mikoryza-Balot.html
Bogdan ,ja dzwoniłem tutaj. Oferta ciekawa

Właśnie zamówiłem 100 szt :wink:
Przyślą mi na przełomie marca /kwietnia
no i wreszcie dowiedziałem się jak się sadzi świerka by uzyskać żywopłot gęsty o szer 1m

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Cytuj:
no i wreszcie dowiedziałem się jak się sadzi świerka by uzyskać żywopłot gęsty o szer 1m

???
A można prosić o wskazówki.

JM pisze:
Cytuj:

???
A można prosić o wskazówki.

Sadzi się dwa rzędy niczym VVVVVVVVVVVVVVVVVV

Forsycje w naszym klimacie maja się dobrze,ładnie kwitną ale pszczółki na tych kwiatkach nie za wiele. Przy mocnych mroźnych suchowiejach na wiosnę czasem obmarza kwiat.
Widziałem ładny żywopłot z morwy. Ma kwiat a i owoce jadalne.
Dobrze prowadzona karagana też jest dobrym materiałem na żywopłot,chętnie jest oblatywana przez pszczółki.

W moim przypadku żadna ozdobne krzewy nie zdadzą egzaminu
Pasieka stoi na terenie lasu
Ziemia uboga , Jałowa i kamienista jedynie co chętnie rośnie to właśnie Sosna jodła i świerk z tego te dwa pierwsze nie nadają się na płot
myślałem o głogu ale ten zrzuca liście na zimę , i nie ma osłony od wiatru

Dzięki Bogdan za informację o zamówieniu. Ja tez właśnie zamówiłem 60 szt. A co możesz podpowiedzieć o głogu. Czy warto to posadzić w okolicy pasieki. Niby pożytek jest ,ale czy owoce ,nie będą przyciągały ptaszków w okolice uli. I czytałem gdzieś o chorobach jakie atakują głóg. Bo właśnie mam zamiar dobrać ze 40 szt głogu? Jakie jest Twoje ,Wasze zdanie .Może ktoś ma głóg w okolicy pasieki.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=513
Trochę dużo tych chorób głogu? :do bani:

Ja głóg polecam. Mam kilka drzew koło uli. Nie zauważyłem żadnych chorób, a zawsze pięknie kwitną. Sikorek też to nie przyciąga.

Marek Podlaskie pisze:
A co możesz podpowiedzieć o głogu. Czy warto to posadzić w okolicy pasieki. Niby pożytek jest ,ale czy owoce ,nie będą przyciągały ptaszków w okolice uli.

Całą inną działkę mam obsadzoną lipami co 6m a pomiędzy lipy głogi jest ich z 80szt głogi już kwitną i jest na nich od zatrzęsienia pszczół w tym czasie
Ptaszki eeetam nigdy mi nie przeszkadzały mają soje korytko na lipie i płatki owsiane z słonecznikiem na przemian z kaszą i kukurydzą i tam sobie obiadkują :wink:

A co powiecie na taki płot Lipowo , topolowo , klonowy
addform.html?%20Obrazek
addform.html?%20Obrazek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
super żywopłoty tylko trzeba zrezygnowac z hodowli pszczółek aby starczyło czasu na ich przycinanie

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Kazik11 przypomniał mi morwę z dzieciństwa i chwała mu za to!
Gdzie to można dostać morwę, nie wie ktoś?
I drugie pytanie: Ile lat potrzeba, żeby były owoce?

Aby nie przepłacać,rozejrzeć sie po starych zabudowaniach z żywopłotem(często można spotkać tam morwę) naciąć sobie sztobrów i masz sadzonki.
A jak nie to po prostu kupić po parę sztuk białej i czarnej a po roku przyciąć i z tych gałązek zrobic sobie swoje sadzonki .
Ogłoszeń i adresów sprzedazy sadzonek w internecie jest sporo, między innymi;
http://sklep.iwnirz.pl/go/_info/?user_id=435&lang=pl

Zgodnie z wytycznymi kolegów zmniejszyłem zdjęcia i spróbuję je tu umieścić.
056 - żywopłot z zewnątrz działki - posadzony 11 lat temu w 2 rzędach. W tym roku lewa część miała obcięte czubki. Niestety, niezbyt równo.
059 - widok żywopłotu z wewnątrz
060 i 061 - Tu wsadziłem żywotniki kolumnowe. Powinny być w odległości mniejszej niż 40 cm. od siebie.
006 - po wyglądzie daszków widać czy w ulach są mieszkańcy.
http://pokazywarka.pl/rglyrd/

Awatar użytkownika

A co będzie jak Towarzystwo Opieki Nad Zwierzętami dowie się ze twoje pszczólki sa słabo ocieplone. To pies powinien mieć przyzwoitą ciepłą bude a pszczółki to mi się wydaje że tym bardziej.

Wtedy będę im musiał powiedzieć, że pszczoły różnią się od psów.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
A co powiecie na taki płot Lipowo , topolowo , klonowy
Witam!
Bogdan a przypadkiem nie są to fotki z ogrodów w Wersalu?

U mnie wygląda to tak;

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:

Świerki w ostatnich latach choróją, wsychają. Radził bym zaciągnąć porady w miejscowym nadleśnictwie jak z tym jest na twoim terenie. Ja mialem ich ok 100 pięć już wyciołem a następne pięć widze że sę już żółte.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
kazik11 pisze:
Dobrze prowadzona karagana też jest dobrym materiałem na żywopłot,chętnie jest oblatywana przez pszczółki.

Mógłbyś napisać coś więcej jak i kiedy ciąć karaganę.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]