FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 23:50 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Witam Panów doradźcie mi czy opłaca się kupić działkę o powierzchni prawie 100 arów.
Mam możliwość kupienia działki, jest to działka rolno-budowlana w dobrym terenie. Działka jest nachylona i tworzy pas prostokątny o szerokości 27 m. Koniec działki przylega do lasu Państwowego. Jest podzielona na dwa kawałki. Pierwszy kawałek od drogi o powierzchni 14 arów jest w planie zagospodarowanie przeznaczony na działkę budowlaną. Reszta pod sam las do działka rolna. Widok z działki jest przepiękny bo rozciąga się na pasmo gór świętokrzyskich. Jeśli chodzi o pożytki dla pszczół to myślę, że są dobre. Głównie to las i spadź w nim występująca oraz różnego rodzaju zarośla i łąki nieużytkowe wokół działki. W odległości 500 m od działki plantacja wierzby energetycznej w ilości 5 ha.
Cena za działkę jaką ostatecznie zgodziłem i nic już więcej się nie da to 30 tyś zł.
Panowie teraz pytanie czy opłaca się kupić taką działkę? Głównie chodzi mi czy nie przepłacam?
Wiem, że dla każdego liczy się coś innego ale może mi doradzicie.

Obrazek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Pierwsze słysze żeby istniał taki twór jak działka rolno-budowlana :shock:
A czy się opłaca to też dziwne pytanie, bo dla jednego 1000 zł to miesięczny zarobek a dla innego to jedne wyjście do knajpy. Więc pozostaje Ci chyba sprawdzenie cen nieruchomości na twoim terenie i obiektywne porównanie z tym co zamierzasz kupić (o ile wiesz co zamierzasz kupić - rolną albo budowlaną) U mnie w okolicy (poza miastem) cena 1 a działki budowlanej to ok 10.000zł

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Cena 1 ha zaczyna się od 11-12 tys. zł, ale tutaj część działki jest budowlana. Masz zaciszny kącik i to też się liczy, mało kto będzie tam zaglądał, a rośliny nie będą narażone na wiatry.
Wyceniając działkę tylko pod działalność w uproszczeniu bierze się pod uwagę czy zyski za 10 lat pokryją wartość działki.

BartekOpole pisze:
Pierwsze słysze żeby istniał taki twór jak działka rolno-budowlana :shock:

To jest normalna rzecz. Często część przy drogach jest przeznaczona pod budownictwo, reszta to część rolna, inaczej się płaci podatki od tych części. Nawet biorąc kredyt, bank bierze to pod uwagę i zdarzały się wyceny na siłę na wyższą kwotę na szkodę banku.

Awatar użytkownika

Działka budowlana jako tako to nie jest. Po prostu w planie zabudowania powierzchniowego w gminie jest wpisana, że pierwsza część po odrolnieniu będzie działką budowlaną. Z tego co wiem wystarczy złożyć odpowiedni wniosek do starostwa o odrolnienie działki i już się staje budowlaną.
Zabudowa siedliskowa to jeszcze coś innego. Tu liczy się ilość ziemi a 1 ha u nas jest za mało trzeba mieć przynajmniej 5 ha i być rolnikiem.
Właśnie i jest o czym myśleć bo jeśli kupuje działkę rolna to wiadomo, że za drogo. Jeśli przekształcam ją na budowlaną i mam 14 arów budowlane a resztę rolne to wydaje mi się, że się opłaca.
Jeśli chodzi o pszczółki to już tylko przy okazji postawiłbym tam kilka ulików bo głównie chodzi mi o teren pod budowę lub lokalizację kapitału w coś pewnego czym jest ziemia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Moja opinia wylądowała w śmietniku bo się podpiąłem pod dubel.

Wystarczy skopiować i wkleić swoją opinie // Tazon

Awatar użytkownika

Zdzisław nie poddawaj się !!!! Znów napisz :P A odpowiadając bonlukowi to uważam że możesz sobie na to pozolić jeśli cię stać na wydanie 30 klocków nadmiaru jaki masz no i jesteś zafascynowany widokami - czemu nie. Dla pszczół to może być ciekawa lokalizacja będziesz też miał gdzie postawić altankę/magazyn pasieczny. Jeśli nie stać Cię na tego typu działania (pod inwestycje) to zainwestuj w coś innego. Z tego co piszesz to nic na niej nie wybudujesz (a inni na których liczysz w przyszłości że odkupią ją od Ciebie (z zyskiem dla Ciebie) tez mogą mieć problem bo działka jest wąska).

Kolego. Działka na pasiekę - marzenie. Teren osłonięty od wiatrów, brak sąsiedztwa zamieszkałego i chyba dobry dojazd. Cena bardzo dobra jak za 1 ha wbrew temu co mówią mieszczuchy. Ziemia ma swoją cenę w zależności od położenia. Sama nazwa rolno-budowlana wskazuje na wartość. Kupuj bez namysłu, cena ziemi będzie wzrastać. Zastanów się nad tą działką z prawej strony, czy też jej nie kupić.

Myślę że się opłaca zwłaszcza że jak widać z mapki przechodzi przez nią jeszcze jedna droga, czyli jakby trzy działki budowlane.Jeżeli chodzi o pasiekę super okolica.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Wstawiam post Zdzisława z tego dubla.

Za podobne pieniądze kolega w okolicach Radoszyc kupował gospodarstwa po ok.1 ha przeliczeniowego ,prawda przed wzrostem cen tzn.3-4 lata wstecz lecz teraz ceny takich kawałków lecą na łeb.
Ale są inne okoliczności które musisz wziąć pod uwage,to wszystko zależy od lokalizacji,sprawdż najpierw w gminie na planie zagospodarowania przestrzennego co tam jest w planie,żeby się nie okazało że zamiast pasieki będziesz miał zbiornik zalewowy ,droge lub kamieniołom.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Właśnie też myślę, że ceny będą wzrastać. Dodam, że wszystkie działki do około już wykupione ta jest ostatnia. Podobna działka powierzchniowo tylko, że na północnym zboczy kosztuje 80 tyś. tak ludzie cenią.
Ta działka jest na południowym zboczu tak, że słoneczko zagląda tu cały czas.
Dojazd bezproblemowy jest droga asfaltowa gminna oraz druga droga polna dzieląca tą działkę na tą budowlaną i rolną też dobrze nią można dojechać samochodem.
Nachylenie jest dość spore z miejscowymi wypłaszczeniami. Tak, że wysokość od dołu działki to 340 m n.p.m. a przy granicy z lasem 400 m n.p.m.

Awatar użytkownika

Zdzisław pisze:
Moja opinia wylądowała w śmietniku bo się podpiąłem pod dubel.
Wystarczy skopiować i wkleić swoją opinie // Tazon

Wstawię to z innego wątku.
Zdzisław pisze:
Za podobne pieniądze kolega w okolicach Radoszyc kupował gospodarstwa po ok.1 ha przeliczeniowego ,prawda przed wzrostem cen tzn.3-4 lata wstecz lecz teraz ceny takich kawałków lecą na łeb.
Ale są inne okoliczności które musisz wziąć pod uwage,to wszystko zależy od lokalizacji,sprawdż najpierw w gminie na planie zagospodarowania przestrzennego co tam jest w planie,żeby się nie okazało że zamiast pasieki będziesz miał zbiornik zalewowy ,droge lub kamieniołom.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
bonluk jak masz kasę to na trzym się zastanawiasz działka budowlana .to nie ruchomość kiedyś będzie jak znalazł :pl: :pl:

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
ziemia to zawsze inwestycja w przyszłość, jak nie posłuży tobie to potomnym. Widzę,że jak dla pszczółek to super teren, przy dobrej działalności wróci się szybciej niż po 10 latach/może po roku????!!!!/. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Upewnij się czy na pewno da się z tego zrobić budowlaną. Jeśli tak to bierz bo się opłaca.

krzys pisze:
Upewnij się czy na pewno da się z tego zrobić budowlaną. Jeśli tak to bierz bo się opłaca.

Kolego. Napisał wyraźnie " działka rolno- budowlana".
Pytam ? Czego ma się upewniać ?
Jak nie rozumiesz pewnych określeń to nie wprowadzaj kogoś w niepewności jak sam nie masz pojęcia o czym piszesz. Działka rolno- budowlana to jest taka działka na której możesz się zabudować i jednocześnie użytkować ją rolnie.
Działka rolna jest działką na której możesz prowadzić działalność wyłącznie rolną bez prawa jakiejkolwiek zabudowy trwałej.
Działka budowlana jest działką na której możesz budować budowle z fundamentem stałym /związanym z gruntem/.

Awatar użytkownika

[quote="bonluk"]
Właśnie i jest o czym myśleć bo jeśli kupuje działkę rolna to wiadomo, że za drogo. Jeśli przekształcam ją na budowlaną i mam 14 arów budowlane a resztę rolne to wydaje mi się, że się opłaca.

kolopik!!!!!!!!!!!
Z tego postu wynika ze jeszcze nie jest budowlana a jest mowa o pszeksztalceniu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Musisz w planie zagospodarowania zobaczyć czy jest rolnobudowlana. Będzie to zaznaczone wyraźnie obrysem gdzie możesz budować. Puki nic tam nie stoi płacisz tylko podatek rolny.

Awatar użytkownika

Mariuszczs pisze:
Musisz w planie zagospodarowania zobaczyć czy jest rolnobudowlana. Będzie to zaznaczone wyraźnie obrysem gdzie możesz budować. Puki nic tam nie stoi płacisz tylko podatek rolny.

Knopik!!!!
W planie zagospodarowania przestrzennego można też robaczyc czy ta działka jest przeznaczona pod budownictwo mieszkaniowe a może wolno budować ale np. warsztat samochodowy.

krzys pisze:
bonluk pisze:
kolopik!!!!!!!!!!!
Z tego postu wynika ze jeszcze nie jest budowlana a jest mowa o pszeksztalceniu.

O jakim przekształceniu myślisz ?
Jeśli w papierach jest rolno-budowlana, to nie ma mowy o przekształcaniu.
Możesz ją użytkowaś tak samo jak rolną, jak i budowlaną . Warunki określa plan zagospodarowania przestrzenno gospodarczego. W tym wypadku, prawdopodobnie chodzi o miejsca dopuszczalnej zabudowy i o nic więcej.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
koledzy, z tego co mi wiadomo, to obecnie w całej Polsce nie ma planów, przestrzennego zagospodarowania, pisze się do rady miasta, lub gminy i radni podejmują decyzje za nas co na swoim możemy robić. W chwili obecnej na terenach wiejskich bez zezwolenia można wybudować obiekt do 35m2, a na terenie miejskim 25m2. Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
zento pisze:
koledzy, z tego co mi wiadomo, to obecnie w całej Polsce nie ma planów, przestrzennego zagospodarowania, pisze się do rady miasta, lub gminy i radni podejmują decyzje za nas co na swoim możemy robić...

I na takich właśnie wiadomościach opiera się dezinformacyjna siła forum internetowego.

http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-80-717

Awatar użytkownika

zento pisze:
koledzy, z tego co mi wiadomo, to obecnie w całej Polsce nie ma planów, przestrzennego zagospodarowania, pisze się do rady miasta, lub gminy i radni podejmują decyzje za nas co na swoim możemy robić. W chwili obecnej na terenach wiejskich bez zezwolenia można wybudować obiekt do 35m2, a na terenie miejskim 25m2. Pozdrawiam.

To o czym piszesz dotyczy: altanek (ogródki pracownicze) natomiast zg z art 29 ust 1 pkt 2 ustawy z 1994 r Prawo Budowlane bez pozwolenia na budowę można wybudować wolnostojące obiekty gospodarcze, wiaty, oranżerie, których pow. zabudowy nie przekracza 25 mkw. po jednym na każde 500m. kw. działki. Zgodnie z art 30 ust 1 P. Bud. takie obiekty wymagają zgłoszenia właściwemu organowi admistracji architektoniczo-budowlanej.
I NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK DZIAŁKA ROLNO-BUDOWLANA - LUDZIE :haha: :haha: :haha: ALBO ROLNA (Z MOŻLIWOŚCIĄ PRZEKSZTAŁCENIA) ALBO BUDOWLANA. (MOŻE BYC W PLANIE OCZYWIŚCIE OZNACZONA JAKO BUDOWLANA - SZYBKA PROCEDURA) TRZYMAJMY SIE FAKTÓW A NIE SŁOWOTOKU

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
BartekOpole pisze:
NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK DZIAŁKA ROLNO-BUDOWLANA - LUDZIE :haha: :haha: :haha:

Jakie to ma znaczenie, jak się nazywa, jeśli w planie zagospodarowania przestrzennego jest ustalony pas zabudowy albo ustala się sposób zabudowy działek siedliskowych? Samo przekształcenie na działkę budowlaną, o ile można i jest to grunt słaby, to nie jest wielki problem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Bartek - ja mam działkę rolno budowlaną . Jest to jedna działka o numerze 38 ( taki numer po prostu ) i ma ok 50 arów rolnych a ok30 budowlanych na których stoi dom garaż i stodoła. Za pasem budowlanym nie mogę budować, ale za pasem rolnym mogę uprawiać rolę i tyle ( i tak robię ).
Drugą działkę do zeszłego roku miałem tylko rolną, ale sąsiad składał o odrolnienie pasa i przy okazji ( chyba musieli ) odrolnili działki obok i też ta działka jest już rolno budowlana - kiedy chce robię plan domu i stawiam,nie muszę składać żadnych wniosków o odrolnienie.Mam jeszcze jedną działkę rolną która dochodzi do dwóch drug i złożyłem wniosek o dwie części budowlane na niej ( przy jednej drodze cześć budowlana,potem tylko cześć rolna i potem część budowlana.
Jest takich działek w kraju spory procent.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]