FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 lipca 2025, 20:17 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Kolegów i koleżanki mam takie pytanie jeden znajomy pszczelarz ma zarejestrowaną pasiekę na 80 uli i zajmuje się sprzedażą matek pszczelich nie posiada żadnej ziemi i zamiast ZUS płaci KRUS jak to jest możliwe powie mi ktoś bo ja też tak chem a głupio mi go zapytać dziękuję za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Według mojej wiedzy żeby płacić KRUS trzeba mieć 1 hektar przeliczeniowy ziemi.

A według mojej wiedzy mając ponad 80 rodzin pszczelich można być płatnikiem KRUS ponieważ pszczelarstwo to jeden z działów specjalnych rolnictwa.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Przy działach specjalnych rolnictwa potrzeba tak jak pisali koledzy 80 rodzin,ziemia nie jest konieczna ,jest natomiast konieczna do przejścia na krus ale bez działów specjalnych,to dwie całkiem inne sytułacje .
Słyszałem natomiast że niektóre Urzędy Skarbowe wymagają umów dzierżawnych ,czy aktów własności na pasieczyska.
Od działów specjalnych praktycznie do 192 rodzin [ta wielkość ulega corocznej zmianie] nie ma żadnego podatku [można się opodatkować dobrowolnie mawet VAT-em].
Trzeba corocznie jesienią w listopadzie składać PIT w którym deklarujemy ilość rodzin w następnym roku ,na tej podstawie KRUS nalicza wysokość skłatki zdrowotnej.

idzik pisze:
Witam
Kolegów i koleżanki mam takie pytanie jeden znajomy pszczelarz ma zarejestrowaną pasiekę na 80 uli i zajmuje się sprzedażą matek pszczelich nie posiada żadnej ziemi i zamiast ZUS płaci KRUS jak to jest możliwe powie mi ktoś bo ja też tak chem a głupio mi go zapytać dziękuję za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam

Napewno w Plocku masz placówkę terenową KRUS. Nic prostszego jak tam pojechać i się wszystkiego dowiedzieć. Tu na forum możesz być wpuszczony w maliny z powodu, że przepisy się zmieniają szybciej niż my się w nich "poruszamy".

idzik pisze:
Witam

To zależy czy kolega pracuje , jest na rencie ,emeryturze ?
Nie można opłacać KRUS-u i ZUS-u jednocześnie. 81 rodzin pszczelich i może kolega działać ,kolega Zdzisław to opisał (Działy specjalne produkcji rolnej.)

Awatar użytkownika

Zdzisław pisze:
Słyszałem natomiast że niektóre Urzędy Skarbowe wymagają umów dzierżawnych ,czy aktów własności na pasieczyska.

Trzeba podać adres stacjonowania pasieki. I z tego może wynikać posiadanie umowy.
Ale jak będzie wędrowna ? to co ?
Podajesz gdzie jest na dzień zgłoszenia. US może sprawdzić ilość czy się zgadza.
Zdzisław pisze:
Od działów specjalnych praktycznie do 192 rodzin [ta wielkość ulega corocznej zmianie] nie ma żadnego podatku [można się opodatkować dobrowolnie mawet VAT-em].

Nic mi o tym nie wiadomo. Wytłumacz dokładniej. Bo nie zrozumiałem o co Ci chodzi.

Tak wychodzi 192 rodziny i nie przekracza się kwoty wolnej od podatku (556,02 zł) .Jak się ktoś chce opodatkować to przechodzi na vat .

Miodomir pisze:
Tak wychodzi 192 rodziny i nie przekracza się kwoty wolnej od podatku (556,02 zł) .Jak się ktoś chce opodatkować to przechodzi na vat .

Nie na VAT tylko na ryczałt.

Awatar użytkownika

Tą sprawe wyjaśniałem kiedyś w "mojm"US,powiedziano że kiedy przekrocze graniczne 192 rodziny i wystąpi podatek do zapłacenia to mogę zgodnie z przepisami płacić ryczałt,ale jak będę sprzedawał miód np .do sieci to moge przyjąć forme opodatkowania VAT,nie drążyłem tematu tak że nie jestem na 100% pewny,zresztą te interpretacje urzędnicze w razie wpadki liczy się tylko pisemna interpretacja Ministerstwa [ dla ostrożnych,słusznie] to tak dla wyjaśnienia.

Zdzisław pisze:
Tą sprawe wyjaśniałem kiedyś w "mojm"US,powiedziano że kiedy przekrocze graniczne 192 rodziny i wystąpi podatek do zapłacenia to mogę zgodnie z przepisami płacić ryczałt,ale jak będę sprzedawał miód np .do sieci to moge przyjąć forme opodatkowania VAT,nie drążyłem tematu tak że nie jestem na 100% pewny,zresztą te interpretacje urzędnicze w razie wpadki liczy się tylko pisemna interpretacja Ministerstwa [ dla ostrożnych,słusznie] to tak dla wyjaśnienia.

Między ryczałtem a VAT jest granica finansowa. Jeśli jej nie przekroczysz to do Ciebie należy decyzja w jaki sposób się rozliczasz, po przekroczeniu nie ma wyjścia, idziesz na VAT.

dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Awatar użytkownika

Trzeba rozgraniczyć 2 różne podatki.
1. Dochodowy
2. VAT

ad. 1
W tym zawiera się również np. ryczałt, forma opodatkowania szacunkowa i inne.
Chcecie wiedzieć więcej ?
Przeczytajcie tu:
http://free4web.pl/3/2,92259,225699,780 ... ml#7806156

192 rodziny razy ~2zł dochodu (za 1 rodzinę) daje 384zł dochodu na rok.
A kwota wolna od podatku ile wynosi ?

ad. 2
A o podatku VAT poczytajcie moje wpisy tutaj:
http://free4web.pl/3/2,92259,225699,780 ... hread.html

Ule na jakich gospodaruję: wlk
obecnie zeby przejsc na KRUS trzeba miec co najmniej 2 hektary moze z 5 lat temu bylo min 1 hektar
fakt faktem ze ci co mieli zawsze 1hektar ich zostawili
inna rzecz jesli ktos kto ma 1hektar chcialby sie budowac wtedy musi dokupic 1 hektar zeby pozostac w KRUS wiec wymog 2hektary

co do kolegi z 80 pni musi miec umowe dzierzawy

Pszczelarz od tak pisze:
obecnie zeby przejsc na KRUS trzeba miec co najmniej 2 hektary moze z 5 lat temu bylo min 1 hektar
fakt faktem ze ci co mieli zawsze 1hektar ich zostawili
inna rzecz jesli ktos kto ma 1hektar chcialby sie budowac wtedy musi dokupic 1 hektar zeby pozostac w KRUS wiec wymog 2hektary

co do kolegi z 80 pni musi miec umowe dzierzawy

Kolego nie wprowadzaj na forum popeliny. Nic w przepisach o KRUS i ubezpieczeniu rolników się nie zmieniło. Dalej obowiązuje 1 ha przeliczeniowy, czy jest tam zabudowa czy nie.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
kolopik,

Nie trzeba mieć 1 ha przeliczeniowego , ja mam wszystkiego około 1 ha , w tym 0,46 ha przeliczeniowego i KRUS płace :)

mariuszk pisze:
kolopik,

Nie trzeba mieć 1 ha przeliczeniowego , ja mam wszystkiego około 1 ha , w tym 0,46 ha przeliczeniowego i KRUS płace :)

USTAWA
z dnia 20 grudnia 1990 r.
o ubezpieczeniu społecznym rolników

Art. 16. 1. Ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu podlega z mocy ustawy:
1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny,
2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1,
3) (9) osoba pobierająca rentę strukturalną współfinansowaną ze środków Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej,
4) (10) małżonek osoby, o której mowa w pkt 3, jeżeli renta strukturalna współfinansowana ze środków Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej wypłacana jest wraz z dodatkiem na tego małżonka.
2. Ubezpieczeniem emerytalno-rentowym na wniosek obejmuje się:
1) innego rolnika lub domownika, który podlega ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu, jeżeli złożono wniosek o objęcie go ubezpieczeniem emerytalno-rentowym,
2) osobę, która podlegała ubezpieczeniu jako rolnik i zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej nie nabywając prawa do emerytury lub renty inwalidzkiej z ubezpieczenia, jeżeli podlegała ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych i członków ich rodzin lub innemu ubezpieczeniu społecznemu przez okres co najmniej 50 kwartałów.
3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do osoby, która podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub ma ustalone prawo do emerytury albo renty.

kolopik,

Można sie ubezpieczyć dobrowolnie , tylko trzeba sobie pilnować terminu płatności składek , bo jak sie spóźnię to jestem automatycznie wyrejstrowany . A dokładnie mam 1,05 ha, w tym 0,46 ha użytkowe , płace tak już kilka lat :)

mariuszk pisze:
kolopik,

Można sie ubezpieczyć dobrowolnie , tylko trzeba sobie pilnować terminu płatności składek , bo jak sie spóźnię to jestem automatycznie wyrejstrowany . A dokładnie mam 1,05 ha, w tym 0,46 ha użytkowe , płace tak już kilka lat :)

Oczywiście. Warunek 1 ha przeliczeniowy i nie ma znaczenia czy użytkowy czy nie.

kolopik,

Źle wcześniej napisałem
kolopik pisze:
w tym 0,46 ha użytkowe

przeliczeniowego jest 0,46 ha . A najlepiej przejdź sie do KRUSU , to się przekonasz :)

mariuszk pisze:
kolopik,

Źle wcześniej napisałem
kolopik pisze:
w tym 0,46 ha użytkowe

przeliczeniowego jest 0,46 ha . A najlepiej przejdź sie do KRUSU , to się przekonasz :)

Kolego. To jeszcze napisz czy na tych 0,46 nie prowadzisz działu specjalnego produkcji rolnej. Bo jeżeli prowadzisz to możesz być ubezpieczony w KRUS. Jeżeli nie prowadzisz to może jesteś domownikiem rolnika. Nie ma możliwości ubezpieczenia w KRUS jeśli się nie spełnia jednego z warunków określonych w art. 16 ustawy. Gdyby taka możliwość była to wszyscy by przeszli z ZUS do KRUS.
Pozdrawiam.

kolopik,

:) A jednak jest możliwość . Nie mam działu specjalnego i nie jestem domownikiem rolnika . Nie wiem od ilu arów przeliczeniowych można już sie ubezpieczyć dobrowolnie , ale ja z moimi arami załapałem się . Ustawa chyba mówi o ubezpieczeniu obowiązkowym powyżej 1 ha , nie wiem . Fakt jest faktem , że ja z tego korzystam :)

No to jeszcze wytłumacz mi dlaczego wszyscy kombinatorzy kupują min 1 ha przeliczeniowy aby uniknąć ZUS-u i przejść do KRUS-u ? A o dobrowolnym ubezpieczeniu / na wniosek/ mówi pkt. 2 tego artykułu.

kolopik,

Kolego nie wiem o co Ci chodzi , chcesz mi udowodni że jednak nie jestem ubezpieczony :) ? Nie wiem dlaczego tyle kupują , mi wystarczy tyle ile mam , nie wchodziłem w szczegóły , dlaczego tak nie inaczej , jak chcesz znać wszystkie szczegóły to przejdź sie do KRUS-u , tam Ci dokładnie wytłumaczą :) . Pozdrawiam.

z KRUSem to jest tak : można byż ubezpieczonym na wniosek lub z mocy ustawy.
Po pierwsze jeżeli ktoś z jakiegoś powodu podlega lub może podlegać ubezpieczeniu ZUS to nie może podlegac ubezpieczeniu w KRUS i jak by ten fakt zataił to jak wyjdzie to na jaw to będzie dopłacał ubezpieczenie do zus. Jeżeli nie podlega ubezpieczeniu w ZUS może na wniosek się ubezpieczyc np. posiada pow 0,1 h użytków rolnych i podaję, że tylko z tego się utrzymuje to już może być objęty ubezpieczeniem na wniosek w KRUSie.
A jak to jest z mocy ustawy?
Jeżeli nie podlega się obowiązkowi ubezpieczenia w ZUS (umowa o pracę, umowa zlecenie, własna działalność) a ma się 1 hektar przeliczeniowy to ma się obowiązek ubezpieczyć na zasadach ogólnych. składka kwartalna 345 zł (+ lub nie zdrowotne po nowelizacji ustawy).
Co zaś się tyczy nas pszczelarzy czyli działy specjalne produkcji rolnej (pow 81 rodzin pszczelich). Najpierw nastepuje zgłoszenie takiej działalności do US. Z dokumentem z US idzie sie do KRUS zgłosić swoją działalność do objęcia ubezpieczeniem w KRUS i składką zdrowotną. KRUS nalicza wysokość składki na podstawie wielkości produkcji w przypadku pszczelarzy jest to najniższa składka czyli 345 zł emerytalna rentowe i wypadkowe na kwartał i 125 zł miesięcznie zdrowotne, które za pośrednictwem KRUS wędruje do zus i NFI.
Są jeszcze wielkości dochodu przy własnej działalności którą można prowadzić i opłacać składki w KRUS jeżli sie podlega z mocy ustawy.

Dajmy sobie z tym siana bo przechodzi to w normalną kłutnię i tylko patrzeć jak admin nas wy........li do śmietnika.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Czemu dawać siana - przepis zacytować kompletny i już.

A ja jestem ciekawy bo prowadzę działalność gosdpodarczą nie rolniczą i płacę ZUS i jeśli bym miał ze 3 ha przeliczeniowe i uprawiam je to co z krusem ?

Do 1ha przeliczeniowego ubezpieczenie dobrowolne, powyżej 1 obowiązkowe o ile nie podlegamy ubezpieczeniu z innego tytułu.

Mariuszczs pisze:
Czemu dawać siana - przepis zacytować kompletny i już.

A ja jestem ciekawy bo prowadzę działalność gosdpodarczą nie rolniczą i płacę ZUS i jeśli bym miał ze 3 ha przeliczeniowe i uprawiam je to co z krusem ?

Przepis zacytowałem - art. 16 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
A Ty Kolego podpadasz pod pkt. 3 art. 16-go ustawy. Ale możesz / jeśli jesteś też rolnikiem w myśl ustawy / wybrać z którego ubezpieczenia chcesz korzystać. Z dwóch na raz nie możesz. Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą na własny rachunek to w KRUS-ie płaciłbyś podwójną stawkę.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Pisze jak byk że z mocy ustawy( co przeoczyłem ) i niżej że jest to powyżej 1 ha więc jest to pułap kiedy przechodzi się na obowiązkowe. Teraz prosimy o cytat co musimy spełnić aby móc płacić krus dobrowolnie.

Mariuszczs pisze:
Pisze jak byk że z mocy ustawy( co przeoczyłem ) i niżej że jest to powyżej 1 ha więc jest to pułap kiedy przechodzi się na obowiązkowe. Teraz prosimy o cytat co musimy spełnić aby móc płacić krus dobrowolnie.

Nie ma dobrowolnego pełnego ubezpieczenia w KRUS. Dostęp do KRUS jest obwarowany posiadaniem gospodarstwa rolnego min 1 ha przeliczeniowy.
Oczywiście mieszkańcy wsi nie posiadający 1 ha mogą w KRUS opłacać składkę zdrowotną i mają dostęp do świadczeń zdrowotnych i tylko tyle. Nie ma mowy o pełnym ubezpieczeniu emerytalno- rentowym.
Pozdrawiam

Mariuszczs.Kiedy będziesz miał 3 ha przeliczeniowe nadal będziesz płacił ZUS z uwagi na twoją działalność,jeśli nie będziesz prowadził działalności i nigdzie pracował czyli nie będziesz ubezpieczony to automatycznie musisz płacić KRUS . Jeśli nie dopilnujesz tego to kiedyś zapłacisz wszystko z odsetkami bo KRUS jest obowiązkowy.Jak prowadzisz działalność na KRUS nie możesz przejść nie są głupi KRUS 350 pln za kwartał,a ZUS sam wiesz, sam to przerabiałem.Dawno temu po 3 lub 5 latach płacenia KRUSU można było mieć działalność i płacić podwójny KRUS ,teraz nie wiem szczegóły w KRUS.Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]