FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 czerwca 2025, 16:38 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
Pawełek, dobrze że założył temat bo naprowadziłeś go na już istniejące by sobie poczytał. Dzięki tobie uzyskał odpowiedź tylko musi sobie ją odnaleźć w tematach jakie podałeś. Takie jest forum i nikomu nie zabronisz założenia tematu z pytaniem, wyjaśniałem już to gdzieś w jakimś temacie na forum, poszukaj sobie mojej odpowiedzi, zdaje się na twoje też pytanie. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Cordovan, jakby wpisał tytuł swojego tematu w szukajkę nie musiałby zakładać tego tematu. Ps. ja tak zrobiłem bo nie chciało mi się szukać tych tematów.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Pawełek :okok: :okok: :okok: to samo miałem napisać rano.
Odrobina dyscypliny by nie zaszkodziła.
Jak się sami nie będziemy szanować to nikt nas nie poszanuje ,
- przerzucić to do "Pytania i uwagi do adminów '" :wink:

Dziękuję za odpowiedź

Cordovan a Ty po to tu jesteś moderatorem że powinieneś przenieść takie zapytanie do jednego wątku o tej tematyce.
A tak to mamy dwadzieścia wątków o takiej samej tematyce co nie sprzyja składnemu czytaniu.
Forum rozbudowuje się bezsensownie na tysiące podobnych wątków.
Wiadomości powinny być skoncentrowane

Bolkonski, przeczytaj sobie co napisałem w innym z tematów.

Cordovan pisze:
Kolego nie będę łączył tych tematów nawet jeśli mają podobną lub taką samą merytorykę. Nie będę tego robił z trzech powodów: po pierwsze dlatego że powstaną wielostronicowe tasiemce a i tak każdy nowy forumowicz, który będzie chciał zapytać o coś w tej kwestii założy nowy temat, po drugie właśnie dlatego zezwalamy na zakładanie nowych tematów by nowy forumowicz szybko trafił do odpowiedzi w danym temacie a trafi najszybciej do tego tematu jaki założył bo pamięta gdzie i jaki tytuł nadał, po trzecie posty pisane przez różnych użytkowników w różnych datach są zatwierdzane na forum i jak połączymy całe tematy wyjdzie taki misz-masz w postach, że wogóle nie będzie wiadomo kto komu i w jakiej sprawie konkretnej odpowiadał. :wink:

Jeśli to jest konieczne to łączy się tematy, jeśli już ilość odpowiedzi w temacie na to nie pozwala temat zostaje zgodnie z powyższym uzasadniem. To jest forum a nie usystematyzowana książka w której masz mieć wszystko w jednym, forum jest właśnie po to by na nim zadawać pytania poprzez zakładanie tematów nawet jeśli się one powtarzają. Rozbudowywanie w ten sposób forum nie szkodzi nikomu poza tymi co są przesadnie pedantyczni i uważają, że wszystko powinno być ułożone i wszystkie tematy o tej samej meteorytyce posklejane w jeden długi tasiemiec. Uważasz że komuś chciało by się wertować ileś tam stron tematu?, lepiej chyba przejrzeć kilkanaście tematów o kilku odpowiedziach a najłatwiej (i tak robią nowi użytkownicy) jest założyć własny temat z pytaniem i w nim uzyskać odpowiedź i na to pozwalamy bo to jest forum dyskusyjne a nie portal z wiedzą tylko do czytania. :wink:

Awatar użytkownika

Cordovan a może by tak pomyśleć o starszych użytkownikach (mam na myśli tych dłużej piszących na forum), bo wchodzi taki na forum w posty nieprzeczytane a tam kilkanaście tematów o tym samym, na mój gust od tego są administratorzy, moderatorzy żeby w chwili kiedy ktoś zakłada enty temat o tym samym przenieść jego post do konkretnego tematu zanim ktoś na niego odpowie i wtedy mi nie powiesz że temat będzie wymieszany.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Pawełek pisze:
Cordovan a może by tak pomyśleć o starszych użytkownikach (mam na myśli tych dłużej piszących na forum), bo wchodzi taki na forum w posty nieprzeczytane a tam kilkanaście tematów o tym samym, na mój gust od tego są administratorzy, moderatorzy żeby w chwili kiedy ktoś zakłada enty temat o tym samym przenieść jego post do konkretnego tematu zanim ktoś na niego odpowie i wtedy mi nie powiesz że temat będzie wymieszany.

Pawełek a ty pracujesz jeszcze czy tylko śledzisz cały czas forum :czatownik: ?
Widzisz niektórzy pracują i mają jeszcze inne zajęcia. Mogę poświęcić godzinkę na "sprzątaniu" na forum. Możemy mieć nadzieje że większość będzie odpowiedzialna w tym co pisze i będzie szanować innych użytkowników.

Awatar użytkownika

Pracuje, w systemie zmianowym, z tym że często odstawiam komputer włączony z otwartą przeglądarką, ale was jest ilu? 5 chyba?

Cordowan nie zgadzam się z Tobą.
po to w encyklopediach tworzono hasła żeby cała wiedza była zgromadzona w jednym miejscu.
Nie liczyłbym też na mądrość innych użytkowników którzy jednak idą na łatwiznę a najprościej założyć nowy wątek bez zachodu z szukanie.
forum robi się moim zdaniem zbyt rozdęte i wprowadza chaos nieopisany.
Nie rozumiem też argumentu że przy konsolidacji postów będzie zbyt dużo wiedzy w jednym temacie.
To o to właśnie idzie aby było dużo wiedzy w jednym miejscu i argumenty nie gedą się powtarzały....
Gdy mamy dany temat w trzydziestu rozrzuconych wątkach to mamy pełną wiedzę ?
czy jedną trzydziestą tej pełnej wiedzy..?
Określaj to jak chcesz ale czy określisz to jako pedantyczne czy też PRZEJRZYSTE FORUM to z całą pewnością ułatwi korzystanie z forum.
To co Ty proponujesz UTRUDNIA a jeśli nie, to co najmniej powoduje że nowy będzie czerpał wiedzę "po łebkach"
jest jeszcze jeden aspekt proponowanej zmiany ..będziecie mieli więcej roboty na forum..jeśli zostawisz tak jak jest to będziecie mieli mniej roboty...
Podpowiem Ci że możesz to sobie ułatwić blokując możliwość zakładania nowych tematów.
Ilość wątków na tym forum forum wyczerpuje tematykę w której pszczelarze sie poruszają.
Możesz zostawić jeden "otwarty " korytarz pod tytułem powiedzmy "sprawy różne" lub temu podobne...

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Dawniej o wiele łatwiej można było znależć określony temat , czy wątek . Teraz to wygląda na mieszaninę grochu z kapustą . Sam sie już w tym gubię - chyba się przedwcześnie starzeję .
paraglider.

Awatar użytkownika

paraglider, nie starzejesz się tylko na forum faktycznie robi się groch z kapustą.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Mi wydaje się, ze na forum wiele osób zakłada nowe tematy związane z osobistymi problemami i pytaniami.. więc "wrzucenie wszystkiego do jednego worka" mija się z celem. Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie. Poza tym, najwięcej korzyści z forum czerpią nowi użytkownicy - Ci doświadczeni - już wszystko wiedzą :D .

Awatar użytkownika

te osobiste problemy ma teraz większość początkujących, każdemu się wydaje że jego problem jest wyjątkowy ale jakby się chciało poczytać trochę to zauważyłby że takich problemów "wyjątkowych" jak jego jest dużo więcej.
A Ci doświadczeni nie wszystko wiedzą i chcieliby się coś ciekawego dowiedzieć, albo przypomnieć sobie jakieś ciekawe wątki, ale przebicie się przez n tematów jest delikatnie mówiąc nieciekawe.

Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszerzany
Witam wszystkich.

Pawełek skoro chcesz czegoś ciekawego dowiedzieć lub jak piszesz ciekawy wątek sobie przypomnieć to jaki masz problem w użyciu opcji szukania??
Przecież skoro umiesz korzystać z tej opcji i tak głośno namawiasz innych to sobie znajdziesz co chcesz nawet w tym gąszczu postów, a nie zapominajmy o tym, że ten temat to: Dziś pytanie dziś odpowiedz. Więc skoro jest taki utworzony to chyba o to chodzi by można było łatwo i przede wszystkim szybko uzyskać odpowiedz czyż nie? Mi nie przeszkadza taka ilość postów takie są fora i popieram tok myślenia Cordovana, a tym bardziej co robić w długie zimowe wieczory? tylko grzebać na forum i coś ciekawego, nowego wyszukiwać i jak znajdziesz to dopiero wciągnie i do północy z bani i nim się obejrzysz to już pierwszy oblot. Pozdrawiam serdecznie użytkowników tych starszych i młodszych :D

Ule na jakich gospodaruję: WL
cześć!
1. forum to nie książka w rozdziałach ani hasła w encyklopedii
2. ludzie są leniwi i niecierpliwi, wolą pitolić trzy po trzy i pytać ciągle o to samo niż użyć opcji SZUKAJ!
2. zanim cokolwiek napisałem na forum, przeczytałem tutaj prawie wszystko , trochę to zajęło, nie żałuję.

PS : Cordovan, nie daj się... wrobić w czarną robotę

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Cordovan tak trzymaj-jeszcze taki sie nie urodzil co by wszystkim dogodzil.
pozdrawiam

.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
pleszek pisze:
pozdrawiam.

Ważne że wam dogodził... :) /// Ja też się starzeje ?? (od jakiegoś roku)

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
swiwojtek pisze:
pleszek pisze:
pozdrawiam.

Ważne że wam dogodził... :) /// Ja też się starzeje ?? (od jakiegoś roku)

dziwisz sie mlodym ludziom.
pozdrawiam

Cordovan ? mógłbyś zrobić tak żeby można było sobie wyświetlić posty konkretnego użytkownika ? Coś takiego jak "moje posty". Są koledzy którzy "dobrze"piszą i warto byłoby ich poczytać bez buszowania po wszystkich wątkach.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
kolopik pisze:
Cordovan ? mógłbyś zrobić tak żeby można było sobie wyświetlić posty konkretnego użytkownika ? Coś takiego jak "moje posty". Są koledzy którzy "dobrze"piszą i warto byłoby ich poczytać bez buszowania po wszystkich wątkach.

Wejdź w wyszukiwarkę wpisz w nazwie użytkownika i frazę jaka cię interesuje a dostaniesz to czego szukasz :wink:

Ale powiem Ci że takie czytanie wątków to jak nauka lektur w szkole ze streszczeń :mrgreen:

Dzięki. A ja tyle się omęczyłem.

kolopik, ponadto jeśli nie chcesz czytać postów jakiegoś użytkownika wystarczy że dodasz go w swoim profilu do "wrogów" czyt. ignorowanych użytkowników i już jego posty nie będą ci się wyświetlały.

bza5 pisze:
a nie zapominajmy o tym, że ten temat to: Dziś pytanie dziś odpowiedz. Więc skoro jest taki utworzony to chyba o to chodzi by można było łatwo i przede wszystkim szybko uzyskać odpowiedz czyż nie? Mi nie przeszkadza taka ilość postów takie są fora i popieram tok myślenia Cordovana, a tym bardziej co robić w długie zimowe wieczory? tylko grzebać na forum i coś ciekawego, nowego wyszukiwać i jak znajdziesz to dopiero wciągnie i do północy z bani i nim się obejrzysz to już pierwszy oblot.

Zgadza się i w tym temacie Dziś pytanie, dziś odpowiedź nic nie łączymy jeśli już padła choć jedna odpowiedź na zadane pytanie, bo jak już pisałem pytający najszybciej trafi do założonego przez siebie wątku, jak mu połączę albo któryś z Modów to zrobi to wtedy pytający albo będzie musiał szukać swojego pytania (z reguły myśli, że mu się post usunęło) i/albo zakłada taki sam w nowym znów temacie. W pozostałych działach każdy z nas stara się w miarę swojego "wolnego czasu" jaki poświęca by był porządek na forum. Kolego nam nikt za to złamanego grosza nie płaci i płacił nie będzie. To, że forum istnieje i że jest tutaj myślę "fajny klimat pszczelarski" to zasługa Bogdana, że forum założył i je utrzymuje finansowo (serwer,domenę) oraz tych co zajmują się moderacją bo chcą by było tutaj jak w gronie przyjaciół i by można swobodnie sobie pogadać, wymienić doświadczenia, pośmiać się, doradzić jeden drugiemu, podszkolić adeptów pszczelarstwa, propagować pszczelarstwo jako coś pożytecznego. Owszem zdarzają się sprzeczki ale nie ma przecież domu bez łomu. Jeżeli ktoś ma obiekcje co do naszego dobrowolnego działania tutaj dodam że "Dla Was" to ja przecież tutaj nikogo nie trzymam, są inne fora pszczelarskie, może czytelniejsze, bardziej poukładane z 15 adminami i 10 modami albo takie na których jest 5 do 10 postów na dzień, tam nie ma chaosu tematów - droga wolna. I na tym zakończmy ten temat bo niepotrzebnie ktoś coś jeszcze klepnie a potem będzie tego żałował. Pozdrawiam wszystkich i myślę że to wszystko tylko brak zajęć w pasiece i niepotrzebnie się koledzy wzburzacie. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Ja mam jedną prośbę do moderatorów, o której już wspominałem, żeby zmieniać tytuły niektórych postów.

Takie tytuły (z działu "dziś pytanie, dziś odpowiedź"), jak:
"Koledzy co myslicie"
"Ludzka glupota a moja strata."
"czas trwnia kadencji"

niewiele mówią i potem powodują chaos w wyszukiwaniu tematów. Przy okazji można poprawić literówki.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Mieszko pisze:
Przy okazji można poprawić literówki.

Walka z wiatrakami... :haha:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]