Witam serdecznie pierwszym postem.Zanim zwroce sie do szanownych Kolezanek i Kolegow z zapytaniem, chce sie przedstawic.Mam na imie Piotr, pochodze z Bydgoszczy, ale od ponad 20 lat mieszkam w polnocnej czesci Niemiec.Od dluzszego czasu mysle o przygodzie z pszczolami. Czas sie jednak dopelnil

i dluzej czekac nie sposob.Zapisalem sie na podstawowy kurs najblizszego kola pszczelarkiego i z niecierpliwoscia wyczekuje pierwszego terminu spotkania.
Czytam fora internetowe i literature fachowa np.Gospodarke Pasieczna W.Ostrowskiej.
Nie posiadam zadnej wiedzy, wiec wszystko co czytam jest bardzo niezrozumiale.Poniewaz nie mam takze kontaktow z tutejszym srodowiskiem pszczelarzy bardzo licze na wspomniane wczesniej szkolenie i zblizenie sie do tej grupy ludzi.Wiem , ze bez praktyki nie sposob zdobyc wymagana wiedze.
Chcialbym do maja ustawic trzy ule w moim ogrodku.Polozenie jest jak mysle nienajgorsze.Ogrody dzialkowe i brak innych pasiek.Nieopodal las mieszany i dluga aleja lipowych drzew.
W internecie znalazlem stronke , ktora propaguje pszczelarswo i skierowana jest takze do mieszkancow miast w celu rozpowszechnienia chodowli pszczoly miodnej w miastach.
Sa tam takze szkice budowy prostego ula.
Wlasnie takie proste ule chcialbym zbudowac na pierwszy, podstawowy okres przygody z pszczolami.
http://www.bienenkiste.de/doku/bauanleitung/index.htmlMoja zapytanie dotyczy takiej wlasnie konstrukcji.Co drogie Kolezanki i Koledzy o tym mysla?.Czy polecacie lub odradzacie takie rozwiazanie?.
Za wszelkie wskazowki i uwagi bede bardzo rad.
pozdrawiam.
robimhuk