FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 lipca 2025, 11:36 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: CO POSIAC

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Siemka
mam takie male pytanko na szybkosci :D
mam 3 morgi pola uprawowego siejemy zwykle przeplatanke rzepak/pszenica/jeczmien
ten jeczmien jako przeplon i sie zastanawialem co posiac zamiast tego jeczmienia
chodzi o to aby bylo cos dla pszczolek na miodzik i aby byl to przeplon czyli cos co potem szlo by zaorac jako nawoz i posiac pozniej rzepak

myslalem o facelii ale moze macie inne pomysly ?
napiszcie tez ile tego musze kupic i czy ktos ma na sprzedaz taka ilosc

z gory dzieki

Tytuł: Re: CO POSIAC
Możesz zasiać grykę 15 maja i po 25 lipca ją przyorać i masz galante pole pod rzepak. Gryka przy zasianiu 50 kg/ha skutesznie zniszczy chwasty (na trzeci dzień po siewie należy opryskać zasiew Chwastoxem Extra w dawce 3 l/ha ) i pszczoły przyniosą z niej sporo miodu. Nie powinno się gryki nawozić azotem żeby się nie wybuiła bo się wyłoży i z miodu nici.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WIELKOPOLSKI
Może jakaś fachowa mieszanka dla pszczół np:Gorczyca+Facelia+Gryka :D

wypatrzylem to w necie ciekawe

Cytuj:
Kwitnie w lipcu przez 3-4 tygodnie, jest bardzo dobrą rośliną nektarodajną i pyłkodajną. Nektaruje w godzinach rannych, w okresie suszy tylko do wyschnięcia rannej rosy. Na pożytkach z gryki pszczoły stają się agresywne. Wydajność miodowa z 1 ha waha się od 80 do 500 kg, średnio ok. 200 kg. Nektarowaniu sprzyja ciepła słoneczna pogoda i duża wilgotność powietrza. Miód gryczany ma barwę ciemnobrązową i charakterystyczny silny zapach i ostry smak. Jest poszukiwany i bardzo ceniony na rynku.

Wszystko to prawda ale prawdą też jest, że jak gryka kwitnie to w ulach przybywa że szok, co trochę trzeba dodawać nadstawkę a po południu w pasiece "zabija" błogi zapach aż się nie chce odchodzić. Agresywność pszczół na gryce wynika z tąd, że nektarowanie jej urywa się nagle w godzinach przedpołudniowych i pszczoły są zdezorientowane ale jak w pobliżu jest jakiś wziątek to rzecz nie wygląda tak strasznie. Pomimo tych mankamentów to warto grykę dla pszczół uprawiać. Znam ten temat dokładnie bo część mojej pasieki znajduje się na terenie wybitnie gryczanym i nie jest tak tragicznie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Kolopik - w tym roku sieję grykę na 2 ha przed domem i właśnie mam obawy o sąsiadów - myślisz że 50 -100 metrów od uli są bezpieczni. Pszczółki do pola mają 150 metrów w drugą stronę.

Mam 6 rodzin - czy można na te 2 ha kogoś spokojnie jeszcze zaprosić z ulami w uprawę ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Mariuszczs,
Mariuszczs pisze:
Mam 6 rodzin - czy można na te 2 ha kogoś spokojnie jeszcze zaprosić z ulami w uprawę ?

Po co zapraszać? to tylko 2 ha Gdybyś obsiał 10ha to mógłbyś zaprosić teściową.

Moje ule stoją 2 m od granicy z sąsiadem i około 20 m od jego zabudowań, fakt działki mają około 100 m szerokości i nie ma jakichś specjalnych osłon, jest ogrodzenie z siatki i kilka krzewów leszczyny. A i tak jak mi wyjdzie rój to na sąsiada jabłonce albo gruszce się uwiąże. Pszczoły rozlatują się we wszystkich kierunkach i jakoś nie zauważyłem jakiejś szczególnej agresji, może nieco więcej pogonią jak się jest zbyt blisko. U nas jest jeszcze mnóstwo plantacji malin, zarówno letnich jak i jesiennych więc pszczoły mają zajęcie do zachodu słońca jak nie tu to tu. Przy miodobraniu też nie jest tragicznie, jak podbieram w ciepły, parny dzień to i kapelusza czasem nie używam a matki krainki i ich córcie czyli przeważnie kundle. Z zapraszaniem to wiesz jak może być, miska jedna a gość niewiadomo jak głodny.

OK powiedzmy ze gryka jaki nawoz ?
i czy ktos ma na zbyciu potrzebna mi ilosc ?

Nawozów pod grykę nie siej. Jeśli na tym polu uprawiasz to pewnie jest nawożone a gryka dużo nawozu nie potrzebuje, to roślina gleb lichych.
Nasion szukaj w centralach nasiennych, na allegro lub ogłoszeniach rolniczych.
Będą drogie, myślę że około 200 zł/q. Norma wysiewu to 60 kg/ha ale jak masz niezłą ziemię to 50 starczy bo ona się będzie mocno krzewić. Siew siewnikiem polowym z zamkniętą co drugą rejką.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Kolopik ja mam siewnik 25 lejków na 3 metry czyli wyjdzie ok 24 cm jak co drugi lejek zamknę - czy to będzie dobrze ?

Tak. Będzie dobrze. Kiedyś jak nie było siewników to grykę siano ręcznie i po wschodach redlono radłem do ziemniaków aby zostawić tylko zagonki. wtedy miała więcej miejsca do krzewienia się.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]