bzzy pisze:
Te stykanie się ramek na dole to już niestety ale brak wprawy przy budowaniu uli lub krzywe ramki, u mnie nic się nie styka, ten efekt był spotykany u mnie w ulach wz, aczkolwiek po wymianie ramek na czopowane wszystko zniknęło, więc 7,5 jest wymiarem dobrym, aczkolwiek musi być odpowiednia dokładność, przy budowie uli, warto zwrócić uwagę czy dysponujemy odpowiednim zapleczem do budowy uli, jak brak krajzegi z dobrym blatem gdzie możemy uciąć deske pod kątem prostym lub jakaś grubościówka na której możemy zebrać grubość desek na oczekiwany wymiar to lepiej kupić gotowe korpusy, a samemu jedynie stojaki, dennice i daszki robić.
Robert wiesz trafiał mnie szlag swego czasu jak kupowałem ramki do WP to niech je trafi ciort.

Teraz się z tego śmieje ale mi do śmiechu nie było.

Mianowicie miałem kupione i cacy (przeze mnie

) zbite ramki ale widać producentowi się zryły wymiary bocznej listewki.

I to o 1-2 mm.

Swoja drogą... Nie zniechęcaj ludzi do budowania.

Obojętne czy to będzie ul ramka czy co innego. Kiedyś rozmawialiśmy nt. ramek i pilarek ręcznych. Oboje się zgodziliśmy że jak się nie ma odpowiedniej piły to lepiej się nie brać za budowę drobniejszych elementów. Jak się tak teraz zastanawiam... Przez ostatnie dwa dni narżnąłem listew na +/- 70 ramek (listwy 125 cm długości = 1 ramka wlkp) wlkp. Jak tak pi razy oko patrze to mam listewki 8-10 mm ale ani milimetra w te czy wewte.

Kwestia odpowiedniego ustawienia prowadnicy piły.

W moim przypadku pod wpływem nacisku na pilarkę (nie ty;e co na pilarkę co na prowadnicę) profil takiej listwy miał kształt trapezu... Diabli brali. Pomyślałem że jak się chce to się zrobi żeby było git.

Ustawiłem sobie piłę tak że miała " ~-1 st" i wcisnąłem między podstawę a obudowę kawałek deseczki. Na próbę urżnąłem kawałeczek klepki przeznaczonej do pieca. Efekt taki że obecnie rżnę listwy jakie mi sie podoba.

Generalnie to mówię: Kombinujcie ze sprzętem bo co Wam nie wyjdzie to Was wzmocni.
P0ozdrawiam Psepscółek